Zamena diskova Mazda 323 BF

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gatti.Gatozza
    CBC Senator XXL
    • 26.09.2006
    • 411
    • Zemun
    • Lybra 1.9 / XJ600S

Zamena diskova Mazda 323 BF

Da li neko može ovde da paste-uje stranicu na kojoj se pokazuje procedura skidanja i montiranja novih diskova i pločica na moj auto. Da li je pri toj proceduri potrebno menjati ležajeve, tj, da li se pri demontaži, isti, oštećuju?
    MAZDA
  • MaRe_
    CBC Senator
    • 20.02.2008
    • 248
    • Nish/SRBIJA

Re: Zamena diskova Mazda 323 BF

Evo ja cu objasniti zamenu plocica.
    Podignes auto,skines tocak,imas dva osiguracha (dve sipkece) kroz koje idu osigurachi (zice) skinesh sve to i izvadish plocice, onda ubacish nove i vratis sve kako je bilo, onda ispustis vazduh to valjda znas kako ide i to je to, a diskove hvala bogu nisam menjao to ce morati neko drugi...
    Srecno

MAZDA KLUB SRBIJA

Comment

• Gatti.Gatozza
      CBC Senator XXL
      • 26.09.2006
      • 411
      • Zemun
      • Lybra 1.9 / XJ600S

Promenjeni su, dobro koči, samo me zanima da li je rađeno nešto što možda nije trebalo da se radi.
      MAZDA

Comment

• M-power
        Moderator
        • 10.01.2005
        • 10060
        • Bg; Banovo Brdo
        • CorsaC, astra H,

Pa sta je radjeno da bi znali da li nesto nije moralo biti uradjeno.
        Ako mislis na one lezajeve nemaju veze sa zamenom diskova, menjaju se sami za sebe ako su dotrajali, hocu reci zamena jedne od te 2 stvari ne povlaci zamenu i druge.
        To date there has never been a faster car built for the public road and,
        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Gatti.Gatozza
          CBC Senator XXL
          • 26.09.2006
          • 411
          • Zemun
          • Lybra 1.9 / XJ600S

To što ne postoji uslovljenost zamene diskova ležajevima i obrnuto, je ono što me zanima. Trebalo je menjati diskove i pločice, i u toku rada se ispostavilo da moram da kupim i set ležajeva koji su, koliko je meni poznato bili dobri. Nisu pravili buku, točak nije imao nikakav zazor kad se cima. Nije postojala priča da je tokom demontaže utvrđeno da ležajevi ne valjaju pa da treba da se menjaju, već da nije moguće skinuti disk bez razvaljivanja ležajeva. Zato me je zanimalo da li jedno povlači drugo i zato imam ovaj gorak ukus u ustima, jer imam osećaj da sam bacio 40 evra u vazduh.
          MAZDA

Comment

• M-power
            Moderator
            • 10.01.2005
            • 10060
            • Bg; Banovo Brdo
            • CorsaC, astra H,

Imam i ja Nisam radio konkretan model auta ali do sada se nisam sreo sa takvim sistemom gde se lezaj razvaljuje prilikom zamene diska ni na jednom autu sen na nekim zadnjima gde disk ide zajedno sa lezajem, tako se menja.
            Nisam ni otvorio kutiju sa diskovima da bih video da mozda nisu nekog specificnog oblika pa da postoji mogucnost da mora da se otpusta sraf na poluosovini da bi se svukao disk, cime bi se lezaj popustio sto opet ne dovodi u pitanje da se po zavrsetku posla opet sve zategne na propisanu meru kao sto bi i taj novi lezaj

Comment

• ivanlavsd
              CBC Veteran
              • 10.04.2008
              • 107
              • Smederevo

i kom mene na autu je disk spojen sa glavcinom koja ide u lezaj, tako da sam kod zamene diskova morao da ih izbijam iz lezaja, ali lezajevi mi se nisu ostetili prilikom izbijanja tako da nisam morao da ih menjam...
              nadam se da sam bio od pomoci

Comment

• M-power
                Moderator
                • 10.01.2005
                • 10060
                • Bg; Banovo Brdo
                • CorsaC, astra H,

Kakva je to glavcina koja ide u lezaj? Valjda lezaj u glavcinu. Kakvih dodirnih tacaka ima disk sa lezajem, ima li neko neku sliku?

