sta mislite za ovo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • melcer
    CBC Veteran
    • 04.03.2009
    • 174
    • Progar

Re: sta mislite za ovo

neznam koliko je to zdravo za motor, odnosno klip. kao kad kupis svecicu koja nema odgovarajucu toplotnu vrednost, hoce da izgori klip. ajd da vidimo neke karakteristike.

Comment

• MirkoDamnjanovic
      CBC Senator
      • 26.09.2008
      • 291
      • Srbija
      • Cetvorotockas

Ako moze neko da objasni sta je to uopste i kako radi.

Comment

• Shmee
        CBC Član
        • 11.09.2008
        • 14
        • Bor

Bio sam danas do tipa od kog sam kupio, nisam hteo nista da odgovaram dok ne budem siguran.

Originally posted by Vocko
        Gde si ga nabavio ?
        Rec je o tipu koji je preko interneta skontao sta uredjaj treba da radi, nacrtao semu elektronike koja to radi i napravo ga. znaci ovaj uredjaj je rucno sklapan ali veoma pedantno i kvalitetno, slikacu ga za koji dan i poslati da vidite kako sve to izgleda. Inace meni je rekao da nema sanse da se pokvari i da ce najverovatnije da nadzivi auto... Kod mene radi savrseno 2-3 meseca a ostatak moje prethodne izjave ce vreme pokazati.

Originally posted by melcer
        neznam koliko je to zdravo za motor, odnosno klip. kao kad kupis svecicu koja nema odgovarajucu toplotnu vrednost, hoce da izgori klip. ajd da vidimo neke karakteristike.
        To sam ga sve pitao i ja, naravno, pre kupovine. Nista ne steti motoru, ja sam zivi primer, presao sam 7500Km sa tim cudom i ama bas nikakve znake neke smetnje motoru nisam primetio. Opet ce vreme pokazati na dalje ali po meni bas nema logike da varnica na svecici steti klipu.

Originally posted by MirkoDamnjanovic
        Ako moze neko da objasni sta je to uopste i kako radi.
        E, to mi je danas objasnjavao i objasnjavao, probacu nekako da vam prepricam.
        Elem, bobina baci varnicu onog trenutka kada na nju prikacite napon od 12V ali samo jednu varnicu, sto znaci da kada klip dodje u gmt ona baci tu famoznu varnicu, sagori smesu ali ne bas u potpunosti i to je to. Sve sto radi taj uredjaj je prekidanje napona napajanja bobine, ali sa frekvencijom 50KHz, na srpskom 50000 puta u sekundi baci varnicu na svecici tako da posle prve varnice, dok god klip ide na dole, svecica i dalje baca gomilu varnica tako da sva moguca isparenja, prljavstine iz goriva i ko zna sta sve jos sto inace nebi izgorelo ipak izgori. Time se teorijski dobije na snazi, i sve prljavstine iz goriva izgore, pa sa te strane mozda i cuva motor. Kod mene se to odrazilo na auto tako sto je manji gas potreban za istu brzinu, drugim recima manja potrosnja.

Veoma je logicno i zasto auto ujutru mnogo lakse pali i lepse radi. Pri verglanju, klipovi se krecu sporo i ako varnica nije dovoljno jaka usled opterecenja akumulatora alnaserom ili ako je smesa losija, auto nece da upali. Sa uredjajem svecica baca varnice sve dok se klip spusta na dole, a pri verglanju je to od oka receno bar petina sekunde. Podelite onih 50000 varnica u sekundi sa 5 i vidite koliko onda varnica baca na svakom klipu prilikom verglanja pa procenite da li ce se zapaliti smesa, kakva god bila.

