mazda tehnika

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • quick
    CBC Početnik
    • 30.06.2009
    • 6
    • novi sad

mazda tehnika

pozdravljam Mazdaše !ja sam novi član a imam Mazdu 626 2.0 karburator verzije sa 12 ventila 1990 godište.Sledeći put pripremiću i sliku a sada sam hteo da pitam da li neko zna kolika je fabrički deklarisana kompresija kod ovog modela? Merio sam kompresiju što uopšte nije bio problem,naravno, za 10 minuta nazovi posla uzmu ti 10eu,ali kad sam pitao majstora(ovlašćenog) kolika je ta fabrička rekao je da ne zna i da to nije ni bitno ( !!!) auto dobro ide...Obišao sam sve ovlašćene ,samoovlašćene i neovlašćene servise u Novom Sadu i okolini i dobio sam različite odgovore.U uputstvu za korišćenje vozila piše da je STEPEN KOMPRESIJE 9,5:1 pa kada sam to pokazao jednom Novosadskom ovlašćenom odgovorio je da je to to ;9,5 bara ! Poslednji je pronašao da je 14,5 bara itd,itd...DA LI NEKO ZNA molim vas
  • ladisz81
    CBC Član
    • 13.05.2009
    • 11
    • Subotica

Re: mazda tehnika

Ako ti po katalogu piše da je fabrička kompressija 9,5:1 onda to ti znači da je 9,5 bara. Ali pošto dosta kilometara je prešao, verovatno kad ćeš meriti biće 1-1,5 bara manje - naročito ako nije bio rađen motor.

Comment

• VVLAJKO
      CBC Senator XXL
      • 23.07.2008
      • 484
      • Nis
      • Audi A4, Primera p12

Nije tacno!! 9.5:1 je stepen kompresije, pritisak kompresije za taj motor je negde oko 12 bar. b.t.w pritisak je ono sto se meri aparatom
      Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• quick
        CBC Početnik
        • 30.06.2009
        • 6
        • novi sad

Originally posted by VVLAJKO
        Nije tacno!! 9.5:1 je stepen kompresije, pritisak kompresije za taj motor je negde oko 12 bar. b.t.w pritisak je ono sto se meri aparatom
        tako je . Stepen kompresije i kompresija nije isto.Mnogi profesionalci ko što rekoh ne znaju razliku ali mirne duše rondaju po mašinama od 20,30 hiljada eura ... dobro, jel zna neko bar gde ili kako može da se dobije taj podatak?

Comment

• cybland
          CBC Veteran
          • 11.04.2009
          • 131
          • Beograd

Stepen kompresije i pritisak u cilindru nisu ista stvar. Ako govorimo o teoretskom pritisku u cilindru (ono što ti meriš) on je u vezi sa stepenom kompresije i to prema sledećoj formuli:

P (gmt) = P (dmt) x K^T

Gde je:

P (gmt) - Pritisak kada je klip u gornjoj mrtvoj tački - ono što izmeriš
          P (dmt) - Pritisak u donjoj mrtvoj tački - prilikom merenja je to spoljni vazdušni pritisak - oko 1bar (zavisi od vremenskih uslova, nadmorske visine itd.)
          K - kompresioni odnos - Razlika u zapremini cilindra u DMT i GMT - naravno na nju utiče mnogo faktora od stanja motora (karika, cilindra itd.) do same konstrukcije.
          T - Temperaturni koeficijent radnog fluida - u slučaju vazduha (kada testiraš kompresiju) on iznosi oko 1,4

Napomena: K^T znači "K dignuto na T-ti stepen"

To bi u tvom sučaju sa kompresionim odnosom od 9,5:1 i atmosferskim pritiskom od 1 bara davalo teorijski pritisak od 23,3783 bara. Sam stvarni pritisak zavisi od mnogo faktora, npr. ugla bregaste te samim time i vremena otvaranja/zatvaranja ventila, tipa ulja i time i debljine uljnog filma koji ostaje na cilindru i njegove zaptivne moći, veličine svih mogućih zazora karika, što između karike i klipa, što između krajeva karike itd. Samim time izmereni pritisak nikada nije ni blizu teorijskog. Mašinci iz sveta imperijalnog mernog sistema praktikuju da kažu da je motor OK ako daje pritisak 15 do 20 puta veći od kompresionog odnosa naravno izražen u PSI (funta po kvadratnom inču) to bi u tvom slučaju bilo od 142,5 PSI do 190 PSI ili od 10 bara do 13,1 bara (1 PSI = 0,0689 bar). Samim time možemo reći da formula za ocenjivanje ispravnosti motora u metričkom svetu glasi: "OK je ako je pritisak od 1,053 do 1,379 puta veći od kompresionog odnosa". Kako je donja granica vrlo blizu samog kompresionog odnosa to mnogi "stručnjaci" misle da je to u stvari propisani pritisak pri merenju, tj. sve preko toga je dobro. Kao što vidiš ne greše baš puno.

Nadam se da te nisam smorio i da sam ti odgovorio na pitanje. Možda sam mogao i kraće ali mislim da bi te samo još više zbunio.

Edit: Kad sam se već raspisao na zadatu temu da dodam još nešto.

