Jos uvek nisam resio pitanje iz prvog posta
Nasao sam Zakon o izmenama i dopunama zakona o porezima na upotrebu, drzanje i nosenje dobara u kojem su objavljene i nove vrednosti poreza na luksuz preko 2000 ccm. U tom zakonu u clanu 5a i 5b pise:
5a
Plaćeni porez na upotrebu motornih vozila, za motorno vozilo koje je
uništeno, odnosno odjavljeno, odnosno otuđeno, pre isteka važenja registracije, ne
smatra se više ili pogrešno plaćenim porezom, u skladu sa zakonom kojim se
uređuju poreski postupak i poreska administracija.
Lice koje je u toku godine steklo pravo svojine na registrovanom motornom
vozilu, kod čije registracije je porez na upotrebu motornih vozila plaćen u propisanom
iznosu, nije u obavezi da zbog te promene plati propisani porez, osim ako se zbog
toga mora izvršiti nova registracija, odnosno produženje registracije, odnosno
zamena registarskih tablica motornih vozila, u skladu sa propisima kojima se uređuje
registracija motornih i priključnih vozila.
5b
Porez na upotrebu motornih vozila obveznik obračunava i uplaćuje na
propisani uplatni račun javnih prihoda.
Dokaz o plaćenom porezu na upotrebu motornih vozila u propisanom iznosu
podnosi se, uz zahtev za registraciju, odnosno za produženje registracije, odnosno
za zamenu registarskih tablica - organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih
poslova nadležnoj za registraciju motornog vozila za koje se porez plaća.”
5a je da se odnese u policiju ugovor sa pecatom uprave prihoda, uplatinica za novu saobracajnu i ako se menja reg podrucje odjava i uplatnica za tablice. u tom slucaju reg vazi do onog datuma do kada je bila. znaci ne placaju se sve one taxe koje se inace placaju prilikom registracije
5b je svi papiri za produzenje + ugovor o kupoprodaji na kome je pecat uprave prihoda i placaju se sve taxe
Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
Evo ti odgovor iz prve ruke posto sam danas prebacio registrovan auto sa RU na BG table i da, "PLACA" se porez na upotrebu motornog vozila koji me izasao 4500din, plus saobracajna dozvola i tablice 1524din, plusadministrativna taksa 1310din plus porez na prenos vlasnistva od 4700din, plus 380din svi ti papircici koje jedan debilcic popunjava = 12414din
Znaci definitvna i 100% tacna informacija je da se placa "Seseljev" porez prilikom promene vlasnistva vozila, tako da nemojte to raditi dok vam ne istekne registracija (ako to uradite recimo jedan dan pre isteka registracije, platicete taj porez u celom iznosu pa onda sutra ponovo ceo iznos za sledecu godinu ) da ne biste kao ja danas gubili zivce i divljali po SUP-u
vikend je, pa nikako da nadjem neku agenciju. zvao sam amss i oni kazu da treba i tehnicki da se odradi. e sad, da li su agencije svemoguce i mogu li one sve to da odrade? i sve to za jedan dan
zavisi gde je agencija i kako se radi u kom gradu tj zavisi od supa,u sm se sve zavrsavalo za jedan dan,ali sad je uprava prihoda kako sam cuo donela odluku da danas doneses papire a sutra dodjes po njih....
ZAKON O POREZIMA NA UPOTREBU, DRŽANJE I NOŠENJE DOBARA
Novi izmenjeni zakon:
Lice koje je u toku godine steklo pravo svojine na registrovanom motornom vozilu, kod čije registracije je porez na upotrebu motornih vozila plaćen u
propisanom iznosu, nije u obavezi da zbog te promene plati propisani porez do isteka perioda za koji je motorno vozilo registrovano.
Stari zakon:
Lice koje je u toku godine steklo pravo svojine na registrovanom motornom vozilu, kod čije registracije je porez na upotrebu motornih vozila plaćen u propisanom iznosu, nije u obavezi da zbog te promene plati propisani porez, osim ako se zbog toga mora izvršiti nova registracija, odnosno produženje registracije, odnosno zamena registarskih tablica motornih vozila, u skladu sa propisima kojima se uređuje registracija motornih i priključnih vozila.
Tako da ako si menjao tablice prilikom prenosa morao si da platiš porez opet. Sad to ne važi, ali pitam za iskustva sa terena, ko je prenosio auto od nove godine, a da je menjao tablice, da li je morao da plati.
Mislim da nemoze samo sa licnom kartom zato sto mora biti licno prisutan da potpise kupoprodajni ugovor, a isti ugovor je (valjda) pravnosnazan kada se plati porez u upravi prihoda u mestu prebivalista prodavca i gradska taksa. Rok za uplatu ove takse i poreza je 15 dana od dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Ako se u ovom roku ne plati porez i taksa, ugovor je nevazeci. Ako gresim neka me neko ispravi
Comment