Comment

• amavrenski
          CBC Senator XXL
          • 08.08.2008
          • 306
          • Zrenjanin

@Shmee: E sad ja jedno pitanje. koliko je to zdravo za bobinu? jer pod normalnim okolnostima na max 8000rpm bobina se "aktivira" 2000 puta na standardnom cetvorocilindricnom motoru, odnosno, priblizno 34 puta/sec (34Hz). a od 34 do 50KHz, je velika razlika, odnosno od 34x50.000=170.000, jer kako si ti napisao na da svaki put kad svecica baci varnicu, to jos neko vreme baca varnicu brzinom od 50KHz... bitno je i vreme trajanja tog dodatnog "rada bobine", nije isto 1sec, x desetinki ili 2,3msec, pa bi taj broj 170.000 bio i srazmerno manji, ali opet bi bio dosta veci od predvidjenog! i jos jedno pitanje? vreme trajanja dodatnog rada bobine bi trebalo da je obrnuto srazmerno broju obrtaja, povecanje broja obrtaja-smanjenje vremena trajanjna. zar ne? a opet sta to regulise itd, itd... ima tu dosta pitanja...

eto sad sam malo mozda udavio ali...

Comment

• melcer
            CBC Veteran
            • 04.03.2009
            • 174
            • Progar

kopah i nadjoh nesto o tome. to se ugradjivalo 70-ih godina u fiate abarth, ali je izbaceno iz upotrebe jer je jako stetilo motoru i sistemu za paljenje. cak sta vise kolega iz jednog servisa ima taj uredjaj, uzecu da vidim sta tu ima pa se javljam.

Comment

• Misko M
              CBC Senator XXL
              • 17.03.2007
              • 652
              • BG Vozdovac

...znaci fabrike su lude sto misle da je jedna varnica dovoljna za paljenje smese ???
              ...i da nije tih dodatnih varnica posle .1 verovatni bi se ugasila eksplozija ili nesto slicno ?!
              ...zanimljivo !?

...a da gurnemo brener u usis mozda bi to dodalo jos vise snage pripremajuci smesu na zurku koja sledi !? ...ne znam, ne razumem se samo razmisljam na glas ?!

Comment

• Shmee
                CBC Član
                • 11.09.2008
                • 14
                • Bor

Pa bre ljudi, nemam pojma, ja bas nigde nista nasao da pise lose o tome, voleo bih da vidim, tako da ako moze neko da posalje neki link ili slicno, bio bih mu veoma zahvalan.
                Inace ja sam siguran da nikako ne moze da steti bobini jer je i bobina vrsta transformatora a transformatori rade na naizmenicnu struju. To cudo pravi cetvrtasti napon,sto je po obliku slicnije sinusoidi tj naizmenicnom naponu. Tako gledano, nema jednosmernog napona na bobini i samim tim je izbegnuto bilo kakvo grejanje i opterecenje kalema.
                E, sad mene zanima da li se skracuje vek svecice, i da li svecica uopste propada od varnica ili od sagorevanja smese i sta ja znam cega sve jos...
                Takodje me zanima da li varnice skracuju vek razvodnoj ruci i kapi i ako smeta koliko je to alarmantno.
                Molio bih vas samo da odgovarate na ova pitanja samo ako ste 100% sigurni, jer ako stvarno steti motoru, bacam ga u kantu, ali mi se ipak ne baca jer su mi se lep rad motora i 2l manje na 100Km bas osladili.

Originally posted by Misko M
                ...znaci fabrike su lude sto misle da je jedna varnica dovoljna za paljenje smese ???
                ...i da nije tih dodatnih varnica posle .1 verovatni bi se ugasila eksplozija ili nesto slicno ?!
                ...zanimljivo !?

