Pritisak u gumama i stanje na nasim putevima..

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Driver_GT
    CBC Senator XXL
    • 04.07.2007
    • 368
    • Beograd

Pritisak u gumama i stanje na nasim putevima..

Po specifikaciji pise da pritisak treba da bude 2.3 i napred i nazad, e sad ja naduvam gume toliko, ali problem je sto je auto jako tvrd, oseca se bukvalno najmanja rupica, i ono sto je najgore cini mi se da je tako mnogo stetnije za kompletno vesanje automobila.. Ranije sam uvek pumpao na svim kolima gume napred 2, nazad 1.8 i nikad nisam imao problema, pa reko da pitam dal mogu da izduvam isto tako i na alfi, mada bi cak stavio 1.8 na sve 4, posto bi tako bilo najmekse. Da li je za viljuske, amortizere i kugle stetnije ako su gume vise naduvane pa se vise osete sve neravnine ili kad su manje naduvane? Udobnost mi nije toliko presudna, nije auto nedoban, samo se neprijatno osecaju sve rupe..

edit:evo promenio sam naslov teme, da ne bi bio off
    Alfa Romeo 147 1.9JTD
  • Driver_GT
    CBC Senator XXL
    • 04.07.2007
    • 368
    • Beograd

Pa nije valjda da niko ne zna koliko treba da budu naduvane gume?
    Alfa Romeo 147 1.9JTD

Comment

• Laki GSi
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2006
      • 2426
      • Beograd-Vozdovac

2 je neki optimum koji bi bio po meni ok,ja uglavnom na toliko drzim naduvane gume na svim kolima.

Nemoj 1.8 jer to vec nije dobro!
      Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• srdjan_p
        CBC Senator XXL
        • 01.12.2004
        • 1915
        • ZR

Ne valja ni kad su izduvane, naduvaj to kako je fabrika rekla i vozi...

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ne rece koje gume, letnje ili zimske.
          takodje, da li je mekani tip (boka gume) ili nesto tvrdji.

pogledaj na sajtu proizvodjaca gume koji je preporuceni pritisak za tvoje vozilo.
          ako je guma ona koju je Alfa stavljala original, model i brand onda pumpaj koliko fabrika kaze.

recimo ja pumpam 2.3 /2.5 s obzirom da su nesto mekse gume. po meni prilicno udobno i dalje, tek da se oseti postojanje rupe i slicno.

jedino se osecaju ona ispupcenja, hupseri recimo oko Sava centra na delu autoput.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Driver_GT
            CBC Senator XXL
            • 04.07.2007
            • 368
            • Beograd

Hvala na odgovorima. Gume su Firestone, letnje, 15''.. Fabrika preporucuje 2.3, tako i stoje sada, nego jednostavno imam osecaj da tako jos vise raskrntavam auto, posto se osecaju vise rupe jednostavno
            Alfa Romeo 147 1.9JTD

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

Kao sto rece brick, ako je dimenzija koju je predvidela fabrika i pritsak treba da bude po fabrici.
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Ne postoji univerzalan pritisak za sve gume, nego pojedinacan za odredjeno vozilo koje poseduje fabricki predvidjenu dimenziju gume, pa bilo da stavis mekanu, tvrdu ili ko zna kakvu gumu!!!!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Vladd
                  CBC Senator XXL
                  • 09.07.2006
                  • 581
                  • NBG

Ako ces da postujes fabricku preporuku "za vozilo", onda nema izbora guma, vec one koje je fabrika nakacila.
                  Za sire gume je potreban veci pritisak, ali za ovak slucaj to ne znamo, da li su 195 ili 205. Sigurno ne mogu na "standardne" pritiske 2.0 i 1.8, kao za "obicna" kola.
                  Naravno, 10% ispod maksimalnog je dozvoljena granica.

Poz.

