(Ne)znanje vozača u Srbiji

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zvrle
    CBC Senator XXL
    • 01.11.2005
    • 961
    • Beograd, Batajnica
    • Golf 4

(Ne)znanje vozača u Srbiji

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=342647

Beograd -- Samo 8,7 procenata vozača u Srbiji ima dovoljno znanja da ponovo položi vozački ispit.
    Istovremeno, 60 odsto vozača barem jednom godišnje plati prekršajnu kaznu, a svaki peti vozač na drumovima u Srbiji ne poznaje saobraćajne znake. To su podaci koje je sakupila Nacionalna vozačka akademija.Ipak, retko koji vozač želi da prizna da slabije poznaje saobraćajne propise u odnosu na vreme kada je morao da savlada teoretski deo vozačkog ispita.

Prekršajnu kaznu godišnje plati više od polovine vozača. Oni sami kažu da je najčešće reč o prekoračenju brzine i skretanju u nedozvoljenom smeru, ali da to čine kada su sigurni da nema policije ili opasnosti po druge učesnike u saobraćaju.

Mladen Alvirović, iz Nacionalne vozačke akademije, kaže za B92 da za poražavajuće rezultate istraživanja odgovornost ne snose isključivo autoškole jer one rade po programu koji im propisuje država.
    “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
  • Dzoni_mkv
    CBC Senator XXL
    • 29.04.2007
    • 875
    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Re: (Ne)znanje vozača u Srbiji

Mislim da su gospoda iz SAT dojadili i bogu i narodu sa njihovom vozackom akademijom i ostalim glupostima. Verovatno bi svi trebali debelo da platimo pa da idemo kod njh na kurs "sigurne voznje". Gledaju samo kako da se uvale za jos malo para.....
    You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• stefanves
      CBC Senator XXL
      • 10.12.2006
      • 1351
      • BG

Pali bi vozacki ispit na prvoj pomoci, pitanjima tipa koliko dug snop daje kratko svetlo...Ja koji sam polagao pre 20 dana, bih pao na tome, jerbo to sve zaboravis.
      Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
      Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• Type_R
        CBC Senator XXL
        • 26.05.2007
        • 900
        • Valjevo

Ovo je glupost, kao i u svemu ostalom za voznju nije bitna "teorija" nego praksa i iskustvo

I niko me ne moze ubediti da sam bio bolji i sigurniji vozac pre 10 godina kada sam dobio dozvolu i znao napamet cele propise nego sada....
        3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• Punto TD
          CBC Početnik
          • 31.01.2009
          • 5

Bravo Dzoni_mkv... Na tu njihovu cenu od 150 i kusur evra, dodam jos koji evro i pravac more 10 dana... Stvarno su postali smaraci!

Comment

• subicd
            CBC Senator XXL
            • 20.06.2008
            • 463
            • Novi Sad

Originally posted by Dzoni_mkv
            Mislim da su gospoda iz SAT dojadili i bogu i narodu sa njihovom vozackom akademijom i ostalim glupostima. Verovatno bi svi trebali debelo da platimo pa da idemo kod njh na kurs "sigurne voznje". Gledaju samo kako da se uvale za jos malo para.....
            Mislim da je upravo to fora, a ne bezbedna voznja kako navode.
            Da je bezbedna voznja u pitanju, em bi bilo mnogo prihvatljivija cena ili cak besplatno.
            Jer Toyoti je to reklama, a gorivo i njih par zaposlenih bi mogla Drzava opusteno da isfinansira.

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Ja bi pao na ponovnom polaganju teorije ...
              Kad sam pao prvi io jedini put, pao sam na pitanjima o zapreznim kolima i oznacavanju istih u prometu ... kao da cu da teram tako nesto pa mi bitno ...
              Tipa ... koji fenjer na kojoj visini mora da bude na zapreznim kolima na putu tog i tog ranga ...
              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• weasel
                CBC Veteran
                • 07.06.2005
                • 115
                • Novi Beograd

Ako su im ti testovi pokazatelj znanja onda ...

Comment

• DovlaK
                  CBC Senator XXL
                  • 24.07.2008
                  • 560
                  • Beograd

Ma testovi su nam smešni... daj detetu one testove što se kao rešavaju na kompu i naučiće ih za dva dana

Ne znam kako i šta rade u NAVAKu, ali ako se posle njihove obuke stvarno zna znanje ja bih to prvi platio za sestru koja je izašla iz auto-škole, a ne zna ni instrument tablu da gleda Auto-škola je ~200eur + 150 NAVAKU uopšte nije mnogo ako mi ona sutra neće spaliti lamelu zato što ne zna da krene ili mi s*ebati motor jer ne zna da gleda u pokazivač temperature...
                  Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• Bane R
                    CBC Senator XXL
                    • 27.03.2006
                    • 1769
                    • Beograd

Comment

• srdjanissan
                      CBC Senator XXL
                      • 20.11.2008
                      • 720
                      • beograd

UUU,odgledah ovu temu,koliko prepucavanja oko prvenstva....elem,manje vise koliko znas u teoriji (mislim na snopove svetala,prvu pomoc,i tako te stvari se zaborave) ali ne gledanje znakova,ne pracenje situacije u retrovizoru iza a i ispred tebe,ne davanje migavaca je nedopustivo!

Kakav NOVAK i NAVAK ,tu prodaju m..da za bubrege,kao pojas ovo,pojas ono a koliko puta steti pojas ili njegove lose efekte,niko ne spominje,jos kao realo im je da je auto pod nagibom kada se vozi kao ona njihova sprava za simulaciju pojasa,ides odozgo na dole ako me razumete....po meni nije realno uopste..

