DRL za Mazda6 ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • cybland
    CBC Veteran
    • 11.04.2009
    • 131
    • Beograd

DRL za Mazda6 ?

Pozdrav društvo.

Zadnjih skoro 2 (slovima DVE) nedelje me progoni razmišljanje/smišljanje DIY sistema DRL-a za moju 6-icu. Taman sam sve lepo osmislio (po tri High Power kristal bele LED u svaki far unutar trenutno praznog prostora za maglenke) kad naletih na sledeću zahebanciju.

Bojim se da me glas razuma polako napušta. U prvom trenutku sam pomislio . Nekako bi mi to bio downgrade auta da počnem da ličim na Nemačko obdanište za automobilski dizajn (BMW za neupućene). Izvinjavam se ljubiteljima ovog proizvođača ali mislim da im je dizajn spoljašnjosti u poslednjih 10 godina prilično detinjast.

Međutim, počinje da me kopka kako bi to izgledalo na veoma skladno dizajniranom autu.

Svestan sam tehničke problematike koju ovakav zahvat donosi (trenutno imam fabričke Xenone a ovo su ipak halogeni farovi) a opet me grize.
    Ajde dajte mi vaša iskrena mišljenja.

Inače, proizvođač farova je Helix Automotive i na njihovom sajtu nema nikakvih bitnijih informacija osim da ne rade sa krajnjim kupcima. Da li neko u Srbiji radi njihove farove?
  • RedboX
    CBC Senator XXL
    • 28.11.2006
    • 1537
    • Novi Beograd

Re: CHAT

Mnogo je bmweasticno a pitanje je da li ce to novi zakon priznati kao dnevno svetlo pad a ne bacas pare
    btw i ja se zanosim nekim ledarama u necemu da glumi dnevno samo mislim da bi u poziciji maglenki bilo prenisko
    I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• Vocko
      CBC Senator XXL
      • 25.04.2005
      • 4556
      • nBGd

Re: DRL za Mazda6 ?

Ljuba je upravu. Pitanje je dal' ce po novom zakonu dopustiti da se neka vrsta naknadno ugradjenih svetala koristi kao DRL.

Sto se tice izgleda, nije lose. Inace moras u sopstvenoj reziji da otvaras far i ubacujes ove prstenove, makar je tako bilo sa resenjima koje sam ja pronalazio po netu.

edit: Na linku koji je Ljuba dao - http://jubox.info/dnevna/

Comment

• cybland
        CBC Veteran
        • 11.04.2009
        • 131
        • Beograd

Originally posted by Vocko
        Ljuba je upravu. Pitanje je dal' ce po novom zakonu dopustiti da se neka vrsta naknadno ugradjenih svetala koristi kao DRL.
        O tome možemo raspravljati kada bude doneta tkz. tehnička uredba o primeni ZOBS (ili ti ZOBSNP po novom ). Za sada je u usvojenom novom zakonu uvedena obaveza korišćenja svetala u toku dnevne vožnje. Tačnije, po članu 77. koji glasi:

Član 77.

Danju, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da budu uključena kratka, odnosno dnevna svetla.

Noću, na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu, moraju da budu uključena duga svetla.

Vozač je dužan da umesto dugih svetala upotrebljava kratka:
        1) kad pri mimoilaženju sa drugim vozilom oceni da svetlom svog vozila zaslepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a uvek na odstojanju manjem od 200 m,
        2) ako ometa vozača ispred,
        3) na putu osvetljenom uličnom rasvetom,
        4) u tunelu,
        5) ako ometa upravljača šinskog vozila ili plovila,
        6) za vreme magle,
        7) kada je vozilo zaustavljeno.

