Eko 3 dizel == EUD od 01.01.09?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • test1
    CBC Početnik
    • 27.04.2008
    • 2
    • Zemun

Eko 3 dizel == EUD od 01.01.09?

Upravo sam bio na jugopetrolovoj pumpi da sipam gorivo (Zmaj 2) i kada sam posegnuo za crevom skroz sam bio zbunjen jer nisam nasao nigde natpis "Eurodizel" iako sam na toj pumpi bezbroj puta sipao gorivo. Postoji samo "D2" i "Eko 3 dizel". Izlazi momak koji radi tu i objasnjava mi da se od Nove Godine eurodizel zove eko 3 dizel i da mogu slobodno da sipam.

Da li je neko cuo nesto o tome? Ja prvi put cujem.
  • zlocesti
    CBC Veteran
    • 24.06.2008
    • 116
    • Beograd

Re: Eko 3 dizel == EUD od 01.01.09?

imas eko 3 .. eko 4 i eko 5 )

eko 5 ti ima najmanje sumpora dok ovi ostali logikiimaju vishe ..
    sada se pravi ralika jel postoji doticni eko 5 koji ima 50 jednica sumpora i eko 3 koji ima 250 jedinica sumpor a..
    bar su tako meni objasnili na pumpi

Naravno ne na yp . . ..

ako zagledas .. na omv. mol pumpapma svuda pishe reklama euro 5 disel

Comment

• NED
      CBC Veteran
      • 02.11.2008
      • 149
      • Kragujevac

Na pojedinim Jugopetrolovim pumpama postoji posebno Eko3 ,a posebno evrodizel, uz preporuku radnika da je ovaj drugi bolji!!! Kako sad odjednom postoji samo Eko3? Sad bi ovde dobro dosla muzika iz Zone Sumraka!!!

Comment

• test1
        CBC Početnik
        • 27.04.2008
        • 2
        • Zemun

Pa to vam i pricam. Do sada je na svim jugopetrolovim pumpama postojao i eko 3 i eurodizel. Sada ima samo eko 3. Zbog toga mi i nije jasno kako je to "isto" kao sto mi rece radnik sinoc.

Comment

• NED
          CBC Veteran
          • 02.11.2008
          • 149
          • Kragujevac

Svako hvali robu koju ima.
          Evo resenja!!!!!!! Sledeci put , da ne bi mozgao previse, pravac Lukoil tamo ima evrodizel, i to kakav!!!!!!

Comment

• skijash
            CBC Senator XXL
            • 07.09.2007
            • 1354
            • Beograd
            • wrx

Ranije je taj eko3 bio čista prevara, izraz korišćen da se ljudi navuku da pomisle da je to euro (euro-eko isto sranje ). Imao je više sumpora nego euro dizel, a bio bolji od d2. Da li je sad isto što i euro, ne znam, ali ja ga ne bih sipao

Comment

• r1cer
              CBC Senator XXL
              • 22.01.2006
              • 363
              • Beograd

Ranije je dizel koji je "ispunjavao" euro 3 norme označavan sa "eko 3" a onaj što je ispunjavao euro 4 je označavan sa "euro dizel". Znači ili su ukapirali da stari "euro dizel" jedva da ispunjava euro 3 normu pa ga sad tako označavaju ili su ga potpuno izbacili iz upotrebe. Sve u svemu ne postoji monopol na uvoz euro dizela tako da bih ja sipao na bilo kojoj stranoj pumpi. Na mol-u se hvale da ispunjavaju euro 5.

