Kakvo ulje sipati?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • m.trivic
    CBC Član
    • 06.09.2008
    • 88
    • Beograd

Kakvo ulje sipati?

Ove nedelje treba da uradim veliki servis, uz to ide naravno izmena ulja.
    E sad bivsi vlasnik je u ovaj motor sipao mineralno ulje, a pre neki dan mi je jedan "lokalni" majstor gledao auto i kaze obavezno polusintetika ili sintetika. Misljenja su toliko razlicita, malo pre mi rekose u nippon autodelovima obavezno mineralno ulje u taj motor.

Dakle, sta mi je dalje ciniti?
  • RedboX
    CBC Senator XXL
    • 28.11.2006
    • 1537
    • Novi Beograd

Koliko ja pratim ovaj i slicne forume nesto nisam video da je iko u mazdu sipao mineralno pa ti to dobro proveri sta je taj predhodni radio i koje tacno ulje je sipao. Mineralna imaju neku gradaciju od 15w pa na dalje ali kod mazdi idu ova fina full sintetika i poneko polusintetiku uglavnom 5w30, 5w40 (moj slucaj) ili10w40 , ja sipam mobil supersynth u mojoj gradaciji mada ima i Mobil1 ali je duplo skuplji, recimo 1500 din /litra
    I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• UkiMazda
      CBC Senator XXL
      • 16.11.2007
      • 444
      • Beograd
      • Alfa 156 2.0TS

@RedBox
      U pravu si, ali to se odnosi na mladje modele sa manjom kilometrazom iza sebe i kojima je fabricki propisana sintetika.
      @m.trivic
      Za nas model 323FBG je propisano od 5W30 za niske temperature, do 20W50 za opseg od 20C do 50C.
      Ako je sipano mineralno, mislim da treba da nastavis sa mineralnim,i najbolje je 15W40, koje i ja trenutno koristim i nikakvih problema nije bilo.Gusce ne bih preporucio, zbog hidropodizaca.
      Ako planiras da menjas sa mineralnog na polusintetiku ili sintetiku, onda moras uz pomoc nekog aditiva da isperes ostatke mineralnog iz motora, u suprotnom mogu da nastanu neki ozbiljniji kvarovi.
      P.S. s obzirom na godine vozila, mislim da je mineralno pravi izbor.

Comment

• m.trivic
        CBC Član
        • 06.09.2008
        • 88
        • Beograd

Hvala Uki, nastavicu da sipam mineralno, ELF i MOBIL su mi preporucili u auto delovima.

Comment

• UkiMazda
          CBC Senator XXL
          • 16.11.2007
          • 444
          • Beograd
          • Alfa 156 2.0TS

edit: ono 20W50 je od -10C do preko 50C

Comment

• kwisko
            CBC Veteran
            • 14.04.2008
            • 124
            • bg

Originally posted by m.trivic
            Hvala Uki, nastavicu da sipam mineralno, ELF i MOBIL su mi preporucili u auto delovima.
            Procesljaj malo teme pa ces naci temu u kojoj je neko od nas rekaokoliko je to ELF ulje zapravo dobro .... Kad si vec bio u nipponu sto nisi uzeo DEXELIA to je inace mazdin proizvod ... a evo i nesto iz licnog iskustva o razlikama u ulju

1. do sada sam koristio mineralni shell 15w40 sa kojim mi je auto jako brzo i lako podizao temp
            2. sad je sipana sheel rimula 10w40 cista sintetika i auto vise nema problem sa temperaturom

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Moj drugar u tu Mazdu sipao 10w40 oduvek. Za full sintetiku nije imao para. Ali taj auto je presao kada ga je prodao oko 280k km i ide i dalje!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• m.trivic
                CBC Član
                • 06.09.2008
                • 88
                • Beograd

@kwisko
                Nisam bio u Nipponu nego sam zvao telefonom i raspitivao se.
                Auto sam juce odvezao u servis u Stolackoj ulici i oni su ELF preporucili.
                Sto se temperature tice meni je ok, ne prelazi pola niti se brzo zagreje.

Comment

• vladapar
                  CBC Član
                  • 27.01.2008
                  • 32
                  • beograd

Ja sipam već drugi put Fuchs Titan Mc 10w-40, jako sam zadovoljan, ne troši ga, lepo radi..To mi je preporučio neki engleski sajt. Nije ni skupo. Mislim da je bolje za zimu, a stabilnije leti na visokim temperaturama , sipati polusintetiku. Pozz.

Comment

• Markoni_BG
                    CBC Član
                    • 16.10.2007
                    • 11
                    • Beograd

Ovako iz iskustva i citanja...
                    Ne bi trebao bas mnogo da menjas gradacije...dosta proizvodjaca ulja kaze kako im u katalogu pise da moze da je najbolje propisano npr 10 40 ili 15 40 ili 0 40...ali razmisli...ako stavis sintetiku...ili polu...mozda jeste tip ulja bolji ali motor je pravljen i dizajniran za koriscenje mineralnog ulja...i prelazio i do pola miliona sa tim...Drugo tvoj motor ima jako malu toleranciju podizaca...tako da tokom veka motora se zaglavljivalo unutra u njima ulja i garezi...Promenis li grdaciju ulja mozes dobiti caktanje podizaca.Imas gomilu tema o tome na stranim sajtovima!Ako te interesuju detalji pisi pp!
                    Moj savet!Samo ti nastavi svoju dosadasnju gradaciju ali sa najboljim uljem na trzistu...i obavezno originalom u proverenoj radnji...Nikako ne stedi!!!

Comment

• m.trivic
                      CBC Član
                      • 06.09.2008
                      • 88
                      • Beograd

Sipao sam ELF mineralno ulje gradacije 15-40

Comment

Working...
                      X