TEGRAN motor

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • halo
    CBC Član
    • 31.07.2010
    • 60
    • Kruševac

TEGRAN motor

Da li neko zna nešto o tom kako kažu revolucionarnom TEGRAN motoru?

Princip rada? Vrsta goriva? Ubacivanje goriva? Izbacivanje goriva? ......

• Bingodalton
    CBC Senator XXL
    • 12.11.2012
    • 316
    • Novi Sad
    • GP 1.9 JTDM Sporting

Vidi se dosta iz prilozenog filma. Nemacki mi nije najbolji pa nisam razumeo koja vrsta goriva je u pitanju, ali mislim da to i nema neke bitne veze. U pitanju je svakako rotacioni motor, u neku ruku slican Vankelu.

Ubrzigavanje goriva i paljenje smese nije problem jer se uvek vrsi na istom mestu (tj. na 3 ista mesta unutar jednog "motora").

Zanimljiva je solucija iskljucivanja jednog od motora, mada...ne vidim sistem koji bi drzao klipove na istom mestu, moglo bi doci do pomeranja, ali kad tad bi oni zakljucali u pravu poziciju. Ali je lepo objasnjeno kako to funkcionise sa 1 ili 2 iskljucena motora ili u kombinaciji sa elektromotorom/generatorom.

Podmazivanje je ono sto ne znam kako je reseno.

Receno je da je snaga velika u odnosu na zapreminu, motor svakako deluje prilicno iskorisceno.
    Za dobijanje vise snage svakako je lako povecati zapreminu ili jednostavno dodati jos 1, 2, 3...ili vise motora po zelji.
    Moje misljenje je da bi bilo bolje postaviti motore rotirane pod odredjenim uglom kada se vezu sekvencijalno, radi boljeg kontinuiteta. Bar na snimku deluje kao da postoji zadrska, iako naravno da ne postoji ili je zaista neznatna. I svakako zbog eliminacije vibracija.

To je moje skromno misljenje.

Jedan motor mi se dopao, predstavio ga je Saab pre mnogo godina, ali nije zaziveo. U pitanju je motor sa varijabilnom kompresijom koja se dobija podizanjem glave motora (samo jedna strana se podize pod uglom) za par stepeni. Verujem da je najveci problem bio bas u dihtovanju glave, ali pravi problem zasto se nije dalje nastavilo sa razvijanjem tog motora ne znam. Verovatno neki Saabisti ovde bolje znaju, poput Boost-a.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Nije za ovu temu ali kad si spomenuo, nije se dizala glava motora nego glava sa cilindrima (košuljicama) zajedno a klip ima isti hod. Na taj način se dobijala promena volumena komore za sagorevanje, dakle nije postojao problem sa zaptivačem.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Bingodalton
        CBC Senator XXL
        • 12.11.2012
        • 316
        • Novi Sad
        • GP 1.9 JTDM Sporting

Da, u pravu si Doro, ja to po secanju slike, ali pogresio sam malo. I sasvim je i logicno da se i cilindri pomeraju, gornji deo ne bi imao smisla zaista.
        Uglavnom, procitah, GM ga je stavio na policu, skup projekat.

1600 kubika (5 cilindara), 225 konja, 300 NM.

Comment

• halo
          CBC Član
          • 31.07.2010
          • 60
          • Kruševac

Originally posted by Bingodalton View Post
          Vidi se dosta iz prilozenog filma. Nemacki mi nije najbolji pa nisam razumeo koja vrsta goriva je u pitanju, ali mislim da to i nema neke bitne veze. U pitanju je svakako rotacioni motor, u neku ruku slican Vankelu.

Ubrzigavanje goriva i paljenje smese nije problem jer se uvek vrsi na istom mestu (tj. na 3 ista mesta unutar jednog "motora").
          Ni ja ne znam nemački, pa je moje mišljenje da nije svejedno koje je gorivo u pitanju jer se na snimku vidi da je u pitanju samopaljenje smeše DIZEL goriva i vazduha usled kompresije kao kod običnih dizel motora.

Ali, ne vidim gde se ubacuje gorivo, niti gde se izbacuje sagorela smeša.

Nisam razumeo ulogu ona 3 spoljna graničnika unutar motora.
          Last edited by halo; 16.02.2013, 15:03.

Comment

• Bingodalton
            CBC Senator XXL
            • 12.11.2012
            • 316
            • Novi Sad
            • GP 1.9 JTDM Sporting

Kako sam video na sajtu, to je njihov patent, motor jos nemaju, traze kome da prodaju licencu da radi motore.

Moze da se pokrece na gorivo (rekao bih benzin) a moze i na paru. Parni motor. Ima na sajtu na englekskom jeziku.

Tri spoljna granicnika sluze da se prilikom paljenja smese izmedju dva klipa onaj drugi ne pomera, tj da se zakljuca u toj poziciji i da se ne vrati unazad, tako da paljenje smese pogura ovaj prvi unapred. Valjda sam uspeo objasniti.

A unutrasnji sluze da klip zakljuca osovinu i da je okrene.

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

[QUOTE=halo;589964]Ni ja ne znam nemački, pa je moje mišljenje da nije svejedno koje je gorivo u pitanju jer se na snimku vidi da je u pitanju samopaljenje smeše DIZEL goriva i vazduha usled kompresije kao kod običnih dizel motora./QUOTE]

Radi se o animaciji principa rada motora, bez detalja i realnog izgleda. Sigurno, nešto nije u potpunosti rešeno, da zadovoljava serijsku proizvodnju.

Tri spoljna "graničnika" su u sklopu palenja, da spreče povratak i dejstvo "klipa" na radilicu, izazvano ekspanzijom gorive smese.

Nije rečeno, koje je gorivo u pitanju, ali bih rekao, da nije u pitanju dizel, već nešto lakše i gorljivije. Kao u jednom od spotova:

Eigenbau 2-Takt-Verbrennungsmotor - YouTube

Zanimljiv je princip ovog hibrida, što automatski prebacuje na elektromotor, kad se baterija napuni. Ali, to zahteva i glomazne baterije i snažan elektromotor.

... ne vidim gde se ubacuje gorivo, niti gde se izbacuje sagorela smeša.
              Goriva smesa, ili čisto gorivo (gas, špirit) ubrizgava se isto kao do sada. Izduvne gasove, izbacuje kroz blok motora - izduvni sistem. Znači, ponovo ventili!

Moguće, da Srbija ima šansu u ovom projektu, ako motor koristi alkohol! Čistu šljivku - prepečenicu!
              Last edited by Franjo; 16.02.2013, 16:16.

Comment

Working...
              X