Mazda 323 - grejanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Milan
    CBC Član
    • 17.11.2007
    • 19
    • Novi Sad

Mazda 323 - grejanje

Zravo svima,

Od kad imam mazdu (323sedan 91) imam jako loše grejanje ( i hlađenje nije nešto). Kao prvo treba dosta vremena da prodje (15min) da počne da duva toplo a i to toplo nije toplo nego mlako. Zimi se uvek smrzavam. Imam ugradjen plin ali je isti problem bio i na benzinu. Proverio sam ručicu na koju ide sajla (ono kod nogu) i dobro zatvara. Pri radnoj temperaturi motora (kad je kazaljka na pola) isto loše greje.

Šta da radim, pomagajte?
  • amavrenski
    CBC Senator XXL
    • 08.08.2008
    • 306
    • Zrenjanin

Re: Mazda 323 - grejanje

mozda ti je zaprljan taj mali "hladnjak" ili kao vec sto je u kabini, sto sluzi za grejanje, pa nema dovoljno protoka.

Comment

• Milan
      CBC Član
      • 17.11.2007
      • 19
      • Novi Sad

Originally posted by amavrenski
      mozda ti je zaprljan taj mali "hladnjak" ili kao vec sto je u kabini, sto sluzi za grejanje, pa nema dovoljno protoka.

Toga sam se najviše i plašio. Postoji li način da se nekako očisti a bez da se skida. npr da se produva kroz creva koja ulaze u njega i sl?
      Čuo sam da je doći do njega žešća avantura

Comment

• amavrenski
        CBC Senator XXL
        • 08.08.2008
        • 306
        • Zrenjanin

ne znam kako bi mogao da ga produvas... mislim da ces ipak morati da ga skidas. sacekaj jos malo da se neko javi. ja nisam skidao, ali verujem da na forumu ima neko ko jeste, pa ti moze objasniti. ili mozda reci neku ideju sta bi jos moglo biti...

Comment

• peaveeus
          CBC Veteran
          • 24.03.2008
          • 118
          • beograd

Pa postoje preparati za ciscenje hladnjaka i sistema za hladjenje (radiator flush), fino rade posao, samo moras da pazis ako ti je recimo nacet hladnjak, onda kada ga isperes moze se desiti da ti procuri.
          Druga fora je malo seljacka, ali radi. Skines termostat, skines crevo sa hladnjaka (tamo gde ulazi voda u motor), nabijes crevo sa vodom pustis vodu i cekas da sranja krenu da izlaze na otvor gde si skinuo termostat. kada krene da tece cista voda zavrsio si . sve vratis na mesto, ispustis vodu stavis antifriz i teraj.
          pozdrav,
          Peavee
          FixOrRepairDaily

Comment

• vladapar
            CBC Član
            • 27.01.2008
            • 32
            • beograd

Ja bih prvo proverio termostat! Upališ hladan motor i ako odmah počne da se greje (postepeno) tečnost u hladnjaku znači da termostat nije ispravan. Tek na određenoj temperaturi termostat pušta vodu iz hladnjaka. Dakle hladnjak mora biti potpuno hladan prvih nekoliko minuta rada motora. Iako motor postiže radnu temperaturu, to nije pokazatelj da je termosat ispravan(pričam iz ličnog iskustva). Srećno

Comment

• Gatti.Gatozza
              CBC Senator XXL
              • 26.09.2006
              • 411
              • Zemun
              • Lybra 1.9 / XJ600S

A da li je moguće da usled prljavog/zapušenog malog hladnjaka, pumpa ne može da gura vodu u taj mali hladnjak i nabija pritisak koji otvara termostat bez obzira na temperaturu?. E sad, ako me je neko shvatio...
              MAZDA

Comment

• tmanda323
                CBC Član
                • 31.05.2009
                • 39
                • beograd

I ja imam isti problem.Skidao sam mali hladnjak i mogu ti reci da ga nije lako skinuti.Pumpa ce da gura vodu kroz sistem bez obzira na zacepljenost malog hladnjaka.Skini oba creva u motornom prostoru sta vode do hladnjaka, postavi bastensko crevo na jedan kraj,zaokruzeno crvenim kruzicem i pusti vodu.Ako ide cista voda sa jakim mlazom na drugi kraj, hladnjak je uredu.Ako slabo tece voda i prljava je pusti da ga voda iscisti.
                Kad je termostat neispravan, kazaljka temperature seta od podrucja koje pokazuje hladnu vodu do podrucja koje pokazuje radnu temperaturu.U leru drzi normalno temperaturu, ali zato u voznji ista padne.

Comment

• Milan
                  CBC Član
                  • 17.11.2007
                  • 19
                  • Novi Sad

Originally posted by tmanda323
                  I ja imam isti problem.Skidao sam mali hladnjak i mogu ti reci da ga nije lako skinuti.Pumpa ce da gura vodu kroz sistem bez obzira na zacepljenost malog hladnjaka.Skini oba creva u motornom prostoru sta vode do hladnjaka, postavi bastensko crevo na jedan kraj,zaokruzeno crvenim kruzicem i pusti vodu.Ako ide cista voda sa jakim mlazom na drugi kraj, hladnjak je uredu.Ako slabo tece voda i prljava je pusti da ga voda iscisti.
                  Kad je termostat neispravan, kazaljka temperature seta od podrucja koje pokazuje hladnu vodu do podrucja koje pokazuje radnu temperaturu.U leru drzi normalno temperaturu, ali zato u voznji ista padne.

Uradio to sa vodom i voda teče normalno, mali hladnjak nije zapušen. Primetio sam da kad u kabini prebacim da kruži unutrašnji vazduh mnogo bolje greje, dok kad uvlači spolja jedva nešto da se nešto oseti. Znam da je spoljni vazduh hladniji ali da li treba da bude tolika razlika?

Comment

• Vocko
                    CBC Senator XXL
                    • 25.04.2005
                    • 4556
                    • nBGd

Ne bi trebala da bude tolika razlika. Da tebi mozda nisu zacepljeni "dovodi" za ventilaciju?

Comment

Working...
                    X