Na ime kupca ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • low rider
    CBC Senator XXL
    • 03.04.2006
    • 613
    • Beograd

Na ime kupca ?

Dakle nije mi potpuno jasna procedura pri kupovini automobila "na ime kupca".
    Primer fizicko lice je uvezlo automobil iz Nemacke i prodaje ga na ime kupca. Kaze placena je carina i PDV.

Sta sve od papirologije treba da se uradi i koliko treba da se plati procedura kupovine automobila "na ime". Sta sve od papira treba da trazim od takvog prodavca ?

Koliko sam razumeo automobil ne moze da menja vlasnika 60 dana od uvoza u Srbiju, pa ako je automobil u NS, a ja u BG, morao bih prvo da ga registrujem na lice koje ga je uvezlo iz NS, pa onda prevedem na sebe i promenim tablice ?

Ako je neko upucen u proceduru bilo bi odlicno da razjasni.
    Hvala !
  • Type_R
    CBC Senator XXL
    • 26.05.2007
    • 900
    • Valjevo

Re: Na ime kupca ?

Pa ako ga je uvezlo fizicko lice onda ne ide na ime kupca nego na ime toga ko ga je uvezao, carinio.....

Ako je firma koja se bavi prodajom automobila iz uvoza onda dobijas racun na tvoje ime, ostaje ti da platis registraciju, tablice, saobracajnu, tehnicki i eventualno da uzmes probne tablice na jedan dan da bi auto doterao.

U svakom slucaju zabrana otudjenja je 60 dana
    3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• mistermobil
      CBC Senator XXL
      • 09.11.2008
      • 469
      • pecinci

Na ime kupca znaci da je auto trenutno uvezen preko neke firme,koja je`uvoznik` i fiktivno je u njenom`vlasnistvu`,mada ga u stvari u vecini slucajeva prodaje neko trece pravno ili fizicko lice,koje se bavi preprodajom vozila.Ti kad kupis taj auto dobijas racun od te firme da si ga ti uzeo.Sa tim racunom kao dokazom o vlasnistvu i ostalom carinskom dokumentacijom ides u agenciju ili SUP i registrujes auto na svoje ime.U praksi znaci da na cenu u oglasima dodajes troskove registracije na svoje ime,i da treba da budes oprezan,tj da proveris dokumentaciju da se ne bi posle kajao..Postoje i varijante kada je auto uvezen direktno na fizicko lice,tada auto mora ici na ime lica uvoznika,a ti ga posle 60dana mozes prevesti na svoje ime.
      Ko leti,vrijedi
      Ko vrijedi,leti
      Ko ne leti,ne vrijedi..
      (Grunf,TNT..)

Comment

• low rider
        CBC Senator XXL
        • 03.04.2006
        • 613
        • Beograd

Onda se ja nisam najbolje izrazio, jer sam mislio na slucaj kada je uvoznik fizicko lice, koje je uvezlo, ocarinilo i platilo porez.

Nije mi jasno sta od papirologije moze da se napravi pri kupovini, ako auto ne moze da promeni vlasnika, da li to znaci da kupoprodajni ugovor moze da se napravi tek po isteku 60dana ?
        Npr. ja dam pare, uzmem auto, a ovaj nakon 60 dana kaze da nisam platio, a auto je po slovu zakona njegov. Ili prodavac iscezne posle u tih 60 dana, umre , sta znam...
        Kako tu da se zastitim ?

Kako najbolje proveriti papire i sta konkretno taj prodavac treba da mi da od papira ?

Comment

• Flavio
          CBC Senator XXL
          • 13.06.2006
          • 1926
          • 012 Centar
          • KaraWagon 1.4T.Spark

Nisam bas u toku ali koliko sam ispratio "na ime kupca" obicno podrazumeva da se auto "radi" na tvoje ime iako ga ti nisi kupio "napolju" i dovezao.To automatski znaci da ne treba "prenos" itd. jer je vec na tebe.Policija inace upisuje u saobracajnu knjizicu auta,prilikom registracije, "Zabrana otudjenja 60 dana".

Comment

• low rider
            CBC Senator XXL
            • 03.04.2006
            • 613
            • Beograd

Ja sam lose naslovio temu, konkretan slucaj koji me interesuje nije "na ime" mada nije lose ni ovako, mislim slicna je stvar, a korisne su informacije.

Mene interesuje slucaj kada je uvoznik fizicko lice, auto se vodi na njega, a kupujete auto pre isteka tih 60 dana, koja je procedura ?

p.s. secam se prica o proveri automobila u PU u 29.Novembra preko broja shasije, da li je to izvodljivo ili je samo prica ?

