Pomoc mazda626 hb

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • amsterdamxxx
    CBC Početnik
    • 01.08.2009
    • 9
    • sumadija

Pomoc mazda626 hb

pozdrav ljudi,nov sam na forumu.....imam situaciju,koju cu znati u ponedeljak,,auto mi se pokvario na putu i ostao kod lokalnog majstora u Vojvodini,,,kaze mi ili da mi radi generalnu ili da dodjem da ga slepam(sto cu i uraditi u ponedeljak)
    pitanje glasi?
    sta sve ide odprilike od delova kad se radi generalka,i ako neko zna cene delova,jer imam drugara koji bi mi povoljno radio generalku...
    Mazda 626 HB 12 ventila 2000 kubika....benzinac 1990 god
  • cybland
    CBC Veteran
    • 11.04.2009
    • 131
    • Beograd

Re: Pomoc mazda626 hb

Nije mi jasno kako ti je ustanovljeno da treba da radiš generalku (motora)? Šta ti se tačno desilo?

Za generalku ti obično ide (sortirano po neophodnosti):

1.) Klipovi - dolaze sa novim karikama mada kao bekap varijanta u slučaju poteškoća finansijske prirode ili ne postojanja novih na tržištu može da se izvrši provera klipova i, ukoliko nisu pretrpeli veća oštećenja, zamena karika.

2.) Ležajevi radilice - U zavisnosti od oštećenja koja je radilica pretrpela vrši se obrada i zatim kupuju ležajevi odgovarajuće mere, tkz. specijala ležajeva. U okviru ležajeva možemo podvesti još i biksne klipnjače pod uslovom da ih tvoj motor ima, tj. da osovinica klipa nije u čvrstoj vezi (u preklopu) sa klipnjačom.

3.) Zaptivke motora (Dihtunzi) - obično se kupuju kao tkz. velika garnitura tj. kompletno sve zaptivke motora (sa semerinzima i gumicama ventila) u jednom pakovanju. U pokušaju štednje ljudi se ponekad odlučuju da promene samo "osnovne" zaptivke (dihtung glave, poklopca, kartera, semerinzi i gumice) ali vrlo često to zbirno izađe skoro kao komplet garnitura.

4.) Ventili i vođice - preporučljivo je zameniti ih pri remontu motora osim ukoliko uzrok "generalke" nije havarija na motoru usled pregrevanja ili prezupčivanja/pucanja zupčastog kaiša. U tom slučaju je zamena ventila i vođica obavezna uz proveru/zamenu bregaste osovine i ostalih elemenata ventilskog sistema.

5.) Filter ulja (x2) - obavezna promena filtera ulja nakon generalke. Postoje dve zablude/gluposti u Srpskoj mehanici vezane za filter ulja. Prvo, veruje se da promenu ulja i filtera ulja treba izvršiti nakon pređenih 1000 Km, što se vrlo često kod nas razvuče na skoro 1500 Km. Kod putničkih automobila period "uhodavanja" remontovanog motora je 500 Km. Za to vreme dolazi stvaranja veće količine metalnih čestica i taloga. Već nakon tih prvih 500 Km generisanje taloga i "opiljaka" je minorno te se preporučuje zamena ulja i filtera. Druga, mogu slobodno reći glupost, se ogleda u praksi korišćenja starog filtera ulja do prve zamene. Kako u prvih 500 Km ulje vrlo intenzivno vrši pranje motora to je poželjno da filter što brže zaprimi što više produkata "uhodavanja" motora. Sasvim je logično da novi filter ima veću sposobnost da se sa ovim zadatkom izbori. Praktikuje se i promena ostalih filtera (vazduh i gorivo) "u istom trošku".

6.) Zupčasti kaiš - preporučuje se zamena čak i kada nije oštećen a uz kaiš je preporučljivo promeniti i španer(e) i roler(e).

7.) Set kvačila (korpa, lamela i ležaj)

8.) Sve ostalo što je uočeno prilikom vađenja i otvaranja motora.

Okvirne cene pojedinih delova sa ovog spiska ću ti ispisati u ponedeljak mada bi bilo bolje da ti mehaničar prvo odradi "dijagnostiku" kvara i napravi tačnu specifikaciju potrebnih delova.

Comment

• Vocko
      CBC Senator XXL
      • 25.04.2005
      • 4556
      • nBGd

Za delove - http://www.mazdaclub.rs/popusti.php i viewtopic.php?f=197&t=17654 kao i http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=266&t=26615

Sta je sve potrebno za generalnu ne znam.

Comment

• amavrenski
        CBC Senator XXL
        • 08.08.2008
        • 306
        • Zrenjanin

kao prvo cisto sumnjam da tek tako odjednom mora da se radi generalna. vrlo lako moze da bude neka glupost u pitanju, ali ti nisi iz okoline pa je majstor mozda video dobru priliku da se ogrebe nesto. a u kom mestu ti je stao auto?

Comment

• amsterdamxxx
          CBC Početnik
          • 01.08.2009
          • 9
          • sumadija

Hvala ljudi na javljanju..idem sutra po auto....javljam se uskoro sa prvom dijagnozom.....pa cemo videti dalje...

Comment

• Srdjan
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 2416
            • Bajina Basta/Beograd

Cek, cek... Ostao na putu i odmah generalna? Zasto si ostao na putu? Nestalo antifriza? Nestalo motornoh ulja pa zakovao motor? Sta je u pitanju? I da si ostao bez vode u najgorerm slucaju je mogla glava da se iskrivi ili pukne ali to ne predstavlja ful generalnu.
            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• amsterdamxxx
              CBC Početnik
              • 01.08.2009
              • 9
              • sumadija

ovako....sory sto pre nisam napisao...auto je bio ostao bez vode,mozda ne bas skroz....stali smo ,dolili vodu....e posle toga nije hteo bar sat vremena da upali(na plinu je bio)prebacili smo ga na benzin i kao uspeli smo na gurku da ga upalimo(pisem u mnozini jer je u pitanju moj bend..medjutim dok se drzi gas ,on je isao,na leru se gasio....ostavili smo da prenoci,snasli se za spavanje,i sutra kod majstora,koji je prvo konstatovao da je otisao dihtung na glavi...da bi kasnije ,par dana,rekao da je mozda i blok pukao,i sta znam sta vec jos....i da bi generalka kostala oko 1000 eura....da rekao je i da je merio kompresiju i da je bila oko 3..4....
              i eto juce sam doslepao sa ortakom mazdu kuci,pa ce neki moji prijatelji polako da provere sve,pa da vidimo gde sam i sta sam...
              nisam bio u mogucnosti pre da je doslepam,pa je taj majstor mozda i pokusao da me izradi...
              sta je tu je....javljam se za par dana....

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

U najgorem slucaju moze glava da pukne, ali to je retko... Verovatno je samo izbio dihtung..
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• amavrenski
                  CBC Senator XXL
                  • 08.08.2008
                  • 306
                  • Zrenjanin

kao sto kolega srdjan kaze, u najgorem slucaju moze glava da pukne.

@amsterdamxxx: sta sviras? koji instrument? koju muziku? inace i ja sam muzicar, klavijaturista... pozz

Comment

• amsterdamxxx
                    CBC Početnik
                    • 01.08.2009
                    • 9
                    • sumadija

gitaru sviram....grupa Sixpack..punk rock..........
                    idem sad na neki fest u Pulu..sledece nedeljej auto ide na pregled,pa se javljam posle...

Comment

Working...
                    X