Kvalitet i trajnost Vankel motora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ToNcA
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2006
    • 868
    • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
    • Mazda 6 2.0d

Kvalitet i trajnost Vankel motora

Polako se priblizava prolece, oonosno vreme kada bi trebalo da svoju ideju o kupovini zvrka za letnje krstarenje privedem kraju. Ideja mi je inicijalno bila da kupim neki kabrio za leto ali u zadnje vreme sve vise razmisljam o Mazdi RX-8. Nekako mi se uklapa u budzet a cenim da je mnogo interesantniji auto od BMW-a Z3 na primer (iako ima tvrdi krov).

Ono sto me plasi je Wankel motor u Mazdi jer ne nalazim na dovoljno podataka koliko "to cudo" moze da predje ako se uredno odrzava, kako bi se nasi serviseri (ne daj boze) snasli sa njime i tako to...

Znam da nije neki stedisa ali da hocu stedljiv auto razmisljao bih o Puntu 1.3JTD ili tako necemu a ne o masini sa 200ks... Jedino me brine izdrzljivost samog motora i da ne ispadne da na 60K on vec vapi za generalnom.

Usput me interesuje i tretman ovakvog motora pri registraciji (jer se ona kod nas josuvek placa po ccm a ne po KW) - da li je cena kao za 1.3 motor ili postoji posebna tablica za rotacione motore?

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
  • Pekar
    CBC Član
    • 15.11.2007
    • 95
    • Beograd

Re: Kvalitet i trajnost Vankel motora

koliko sam ja citao po internetu i forumima, nigde se ne spominje smanjena trajnost tog motora(vise su se fokusirali na pricu o vecoj snazi iz manje kubikaze) pa predpostavljam da nemas razloga za brigu. I znam da ne postoje nikakve posebne regulative za taj motor-obicne tablice.

Comment

• Uzelac
      CBC Senator XXL
      • 03.12.2006
      • 1717
      • munZe

Originally posted by ToNcA
      Usput me interesuje i tretman ovakvog motora pri registraciji (jer se ona kod nas josuvek placa po ccm a ne po KW) - da li je cena kao za 1.3 motor ili postoji posebna tablica za rotacione motore?
      Registracija je po ccm i po kw, kao i kod svakog automobila.
      work in progress

Comment

• Uzelac
        CBC Senator XXL
        • 03.12.2006
        • 1717
        • munZe

Originally posted by Pekar
        koliko sam ja citao po internetu i forumima, nigde se ne spominje smanjena trajnost tog motora(vise su se fokusirali na pricu o vecoj snazi iz manje kubikaze) pa predpostavljam da nemas razloga za brigu. I znam da ne postoje nikakve posebne regulative za taj motor-obicne tablice.
        Laicko razmisljanje:

Wankel u jednom obrtaju rotora tri puta detonira gorivo, tj. 650 ccm3 po obrtaju po wankelu tj. celu njegovu radnu zapreminu.
        Kako RX-8 ima dva rotora, to znaci da RX-8 sprzi 1300ccm3 smese u jednom obrtaju motora sa dva rotora.

Ako uzmemo da po konjazi RX-8mici od klasicnih klipnih motora odgovara 2600ccm3 4taktni motor jasno je otkuda Mazdi isto KS iz duplo manje zapremine.
        2.6litarski motor, obzirom da je 4taktni "pali" samo polovinu svoje zapremine tj. 1300ccm3 u jednom obrtaju radilice.

U obrrnom momentu razlika je velika, zbog zapremine i konstrukcije omtora. Wankel ima mnogo manje Nm ali lakse postize obrtaje jer ima mnogo manje pokretnih delova.

Stoga Japanci zapreminu wankel motor mnoze sa 1.5 da bi dobili zapreminu odgovarajuceg 2.0 motora.

RX8 je u svakomslucaju odlican auto, malo vise trosi i panika je ako se nesto pokvari, ali se zato moze naci jako povoljno, za mnogo manje od bilo cega slicnog sa klasicim motorom (BMW Z4, Honda S2000, Nissan 350z...) slicne snage.
        work in progress

Comment

• Shazalakazoo
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2007
          • 545
          • Beograd

Koliko sam cuo registruje se kao 2000+ccm ne kao 1.3l..

