Kupovina "engleza" i voznja sa desnim volanom

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marko001
    CBC Senator XXL
    • 09.09.2006
    • 1070
    • Belgrade

Kupovina "engleza" i voznja sa desnim volanom

Jedan kolega namerava da kupi auto i iako nije to planirao nailazi na ponude vozila sa desnim volanom iz Engleske po jako niskim cenama pa ga je to zainteresovalo a i mene bogami. npr. ford mondeo,reno laguna 2002, u full opremi za oko 3500 evra. naravno tek ih treba cariniti. ovim je i mene zainteresovao, jer smo kupili supruzi puntica 1.2 4 vrata, klot 2001. godiste za 4300, jbt ako sam mogao za npr 5000 da uzmem mondeo ispadoh boodala. mondeo je auto za punta... cak mi dodje da prodamo punta,doplatimo malo i uzmemo za 5000 mondeo ili lagunu. pretpostavljam da nije strasan problem nauciti voziti sa desnim volanom i levom rukom menjati brzine.... ima li ko iskustva, kako je npr pri ukljucivanju na levo,preticanju,skretanju itd, sta je problematicno? nisam nikad vozio auto sa desnim volanom. imam jednog rodjaka koji ima mitsubishi sa desnim volanom, mogu s njim da popricam...

takodje me zanima da li je tih 3500 za npr. mondeo 2002. stvarno realna cena, zar zaista toliko kostaju automobili u engleskoj ili se moze pretpostaviti da nesto jos nije u redu (osim volana ) s takvim vozilima kad tako malo kostaju, bilo da je u pitanju tehnicka ispravnost ili papiri?
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: Kupovina "engleza" i voznja sa desnim volanom

Nema nikakvih vecih problema pri voznju, osim malo sa preticanjem, to ide malo teze, da izviris na suprotnu stranu da vidis ide li ko u susret. Doduse, blize si desnoj ivici puta pa mozes da proviris sa te strane, ja sam tako radio dok sam vozio desni volan kod nas. Menjanje brzina nije problem, naviknes se brzo.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• DovlaK
      CBC Senator XXL
      • 24.07.2008
      • 560
      • Beograd

Vozio sam jednog BMW5 sa volanom na desnoj strani nekih 40ak km magistralnim putem i 20ak km po gradu... šta znam... pošto je auto bio prilično jak problem sa preticanjem sam rešavao odmicanjem od objektna koji želim preteći i pomalo gazio u levu traku i na taj način ''izvirivao'' da vidim ide li neko, a ako bi pak neko naišao video bih ga na vreme da se vratim u svoju traku... to na ovom našem Divljem zapadu aka Ibarska magistrala može da stvori probleme jer će se sigurno naći neki papan da te obiđe iako ti merkaš šleper kako da obiđeš pa onda imaš jednog ispred sebe viška... Što se tiče vožnje po gradu i to je onako malo neprirodno, ali se navikne brzo...

Generalno nije neki problem navići se i na desnu stranu i na preticanje i na menjač u levoj ruci, ali mislim da bi mene smorio relativno brzo kao i automatik... prosto to nije auto... to je auto sa volanom na desnoj strani
      Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• srdjanissan
        CBC Senator XXL
        • 20.11.2008
        • 720
        • beograd

za preticanje stavis retrovizor na levoj strani na B stub ali na suprotnu stranu da ogledalo ide ka napred i samo bacas pogled na njega

ja bi se brzo navikao na skylinea i ne bih ga menjao...

ma kad skupis kes prebacis samo volan i to je to....gledao sam vrednost mercedesa c klase koji kosta 25000funti za 3godine izgubi 14000funti u engleskoj....u nekoj njihovoj emisiji su prikazivali koliko izgubis na autu....
        kad koči,cepa gume i prevrće se!
        papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• Marko001
          CBC Senator XXL
          • 09.09.2006
          • 1070
          • Belgrade

A moze i suvotzac da se zlouporebljava za to izvirivanje naravno ako je pouzdan.

