Da, i kad te nahvataju sa jammerom 10.000 eura kazna jer je to krivicno delo.
Mislio sam vise na kontrolu protoka saobracaja nego na merenje prekoracenja.
Ne mislim da su presretaci resenje ali sam siguran da neke patrole moraju da budu na autouputu stalno iz mnogih drugih razloga nego zbog prekoracenja brzine.
To znaci da trebaju da se voze po autoputu a ne da ODMARAJU i cekaju neciji poziv za "intervenciju".
Srbija NIGDE duz autoputa nema ni jedan dezurni centar kao zasebnu jedinicu. Nema kamera, nema NISTA. Cemu onda i presretaci?
Prava opasnost na autoputevima su umorni vozaci a takvi uglavnom ne voze 160+.
Pa ni u Nemackoj vozaci ne jure kao muva bez glave iako imaju i sta da voze a i puteve za to.
Jedna toliko tranzitna zemlja kao sto je Srbija bi trebala da se stidi toga sta naziva autoputem. USKO BRE. Smesno i da se diskutuje.
Da ne govorimo o deonici od Subotice do Novog Sada i za sta se placa putarina. A to sto ce tek biti gotovo je jedno veliko nista od puta. Zivi bili pa videli. U Vojvodini bar ne moze niko da se vadi na nema mesta da se sagradi ljudski autoput.
Izgraditi autoput sa 5 traka, i onda da zvrji prazan,jer nema dovoljno saobracaja????
Subotica-NS je u izgradnji. u nedelju sam isao bg-nis, nema nikog.prazno. I ove 2 trake sto ima,prazne. Na prilazima Beogradu, to je vec druga prica.
Originally posted by sw.brick
Ne 5 traka ali tri i plus sve ono pored sto cini jedan krsteni autoput
za ono pored puta sasvim razumem i slazem se, ali za 3+3 trake celom duzinom kroz Srbiju bas i ne razumem.
nesto se ne secam da sam u Evropi van Italije i Nemacki video takav autoput, koliko znam Austrija nema takav autoput, nema niti Madjarska, Ceska, Slovacka.
cak i Nemacka nema takve autoputeve generalno, tek poneke deonice i to tek na tranzitnim glavnim autoputevima.
mnogi autoputevi po Evropi gde sam bio cak i nemaju nista vise od 2+2 kolovozne trake a potpuno bez zaustavne ili je zaustavna tek ona uza za 1m od normalne sirine kolovoza.
za nase bogatstvo tj siromastvo i ovaj autoput je premija, i tek mozda poneka deonica neposredno uz Beograd bi mozda mogla da ima i po 3 kolovozne trake.
inace je i kada je putarina bila mizerno mala tokom 90tih (pogotovu za strance, bukvalno bagatela) nije bilo nekog velikog saobracaja da popuni i ove postojece 2 trake.
ja kod nas na autoputu jos nikada nisam doziveo guzvu vrednu pomena, niti kolone vozila u pokretu.
a to jesam doziveo i u Nemackoj i u Austriji, gde je daleko veci problem sa uzanim autoputevima tokom letnje sezone, onim tradicionalno opterecenim.
nije retkost da bude kolona od Minhena do Salcburga koja se jedva krece ili cak stoji, vec cuveni Stau sindrom, dok kod nas to koliko znam se tako nesto jos nikada nije desilo.
mozda da prvo izgradimo jos koju stotinu km autoputeva sirom zemlje gde nedostaje pa onda predjemo da pravimo i 3+3 trake.
OT, pre neki dan sipam gorivo na pumpi i ne mogu da se nacudim cudu.
covek sa Nemackim tablicama (M, mislim da to oznacava Minhen) po izgledu tipican Nemac pita pumpadziju gde se skrece za Novi Sad.
a to se inace dogadja na pumpi Zmaj, dakle 100njak metara od skretanja.
i sta pita Nemac, kako da ne plati putarinu....
potpuno mi je nejasno kako je zamislio da putuje Evropom, da toci gorivo u visini troska od nekoliko stotina evra, da negde prespava popije i pojede nesto a ima problem da plati 10tak evra putarine.
da je to neki Balkanac pitao usred Minhena sacekao bi ga prezir, nipodastavanje i sijaset pogrdnih komentara od vecina stanovnika uz cudjenje o zaostalosti i siromastvu.
mnogo su mi cudni postali mnogi Evropljani, ono sto je svuda normalno i uobicajeno kada dodju ovde ima strasno smeta.
