Fiat Brava 1,9TD - nekoliko pitanja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DovlaK
    CBC Senator XXL
    • 24.07.2008
    • 560
    • Beograd

Fiat Brava 1,9TD - nekoliko pitanja

Elem par stvari me ''muči'' pa reko' da ih pitam đuture ovde, naravno sve okvirno ne očekujem neku preteranu preciznost jer i sam kontam da se za većinu ne može utvrditi precizan odgovor

1. Koliko mogu trajati disk-pločice? (dakle neki odviran prosek ili lično iskustvo)
    2. Koliko može trajati set kvačila? (-||-)
    3. Zašto sam uz auto dobio dva plava i jedan crveni (veći) ključ? Imaju li neke posebne namene ili je to eto tako čisto fora i koji bi trebalo koristiti (ako uopšte postoji neko pravilo)?
    4. Na koliko se menja zupčasti, a na koliko ovi ostali? I kako da znam kada su spremni zazamenu?

Dakle, čisto informativno, razmišljao sam malo pa mi palo na pamet da bi bilo dobro da to sve znam
    Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.
  • chikavili
    CBC Senator XXL
    • 11.02.2008
    • 732

Re: Fiat Brava 1,9TD - nekoliko pitanja

Originally posted by DovlaK
    3. Zašto sam uz auto dobio dva plava i jedan crveni (veći) ključ? Imaju li neke posebne namene ili je to eto tako čisto fora i koji bi trebalo koristiti (ako uopšte postoji neko pravilo)?
    Crveni kljuc je servisni kljuc i on ti je potreban u slucaju da ti se desi da ne mozes da upalis auto, a na tabli ti svetli "CODE"
    4. Na koliko se menja zupčasti, a na koliko ovi ostali? I kako da znam kada su spremni zazamenu?
    Nepisano pravilo je da se kaisevi zamene cim kupis polovan auto (posto ne znas kada je i da li menjan). Inace naknadno ugradjeni zupcasti kais se menja na 50-60 hiljada.

Comment

• neshaoct
      Banovan
      • 18.08.2007
      • 1754
      • Beograd, Rakovica

1. Koliko mogu trajati disk-pločice? (dakle neki odviran prosek ili lično iskustvo)
      Zavisi od tebe, i načina vožnje. Uglavnom, setovi pločica koje platiš po 2.500-3.500 dinara, obično traju 20.000-30.000 Km

2. Koliko može trajati set kvačila? (-||-)
      Opet zavisi od tebe, i načina vožnje. Znaćeš da je potrošeno ukoliko počne da trese prilikom kretanja, ili ako krene da proklizava ( povećavaju se obrtaji, a auto ne ubrzava dovoljno jako ) prilikom jakih ubrzavanja. Ako se ovo drugo dešava, tada je već odavno zrelo za zamenu. Menjaš ceo set. Tada menjaš i ulje u menjaču.
      Na bivšoj Bravi ( 1.6 16v ) sam menjao na 80.000 Km. Znam da je bilo sigurnih 80.000 Km jer je auto ovde kupljen nov, i postojali su svi podaci o ranijim servisima...

Za ključ je Vili već napisao, kao i za kaiševe.
      Osim kilometraže, interval zamene se gleda i na osnovu starosti. Interval je ili kilometraža, ili 5 godina.
      Ako ne izlaziš iz gradske vožnje, vremenski interval je još kraći. Tada se menjaju i svi ostali kaiševi ( alternator, servo i klima ). Naravno, ako je el. servo, onda nemaš kaiš za to.

Comment

• DovlaK
        CBC Senator XXL
        • 24.07.2008
        • 560
        • Beograd

Pa ti Nešo baš ne znaš onda da voziš Ja promenio disk pločice pre 35 000km i ima da idu još ij... doduše kod mene nema kočnice samo gas

Inače znam kako šta izgleda kad crkne nego čisto onako informativno pitam da znam kada mogu da očekujem nove izdatke pošto nisam nijedan auto vozio više od 40 000km pa ne znam kada se menjaju ti delovi na duže intervale

A ovo za set kvačila... samo 80kkm? Sad sam pitao starog i kaže mi da nikada nismo menjali set kvačila na Pasatu (pošto se ja ne sećam jesmo li) koga smo vozili ~150kkm, a secam se da mu je kvačilo bio ok kada smo ga prodali Uzeli smo ga sa 145kkm i prodali sa nepunih 300kkm tako da ne znam jel' menjano pre toga, a i da jeste neposredno pre prodaje nama ipak je 150kkm skoro duplo više od navedenih 80kkm... da nije to ona fora ''italijani su mekši i osetljiviji pa se brže troše''

E i da... ' ajde kad smo sada već pomenuli... koliko vam traju gume? I dokle ih vozite... do graničnika, do ćelavosti ili do žica?

Comment

• mikisxy
          CBC Senator
          • 25.09.2008
          • 238
          • beograd

@dovlak-fabricko kvacilo na skoro svim fiatima traje oko 150000km a kasnije zamene makar i originalne od 70000km do 90000km.odgovor zasto nemam siguran.uglavnom svi delovi iz prve ugradnje traju dosta duze-plocice oko 40000km.na dizelima plocice traju duze zbog vece efikasnosti pri kocenju motorom.kolege su dale konkretne odgovore na druga pitanja s tim da bi dodao da crveni kljuc ima jos funkciju otkljucavanja racunara prilikom reprogamiranja ECU.inace gume mi traju sve duze sto sam stariji na pocetku vozacke karijere oko 12-15000km

Comment

• DovlaK
            CBC Senator XXL
            • 24.07.2008
            • 560
            • Beograd

Ja sam set kvačila menjao na 120kkm i cenim da je to bilo fabričko... videću koliko će ovo da traje, ali baš zato pitam da znam kada otprilike da ga očekujem Takođe, disk-pločice sam menjao na 120kkm, a sad imam skoro 160kkm i imaju ''mesa'' još prilično...

Znači crveni ključ mi ne treba skoro ni za šta pošto nemam ECU

A za gume... samo? Onda sam ja izgleda već omatorio i to dobro... meni su pozadi gume koje su prešle 30kkm napred i još 10kkm nazad i moći će sigurno još 10+kkm...

Iskreno počinjem da se brinem sada za sebe i svoj auto čitajući ove vrednosti ovde

Comment

• mikisxy
              CBC Senator
              • 25.09.2008
              • 238
              • beograd

imas neku vrstu ECU kako bi inace testirao i kako bi ti radio kod kljuc.

Comment

• DovlaK
                CBC Senator XXL
                • 24.07.2008
                • 560
                • Beograd

Vidiš, kažu da čovek svaki dan nešto treba da nauči novo da bi mu živo bio potpun... meni je život za danas upotpunjen

Nego, možeš li da mi objasniš na koju foru su ovi ključevi kodirani? Jel' to neka vrsta ''mehaničkog'' kodiranja ili kako?

Comment

Working...
                X