Comment

• srdjanissan
            CBC Senator XXL
            • 20.11.2008
            • 720
            • beograd

a,ne,onda je potrosnja veca

jedino nekog psa da dresiras da ti daje znake onin i onako vole da izviruju kroz prozor
            kad koči,cepa gume i prevrće se!
            papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• NemanjaNS
              CBC Veteran
              • 26.10.2004
              • 121
              • Novi Sad

Vozio sam auto sa desnim volanom ali u zemlji gde se vozi levom stranom puta, sve je super, osim kruznih tokova

zanima me samo od vas koji ste vozili u nasim uslovima (BG/NS u spicu recimo) koliko tesko je na bulevarima napraviti polukruzno ili skrenuti levo dok iz suprotnog pravca imate kolonu koja ceka da skrene njihovo levo pa blokiraju pogled? verujem da (ako nema suvozaca) iritira cekati uvek da crveno svetlo uhvati suprotan smer radi bezbednog prolaska..
              Jedan klik u Photoshopu i vec smo spremni za Evropu..

Comment

• DovlaK
                CBC Senator XXL
                • 24.07.2008
                • 560
                • Beograd

Pa ako je špic onda nema šta da gledaš... sigurno ima automobila i moraš čekati njihovo crveno Šta znam ja sam recimo imao problem samo na jednom mestu, ali tu imam problem i kad vozim auto sa volanom na levoj strani jer je neposredno iza semafora krivina nadesno i prosto je nemoguće videti... inače sam standardno krao po malo njihove trake i negde više, negde manje izvirivao, al' opet, nisam ja nešto puno vozio po gradu pa nisam prošao verovatno sve situacije...

Comment

• Marko001
                  CBC Senator XXL
                  • 09.09.2006
                  • 1070
                  • Belgrade

A kako se racunaju carina i porez pri uvozu iz Engleske, jel carina ide na neku vecu cenu po katalogu ili na ovu cenu po kojoj se zaista auto kupuje kao stranac, kakve su cene u katalogu za englesku? jel bese od 2002. godista ne treba provera da li je euro 3?
                  sta ako je 2001. godite, kako se dokazuje da je euro 3, da li moze ovlasceni diler te marke da pronadje u bazi podataka da li je euro 3 i da izda potvrdu? jel se porez placa na stvarnu cenu sa carinom ili na cenu po katalogu sa carinom?

i kolika je sad carina a uvoz polovnih vozila iz EU , da li i za njih vazi ono smanjenje na 10 ili 12,5% ili je to samo za nove?

dalje, da li moze svuda po evropi gde se vozi desnom stranom da se ide sa autom koji ima desni volan? postoji li mogucnost da kod nas zabrane voznju sa desnim volanom?

inace taj moj rodjak sto vozi mitsubishi lancera sa desnim volanom vec 10+ godina znam da vozi najopustenije

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

au marko ala si istresao pitanja iz rukava

Comment

• Marko001
                      CBC Senator XXL
                      • 09.09.2006
                      • 1070
                      • Belgrade

evo nasao sam nesto na wiki-ju. Both RHD and LHD vehicles may generally be registered in any European Union member state, but there are some restrictions and regulations. Slovakia, despite being a member of the European Union, does not allow the local registration of RHD vehicles,[23] even if the vehicle is imported from one of the four EU countries that drive on the left (UK, Ireland, Cyprus, and Malta). Lithuania has prohibited new RHD vehicle registration since 1993.

.Within Europe, when driving a vehicle with RH-traffic headlamps in a LH-traffic country or vice versa for a limited time (as for example on holiday or in transit), it is a legal requirement to adjust the headlamps temporarily so that the wrong-side hot spot of the beam does not dazzle oncoming drivers. This may be achieved by adhering blackout strips or plastic prismatic lenses to a designated part of the lens, but some varieties of the projector-type headlamp can be made to produce a proper LH- or RH-traffic beam by shifting a lever or other movable element in or on the lamp assembly.