Comment

• boris58
                CBC Veteran
                • 19.02.2007
                • 196
                • Cacak

u svemu ovome ima jedna nelogicnost
                eko3 je naziv za gorivo koje zadovoljava euro 3 standarde
                kad je aktiviran euro3 standard, pancevo je kao proizvodilo taj euro3 dizel, sumnjivog kvaliteta i on se prodavao na pumpama kao eurodizel.

zatim kad je aktiviran euro4 standard, pancevacki dizel se jedno vreme prodavalo kao eko3, pored uvoznog euro dizela - tadasji euro4.

posto sad eurodizel mora da zadovoljava euro5 standarde, po nazivu ispada da smo se vratili na gorivo generaciju stariju ... pancevacke proizvodnje

sad mi nije jasno, jel to ciste rezervoare? ili sto vec cekaju na uvoz euro 5 dizela... a dotad, srecni vlasnici novijih dizela, nek se pripreme na servisiranja.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Kuckao Stilista
                  Ekodizel umesto evrodizela
                  "Eko 4" i "eko 5" od 1. januara prodaje samo "NIS petrol", jer ostali "nisu informisani", a Dinkićevo ministarstvo još nije donelo pravilnik

BEOGRAD - Evrodizel od ove godine ne sme da se prodaje pod tim nazivom već isključivo kao ekodizel, saznaje Kurir. Po pravilniku o prometu nafte i naftnih derivata iz 2006, poslednji dan prošle godine bio je krajnji rok za prestanak prometa dizela pod starim nazivom. Novina je klasifikacija ekodizela, tako da će "eko 4" morati da se prodaje po jednoj ceni, a kvalitetniji "eko 5" po drugoj.

- Jedino gorivo koje se toči po zakonu jeste ekodizel. Do sada je taj pravilnik poštovao uglavnom samo "NIS petrol", na čijim se pumpama više ne toči gorivo pod starim nazivom. Mi smo to uradili, iako smo bili svesni da ćemo trpeti štetu, jer kupci nisu upoznati s tom promenom i ne znaju da je reč o istom gorivu. Zanimljivo je da mnoge druge pumpadžije to nisu uradile. Najgore je što finansijska inspekcija ne kontroliše pumpe i ne naplaćuje kazne zbog nepridržavanja propisa koje je donela država i koji su objavljeni u Službenom glasniku još 2006. - kaže naš izvor iz NIS.

Predsednik AD "Nafta" i vlasnik benzinske pumpe Nebojša Atanacković kaže da nije bilo dovoljno informacija i da će njihovo udruženje posavetovati ostale pumpadžije da to urade u najkraćem roku. On naglašava i da će po istom pravilniku morati da postoji klasifikacija dizela, pa će "eko 4" na pumpama OMV, koji ga nabavlja u Rumuniji, morati da bude jeftiniji nego na ostalim pumpama koje prodaju kvalitetniji "eko 5" iz Mađarske.

U Ministarstvu energetike rekli su nam da se čeka pravilnik o tehničkim propisima, koji treba da donese Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i koji reguliše klasifikaciju i cene dizel goriva.
                  EVO GA CLANAK!
                  http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/k ... evrodizela
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• r1cer
                    CBC Senator XXL
                    • 22.01.2006
                    • 363
                    • Beograd

Prosto nemam komentara za političare.

NIS petrol trenutno prodaje samo EKO 3 dizel, znači nema EKO 4 i EKO 5 dizela na nis pumpama. Ranije su euro 4 dizel označavali sa euro dizel i sada toga više nema znači sad samo prodaju EURO 3 dizel koji označavaju sa EKO 3(glupog li naziva). Ako strana pumpa toči eko(euro) 5 dizel i obeležava ga sa euro dizel naravno da ću pre tamo kupovati jer jednostavno ispunjava bolji standard.

Mirko Alvirko se ubi prošlih godina da sve ovo poobjašnjava i oni sad opet uzeli da zbunjuju narod...

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

A naravno, postoji i razlika u ceni EKO3 i EURo diesela ...
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Marko001
                        CBC Senator XXL
                        • 09.09.2006
                        • 1070
                        • Belgrade

I koje su na kraju nove oznake, eko 3, eko 4 i eko 5?

Comment

• subicd
                          CBC Senator XXL
                          • 20.06.2008
                          • 463
                          • Novi Sad

Ja si pao juce Evro dizel za 58,20 din na Eco pumpi, a Eko 3 je 54,60din.

Comment

Working...
                          X