Odredbe st. 2. i 3. ovog člana ne odnose se na vozača vozila za koje ne postoji obaveza ugradnje dugih svetala.
        Uobičajeno je tumačenje prvog stava ovog člana da je danju obavezna upotreba kratkih svetala (oborena svetla) ili "dnevnih svetala". Problem nastaje u činjenici da pojam dnevnih svetala nigde nije definisan (niti u ovom zakonu niti u nekom posebnom aktu ili tehničkoj uredbi) tako da ostaje otvorena mogućnost i za tumačenje da je obavezna upotreba oborenih svetala a da se takva upotreba naziva "dnevna svetla". Sklon sam verovanju da će dodatne uredbe ipak pojasniti da je obavezno korišćenje ili oborenih ili posebnih dnevnih svetala i doneti tehničke uslove koje ta posebna "dnevna" svetla moraju da ispune. Do tada cela ova moja moždana fiskultura je samo u cilju hobi zabave. Bilo šta što bih eventualno postavio na svoj auto će pod obavezno biti lako uklonjivo. Bilo kakvo permanentno rešenje će doći u obzir tek nakon ustanovljavanja ovih tehničkih akata.

Comment

• Vocko
          CBC Senator XXL
          • 25.04.2005
          • 4556
          • nBGd

Podrzavam blagovremeno trazenje resenja, jer se i sam raspitujem za nesto slicno. Samo sto moja konstrukcija fara ne dozvoljava veci broj resenja.

Comment

• 323f
            CBC Član
            • 11.08.2006
            • 53

ja ne znam cemo tolika tematika tog problema!!!
            zar vam nije najlakse da se dnevna ili srednja ili oborena svetla povezu na takozvani sekundarni kontakt auta putem jednog releja i da na svako paljenje auta se upale i srednja svetla... to je investicija od parstotina dinara ili do nekig 1000 din!!!
            A sva ostala resenja... otvarnje fara, stavljanje nekih led svetala za koja mora da se sece branik ili kao sto rekoh da se otvara far, po meni su sulada... NARAVNO, TO JE MOJE MISLJENJE!!!

Comment

• cybland
              CBC Veteran
              • 11.04.2009
              • 131
              • Beograd

Slažem se da bi to bilo najjednostavnije rešenje ali, na žalost, nije univerzalno. Problemi nastaju kod vozila koja imaju sistem gde se oborena svetla gase paljenjem dugih ili, u mom i sličnim slučajevima, gde su oborena svetla Xenon farovi pa je pitanje isplativost (koristiti danju far čija "sijalica" košta 60+ eura po komadu je ipak bacanje para bez obzira na dugotrajnost Xenona).

Comment

• 323f
                CBC Član
                • 11.08.2006
                • 53

pa to svaki DOBAR elektricar moze da resi... sigurno...
                a sto se tice trajanja sijalice... e to vec niko nece da ti gleda!! ne znam zasto bi onda svi "noviji" automobili koji imaju opciju AUTO za farove imali Xenon... kako rece neisplati se...
                Ja recimo imam Xenon, ne fabricki vec ugradjen naknadno, i kad god vozim auto svetla su upaljena. Nisam imao problema sa crkavanje HVALA BOGU....

Opet kazem moje misljenje!!

Comment

• cybland
                  CBC Veteran
                  • 11.04.2009
                  • 131
                  • Beograd

Nisam ni osporavao tvoje razmišljanje već samo iznosio sopstvene razloge da sa bakćem sa DIY sistemom. Kao što rekoh HOBI. OK mi je da voziš sa upaljenim farovima, stvar izbora, pogotovo ako uzmemo u obzir da je očekivani životni vek Xenon sijalica oko 3.000 sati, što sa prosečnih 2 sata vožnje dnevno izlazi na više od 4 godine. Moja logika je da tih 3.000 sati upotrebim onda kada mi Xenon svela stvarno i trebaju, noću. Za dan bih radije koristio neku varijantu LED osvetljenja obzirom da im je životni vek još duži (ide i do 30.000 sati) i da im je potrošnja 10 puta manja (od oko 0,3W za pojedinačnu diodu do oko 4W za sisteme sa 12-15 dioda). Da ne pričamo o tome da dobro odrađen LED sistem može jako lepo da izgleda na autu.

Comment

Working...
                  X