Elektronska naplata putarine u Srbiji

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • PJ
    CBC Član
    • 25.12.2007
    • 39
    • Zemun

Elektronska naplata putarine u Srbiji

Da li imate iskustva sa elektronskom naplatom putarine na našim putevima?

Čuo sam od nekoliko ljudi da je stvar prilično nepouzdana (ne diže uvek rampu, pa čekaš intervenciju zaposlenog), ali niko od njih nije imao ličnog iskustva.

Ja nikada nisam video da neko čeka, jer se nije podigla rampa, a viđao sam da prolaze i to prilično brzo. Možda je baš to razlog zašto se ponekad rampa ne podigne.

Na sajtu JP Putevi Srbije nisam ništa korisno pronašao.
    Samo uopšteni tekst od pre 2-3 godine: http://www.dzp.co.yu/index.php?option=c ... _cy&id=348
  • boris58
    CBC Veteran
    • 19.02.2007
    • 196
    • Cacak

Cek, cek, mislis na RFID placanje
    zar to kod nas funkcionise?

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Radi lepo dok god su ti ciste tablice i prodjes sporo pored rampe.
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• PJ
        CBC Član
        • 25.12.2007
        • 39
        • Zemun

Meni se dešavalo (retko doduše) da i kada su mi sveže oprane tablice ispiše neke nebuloze na kartici/ekranu.

Dobio sam danas ponudu i telefone za kontakt, pa ću sutra da ih pozovem. Uređaj je neki dinar ispod 3.500 din i minimalna uplata je 800 din. Na uplatu od 1.500 do 16.000 se dobija 8% popust, od 16.001 do 80.000 10% popust i preko 80k din, popust je 15%.

U ponudi stoji da sistem funkcioniše isključivo na autoputu Šid-Šimanovci. S obzirom da osoba kojoj planiram ovo da kupim koristi isključivo taj put, zapravo, alternativne puteve oko njega , trebalo bi da završi posao.

Procedura je: pošalje se kopija LK i saobraćajne, oni pošalju podatke za uplatu za uređaj (TAG) i za kredit, dan nakon uplate (valjda kada vide na izvodu) može da se podigne uređaj.

Comment

• deki74
          CBC Veteran
          • 03.02.2008
          • 139
          • Beograd

Lepo zamisljeno ali kao i sve u Srbiji ima porodjajne probleme i decije bolesti.

Kao prvo sam uredaj koji se zove tag i kaci se na soferku prodaju u AMSS i ponekoj Elp pumpi a ne na samim naplatnim stanicama navodno da bi sprecili malverzacije,samim tim i dopuna istih je nemoguca bez AMSS.

Drugo opet da bi sprecili te iste malverzacije pri prolasku kroz ETC traku moraju se uporediti tablice ,kategorija ,stanje kredita i jos sto sta pa tek onda se moze dici rampa a sve to u realnom vremenu ,pa se desava da pesaci vuku kolica sa koferima za autobus i time zbune sistem ili su tablice lose zasfrafljene ili pak prevelika brzina kojom vozilo ulazi u traku.

Trece i mozda najvaznije je da je taj sistem trebao biti postavljen u celoj Srbiji jos 2006 a zbog nedostatka novca nema sredstava da se posao privede kraju .

Na primer u Crnoj gori na Putu Herceg Novi -Trebinje se takodje naplacuje putarina i postoji i elektronska putarina ali tamo ucesnici mogu dobiti tag besplatno a takodje i ostvariti veliki popust pri koriscenju takvog nacina placanja kao i uostalom u mnogim drugim zemljama gde se koristi takav sistem ubiranja prihoda sa puteva.

Comment

• 206
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Problemi oko uporedjivanja tablice na autu, memoriji uredjaja, proveri stanja kredita i kategorije se dovoljno brzo odrade u realnom vremenu - pod uslovom da, naravno, ne prilazite ETC traci sa 70 na sat, ona i nije predvidjena da projurite kroz nju, nigde nije, i uvek se brzina smanji dovoljno da sistem ima vremena da odreaguje. Koliko god da usporite proci cete brze nego kada placate sluzbeniku... Smanjite na 20-30 par desetina metara pre ulaska u rampu, prolazak traje par sekundi i sistem tada radi bez greske. Koristim ga odavno i nijedan jedini put nije omanuo. Postavljanje taga je takodje kljucna stvar, mnogo zavisi od toga da li ste ga postavili na vrh ili dno sofersajbne, od debljine same soferke, itd. A moguce je da radi savrseno lepo, jer ako radi kroz soferku na MOM autu, koja blokira GPS signal do uredjaja postavljenog ispod nje i signale vecine daljinaca dok makar prozor ne otvorim - radice svugde.

Ne vidim kako pesaci mogu da daju lazne signale automatu za naplatu kad u ETC traci, skroz na vrhu rampe postoji mali panel koji cita tag, pa onda IC kamera koja cita tablicu, i tek na kraju panel u samoj kucici koji skida kredi, i sve lepo radi i tesko da ima sanse da ga pesak aktivira jer ne postoji zrak ili polje koje on moze da poremeti.

E sad, oko srafljenja tablica i zaprljanosti, sistem moze da se zezne, ali retko, srafovi u tablici mogu predstavljati problem - ali zar je zaista toliki problem montirati je tako da ne zbuni sistem? Ili ocistiti tablice s vremena na vreme?

Sto se tice male rasprostranjenosti, to stoji, ali meni SAVRSEN posao odradi za vreme leta, kada se gastarbajteri vracaju u domovine ili kad idu nazad u Evropu - e kad obidjete KILOMETARSKI red pred rampom i prodjete kroz praznu traku, ne znam koliko tada da kosta platio bih ga, samo da se postedim nerviranja i cekanja medju gomilom Turaka

Comment

• deki74
              CBC Veteran
              • 03.02.2008
              • 139
              • Beograd

Potpuno se slazem a taj sistem sam instalirao na nekoliko naplatnih stanica.Pozdrav na jednom veoma lepom komentaru.

