saab 9-3 1.9tid vs skoda octavia 1.9tdi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ugljesa
    CBC Član
    • 07.12.2004
    • 60
    • Beograd

saab 9-3 1.9tid vs skoda octavia 1.9tdi

Interesuje me vase misljenje jer ne mogu da odlucim koji od ova dva auta da uzmem! Oba su od 10.000-12.000e
    Konkretno saab-ov motor ima 150ks, oktaviin 105-110. Meni je gotivniji saab jer ih nema koliko oktavia, ali me zanima kakvi su za odrzavanje...
    1998 Volvo S40 2.0i dohc 140ps
    2003 Renault Megane II 1,5 dci 82ps
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Re: saab 9-3 1.9tid vs skoda octavia 1.9tdi

Prva Skoda Octavia je izradjena na istoj osnovi na kojoj i VW Golf IV. Druga generacija deli osnovu sa takodje VW Golfom ali pete generacije, Audijem A3 i Seat Leonom/Alteom. Posto se u principu radi o "klonu" Golfa, odrzavanje bi trebalo da je povoljnije od Saab-a, servisna mreza je bolja, delova ima prakticno u svakoj malo bolje snabdevenoj prodavnici auto-delova. Saab ima koliko znam tek par "normalnih" servisa, samo jedan ovlascen, ako se ne varam. Sto se odrzavanja tice, nabavke delova i potrosnog materijala ne bi trebalo da ima problema ali cene su sigurno vece u poredjenju sa Octaviom. Koliko vece, ne znam, i ne bih da licitiram.

Saab 9-3 sa druge strane deli osnovu sa Vectrom odnosno Cadillacom, posto su zajedno razvijali tu platformu. Najveca razlika u odnosu na Octaviu je sto je 9-3 "u startu" konstruisan kao automobil D segmenta, odnosno ono sto se naziva compact executive klasom, dok je Octavia u principu Golf sa gepekom, dakle model C klase. Zbog toga medju njima postoje sustinske razlike u smislu voznih osobina, stabilnosti na putu, nivoa komfora i slicno. Vece medjuosovinsko rastojanje kod Saab-a obezbedjuje vise prostora u kabini, vecu udobnost, sem toga 9-3 je upravljiviji, stabilniji, bolje reaguje i bolje se snalazi u malo dinamicnijoj voznji. Saab je bolje opremljen, u unutrasnjosti su upotrebljeni kvalitetniji materijali, narocito je bezbednosni aspekt bolje od Octavie jer je standardna oprema ukljucivala ABS, elektronsku distribuciju sile kocenja (EBD) i elektronsko "doziranje" sile kocenja u krivinama, kontrolu stabilnosti kao i kontrolu trakcije. Mislim da nema potrebe da naglasavam koliko je Saab bezbedniji jer mu je to "karakterna osobina", dok je Octavia ostvarila "samo" 4 zvezdice na NCAP crash testu.

Sve u svemu, po meni uopste ne postoji pitanje koji je auto od ova dva bolji. Saab je u svemu za klasu ispred Octavie. Medjutim, kad se postavi pitanje odrzavanja i troskova po prevezenom kilometru, onda je Octavia u prednosti. Sem toga, Octavia ima blazi pad vrednosti na (nasem) trzistu i kasnije ces je mnogo lakse i brze prodati nego Saab-a. Doduse, mnogo vise je vole "pozajmljivaci" bas iz tog razloga, tako da ako nju uzmes moras ozbiljno porazmisliti o adekvatnim sistema zastite. Sa Saab-om bi imao po tom pitanju daleko mirniji san jer ne spada u grupu "interesantnih" za nase i okolna trzista.

Na tebi je da odlucis, hoces li se u medjuvremeu voziti bolje i lepse a da za to placas vise, ili ces igrati "na siguricu" u smislu da ces pristati na neke kompromise naustrb jeftinijeg odrzavanja i manjeg gubitka pri naknadnoj prodaji. U svakom slucaju srecno pri izboru i da te dobro sluzi, koji god od ova dva na kraju uzmes.

Pozz
    http://www.bmw.tv

Comment

• Ugljesa
      CBC Član
      • 07.12.2004
      • 60
      • Beograd

Saab mi je licno favorit. Necu ga samo ja voziti vec i roditelji tako da mi odrzavanje nije problem dok je u nekim granicama normalnog...
      Ima li ko kakav predlog o cemu da vodim racuna pri kupovini saab-a? Definitivno sam se odlucio za ovako nesto samo ako finansijski budem mogao

Comment

• Ugljesa
        CBC Član
        • 07.12.2004
        • 60
        • Beograd

No comment... Auto je pakao ali ne mogu ga priustiti! Dobar je i prethodni 9-3

Comment

• goran_anicic
          CBC Početnik
          • 15.08.2009
          • 4
          • Novi Sad

Svakako preoporučujem Saab, imaju sada tri ovlašćena servisa, a redovan servis je jeftiniji nego za Opela.

Comment

• Kosovic
            CBC Veteran
            • 14.12.2008
            • 149
            • Vrbas

Takodje preporucujem Saab, mnogo je bolji, bar po meni, em ih nema mnogo kao Skoda VW i slicnih.

Comment

• Ugljesa
              CBC Član
              • 07.12.2004
              • 60
              • Beograd

Hvala svima na odgovorima, javljam sta sam uradio!
              Pozdrav

Comment

• Jesa
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2008
                • 344
                • Beograd
                • Honda Civic 1.4 LS

Svaki vid `egzotike` ce te kostati malo vise.
                www.reverbnation.com/eclipsebgd

Comment

• premieracing
                  CBC Član
                  • 13.02.2007
                  • 41
                  • Novi Sad, sad
                  • Lex.is200

Originally posted by Ugljesa
                  Hvala svima na odgovorima, javljam sta sam uradio!
                  Pozdrav

I?

Sta si kupio?!?

Malo kasnim ali se nadam da je srce prevagnulo nad razumom (u prokletoj nam Srbiji) i da si uzeo SAAB...

Comment

• Ugljesa
                    CBC Član
                    • 07.12.2004
                    • 60
                    • Beograd

na zalost, jos uvek nista...
                    Rekonstrukcija kuce me je sprecila da sada uzmem auto. Izaslo je "malo" vise nego sto je planirano, ali dobro, sta se moze... Saab ce izgleda morati da saceka prolece jer i liku koji je trebao da kupi stari volvo s40 nije odobren kredit. Definitivno cu uzeti saab. I za volva su me odgovarali da kupim, pa me auto sluzi bez greske od 2004. Nemam predrasuda po tom pitanju.
                    Kao sto rekoh, javicu sta uradim

Comment

• stevak
                      CBC Senator XXL
                      • 31.05.2009
                      • 1215
                      • Zemun
                      • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by Ugljesa
                      Definitivno cu uzeti saab.

Pravi izbor. Ja ga imam tek tri meseca, a pitam se kako sam mogao da vozim sve one do sad.
                      ex SAABotražitelj

Comment

Working...
                      X