Stampane registarske tablice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vicaNo
    CBC Član
    • 03.04.2008
    • 32
    • Mokrin (Novi Sad)

Stampane registarske tablice

Pozdrav svima...

Ovako,
    imao sam saobracajku u kojoj mi je ostecena prednja tablica i treba da se menja. Vidi se 75%, ali ne moze takva na auto. U supu su mi rekli, da odnesem obe tablice, saobracajnu, registracioni list, uplatim 3500din i dobicu dve druge tablice. Tih 3500 mi je, pored svih troskova koje sad do sad imao, krajnje nepotrebno.
    Po gradu sam vidjao automobile sa odstampanim tablicama, pa se pitam smem li to da se uradi, da li je po zakonu i kolike su kazne ako nije? Takodje, znate li nekog ko to radi u ns-u? A mozda moze i u nekoj stampariji?
    Hvala...
  • neshaoct
    Banovan
    • 18.08.2007
    • 1754
    • Beograd, Rakovica

Re: Stampane registarske tablice

...nije to dozvoljeno.
    Tablicu shvati kao ličnu kartu. Kao što ne bi smeo da odštampaš svoju ličnu kartu dok čekaš da ti izdaju novu, isto je i sa tablicama.
    Policijac može da te zaustavi, napiše kaznu, i iscepa takvu ''tablicu''. Ne znam koliki je iznos kazne. Čekaj da ti sri odgovori.
    Čak i ona varijanta kad ljudi naparave malo lepšu metalnu tablicu nije dozvoljena.

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

Meni su svojevremeno skinuli jednu tablicu, ne ovde u KM, valjda nekom bila "interesantna"...

LM, kad sam se istim povodom obratio ovde u SUP rečeno mi je da se "ne trošim bez veze" nego da uradim baš to. Nisam pristao iz razloga što je ta tablica moga da bude iskorišćena za ko zna šta na nekom drugom autu, pa sam ipak prijavio nestanak i platio za drugi par tablica...

Marta ili aprila rekoše menjamo vozačke i tablice, pa ne vidim puno smisla u tome da sad plaćaš za nove tablice koje će da ti vrede par meseci, do sledeće registracije. Kad već imaš tu oštećenu možeš uvek da je nosiš u gepeku i da se vadiš da si je baš juče oštetio i da planiraš koliko sutra da je zameniš...
      http://www.bmw.tv

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

cl 355 kz R Srbije
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• neshaoct
          Banovan
          • 18.08.2007
          • 1754
          • Beograd, Rakovica

čl.355

(1) Ko napravi lažnu ili preinači pravu ispravu u nameri da se takva isprava upotrebi kao prava ili ko lažnu ili neistinitu ispravu upotrebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe,
          kazniće se zatvorom do tri godine.

Comment

• DovlaK
            CBC Senator XXL
            • 24.07.2008
            • 560
            • Beograd

Pomenuti član po mom mišljenju nema veze s temom jer je izvučen iz krivičnog zakonika, a pomenuti član se odnosi na isključivo lažiranje isprava, a čovek hoće da napravi istinitu tablicu tj. tablicu sa brojem koja mu inače pripada što donekle nije krivično delo (ovde bi na scenu trebalo da stupe tumači Zakona, ali to u praksi nije čest slučaj, a i kao što je rečeno čovek ima dobru nameru). Čak neće ni da je falsifikuje u smislu da od lima pravi novu tablicu, već pravi očigledno štampanu tablicu ili se čak može reći da je napravio NALEPNICU

Ovaj problem ipak je regulisan Zakonom o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, a za konkretan bitni su sledeći članovi:

Član 200

Motorna vozila u saobraćaju, osim motocikala, moraju da imaju po dve registarske tablice, a motocikli i priključna vozila - po jednu registarsku tablicu.

Registarske tablice na vozilu moraju biti postavljene tako da se dobro vide i da budu čitljive.

i

Član 231

Novčanom kaznom od 500 dinara kazniće se na licu mesta za prekršaj:
            ...
            5) vozač motornog vozila koje nema propisan broj registarskih tablica ili na kome su te tablice postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive (član 200 st. 1 i 2).

Ako je prekršajem iz stava 1 ovog člana izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 1.500 do 15.000 dinara.