Kao što sam već rekao usled same konstrukcije motora izmereni pritisak nikada nije ni blizu teorijskog. Naime nominalni (propisani) kompresioni odnos bi mogao biti ostvaren kada bi klip idealno dihtovao u cilindru i kada bi usisni i izduvni ventili bili zatvoreni u trenutku kada klip polazi iz DMT (donje mrtve tačke) i naravno i oni idealno zaptivali. Obzirom da u realnim uslovima nema idealnog zaptivanja niti su ventili zatvoreni u trenutku DMT mozemo govoriti o postojanju tkz. dinamičkog kompresionog odnosa koji je uvek manji od nominalnog (kod benzinskih motora je tipično za oko 2,5 manji). Obzirom da pri sporom okretanju radilice vazduh u cilindru predaje deo temperature samom motoru (cilindru, klipu, glavi itd.) i time se hladi to se za njegov temperaturni koeficijent uzima niža vrednost, tipično 1,2 ili 1,3. Samim time se korištenjem ovih parametara (dinamički kompresioni odnos i korigovani temperaturni koeficijent) kod tvog motora može predpostaviti/očekivati da izmerena kompresija (pritisak) bude u zoni od 10,3304 bar (7^1,2) do 12,5495 bar (7^1,3). Kao što vidiš ne odstupa mnogo od prethodno pomenute procene mašinaca imperijalaca.

Comment

• quick
            CBC Početnik
            • 30.06.2009
            • 6
            • novi sad

Auh ! Dakle to je to...cybland svaka čast.Inače izmerili su mi 10.0 10.4 11.4 11.0 a troši 1.3 dl ulja na 1000km vozim ga na gas, sistem landi, i nisam baš zadovoljan sa njim ali mazda ide i ne kvari se da ne ureknem.Još jednom hvala na odgovoru

Comment

• cybland
              CBC Veteran
              • 11.04.2009
              • 131
              • Beograd

Nema na čemu. Po tome što si napisao reklo bi se da ti je motor u savršenom stanju, ako uzmemo u obzir godište auta. Odstupanja pritisaka po cilindru su očekivana a potrošnja ulja od 1,3 dl (0,13 l ili što bi "majstori" rekli 130 g) je više nego odlična. Toliku potrošnju imaju i potpuno novi automobili, naročito ukoliko se voze na plin. Sve u svemu, ima u toj tvojoj Mazdi još puno kilometara, naravno uz redovno i pravilno održavanje i vožnju primerenu karakteristikama auta i upotrebljenog goriva. Znači dok si na plinu prebaci se u "penzioner" mod i uživaj u laganom krstarenju.

Comment

• VVLAJKO
                CBC Senator XXL
                • 23.07.2008
                • 484
                • Nis
                • Audi A4, Primera p12

Odlican motor!

Homer J. Simpson

Comment

• quick
                  CBC Početnik
                  • 30.06.2009
                  • 6
                  • novi sad

Sve same lepe vesti...A ja sam pomalo sumnjao u to da je prešla svega 50000km (sada već 136000)pre 5god. kada sam je kupovao. Jeste da ie čovek bio odavno u penziji i prestao da vozi zbog bolesti pa godinama nije izlazila iz garaže, teško je poverovati da neko drži takav auto da bi ga vozio 3500km godišnje.Možda je ipak sve moguće...E sad ću da mu ugradim klimu samo ako nađem neku ispravnu

Comment

• VVLAJKO
                    CBC Senator XXL
                    • 23.07.2008
                    • 484
                    • Nis
                    • Audi A4, Primera p12

626 ima komplet el. instalaciju za klimu pa se ista dosta lako ugradjuje. U dogledno vreme vas ceka zamena gumica ventila i eventualno semeringa koji stradaju zbog starosti-guma jednostavno istruli.

Homer J. Simpson

Comment

• quick
                      CBC Početnik
                      • 30.06.2009
                      • 6
                      • novi sad

Originally posted by VVLAJKO
                      626 ima komplet el. instalaciju za klimu pa se ista dosta lako ugradjuje. U dogledno vreme vas ceka zamena gumica ventila i eventualno semeringa koji stradaju zbog starosti-guma jednostavno istruli.
                      Kako da znam da je vreme za to? I koliko otprilike košta ta zamena?

Comment

• cybland
                        CBC Veteran
                        • 11.04.2009
                        • 131
                        • Beograd

I stradanje semeringa i stradanje gumica ventila se manifestuje kao povećana potrošnja ulja. Kada nastradaju semerinzi ulje curi van motora pa se to može utvrditi vizuelnom inspekcijom, a kada popuste gumice ventila ulje curi pored ventila u cilindar gde sagoreva te boji izduvne gasove (beli dim). Ovo je naročito izraženo prilikom tkz. hladnog starta (prvo startovanje motora nakon što se ohladio) i dok se motor ne zagreje. Ukoliko se gumice tada ne promene, pojava belog dima postaje sve izraženija. Po pitanju cena možeš pozvati prodavnice sa ovog spiska i informisati se.

Comment

• quick
                          CBC Početnik
                          • 30.06.2009
                          • 6
                          • novi sad

Tražim klimu za moju šestdvašesticu već mesec dana i ništa. Jel prodaje neko ili zna ko prodaje neku polovnu? Zvao sam otpade - nemaaaa

Comment

Working...
                          X