sto taj Nemac ne kaze u Austriji kada plati 30evra za 30km autoputa putarine da li moze besplatno...
i sta ce mu reci na naplatnoj rampi na autoputu u Austriji na takvo pitanje, recimo Filah-Salcbrug- Minhen deonica.
jeste to daleko bolji autoput po onome van puta, ali niti je siri (ima isto 2trake a ponegde samo 1traku odnosno vozi se dvosmerno kroz tunele) i pri tome placa po km puta daleko visi iznos nego kroz Srbiju.
mi ovde jesmo mozda svakakvi ali nema razloga da se i ovde ne placa putarina kao sto je i u drugim zemljama nesto za sta se ne postavlja pitanje.
u HR je skuplja putarina nego u Srbiji pa niko od toga ne pravi price nego placa redovno tu tranzitnu magistralu do Jadrana. (Zagreb-Jadran)
malo sam postao preosetljiv na evropske tugovanke za nase ponasanje koje je potpuno uobicajeno inace.
pa i u Nemackoj kamioni placaju putarinu za autoputeve, sto ne bi i kod nas bilo isto sasvim normalna pojava bez cudjenja.
Vozio sam se kroz Italiju na auto-putu sa 3 trake+zaustavna. Vozio sam se tako i kroz Francusku. Ali tamo su tri optimum,posto je veci broj vozila. Ovde bi trebalo to oko Beograda,ali ostalo je previse. A i ne mozete porediti neku razvijenu regiju na severu Nemacke, i Srbiju...PO broju vozila.
...auto-put i treba da zvrji prazan...
Samo takav auto-put ispunjava svoju ulogu - brza i bezbedna vožnja.
Ni jedno ni drugo nemaš ako je makar i mala gužva na njemu...
Ja mislim da izvesnu ulogu ima i cena putarine.
Ne 5 traka ali tri i plus sve ono pored sto cini jedan krsteni autoput.
Put od BGD prema jugu je najbolja saobracajnica za Bliski istok a zasto se nalaze neke druge alternative to je vec stvar neceg drugog.
Dok se neko opasulji izgleda da ce vec da stupi na snagu ona stara "Drumovi ce pozeljet Turaka, 'al Turaka nigde biti nece....."
U tom slucaju autoput nije ni potreban ako ga vec retko ko koristi ali su zato regionalni paralelni sa autoputem UNISTENI iako se obnavljaju.
Naravno da njih urnisu kamioni kojima se "ne isplati" da placaju skupu putarinu.
U Srbiji jos uvek mnogima (vecini) vreme nije novac, tako da....
Pekare. Pa sta ti mislis jel treba da prodje brza pruga kroz Srbiju?
Da zvrji prazna? cccc
Ne 5 traka ali tri i plus sve ono pored sto cini jedan krsteni autoput
za ono pored puta sasvim razumem i slazem se, ali za 3+3 trake celom duzinom kroz Srbiju bas i ne razumem.
nesto se ne secam da sam u Evropi van Italije i Nemacki video takav autoput, koliko znam Austrija nema takav autoput, nema niti Madjarska, Ceska, Slovacka.
cak i Nemacka nema takve autoputeve generalno, tek poneke deonice i to tek na tranzitnim glavnim autoputevima.
mnogi autoputevi po Evropi gde sam bio cak i nemaju nista vise od 2+2 kolovozne trake a potpuno bez zaustavne ili je zaustavna tek ona uza za 1m od normalne sirine kolovoza.
za nase bogatstvo tj siromastvo i ovaj autoput je premija, i tek mozda poneka deonica neposredno uz Beograd bi mozda mogla da ima i po 3 kolovozne trake.
inace je i kada je putarina bila mizerno mala tokom 90tih (pogotovu za strance, bukvalno bagatela) nije bilo nekog velikog saobracaja da popuni i ove postojece 2 trake.
ja kod nas na autoputu jos nikada nisam doziveo guzvu vrednu pomena, niti kolone vozila u pokretu.
a to jesam doziveo i u Nemackoj i u Austriji, gde je daleko veci problem sa uzanim autoputevima tokom letnje sezone, onim tradicionalno opterecenim.
nije retkost da bude kolona od Minhena do Salcburga koja se jedva krece ili cak stoji, vec cuveni Stau sindrom, dok kod nas to koliko znam se tako nesto jos nikada nije desilo.
mozda da prvo izgradimo jos koju stotinu km autoputeva sirom zemlje gde nedostaje pa onda predjemo da pravimo i 3+3 trake.