Because blackout strips and adhesive prismatic lenses reduce the safety performance of the headlamps, most countries require all vehicles registered or used on a permanent or semi-permanent basis within the country to be equipped with headlamps designed for the correct traffic-handedness.

da nema neko mozda SAT reviju, ja mislim s kraja novembra 2008., procitao sam na netu da je u njoj sve detaljno objasnjeno oko ovoga... kad bi neko to skenirao bilo bi fino

Comment

• Marko001
                        CBC Senator XXL
                        • 09.09.2006
                        • 1070
                        • Belgrade

Da dodam razgovarao sam sa rodjakom koji 10-15 godina vozi mitsubishi lancer valjda 91. godiste sa desnim volanom i on kaze da nemam razloga za brigu, osim preticanja kad je covek sam u autu nema kaze apsolutno nikakvih problema i naviknes se brzo, vozis kao i sa levim volanom! a sto se tice preticanja na dvosmernim putevima kaze obicno nije sam u kolima pa suvozac vidi da li moze ili ne da se pretice a ako je bas sam onda moras bas ono kad je skroz cista situacija i to je to, naravno uz izvirivanje prvo sa desne strane, a onda uz drzanej odstojanja u odnosu na auto ispred i sa leve strane.

a kaze najveca nezgoda mu je uzimanje onih kartica na parkingu i naplatnoj rampi ako je sam u kolima, ali u 90% slucajeva nije sam

nego nisam ga pitao za menjac, ja koliko shvatih raspored brzina je isti, ali posto je vozac desno onda mu dodje malo nezgodno, prema sebi povlaci rucicu kad ubacuje u 5. i rikverc a od sebe u 1. i 2. koliko je to nezgodno?

Comment

• DovlaK
                          CBC Senator XXL
                          • 24.07.2008
                          • 560
                          • Beograd

Pa stavi nekoga da vozi tvoj auto, a ti sa suvozačkog mesta menjaj brzine pa vidi koliko je nezgodno

Comment

• driveM
                            CBC Član
                            • 26.06.2008
                            • 40
                            • Novi Sad

Automobili u Engleskoj su tako jeftini zato sto Englezi imaju (jos uvek) dobar standard pa mogu da voze mlade automobile (barem vecina njih) i onda imaju problem sta da rade sa starima jer cela Evropa vozi sa volanom na levoj strani i niko ne kupuje auta od njih. To im je bas postalo problem, jer su ostrvska zemlja i treba negde deponovati stare automobile. Pretpostavljam da ni jedan normalan Japanac nece kupiti auto cak iz Engleske .

Koliko znam carina i porez se uvek utvrdjuju na osnovu kataloske vrednosti auta, jer inace bi se svako pri uvozu sa prodavcem dogovarao da napisu da je kostao 1 euro .

U tom broju SAT-a koji spominjes je bilo kako jeftino uvesti auto, i mislim da su obuhvatali i prebacivanje volana na drugu stranu. Ja sam licno skeptican po pitanju toga jer znam da gotovo uvek kada se cackaju plastikarije, tapacirung i sl. vise to ne bude to - pocne da skripuce, landara, otpada itd.

Ako si ti ispao boodala, onda smo to i svi mi ostali koji smo kupovali automobile iz ne-Engleske. Ja to posmatram ovako: ako se libis da preduzmes takav korak onda ignorisi tu mogucnost i opusti se, tako da ti vise nece biti zao ulozenih para u Puntica tj. prosao si "prosecno" .

Comment

• Marko001
                              CBC Senator XXL
                              • 09.09.2006
                              • 1070
                              • Belgrade

Originally posted by driveM
                              U tom broju SAT-a koji spominjes je bilo kako jeftino uvesti auto, i mislim da su obuhvatali i prebacivanje volana na drugu stranu. Ja sam licno skeptican po pitanju toga jer znam da gotovo uvek kada se cackaju plastikarije, tapacirung i sl. vise to ne bude to - pocne da skripuce, landara, otpada itd.
                              Ma ja nemam nameru da prebacujem volan, ne pada mi na pamet da mi rasturaju pola auta i ko zna kako ce to da odrade i jos da dam minimum 1000 evra, lakse mi je da naucim da vozim desni volan, eto imam rodjaka koji tako vozi bez problema vise od 10 godina!

nije mi zao para za punta, to bar nije skup auto, al je ipak mondeo mnogo bolji od punta tako da mislimd a ne mogu da se porede.

a kolika je cena po katalogu za mondeo/lagunu npr 2002. iz engleske? ja pretpostavljam da taj katalog nema veze s vezom, tj. sa stvarnim cenama u engleskoj jer koliko znam najnize su cene u katalogu za Italiju, a trebale bi verovatno da budu u engleskom... tako da pretpostavljam da su cene u katalogu kao u drugim EU zemljama iako je to besmisleno.

Comment

Working...
                              X