Što u prevodu na Srpski znači da za 500din može da vozi bez tablice, a u praksi znači da ako ima štampanu tablicu i ako je broj korektan niko ga neće cimati zbog toga. Takođe, pošto mu je tablica uništena tj. nije otuđena ne postoji opasnost da bude zloupotrebljena te da se on dovede u vezu sa nekim recimo krivičnim delom jer nije prijavio nestanak tablice.

@vicaNo

Moj lični predlog je da ti tu tablicu staviš u gepek, a ispravnu tablicu staviš napred (da te policija ne bi zaustavljala svako malo, a ako ti vide pozadi da je štampana tablica retko ko će te juriti zbog toga), odštampaš tu jednu za pozadi i čekaš novi Zakon koji propisuje nove tablice pa ćeš svakako morati da ih menjaš. Prilikom te zamene oni će ti tražiti obe tablice, ti im odnesi takve kakve jesu i ne bi trebalo da bude problema. Ja sam vraćao raznorazne izlupane, izbeljene i tablice u delovima i nisu mi nikad naplaćivali ništa posebno... jesu gunđali al' šta im ja mogu
            Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

...isprava je SVAKI dokument koji ti izdaje država.
              Nemoj se ograničavati samo na ličnu kartu, ili pasoš.
              Isprava je univerzalni termin koji se koristi za sve.

Zato mu i jeste bolje da vozi bez tablice, nego da je štampa.
              Ako ga zaustave bez tablice, možda će moći da se izvuče kad je pokaže tako oštećenu u gepeku, i složi priču da mu je skoro oštećena, te da će je u najhitnijem roku zameniti, itd...itd...
              Ali, ISPRAVE koje država izdaje NIJE DOZVOLJENO praviti u svojoj režiji.

Comment

• prolupator
                CBC Senator XXL
                • 02.09.2005
                • 3968
                • Zemun

Uzmi neki dobar flomaster ili farbu i nafarbaj to sto je osteceno ... lepo odradi i nece se ni primecivati ...

Ja sam bivsu tablicu ispravljao tri puta () i sve je bilo OK ...
                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Originally posted by DovlaK
                  Pomenuti član po mom mišljenju nema veze s temom jer je izvučen iz krivičnog zakonika, a pomenuti član se odnosi na isključivo lažiranje isprava, a čovek hoće da napravi istinitu tablicu tj. tablicu sa brojem koja mu inače pripada što donekle nije krivično delo (ovde bi na scenu trebalo da stupe tumači Zakona, ali to u praksi nije čest slučaj, a i kao što je rečeno čovek ima dobru nameru). Čak neće ni da je falsifikuje u smislu da od lima pravi novu tablicu, već pravi očigledno štampanu tablicu ili se čak može reći da je napravio NALEPNICU
                  Ajmo ovako:
                  Ti napravi nalepnicu, stavi je na auto, a ja cu da napisem krivicnu prijavu za 355, pa da vidimo kakva ce da bude presuda?

BTW, u pravu nema donekle krivicno delo - ili ga ima, ili ga nema.

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Već je bilo reči oko toga ali nema ko da traži. Tablica je zvaničan dokument, ne kupuje se u radnji i ne pravi je svaka metalokleparska radnja. Praviti tablicu od bilo čega drugog u kućnoj radinosti je isto što i praviti ličnu kartu kao nalepnicu jer mi je tako lakše da je nosim.
                    Kažnjivo je po zakonu i tačka.
                    Tačku na mačku.
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Pošto s ume kritikovali da sam zaključao temu i dali razlog da se može uzeti i treća tablica što je jeftinije od novih tablica. Otključaću temu ali prvi koji spomene predlog za štampanje tablica ide u zatvor, mislim na forum.
                      Isto tako en vidim šta je problem naručiti drugu (ne druge) tablicu jer je to uobičajen postupak kad je neka uništena (jedna), isto se čeka kao i na treću tablicu.
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

Moze da se uzme treca tablica, ali ako se ima dokaz o posedovanju atestirane prikolice.

Comment

• Joker
                          CBC Veteran
                          • 09.05.2005
                          • 116
                          • Subotica

Atestirane kuke, ne ?

Comment

Working...
                          X