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

procedura je nikakva, ne postoji, jer je zabranjeno otudjenje vozila. sve sto uradis je suprotno propisu
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• low rider
                CBC Senator XXL
                • 03.04.2006
                • 613
                • Beograd

Phhh... Ima ih vise koji tako prodaju automobile iz uvoza po oglasima, ja sam pikirao jedan, al' sad stvarno nisam pametan...
                Da platim nesto sto ce tek za 60 dana da bude moje...

Mislio sam da napravim nekakv ugovor, ali ako to ne moze ili je jos gore protivzakonito, sta mi ostaje, da se pouzdam u neciju rec da ce posle 60 dana da potpise kupoprodajni ugovor ???
                Da li je moguce da ljudi tako kupuju automobile ?

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Mogucce je, kupuju.

Comment

• macaneli
                    CBC Senator XXL
                    • 04.08.2008
                    • 327
                    • sremska mitrovica - Genova
                    • S-max

ti nemozes odmah prevesti vozilo (60 dana je zabrana otudjenja),ali mozes voziti na punomoc....
                    ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• low rider
                      CBC Senator XXL
                      • 03.04.2006
                      • 613
                      • Beograd

Sigurni ste da vlasnik moze da izda punomoc/ovlascenje u okviru tih 60 dana ?
                      Da li ovlascenje ima pravnu snagu slicnu vlasnickom ugovoru ili saobracajnoj ?

Mozda je to ok mogucnost za voznju automobila, ono sto mene brine je to sto se u takvom slucaju plati automobil na kome pise tudje ime, a prodavcu date pare na ruke a na parama nema imena vlasnika, bez i jednog dokumenta koji potvrdjuje da ste dali novac.

Pa mi na pamet padaju scenarija da taj nece da potpise kupoprodajni, da iscezne za tih 60dana, na umre, da je vec prodao nekome vozilo ili dao ovlascenje. Sta onda?

Mislio sam da kupac moze nekako da zastiti svoja prava u takvoj transakciji.

Comment

• mistermobil
                        CBC Senator XXL
                        • 09.11.2008
                        • 469
                        • pecinci

Ovlascenje nema pravnu snagu kao dokaz vlasnistva nad vozilom(sem u slucaju preregistracije`crnogoraca` ).Ugovor vec ima.Ugovor ne mozes praviti u prvih 60dana ako hoces da postujes zakon.Tih 60dana provere ne znaci nista,jer oni tu bas nista ne provere,ali opet mora da se ispostuje zbog prenosa vlasnistva.Ovlascenje mozes dobiti za koriscenje vozila i za vreme tih 60dana.Moj savet je da pazis od koga kupujes i nista vise.
                        Ko leti,vrijedi
                        Ko vrijedi,leti
                        Ko ne leti,ne vrijedi..
                        (Grunf,TNT..)

Comment

• Joker
                          CBC Veteran
                          • 09.05.2005
                          • 116
                          • Subotica

Vozilo ako je uvezeno na fizicko lice, a nije registrovano, moze da se registruje na ime onog ko takvo vozilo kupi bez ikakvog ogranicenja. Rok od 60 dana vazi samo za registrovano vozilo. Znaci kada registrujes vozilo od tog datuma 60 dana ne mozes prepisati vozilo. Punomoc mozes da izdas. Postoje velike razlike izmedju opstina, tj. tumacenja zakona. U subotickoj opstini mozes da kupis vozilo koje je uvezeno na fizicko lice (a nije registrovano) bez placanja 2,5% prenos apsolutnih prava, znaci "na ime" .

Comment

• sri98
                            Admin od Trpeze
                            • 24.10.2004
                            • 7262
                            • Republic of Konjarnik
                            • Toyota Corolla E 210

Originally posted by low rider
                            Mislio sam da kupac moze nekako da zastiti svoja prava u takvoj transakciji.
                            kakva bre prava, kakva transakcija, kada je ZABRANJENA transkacija za prvih 60 dana od registracije. Kupi ga 61 dana i onda imas i prava i obaveze i 300 svasta. Do tada je sve to nezvanicno tj. nelegalno

Comment

• low rider
                              CBC Senator XXL
                              • 03.04.2006
                              • 613
                              • Beograd

^ jasno mi je to, vise sam se cudio, jer je takav vid "kupovine" relativno rasprostranjen, pa mi je neverovatno da ljudi opusteno daju pare za nesto sto nije njihovo, vec ce verovatno postati... Mislio sam da postoji neki nezvanican mehanizam zastite "prava", a da nije pistolj, pretnja ili prosto poverenje.
                              61. dan je prava stvar, ali do tada su ti automobili prodati.

@Joker
                              Nisam najbolje razumeo, kazes da u Subotici mozes kupti vozilo koje je uvezlo fizicko lice i registrovati ga na sebe, a onda pocinje da tece 60 dana zabrane otudjenja, ali na ime kupca, a ne uvoznika koji je fizicko lice ?

Comment

Working...
                              X