Ford prodaje udio u Mazdi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Goranp
    CBC Senator XXL
    • 28.06.2006
    • 436
    • Banja Luka

Ford prodaje udio u Mazdi

Evo naletio sam na zanimljivu vijest na Tportal-u :

Dok se dioničari američkog Forda još oporavljaju od katastrofalnog polugodišnjeg financijskog izvješća u kojem je Plavi oval prijavio 8,7 milijardi gubitaka, iz analitičarskog kuta stiže nova porcija loših vijesti
    U razgovoru za BusinessWeek vodeći analitičar Credit Suissea, Koji Endo, izjavio je da sumnja u mogućnost Fordova zadržavanja 33,9-postotnog udjela u Mazdi. Kako bi financirao svoje buduće projekte, Ford će, tvrdi Endo, morati prodati Mazdin udio kao što je nedavno prodao većinske udjele u Jaguaru, Land Roveru i Aston Martinu.

Ipak, dok mu je Jaguar donosio gubitke, a Land Rover i Aston Martin zanemarivu dobit, Mazda je u Fordovom portfelju pravi izvor novca. 33,9-postotni udio Fordu bi samo ove godine navodno trebao donijeti 750 milijuna dolara, a čak i u ovoj sušnoj godini okovanoj recesijom Mazda je najavila devetpostotni rast prodaje.

Zasad je ipak mnogo vjerojatnije da će umjesto Mazde Ford prodati udio u Volvu. Švedski proizvođač trenutno prolazi skupi program restrukturiranja koji Amerikancima nikako ne može pomoći u uljepšavanju vlastitih konsolidiranih financijskih izvješća.

Mada se i meni čini da bi prije mogao otići Volvo nego Mazda,ali vidjećemo...
    Banjaluka Blog
    http://gradbanjaluka.blogspot.com
    Tattoo Picture
    http://tattooaco.blogspot.com
  • X9
    CBC Senator XXL
    • 28.06.2005
    • 3179
    • Wien-Sabac
    • RX-8 i X-9

prosto ne verujem da ce prodati svoje deonice u mazdi,jer su doslovno jedva dosli do njih ...inache to bi im bio apsolutan promasaj,jer mazdina prodaja i zarada raste godisnje u ne bas malom procentu.tako da ce najverovatnije volvo odleteti na tapet,ali nikad se ne zna...moze da se desi da sama mazda otkupi ponovo svoje deonice.videcemo
    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• JNC
      CBC Senator XXL
      • 19.12.2006
      • 1332
      • Beograd

E kad bi uzeli nazad deonice bilo bi odlicno, ali koliko ja vidim jedino Mazda donosi pare fordu, oni sami su tropa.

Comment

• Goranp
        CBC Senator XXL
        • 28.06.2006
        • 436
        • Banja Luka

Sve je to tačno,ali ne znam da li činjenica da su baš prije neki dan akcije Mazde opasno pale nakon objave da im je prodaja na Američkom tržištu pala za nekih 13% (čini mi se) iako na drugim tržištima i to pogotovo evropi prodaja raste

Moguće je i da zbog toga Ford o tome razmišlja
        Banjaluka Blog
        http://gradbanjaluka.blogspot.com
        Tattoo Picture
        http://tattooaco.blogspot.com

Comment

• X9
          CBC Senator XXL
          • 28.06.2005
          • 3179
          • Wien-Sabac
          • RX-8 i X-9

pa u kakvoj je buli americko trziste i nije ni chudo...a i od forda svasta covek moze da ocekuje

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Vocko
            CBC Senator XXL
            • 25.04.2005
            • 4556
            • nBGd

Suska se po netu vec duze vreme da ce Mazda otkupiti nazad svoje akcije i da se zbog toga vec mesecima unazad menja kompletna struktura ljudi koja vode firmu.
            Do juce zapadna imena, zamenjuju japanska, na visim funkcijama unutar firme.

Sta ce biti, videcemo...

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

...Ford je u julu imao za 21% manju prodaju svojih automobila u USA u odnosu na jul prošle godine...
              Gubitak se nekako mora pokriti...

Računaju da bi mogli da dobiju oko 2,5 milijarde dolara od prodaje svog dela Mazde...

Comment

• X9
                CBC Senator XXL
                • 28.06.2005
                • 3179
                • Wien-Sabac
                • RX-8 i X-9

@vocko
                e to mi se vec ne svidja.mazda je napravila prodor u evropu kao jedan japanski proizvodjac auta sa evropskim dizajnom.ako pocnu da izbacuju ljude koji imaju veze sa takvim nacinom razmisljanja,vracaju se na staro.otkada su dizajn studio prebacili u Köln,samo redjaju uspehe sa svakim novim modelom.uopste nisam za to da mazda bude samo japanska i spolja i unutra.u mnogim stvarima ,jos uvek mi evropljani smo nenadmasivi ...
                @neshaoct
                ako tako razmisljaju veoma im je glupa racunica i razmisljaju slicno kao nasi politicari -od danas do sutra.verovatno bi ima ta suma pomogla,ali kratkorochno.i nije samo ford u problemima cela USa se suocava sa ogromnim problemima.

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Vocko
                  CBC Senator XXL
                  • 25.04.2005
                  • 4556
                  • nBGd

Pa neces sigurno "spijune" iz Forda da ostavis na celnim mestima ako nameravas da otkupis kompaniju i budes "sam svoj covek"

Ne brinem se ja previse, mislim da su dosta naucili za ovih 10ak godina koliko su pod konstantnim Ford-ovim nadzorom bili, a mislim da to pokazuju i buduci koncepti.
                  Mada ko ce ga znati, sta moze da im dune... Ipak su to ludi Japanci

Comment

• X9
                    CBC Senator XXL
                    • 28.06.2005
                    • 3179
                    • Wien-Sabac
                    • RX-8 i X-9

a i ona prokleta radijacija nikako da splasne

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• JNC
                      CBC Senator XXL
                      • 19.12.2006
                      • 1332
                      • Beograd

Bas citam malo o svemu ovome, i kako Ford sve losije stoji uprkos prodaji Astona, Jaguara i Land Rovera Tati, tako Mazda ima sve veci profit i spalo je na to da je vrednost Forda na trzistu nekih 10.5 milijadi dolara, a Mazde 8 milijardi.
                      I jos kazu pola modela koja su razvijena u Mazdi ce da zavrse i u Fordu kao njihovi modeli(sto naravno nije prvi put, ali nikad u ovolikoj meri). Sve u svemu u Fordu se nece odluciti na prodaju Mazde dok ne bude bas frka da nemaju drugog izlaza, posto Mazda donosi odlicne pare Fordu i prodaja konstantno raste, tako da je prodaja povecana nekih 9% u odnosu na 2007.
                      Samo nam ostaje da cekamo i da vidimo sta ce da se desi po tom pitanju, ko zna mozda i kupi Mazda Ford ko Porsce volkswagen .

Comment

Working...
                      X