OT, pre neki dan sipam gorivo na pumpi i ne mogu da se nacudim cudu.
covek sa Nemackim tablicama (M, mislim da to oznacava Minhen) po izgledu tipican Nemac pita pumpadziju gde se skrece za Novi Sad.
a to se inace dogadja na pumpi Zmaj, dakle 100njak metara od skretanja.
i sta pita Nemac, kako da ne plati putarinu....
potpuno mi je nejasno kako je zamislio da putuje Evropom, da toci gorivo u visini troska od nekoliko stotina evra, da negde prespava popije i pojede nesto a ima problem da plati 10tak evra putarine.
da je to neki Balkanac pitao usred Minhena sacekao bi ga prezir, nipodastavanje i sijaset pogrdnih komentara od vecina stanovnika uz cudjenje o zaostalosti i siromastvu.
mnogo su mi cudni postali mnogi Evropljani, ono sto je svuda normalno i uobicajeno kada dodju ovde ima strasno smeta.
sto taj Nemac ne kaze u Austriji kada plati 30evra za 30km autoputa putarine da li moze besplatno...
i sta ce mu reci na naplatnoj rampi na autoputu u Austriji na takvo pitanje, recimo Filah-Salcbrug- Minhen deonica.
jeste to daleko bolji autoput po onome van puta, ali niti je siri (ima isto 2trake a ponegde samo 1traku odnosno vozi se dvosmerno kroz tunele) i pri tome placa po km puta daleko visi iznos nego kroz Srbiju.
mi ovde jesmo mozda svakakvi ali nema razloga da se i ovde ne placa putarina kao sto je i u drugim zemljama nesto za sta se ne postavlja pitanje.
u HR je skuplja putarina nego u Srbiji pa niko od toga ne pravi price nego placa redovno tu tranzitnu magistralu do Jadrana. (Zagreb-Jadran)
malo sam postao preosetljiv na evropske tugovanke za nase ponasanje koje je potpuno uobicajeno inace.
pa i u Nemackoj kamioni placaju putarinu za autoputeve, sto ne bi i kod nas bilo isto sasvim normalna pojava bez cudjenja.
kako objasnjavas to da me na nekim deonicama putarina iskosta skoro koliko i gorivo
prosto, u Austriji je skuplja deonica putarine nego gorivo.
moras tuda da prodjes ili da se pentras preko planincina okolo naokolo gde je besplatno.
ili ides autoputem i naidje rampa, pretovare te u vozi i platis 10puta vecu putarinu nego sto kosta gorivo.
moras ili tako ili peske.
tamo je to ok, a ovde nije. u cemu je razlika ?
mi imamo isto tako odredjeni geografski polozaj koji se naplacuje.
A zamisli tek stranca koji placa 50% vise nego ja...
ovo je nedopustivo, a i to sto plate nije nista preskupo niti previse u odnosu na uobicajene cene putarine po km tamo gde se placa na taj nacin.
sto se placa prelazak preko mostova, to je kao ok ?
ili prolazak kroz tunel, i to je kao ok ?
a to kosta obicno nekih 5-20 Evra za 1-15 km puta.
1Evro po kilometru se placa u Austriji putarina tamo gde se naplacuje, i svi placaju pa i stranci i tako je godinama i decenijama. i danas se placa.
i to extra na vinjetu jer vinjeta ne vazi na naplatnim deonicama.
naplacivalo se i kada nije postojao autoput vec samo obican dvosmerni put.
kod nas je problem sto se placa za nikakvu uslugu van puta i nikakvu podrsku na putu, sama cena nije nesto posebno razlicita od cena u drugim zemljama.
najbliza za poredjenje je HR gde je skuplja putarina nego kod nas i gde se placa prelaz preko mosta (Krk) ili prolaz kroz tunel (Ucka na primer).
osnovni problem kod nas je sto ne postoji cesto kao alternativa besplatni put (kvalitetan) na istoj deonici pa ko hoce moze besplatno magistralom a ko hoce visi nivo uz placanje autoputem.
da li je jeftina putarina za tranzit kroz Nemacku, danas kako bi ocenio ?