Slazem se da treba reorganizovati auto skole i ljude dovoditi u svakojake situacije,ne bi li ostali hladnokrvni kada je gusto i izasli iz situacije nepovredjeni.
                      A ne ko pre par meseci zena prolazi na crveno sa jedno 30kmh a autobus krece sa zelenog i koci i svira ne bi li je udario a ona pustila ruke,ne stiska kocnicu i vristi a auto ide kroz raskrsnicu nekontrolisano.

Sta kosta npr da naprave sporazum auto skole sa navakom i uz npr 50e doplate po kandidatu da imaju bar 5 casova na klizavoj podlozi,poligonu velikom,da osete i ostriju voznju,razne situacije,kud das 200e za auto skolu mozes i 50 za ovo
                      kad koči,cepa gume i prevrće se!
                      papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• JAPANX
                        CBC Senator XXL
                        • 10.08.2006
                        • 2159
                        • Beograd

ma koja nasa auto skola... svi dobro znamo da ono sto naucis u skoli odmah bacis u vodu cim izadjes na ulicu

i obratno

kad polazes ispit, policajac ne gleda koliko si ti siguran za volanom i realno ocenjuje nego dajes li migavce pri svakom pokretu i gledas u retrovizore vise nego kroz sofersajbnu.. skoro sam polagao za A kategoriju pa sam se susretao sa polaganjem ponovo i znam sta pricam.. sa chopperom su me naterali da im napravim osmicu, izgrebao sam obe stope od motora jer je toliko nizak da se ne moze oboriti u njihov krug...

inace, nagledao sam se devojaka koje pregaze sve crte na poligonu i prolaze, momke kojima se trese noga na kvacilu pa kad isklizne krene u "publiku".. kretena koji su poneli manometar da izmere pritisak u gumama jer im je to neko rekao da tako treba pre polaganja

taj sistem ucenja i polaganja treba skroz da se promeni... zasto cekati 15 dana na polaganje novog teorijskog ispita?? plati pa polazi opet, sta ce tih 15 dana da promeni osim sto ce te uskratiti toliko u vremenu... i naravno, ko hoce na auto put, kao u Nemackoj, posebna obuka i cao a ne da mi dave i rezervisu trake, auto put je da se brzo i sigurno stigne a ne za putopise i razgledanje pejzaza..

@dovlak
                        lepo kupis sestri juga ili ladu od 600 evra pa neka vozi, sipa i popravlja pa da vidis kako ce da nauci kad ode kod majstora i iskesira za popravku... moze i maruti, on je ekstremno jeftin za odrzavanje

Comment

• srdjanissan
                          CBC Senator XXL
                          • 20.11.2008
                          • 720
                          • beograd

pa d-e-t-a-lj-n-a reorganizacija,to je i mene u auto skoli smaralo nije dovoljno na jedan retrovizor da gledas nego u roku od sekunde gornji,levi ili desni i preko ramena a ispred ako neko zakoci ili nesto ima da ga poljubis.ili ono stajanje uz menjanje svih brzina u nazad do prve,pa koliko bi mi menjac trajao da to radim stalno...Danas dobijes dozvolu sa 20dana obuke..a oce panduri sada obaraju za tremu i nesigurnost,moju devojku oborio i sestru zbog toga sto su kao uplasene bile...mada bio im je isti ,pa mislim da je to samo kod njega

To za sestru sam i ja teo da mu kazem,i ona ce se manje brinuti kada zna da je njeno i da joj niko nece kukati za ogrebotine i slicno,a stece vise sigurnosti i opustice se u voznji A on bi svejedno dao tih 600e ako treba ne daj Boze nesto da se zakrpi ,ofarba,serdi....Skupljajte zajedno kes
                          kad koči,cepa gume i prevrće se!
                          papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

@dovlak: Reci sestri da nadje decka s kolima ...
                            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• DovlaK
                              CBC Senator XXL
                              • 24.07.2008
                              • 560
                              • Beograd

Majko Božja i SVI sveci Još ne mogu da poverujem da ima ljudi koji su 100% sigurni za zelenog 'ajde da MISLE, ali 100% su sigruni!!! Ja mislim kada bi se tako nešto stavilo u Pančevu da bi SVAKI DAN bilo udesa tu Slična raskrsnica ima u Bijeljini samo što je X i ovi koji inače po znaku imaju prednost kada im je crveno na semaforu imaju pomoćno zeleno za skretanja... kakav je TO šou svaki dan

@JAPANX

Bih ja, ali ne vredi pošto studira u drugom gradu pa dolazi jednom ili dva puta mesečno, a da vozi auto tamo ne može. A i nije to poenta... zašto sam ja davao 200eur auto-školi za nešto što sam je ja naučio još pre auto-škole? Da bih sada još 10000km se vozio s njom i učio je šta i kako treba da se radi? Još je veći problem što ona misli da sam ja stokа kao vozač i neće da me sluša čak i za pametne stvari koje joj kažem jer joj je onaj krelac od instruktora usadio u glavu gluposti u koje pola vas ovde ne bi poverovalo... Sa sadašnjim sistemom polaganja vozačkog ispita, možemo komotno da ukinemo autoškole i da samoinicijativno dolazimo samo na polaganje...

@prolupator

Vidiš... sjajna ideja
                              Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

Working...
                              X