Meni nije bas najjasnije kako se ovde hladi sabijeni vazduh...gde su intercooleri? Imaju one dve kutijice na kompresorskoj liniji, ali ne vidim kako one hlade vazduh...Jedino da su water-to-air pa da preko one 2 niplice kruzi voda koja se dalje hladi u trecem IC-u okacenom napred. Interesantno u svakom slucaju.
Motor ugradjen u X6, verovatno ce biti baza za M model X5 i X6.
The difference between men and boys is the price of their toys
Znam dobro sta se a sta nije ugradjivalo u M modele. Ako se ne varam, BMW je u celokupnoj istoriji, pre ovog motora imao ukupno 3 turbo benzinca.
Medjutim, vremena se ocigledno menjaju, pa ne bih iskljucivao nijednu mogucnost. Turbo tehnologija otisla je tako daleko da je jedan 335i maltene nema klasicnih turbo mana - odziv na gas, nizi obrtaji, turbo rupa, jednostavno ne postoji. Ako uspeju da eliminisu lose stane i poboljsaju ono sto je vec dobro na njihovim motorima, ne bih bio tako siguran da nece ici na dalji razvoj turbo tehnologije.
Ono sto je karakteristicno za BMW je sto, za razliku od drugih proizvodjaca koji koriste nadpunjenje, neverovatno mnogo napora polaze i ulaze u izjednacavanje ponasanja turbo benzinaca sa atmosfercima koje pravi. I dobro im polazi za rukom za sada, tako da mislim da je ovo samo jedan od prvih motora ove vrste u nizu.
A za MX5...ma joook, bilo bi mnogo cak i za mene
The difference between men and boys is the price of their toys
Ja ne kazem da BMW nece izbaciti jos turbo motora, hoce i to mnogo (mozda i prevagnu u odnosu na obicne) ali M jako tesko, jos dugo vremena. A motor iz 335i je najbolji turbo motor koji se danas serijski radi definitivno
Da su hteli (smeli) da iz njega izvuku maksimum, taj motor bi opushteno razvijao daleko iznad 400 KS. Tek tad bi bio najbolji turbak u serijskoj proizvodnji =]
Ovako, radi se zapravo o kriminalno osakacenom, "down-tuned" motoru koji daje mozhda oko 60-70 % od svojih stvarnih mogucnosti.
Naravno, ko bi onda uopshte hteo/kupio M3 pored 335i?
Slazhem se, ali je zato ogromna razlika u njihovoj ceni...
Realno gledano, u sluchaju da su iz tog motora izvukli neki "stabilan" maksimum, a verujem da bi to bilo negde na nivou snage koju proizvodi V8 iz M3-ojke, onda bi se kupci BMW-a u Coupe segmentu nashli u chudnoj situaciji. Sa jedne strane bi imali "ikonu" i legendu, koju polovina kupuje bash zbog toga, a ona druga polovina jedino zbog toga kako i koliko ta "ikona" ide.
Ako bi isto tako i toliko dobro mogli da idu i sa 335i, mislim da bi ova druga polovina vrlo lako odustala od M3-jke, jer koshta kao maltene dva kupea 335i. Naravno da se situacija ne svodi samo na podatak o KS iz dva motora, i da je kompletna proizvodna "filozofija" ova dva modela poprilichno razlichita, ali jednostavno je cena M3-jke tolika da bi definitivno bilo jako puno "preletacha" u 335i. Uz (u tom sluchaju) praktichno iste performanse, malo kompromisa na koje bi trebalo pristati i uz polovinu sachuvanog novca u dzepu, mnogi od potencijalnih kupaca M3-jke ne bi dugo razmishljali...
Tim pre shto bi elastichnost ovog bi-turbaka, propisno nasviranog, kao i vozne osobine tokom shirokog radnog opsega bili i bolji nego kod M-a. Ne zaboravi da chak i u ovoj "osakacenoj" verziji taj motor isporuchuje preko 400 Nm od 1400 sve do 5000 rpm, shto M3 postizhe samo u peak-u i odrzhava od 4-6 k rpm, i da je sporiji u sprintu do 100 km/h od M3-jke za nepune pola sekunde. I sve to sa 60-70 % od svojih stvarnih mogucnosti.
Naravno da je bespredmetno porediti atmo i bi-turbo verziju, i da je upravo karakter M atmo motora ono shto daje dushu M3-jci, shto ce po svaku cenu znati da isposhtuju oni iz ranije pomenute prve polovine. Ali, opet napominjem da to ne bi mnogo znachilo onoj drugoj polovini, i da bi njih daleko vishe privukla chinjenica da bi iste/bolje performanse dobili za praktichno polovinu ulozhenog novca.
Uostalom, jedini razlog zbog kojeg taj 3-litarski bi-turbo motor razvija "samo" 306 KS, odnosno 102 KS po litru zapremine je upravo taj, i nijedan drugi. Daleko da se nije moglo/znalo bolje od toga, pa u Motorsportu izvlache vishe specifichne snage i iz atmosferaca
Jednostavno, nisu hteli sami sebi da skachu u stomak.
Jes' da su udomili jednog Chris Bangle-a, ali bash toliko nisu poludeli... =]
AMS je radio test između Alpine B3 (na bazi 335i limuzine), M3 Coupea i C63 AMG. Pobednik je sa više nego ubedljivom prednošću bila Alpina, čiji je motor tjuniran na 360 konja. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 s što je bolje od fabričkog podatka za M3 limuzinu koja ide 4,9 s do 100 km/h, a ime 60 konja više.
Comment