ja evropu prodjoh i svuda se vozi na vinjetu, jos nisam sa vinjetom nistra placao dodatno... a u hrvatskoj je bezobrazno skupa putarina... kolika je cena goriva(gas) tolika je i putarina sa uckom i istarskim i ipsilonom
brisi off samo da podsetim brick-a kao sto rece japanx,ovde se vozi sa vinjetom...samo u italiji ima jos uvek nekih rampi,ali i to moraju skinuti zbog EU propisa.zato brick molim te ne siri dezinformacije,i ne uporedjuj srbiju sa ostalim zemljama u regionu gde postoji RAZVIJENA saobracajna infrastruktura.a sada sri gumicu i brisi
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
brisi off samo da podsetim brick-a kao sto rece japanx,ovde se vozi sa vinjetom...samo u italiji ima jos uvek nekih rampi,ali i to moraju skinuti zbog EU propisa.zato brick molim te ne siri dezinformacije
samo da te podsetim da smo tu temu nedavno imali sa cenovnikom putarine za pojedinacne autoputeve sirom Austrije, cenovnik zvanicni iz ove godine.
od kog datuma je prestala naplata deonica autoputeva dodatno uz vinjetu ?
koji EU propisi kazu da se rampe za naplatu moraju skinuti ?
sta sa Francuskom, sta sa Nemackom, Grckom, Spanijom- jer za njih ne vaze EU propisi koje ti pominjes ?
u Austrije je prestao da se naplacuje Brenerpass, Tauernautobahn, Felbertunnel itd ?
zasto da ne uporedjujemo puteve sa zemljama u regionu.
koji su to bolji putevi u Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Bugarskoj, Madjarskoj sa vise od 2+1 (zaustavna) po sirini ?
pa niti Austrija nema niti jedan takav siri autoput sa 3+1 trakom u svakom smeru...
u Danskoj se takodje placa na rampi autoput, prelaz preko mosta.
ajde, pa ti ne siri dezinformacije pa odgovori na neko od pitanja...
brick .....vignjeta za auto put vazi na celoj teritoriji austrije.i tacka.austrija ima 3+1 auto put bar na nekim delovima.deo autoputa prema grazu od becha.poprilichno dugo vozim po autoputevima austrije,i do sada nisam naleteo da pored vignjete moram jos negde da doplatim.ali i da je slucaj verovatno se radi o nekom tunelu ili necem posebnom,ali ne i autoputu.i ako vec uporedjujes srbiju sa austrijom (po autoputu)ja platim ovde u razvijenoj drzavi sa razvijenom infrastrukturom vignjetu za godinu data 72 eura.dole moram da platim kojekavim "Brankovicima",na totalno pogresnim radnim mestima(izvini zverko ne mislim doslovno na tvoje prezime) deonicu puta po kojem mi auto skace kao da idem po pruzi od Subotice do Novog sada ,nekih 6 eura-sto otprilike kosta 7 dana vignjeta u austriji (na celoj teritoriji).u Nemackoj se u nacelu ne placa autoput,jer je benzin dosta skuplji i drzava od benzina uzima deo za saniranje i izgradnju autoputeva.da,dolazi zakon iz EU bar se tako prica da ce se neke stvari promeniti.kod nas u srbiji jos uvek zive ljudi koji sve vide sa pogresne strane,tj.vide sa svoje strane ili svoje stranke kako da zarade preko necijih ledja,moje misljenje izdradi autoput koji vredi ,pa onda naplati,ali ne kod nas je jos uvek na snazi politika uzimanja gde god mozes ili da kazem otimanja.dosta sam rekao pocinjes idejno da me nerviras-izvini sto sam postao lican jednostavno mi se delovi nekog tvog razmisljanja tipicnog ......ne svidjaju.ima jos mnogo toga sto bih ti napisao jednostavno nemam nameru vise da pisem,samo predvidjam po ovom cenovniku da kada srbija bude imala autoput u klasi sa madjarima ,"Brankovici" ce taj autoput naplacivati verovatno po km predjenog puta sa tarifom 1km-1€....
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
vignjeta za auto put vazi na celoj teritoriji austrije.i tacka
Zusätzlich zur Vignette sind noch Gebühren u.a. für folgende wichtige Mautstraßen zu entrichten:
Arlberg-Straßentunnel, Brenner-Autobahn, Dachsteinstraße, Felbertauernstraße, Gerlos Alpenstraße, Großglockner-Hochalpen-Straße, Maltatal-Hochalmstraße, Nockalmstraße, Pyhrn-Autobahn (Gleinalmtunnel), Pyhrn-Autobahn (Bosrucktunnel), Silvretta Hochalpenstraße, Tauern-Autobahn, Timmelsjoch-Hochalpenstraße
ne znam na cemu zasnivas svoja ubedjenja, ovo je spisak gde sirom Austrije ne vazi vinjeta.
jasno pise -dodatno uz vinjetu se naplacuje....
kao sto mozes da procitas i da se informises vinjeta ne vazi niti na pomenutim autoputevima niti na obicnim pomenutim putevima (obican put jedna kolovozna traka kao npr Subotica-Novi Sad ).