Comment

• 206
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Jos da ga instaliras na jos par mesta i eto radosti za sve

Comment

• Laki GSi
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2006
                  • 2426
                  • Beograd-Vozdovac

To je mnogo dobra fora,sto kaze 206-ica nema cekanja dok je ogromna guzva,znam kad stanu ovi turci pa yebote dva sata broje pare pa da popizdis.

Jednom prilikom sam se jurcao sa nekom meckom po auto putu,uglavno ja popustam i kocim lagano da stanem u kolonu ,a on mi tip mase.Mislim se u sebi sta mases kad cu te oduvati sad iz starta,a on tip na ETC odeeee,a ja jedno 10min. na cekanju
                  Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• barda
                    CBC Veteran
                    • 28.11.2005
                    • 154
                    • Novi Sad

Daj bože da što pre uvedu vinjete i skinu te rampe!

Comment

• Laki GSi
                      CBC Senator XXL
                      • 15.10.2006
                      • 2426
                      • Beograd-Vozdovac

Ne verujem da ce ikad skinuti te rampe
                      Vidis da to modernizuju tako da sigurno u blizoj buducnosti to necemo docekati.
                      Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• deki74
                        CBC Veteran
                        • 03.02.2008
                        • 139
                        • Beograd

Re: Elektronska naplata putarine u Srbiji

Posto je pre neki dan i zvanicno pustena u rad Elektronska naplata putarine na Deonici Beograd Nis i posto takva vec postoji na relaciji Beograd Sid kao i na relaciji Nis- Leskovac mislim da da bi ovde trebali da iznosimo svoja zapazanja i utiske kao i eventualne probleme i primedbe na ovu temu.
                        Inace dosta toga smo napisali u temi viewtopic.php?f=220&t=29634&start=25
                        ali posto je ovo originalna tema mislim da bi nastavak diskusije trebali voditi ovde a ja cu ponoviti spisak stanica na kojima se trenutno ova pogodnost moze koristiti

Spisak rampi na kojima se mozete ukljuciti i iskljuciti sa tagom na autoputu Beograd-Nis na dan 09/01.2010
                        1.Beograd
                        2.Mali Pozarevac
                        3.Vodanj
                        4.Batocina
                        5.Jagodina
                        6.Cuprija
                        7.Paracin
                        8.Razanj
                        9.Al Rudnici
                        10.Aleksinac
                        11.Trupale_Nais
                        12.Doljevac

Za nekoliko dana bice gotovo Pojate a do kraja meseca Velika Plana,Pozarevac i Smederevo.

Sto se tice preostalih naplatnih rampi a to su Transped,Vrcin,Umcari,Kolari,Markovac i Lapovo njihovo kompletiranje je pod znakom pitanja jer su to stanice koje nemaju nadstresnice i dovoljnu duzinu kanala pored same naplatne kucice da bi se pravilno skeniralo vozilo , pa samim tim nema uslova za postavljanje Elektronske naplate ali ce se verovatno pronaci neko kompromisno resenje .
                        Jedina preostala deonica je Beograd Subotica gde ce se verovatno postaviti Elektronska Naplata u takozvanom otvorenom sistemu do leta ove godine

Po mom misljenju ne bi trebali da se sporimo oko toga da li su bolje vinjete ili nesto drugo vec da svojim licnim iskustvom pomognemo zainteresovanima za kupovinu taga da se lakse snadju sa njegovom upotrebom posto su informacije iz sredstava javnog informisanja jako neprecizne a ovaj forum nadam se okuplja veliki broj profesionalaca iz raznih oblasti pa bi i informacije koje ovde dobijemo trebale biti takve.

Comment

• deki74
                          CBC Veteran
                          • 03.02.2008
                          • 139
                          • Beograd

Od danas se za Etc naplatu moze koristiti i naplatna stanica Pojate to je rampa na koju se izlazi kada se ide za Krusevac ili Kopaonik na primer.

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Re:

Originally posted by 206
                            Sto se tice male rasprostranjenosti, to stoji, ali meni SAVRSEN posao odradi za vreme leta, kada se gastarbajteri vracaju u domovine ili kad idu nazad u Evropu - e kad obidjete KILOMETARSKI red pred rampom i prodjete kroz praznu traku, ne znam koliko tada da kosta platio bih ga, samo da se postedim nerviranja i cekanja medju gomilom Turaka
                            Da te vidim kako zujis s tom spravicom kroz rampu kad u sve trake (pa i one s ETC natpisom) pustaju sve ...
                            Kad budu sve rampe pokrivene, kad bude postojala traka samo i jedino za one s tag-om, kad ne budem morao da razmisljam radi li ili ne, ma koliko sporo mileo prema rampi ... onda cu uzeti i tu igracku ...
                            Lepo mi je rekao radnik da ce rampe za ETC biti samo za ETC kad bude vise korisnika. A zasto bi bilo viase korisnika kad nijednu pogodnost nemaju ?!
                            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• deki74
                              CBC Veteran
                              • 03.02.2008
                              • 139
                              • Beograd

U pravu si ali mi ipak zivimo u zemlji Srbiji gde vecina ljudi nema ni internet a kamoli neke druge pogodnosti ali bi ipak trebali prihvatiti svaki napredak ma koliki on bio jer je to ipak korak unapred.Evo na primer kako su komsije hrvati predstavili "svoj sustav za elektronicku naplatu cestarine ili skraceno ENC",pa ce vam neke stvari biit jasnije.

Comment

Working...
                              X