Comment

• Driver_GT
                    CBC Senator XXL
                    • 04.07.2007
                    • 368
                    • Beograd

Pa ok, slazem se da bi trebalo da bude po fabrici, ali to ja mislim da je ipak za njihove savrsene staklene puteve..zato sam i pitao..
                    Alfa Romeo 147 1.9JTD

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

pritisak vazduha ne zavisi od puta, vec od mase (tj tezine) koju nosi guma.

sama guma nema nikakvu nosivost.
                      sve sto drzi auto je zapravo taj vazduh, on omogucava nosivost gumi.

manja zapremina vazduha, manja nosivost.

primetio si da sto je nizi profil gume za istu sirinu opada nosivost u kilogramima, to je zato sto ima manje vazduha unutra.

nema vazduha u gumi, ona odmah "padne".

kakav god da je put, minimalni pritisak u gumi je nuzan.

ako ti je neudobno sa ovim gumama na fabrickom pritisku, mozda je prosto vesanje auta fabricki takvo da je auto prosto konstruisan kao neudoban i tu nema leka.

ja ne bih isao na smanjenje pritiska jer se time povecava rizik od pregrevanja gume, od pucanja, od ubrzanog starenja a i nepravilno se tada trosi - po bokovima se vozi.

eventualno da zamenis gumu za visi profil, sa vise vazduha, sto ce automatski poboljsati udobnost.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Driver_GT
                        CBC Senator XXL
                        • 04.07.2007
                        • 368
                        • Beograd

Hvala na ovako detaljnom odgovoru

Ma nije uopste toliko strasno ne udoban, nego sam isao nekom logikom da ako ja manje osecam rupe i ne ravnine, onda verovatno i kompletno vesanje trpi manje, tj slabije udarce. Auto je udoban, nego jednostavno stalno imam osecaj kao da su prepumpane gume, a u stvari su naduvane kako fabrika kaze.. Ok, uglavnom, onda ostavljam ovako..
                        Alfa Romeo 147 1.9JTD

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

Originally posted by Driver_GT
                          Pa ok, slazem se da bi trebalo da bude po fabrici, ali to ja mislim da je ipak za njihove savrsene staklene puteve..zato sam i pitao..
                          Cini mi se da to nema veze sa "staklenim" putevima - velikoserijski automobili se prodaju po celom svetu gde su razliciti uslovi voznje.
                          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• bojanTI
                            CBC Senator XXL
                            • 04.01.2006
                            • 870
                            • Pancevo

Naravno da to ima veze sa putevima!!! Kad god sam vozio u inostranstvu nisam razmisljao o vesanju, truckanju, gumama i rupama, kako udjem u Srbiju nocna mora pocinje! Ali da ne tupim o tome, prica je dobro poznata!

Moras jednostavno da se naviknes na Alfu, potpuno je jedan drugaciji pristup svemu, ponekad se i meni cini kao da vozim taljige, sve mi se prividjaju oni drveni tockovi koliko se oseca svaka neravnina na putu, ali bojim se da neces to resiti ispumpavanjem guma, samo ce ti biti nestabilniji auto, zvakaces gume, istrositi ih prerano, a postoji i sansa da ih pocepas na neku malo vecu rupicu, hmmm...

Pumpaj prednje na 2.2, zadnje na 2.0 i to je neki minimum ispod koga ja ne bih isao, a za trapove nemoj da brines, svakako ces da ih menjas jako cesto, jer jako smo daleko od puteva u pravom smislu te reci, a jos dalje od dobrih puteva!

E sad neki veci profil gume dolazi u obzir, ali kvaris potpuno koncepciju samog vozila, jer u tom slucaju kupis Renault ili citroen i nemas tih problema! Jednostavno to nije neudobnost, vec hipersenzitivnost vesanja koje stvara sliku da vozis na felnama...
                            In essence, then, Alfa has always understood what makes driving a thrill. But it has never been able to make a car. Well, not a car that a rational, normal human being might want to buy.

Comment

• Driver_GT
                              CBC Senator XXL
                              • 04.07.2007
                              • 368
                              • Beograd

Ma skapirao sam ja to sve skroz... Sada mi stoji 2.3 i napred i pozadi.. Nije uopste toliko neudobno, nego jednostavno mi je malo smetalo u pocetku..sad je sve ok..
                              Alfa Romeo 147 1.9JTD

Comment

Working...
                              X