Ab 1. September 2008 wird für die A14 Rheintal Autobahn im Bundesland Vorarlberg eine zusätzliche Vignettenart, die „Korridorvignette“ angeboten. Sie gilt ausschließlich für den rund 23 km langen Streckenabschnitt („Korridor“) der A14 Rheintal/Walgau Autobahn im Bundesland Vorarlberg zwischen der deutschen Staatsgrenze und Hohenems (Exit 23 - nahe dem Grenzübergang zur Schweiz). Es handelt sich dabei um eine zeitlich befristete Produktvariante, die mit der Fertigstellung der zweiröhrigen Befahrbarkeit des Pfändertunnels (voraussichtlich im Jahr 2013) wieder aufgelassen wird.
kao sto se moze procitati kao zvanican podatak, od 01. septembra je uvedeno dodatno placanja za A14, gde ne vazi opsta vinjeta- tih 23km autoputa koji je tek u izgradnji.
punu informaciju mozes da procitas na www.austria.info a potpuno isti podaci su i na sajtu OAMTC, dakle sasvim pouzdani sajtovi da se moze smatrati opravdano da su informacije istinite a ne plod izmisljanja Austrijanaca.
poprilichno dugo vozim po autoputevima austrije,i do sada nisam naleteo da pored vignjete moram jos negde da doplatim.
sta da ti kazem, ti si neki madjionicar...ili ne posecujes celu Austriju.
svi ostali koji putuju sirom Austrije placaju pored vinjete razno razne doplate za prolazak kako autoputevima tako i obicnim magistralnim putevima.
mozda da probas da posetis Tirol recimo i licno se uveris u naplatne rampe svako malo
ja nisam dugo vozio putevima Austrije ali sam se na mnogo mesta naplacao putarina, isto kao sto vazi i za sve.
dole moram da platim kojekavim "Brankovicima",na totalno pogresnim radnim mestima(izvini zverko ne mislim doslovno na tvoje prezime) deonicu puta po kojem mi auto skace kao da idem po pruzi od Subotice do Novog sada ,nekih 6 eura-sto otprilike kosta 7 dana vignjeta u austriji (na celoj teritoriji)
netacna je tvoja tvrdnja da na celoj teritoriji Austrije vazi vinjeta, a niko tebe ne obavezuje da moras da vozis bas najkracim putem.
ja gore moram da platim 1 euro po km puta kroz Austriju da bi naisao na kolonu od 50km duzine koja stoji ili se krece 10km/h jer je "autoput" sa samo 1 jedinom kolovnoznom trakom.
to je pravo Austrije da ima takvu politiku upotrebe puteva i ja to moram da platim kao stranac, ili da zaobidjem Austriju ako mi se ne svidja naplata putarine.
u Nemackoj se u nacelu ne placa autoput
nekada bilo, davna prosla vremena. ostalo jos samo za putnicka vozila da se ne placa.
u Nemackoj kamioni i autobusi naveliko placaju putarinu, i to generalno sirom Nemacke.
argument kako je Srbija kao nekakav izuzetak gde strani sleperi moraju da plate putarinu jednostavno predstavlja neistinu.
putarina niti je izmisljena u Srbiji niti je neko cudo, koje kao nigde ne postoji.
GO-Box
Alle Fahrzeuge über 3,5 t höchst zulässigem Gesamtgewicht müssen mit einem Fahrzeuggerät, der so genannten GO-Box, ausgestattet sein. Über ein Mikrowellensignal registriert die GO-Box jede Durchfahrt unter einem Mautportal.
u Austriji se takodje placa putarina za sva teretna vozila.
kod nas u srbiji jos uvek zive ljudi koji sve vide sa pogresne strane,tj.vide sa svoje strane ili svoje stranke kako da zarade preko necijih ledja
zive i kod nas u Srbiji kao sto zive i u Austriji, Italiji, Francuskoj, ..... sirom Evrope.
takva je realnost vec decenijama, nista novo niti posebno.
moje misljenje izdradi autoput koji vredi ,pa onda naplati,ali ne kod nas je jos uvek na snazi politika uzimanja gde god mozes ili da kazem otimanja.