...a da gurnemo brener u usis mozda bi to dodalo jos vise snage pripremajuci smesu na zurku koja sledi !? ...ne znam, ne razumem se samo razmisljam na glas ?!
                Mislim da nema potrebe za toliko grubim izjavama...
                Ja sam stekao do sad jednu veoma lepu sliku o celoj ideji, uverio se da spravica kod mene lepo radi i sve sto sam hteo je kad sam vec video na forumu temu o tome da kazem svoje lepo iskustvo, pogotovu sto nema mnogo ljudi koji dosta znaju o tome.
                Ako se ispostavi da ta stvar stvarno steti motoru, onda sam ipak ja ispao ovca sto sam stavio to u svoj auto i jos dao pare za to. Ali pravo da ti kazem ne verujem, bas sam dosta trazio na netu o tome i bas nigde nikakvu manu da napomenu... previse bi bilo.

Comment

• amavrenski
                  CBC Senator XXL
                  • 08.08.2008
                  • 306
                  • Zrenjanin

Evo link ako neko zeli da napravi. kompletna sema sa objasnjenjem: http://www.not2fast.com/ignition/cap-dis-ignit-cdi.pdf
                  @Shmee: jel tako nesto izgleda i to sto je ugradjeno kod tebe?

Comment

• Shmee
                    CBC Član
                    • 11.09.2008
                    • 14
                    • Bor

To je to, na cetvrtoj strani, donji grafik je izgled napona koji daje bobini, samo sto ne pravi 1000 nego 50000 varnica u sekundi i koriscena je integrisana elektronika.

U ovom imas puno tranzistora i ostalih dzidzumidzica i bas bilo koji deo da crkne, tebi je stao auto. U ovom mom, imas jedan integralac (NE555 ako se neko iole razume u elektroniku, znace sta je i koliko je to izdrzljiv deo) koji kosta 50 dinara i cak i ako crkne, zamenis ga i to je to, samo ga izvuces iz lezista i stavis drugi, a u njemu je pola elektronike. Osim njega imas jos nesto sitne elektronike. Ali... Zato u mom imas tiristor, koji trpi celu struju koju bobina povuce za svaku varnicu ali tako snazan tiristor bez problema kosta i po 20 - 30 evra i plus ti treba hladnjak za njega, tako da su delovi za moj uredjaj dosta skuplji ali zato bukvalno nema sta da crkne.
                    Na sestoj strani je tabela u kojoj pise koliko varnisa baca na kojem broju obrtaja, to me je zanimalo ali me je uzasno mrzelo da se ubijem racunajuci, sad kad vidim ua na 4500 rpm baci 4 varnice, moj uredjaj onda baca 200! Neke stvari mi se polako razjasnjavaju, i kontam da bi to extra radilo i na mnogo manjoj frefvenciji, sto cu cak mozda uspeti i da sam promenim.
                    Eto, i ja mu dodjem neki elektronicar gledajuci po srednjoj skoli, nisam mogao da odolim da ne pogledam sta ima unutra, sema jeste dosta prostija ali gde naci taj tiristor, ne pitajte mene...
                    Da, nisam procitao bas ceo tekst, samo sam pretrcao ali mi se cini da ni ovde ne pise bas nista lose o celoj ideji.

Comment

• amavrenski
                      CBC Senator XXL
                      • 08.08.2008
                      • 306
                      • Zrenjanin

LM555/NE555/SA555 Single Timer sva tri mogu jedan umesto drugog. a posto kazes da si elektronicar, a i ja sam, jel mozes da skines semu, znaci ono koji je element sa kojim povezan, a stampana plocica moze da se lako posle ivede. a tiristor skines oznaku i nadjes ga. radio-klub ima sigurno.

Comment

• Shmee
                        CBC Član
                        • 11.09.2008
                        • 14
                        • Bor

Tacno tako, onda bi trebalo da znas da je i opseg radne temperature ne555 mnogo veci od bilo kakvog sklopa tranzistora i kojekakvih gluposti, sto je mnoooooooogo bitno za kola.