Comment

• gille
                  CBC Senator XXL
                  • 24.09.2006
                  • 593
                  • Belgrado

Na 323BG nije tako sigurno, diskovi nemaju nikakve veze sa ležajevima.

Comment

• ivanlavsd
                    CBC Veteran
                    • 10.04.2008
                    • 107
                    • Smederevo

evo kako to kod mene izgleda
                    mozda se nisam bio lepo izrazio pod glavcinom sam mislio na ovo sto je u zutom krugu[attachment=2:3g7cex6h]DSC01854.jpg[/attachment:3g7cex6h][attachment=1:3g7cex6h]DSC01855.jpg[/attachment:3g7cex6h][attachment=0:3g7cex6h]DSC01856.jpg[/attachment:3g7cex6h]
                    nadam se da je sad jasnije na sta sam mislio

Comment

• amavrenski
                      CBC Senator XXL
                      • 08.08.2008
                      • 306
                      • Zrenjanin

malo mi je to cudno, pogotovu za prednje diskove, ajde za zadnje sam cuo da ide sve zajedno. a da tebi nije kojim slucajem zapekao disk za glavcinu pa da si morao tako. bas malo bezveze, ako je tako. kod mene, prednjji diskovi se samo nataknu na srafove za stezanje tockova, i fakticki kad je tocak skinut, disk moze da se mrda.
                      a jel si video kako izgleda novi disk za tebe? bilo bi dobro da vidis, jer kad hoces da npr menjas disk, trebalo bi onda da dobijes i novu glavcinu, bas kao sto si i ti skinuo.

Comment

• Gatti.Gatozza
                        CBC Senator XXL
                        • 26.09.2006
                        • 411
                        • Zemun
                        • Lybra 1.9 / XJ600S

Diskove sam dobio u kutijama, ali nisam dobio ništa uz njih, ne verujem ni da treba. Onaj veliki centralni šraf koji sve drži na gomili, pokušavali smo pola sata da odvrnemo. Onda je uz, ne preveliku muku, skinuo deo koji stoji na 4 klina-vođice. Potom su skinuta klješta. E onda je disk pošeo da zeza. Jeste se malo klimao i mogao je da krene par milimetara sa glavčine, ali bi tu zastao i ni makac dalje. Onda je počeo da radi čekić, i ostalo je istorija. Kad je skinuo, ležaj je bio otvoren. Ono što me kopka u celoj priči je što su mi svi rekli da je to proces koji ide bez problema i koji može da se završi jako brzo bez promene ležajeva. Možda su diskovi poslednji put montirani u Nagasakiju, davne 1986 pa su zapekli ležajevi?
                        Ne znam tačna imena delova, pa možda zbog toga objašnjenje deluje konfuzno Kako se uopšte zove taj deo koji na klinovima drži disk, a na kom su šrafovi za stezanje točka?
                        MAZDA

Comment

• amavrenski
                          CBC Senator XXL
                          • 08.08.2008
                          • 306
                          • Zrenjanin

taj deo je glavcine, ploca sa 4 srafa za tocak i rupom za uzubljivanje poluosovine.
                          mislim da si prilikom skidanja napravio jednu gresku. odvrnuo si centralni sfar (veliku maticu u sredini), a taj sraf drzi zategnute lezejave, i poluosovinu da ne iskoci iz glavcine. to nisi trebao dirati. samo se skine tocak, kljesta i to je to. disk je verovatno zapekao jer nikad nije skidan, desavalo se to i kod mene na 929 (jos uvek su original) kad sam ih skidao. malo wd, malo smirglanje, grebanje tu oko te rupe u sredini i na kraju mora da spadne.

Comment

• roki5
                            CBC Član
                            • 14.10.2007
                            • 46
                            • PANCEVO

Kod modela 323 bd ili bf sasije radjene od 85 do 89 g. pri zameni diskova mora se skidati GLAVCINA jer ona stoji ispred diska ili bolje receno disk se vazuje za nju ali sa unutrasnje strane a pri skidanju same glavcine moze doci do ostecenja lezaja al nemora i to zavisi dosta od majstora koji to radi i ko nezna moze da pita al nemora da LUPA.
                            Potpis nije po pravilima foruma...

Comment

• roske
                              CBC Senator
                              • 08.03.2007
                              • 272
                              • Lazarevac
                              • Alfa Romeo 145 boxer

Tako je Boki na tim starijim mazdama je tako,ima moj burazer bd 86 god,
                              menjali smo lezaj sa sve diskom.

Comment

Working...
                              X