Comment

• cameleon
            CBC Senator XXL
            • 30.01.2008
            • 315
            • Obrenovac

Originally posted by Shazalakazoo
            Koliko sam cuo registruje se kao 2000+ccm ne kao 1.3l..

2.0......i nisam bas siguran...Mozda za slicnu cenu kao klasican 2.0 atmosverski, zbog snage koju isporucuje, odnosno kW...

Comment

• Shazalakazoo
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2007
              • 545
              • Beograd

Ma neko mi rece da se kao ekvivalent uzima npr. 2400ccm i da se tako registruje sto se zapremine tice a snaga se uzima njegova..

Comment

• djape1977
                CBC Senator XXL
                • 08.03.2008
                • 401
                • bg
                • fiat 132 i lada 2103

imao je moj drugar rx7 80 i neko godiste i registraciju je placao za 2600ccm. po nasem zakonu se wankel racuna zapremina x2 pa + koliko KW.
                sto se trajnosti tice jednostavno pitaj koliku garanciju daje mazda na taj model. verovatno kao i za sve ostale odnosno bar 100.000km. ta prica o trajnosti vankela je jako stara prica. koliko ja znam, jos za poslednju generaciju rx7 krajem 90 tih su davali 200.000km garancije u EU. u srbiji niko ne daje takve garancije ni na jedan model iz razloga specificnih za nase podneblje...

Comment

• 206
                  Admin od ispočetka :)
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Registracija se radi na zapreminu svoih rotora x 2.

Trajnost je oko 100.000km, uz napomenu da je izmena zaptivnih cetkica rotora (ekvivalent karikama, 3 komada po rotoru) koje prve stradaju prilicno jednostavna i ne tako skupa operacija.

Jedino na sta se mora obratiti paznja je prilicno velika potrosnja ulja i provera nivoa istog maltene pre svake voznje.
                  The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• jombaue
                    CBC Član
                    • 27.11.2008
                    • 55
                    • Novi Sad/Uzice

ja sam bas skoro brljao po nekim "RX8 owner" forumima i naisao sam na dosta slucajheva gde motor strada na oko 50K milja i skoro svima kojima se ovo desilo mazda je snosila troskove popravke. A sa druge strane ima dosta onih koji tvrde da gaze vec preko 100K milja bez broblema.... ne znam sta da mislim

Inace veliki sam ljubitelj Wankela . Ja mislim da bi se pre odlucio za RX nego za BMW. Prekljuce video jedan RX8 u NS....kako reziii

Comment

• Uzelac
                      CBC Senator XXL
                      • 03.12.2006
                      • 1717
                      • munZe

Da li zakon objasnjava zasto se racuna kao 2.6 ili ... ?

Sta pise u saobracajnoj, da li mozda vec kod carijenja ukucaju 2600+ ccm3 ? Kako teta na salteru tehnickog pregleda zna sta je wankel ?
                      work in progress

Comment

• srdjanissan
                        CBC Senator XXL
                        • 20.11.2008
                        • 720
                        • beograd

računa se kao 1.3 sedeo u jednom,turirao ga ,vlasnik ga registruje kao 1.3,auto perverzija,poslednji model sa najvise snage
                        inace zvuci kao dve yamahe kada ga pritisnes...sad cu da vidim da li imam klip jos uvek pa cu ga nabudziti....
                        i ja sam cuo da motori idu prilicno brzo,ali samo tutnes novi i piciiiiiiiii
                        kad koči,cepa gume i prevrće se!
                        papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• djape1977
                          CBC Senator XXL
                          • 08.03.2008
                          • 401
                          • bg
                          • fiat 132 i lada 2103

to za registraciju na 1.3 je vlasnik nesto smuvao, po zakonu je 2.600

Comment

• srdjanissan
                            CBC Senator XXL
                            • 20.11.2008
                            • 720
                            • beograd

Originally posted by djape1977
                            to za registraciju na 1.3 je vlasnik nesto smuvao, po zakonu je 2.600
                            nije i ja sam mislio ali nije!

racuna se 2x650,ne 4 puta
                            kad koči,cepa gume i prevrće se!
                            papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• djape1977
                              CBC Senator XXL
                              • 08.03.2008
                              • 401
                              • bg
                              • fiat 132 i lada 2103