Koliko vam je tacan board komp kada pokazuje prosecnu potros

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

Koliko vam je tacan board komp kada pokazuje prosecnu potros

Naime, pitanje se odnosi na sve ali prvenstveno me zanima kod VW koncerna i njegovih derivata.
    Imam Octaviju 1.9tdi 90ks, lepo ide, ne trosi ulje ni vodu, sipam sintetiku 5w40, sipam obicnu naftu d2, ne dimi mnogo na auspuh, osim kad joj patosiram pedalu. Dakle sve super, ali imam problem ako se to tako moze nazvati. Vrednost prosecne potrosnje mi se nikako ne uklapa sa onim sto pokazuje board komp. Konkretno, na deonicama od 300-400km otvorenog puta normalne voznje, bez jurcanja, sve se odvija 60-120km/h potrosnja po boardu je ispod 5l, uglavnom je 4.3-4.6. Odem na pumpu sipam do cepa i stvarna potrosnja je 5.3-5.7l. Dakle postoji neka razlika.
    Kada ga vozim u gradu, prosecna potrosnja po boardu je 6.1-6.3, a stvarna je 7-7.3l.
    Dakle jel ovo sranje od boarda cisto za hvaljenje u drustvu kako mi auto malo trosi ili kod mene nije nesto u redu pa moram da posetim majstora?

Zato me interesuje kako je kod vas?
    Lancia Kappa 2.0 20v
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Je li chipovan auto?
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Car
      CBC Senator XXL
      • 07.07.2005
      • 900
      • Beograd

Re: Koliko vam je tacan board komp kada pokazuje prosecnu potros

Ne znam da li si video ovu temu, ovde se nasiroko pisalo o tome kako radi citava stvar, doduse u vezi s plinom i benzinom: http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=30543

Sta znam, ja nisam nikad potpuno precizno merio od sipanja do sipanja (mislim na velike kilometraze) pa da mogu da uporedim kolika je razlika, ono sto sam siguran jeste da pokazuje dosta manje kad se voza po gradu s ukljucenom klimom: pokazuje npr. 7 litara, a pre ce biti 9 pa nadalje, s obzirom koliko se stoji u mestu i koliko ima kocenja i ubrzavanja. Mislim da ne treba da se zamaras s tim, sto rece sw.brick na onoj temi, poprilicno neprecizan metod za merenje potrosnje.

Comment

• etibor
        CBC Senator
        • 12.05.2008
        • 293
        • Pancevo

Nema potrebe da se nerviras oko toga. I ja sam mislio da nesto tu nije uredu. To jednostavno tako radi. Kod mene pokazuje 4,6 l/100km, a ustvari trosi 5,5 l/100km. Proveravao sam vise puta.
        Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• Srdjan
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 2416
          • Bajina Basta/Beograd

Mislim da auto nije chipovan, ali ne mogu 100% da tvrdim jer ne znam sta je bilo kod proslih vlasnika.
          Ne nerviram se, prestao sam i da gledam na njega. Sada znam okvirne potrosnje, pa shodno tome i planiram put.

Nego me cisto interesovalo kakva su druga iskustva i da li je to tu postavljeno cisto kao gadget ili tako nesto slicno.
          Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

sarene lampice
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• ToNcA
              CBC Senator XXL
              • 31.01.2006
              • 868
              • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
              • Mazda 6 2.0d

Nesto nisam primetio da je kod mene neprecizan. Kada je auto bio nov par puta sam ga testirao ali sada vise ni ne obracam paznju na to sta pokazuje. Caka moze da bude i u tome sto ga nikad ne resetujem pa tako pokazuje prosek u zadnj 4000 jer se sam resetuje na 10k.

Inace jedini skoro pa precizan metod merenja potrosnje koji mozes sam da izvedes jeste onaj pumpa - voznja - pumpa i digitron i naravno oba puta punjenje do cepa.

U svakom slucaju nemoj suvise da se zamaras time jer na to ne mozes mnogo da utices - sem smanjenjem kolicine i promenom stila voznje.

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• SilverLeaf
                CBC Početnik
                • 16.07.2008
                • 2
                • Sarajevo

Pa nakon Lagune, doduse bila je benzinac i stvarna i BC potrosnja su se slagale. Na rezervoar od 70L razlika je mogla biti najvise 0,2 L.
                I mene nervira taj VW, prije svega jer nemam tacan prikaz potrosene kolicine goriva od zadnjeg reseta BC. Kod Lagune sam resetirao BC kod svakog tankovanja (do vrha majstore
                U Touranu kada mi pokaze da mogu jos preci 0 km, mogao bih preci jos 50, jer mi u rezerovar stane max 56L (kapacitet 60)
                Kod mene je 1,9 TDI 77KW, i sto se tice prosjecne potrosnje to se uglavnom slaze, cak sta vise kod mene obrnut slucaj, prikazije mi na BC vise.
                Uostalom pogledaj na linku

Moze biti da trebas da mjenjas benzinsku, jer na nekim namjerno lazu po par litara
                Pozdrav

Comment

• gti16v
                  CBC Senator XXL
                  • 05.08.2007
                  • 343
                  • BGD
                  • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Merio sam 10ak puta stvarnu potrosnju na g60 i razlika izmedju potrosnje po bordu je bila 0.15l - 0.25l na 100km, naravno, bord je pokazivao manje...

Comment

• AlNik
                    CBC Veteran
                    • 18.07.2008
                    • 144
                    • Beograd

Re: Koliko vam je tacan board komp kada pokazuje prosecnu potros

Originally posted by Srdjan
                    Naime, pitanje se odnosi na sve ali prvenstveno me zanima kod VW koncerna i njegovih derivata.
                    Imam Octaviju 1.9tdi 90ks, lepo ide, ne trosi ulje ni vodu, sipam sintetiku 5w40, sipam obicnu naftu d2, ne dimi mnogo na auspuh, osim kad joj patosiram pedalu. Dakle sve super, ali imam problem ako se to tako moze nazvati. Vrednost prosecne potrosnje mi se nikako ne uklapa sa onim sto pokazuje board komp. Konkretno, na deonicama od 300-400km otvorenog puta normalne voznje, bez jurcanja, sve se odvija 60-120km/h potrosnja po boardu je ispod 5l, uglavnom je 4.3-4.6. Odem na pumpu sipam do cepa i stvarna potrosnja je 5.3-5.7l. Dakle postoji neka razlika.
                    Kada ga vozim u gradu, prosecna potrosnja po boardu je 6.1-6.3, a stvarna je 7-7.3l.
                    Dakle jel ovo sranje od boarda cisto za hvaljenje u drustvu kako mi auto malo trosi ili kod mene nije nesto u redu pa moram da posetim majstora?

Zato me interesuje kako je kod vas?
                    Ne znam u kom si gradu, ali ako vozis po Beogradu (starom), pre cu verovati u ovih 7 ili cak i vise litara.

Comment

Working...
                    X