Elem, shemu cu ja lako da nacrtam ali tiristor mi zadaje muke. Kao sto je poznato, svaki tiristor ima anodu, katodu i gejt. Katoda je masa i izmedju katode i gejta ide mali napon, odnosno napon iz ne555 koji diktira tiristoru sta ce da radi a izmedju anode i katode on glumi prekidac i samo ga redno vezes sa bobinom i zavrsio si posao. Medjutim, ovaj tiristor sto je on stavio em je poveci i to ceneci po izgledu neki ruski, em sto je tip lepo uzeo i izgrebao oznaku finom smirglom tako da mogu da lupam glavu do sutra koji je. U principu mogao bi tu da ide skoro bilo koji, ali sam se totalno zabezeknuo kad sam video da taj tiristor ima DVA gejta! Odnosno na dve posebne nozice mu je doveden upravljacki signal, a anoda i katoda su posebne, nije kao kod svakog standardnog katoda zajednicka.
                        Ajde ako mozes to da mi kazes kakva je to vrsta tiristora sa 2 gejta, zasto takav koristi jer ja sam skoro siguran da moze i obican.
                        Nemam fotoaparat da slikam, cim budem izmislio neki, slikacu i poslati slike celog uredjaja i tiristora izbliza.

Comment

• amavrenski
                          CBC Senator XXL
                          • 08.08.2008
                          • 306
                          • Zrenjanin

nemam pojma kakv je to tiristor. nisam na internetu nasao nista o njemu. nasao sam podatak da postoji sa dva gejta ali nisam nasao nikakvo objasnjnenje. evo nasao sam i sliku. jel tako nesto izgleda?

Comment

• RedboX
                            CBC Senator XXL
                            • 28.11.2006
                            • 1537
                            • Novi Beograd

Sa 2 gejta postoje ali vama treba neko od servisera ili hobi elektronicara koji imaju kataloge poluprovodnika jer tamo mozete naci sve podatke o strujama, naponima, temperaturama itd itd. Ja sam to nekad imao ali sma podelio kolegama
                            I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• Shmee
                              CBC Član
                              • 11.09.2008
                              • 14
                              • Bor

Originally posted by amavrenski
                              nemam pojma kakv je to tiristor. nisam na internetu nasao nista o njemu. nasao sam podatak da postoji sa dva gejta ali nisam nasao nikakvo objasnjnenje. evo nasao sam i sliku. jel tako nesto izgleda?
                              To je to, trazio sam i ja po netu i natrcao sam na istu sliku, na wikipediji ako se dobro secam, takodje nisam nasao bas nikakvo objasnjenje uloge 2 gejta.
                              Po mojoj nekoj logici drugi izvod za gejt je izveden da bi bio odvojen od katode, tj mase tako da je galvanski odvojen od napona napajanja bobine, ali opet zasto.... moze lepo da prekida masu na bobini i dobio je isto, ako se ne varam.

Originally posted by RedboX
                              Sa 2 gejta postoje ali vama treba neko od servisera ili hobi elektronicara koji imaju kataloge poluprovodnika jer tamo mozete naci sve podatke o strujama, naponima, temperaturama itd itd. Ja sam to nekad imao ali sma podelio kolegama
                              Tacno, imam ja neke starije kataloge ali i u njima nisam nista nasao, izgleda je to mnogo retka stvarcica, nego probacu ja da sklepam jedan uredjaj iz pocetka sa obicnim tiristorom, pa ako uspem saljem shemu.

Comment

• amavrenski
                                CBC Senator XXL
                                • 08.08.2008
                                • 306
                                • Zrenjanin

@redbox: jel znas neki sajt sa katalogom SMD komponenti?

@Shmee: jeste slika je sa wikipedie. ajde nacrtaj tu semu kakva jeste, pa cemo da vidimo sta se desava. provalicemo nesto. videcemo sta je sa cim povezano, ako si u mogucnosti probaj i nekako da uslikas sve to, da vidim kako to izgleda. ako ne budemo mogli da provalimo sta je, napravicu ja ovaj sto sam nasao semu, pa da vidimo kako to funkcionise.

Comment

Working...
                                X