i moje misljenje je isto takvo, ali nasa misljenja ocito niko ne uzima niti ce uzimati u obzir bilo gde u Evropi.
politika otimanja kroz takse je osnovno nacelo na kome se zasniva Evropa, tu je zaceta takva politika, decenijama se uspesno koristi i jos uvek je na snazi.
dosta sam rekao pocinjes idejno da me nerviras-izvini sto sam postao lican jednostavno mi se delovi nekog tvog razmisljanja tipicnog .....
ja ti tu ne mogu pomoci, pre ili kasnije i ti ces morati da se uklopis u tipicne evropske navike, nacine razsmiljsanja, nacine ponasanja, nacine uredjenja odnosa kao i ostali na prostorima Evrope.
mene ne nerviras, samo me iznenadjujes da zivis u EU a ne zelis da prihvatis pravila koja vaze u EU kao opste vazeca jer su postala toliko rasirena pa eto vaze i u Srbiji koja je van EU.
izvini, delujes mi da primenjus onu narodnu, biti veci katolik od Pape jer ti smeta u Srbiji ono identicno sto ti ne smeta u Austriji.
inace, nisam ja poredio autoput po kvalitetu u Austriji prema Srbiji, jer je to neuporedivo vec sa zemljama u regionu koje su na slicnom nivou ekonomskog razvoja.
nisam niti pomenuo sto je ta ista Austrija pre samo 10godina tako predano rusila i unistavala te iste autoputeve u Srbiji, kao i obicne puteve i sto sta jos.
ne dopada mi se tvoj nacin tipicnog "uber alles" razmisljanja, a jos manje mogu da razumem koje su tvoje licne zasluge za to sto Austrija ima mrezu autoputeva pa da njihovo postojanje toliko potenciras.
samo predvidjam po ovom cenovniku da kada srbija bude imala autoput u klasi sa madjarima ,"Brankovici" ce taj autoput naplacivati verovatno po km predjenog puta sa tarifom 1km-1€....
pa sto bi Srbija bila losija od Austrije, ide utabanim stazama koje je Austrija takvim iznosom haraca u tranzitu vec prokrcila i primenjuje decenijama.
i ja predvidjam slicno sto i ti, uvesce se vinjeta kao opsta osnova za sve a onda i naplacivati prema kilometru na slican nacin i po slicnoj ceni kao sto navodis a sto je vec ustaljena praksa sirom Austrije dodatno za svaki prolazak auto putem.
sta ces, geografski polozaj Srbije nije nista manje vredan od geografskoj polozaja Austrije.
da,dolazi zakon iz EU bar se tako prica da ce se neke stvari promeniti.
da sacekamo i vidimo da se takva promena dogodi i ukine dopunska putarina sirom Austrije, sirom Evrope preko raznih mostova i tunela, razne putarine za ulazak u gradove pa tek onda siri neka takva prica.
kako do sada iskustvo uci, EU se menja ka sto vecoj birokratizaciji i sve vecem uvodjenju taksi na sve i svasta sto se moze naplatiti tako da verovanje u ukidanje putarine je po mom misljenju na veoma klimavim nogama kao opcija.
kao sto sam naveo podatak, od 01. septembra je prosirena naplata putarine dopunski uz vinjetu za jos jedan autoput u Austriji, primer suprotan tim "pricama".
Postoji samo jedna mala razlika a to je sto Srbija ima prakticno samo JEDAN autoput za razliku od Austrije.
Ako se vec u Austriji i naplacuje dodatak za neke vaznije pravce u Srbiji nemas ni alternativu jer su regionalni putevi sve samo ne putevi.
Nisam za to da se putarina ne naplacuje ali je PRESKUPA u Srbiji.
Neka bude recimo kao sto je u Madjarskoj. Ni oni nemaju nalazista nafte pa da moze da bude dzabe a naplacuju koliko naplacuju.
Zasto se Srbiji ne bi isplatilo da prodaje mesecne ili ostale vinjete?
Onda bi se videlo koliko tek zaista kosta putarina.
Cak i u preskupoj Svajcarskoj je godisnja putarina bila koliko? 27 SFr?
Smeta pre svega osecaj da te neko dere. Treba naplatiti, ali pametno. Mislim da se na kraju tako najvise isplati.
Ko god je bio na vlasti je krao tu putarinu pa se bas pitam sta ti koji su finansirali i izgradnju puta i odrzavanje imaju od tih para. Nemas osecaj da placanjem cinis ista dobro sto se po stanju puta jasno vidi.
Comment