Zasto ameri imaju malo brzina?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vladaa
    CBC Član
    • 07.08.2009
    • 65
    • nis

Zasto ameri imaju malo brzina?

Verovatno malo glupo pitanje ali me zivo zanima Dakle zasto amerikanci u svojim automobilima stavljaju automatiku sa 3 eventualno 4 brzina? Cak i na onim extra nabudzenim vozilima tipa overhaulin i slicne proizvodnje od 500+ konja stavljaju menjace sa 3 brzina.Moj dalji rodjak iz Kanade ima Nissan Pathfinder 4.8l v8 i ima 3 brzine.A u Evropi idu sa 5 ili 6 cak sam gledao mecku ( verovatno ih jos puno ima ) sa 7 brzina.
    SKR je SKR za SKR
  • Dzoni_mkv
    CBC Senator XXL
    • 29.04.2007
    • 875
    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Re: Zasto ameri imaju malo brzina?

Za automatike zasto koriste je jednostavno: stil i nacin voznje. Oni vole sve jednostavno prosto, tako je i automatik logican izbor, zabodes u D i teraj. Zasto malo brzina? Pa uglavnom su to motorcine V8, V6 sa ogromnom kubikazom koji su tehnoloski isti vec duzi niz godina (decenija) tako da svoje performanse pokazuju na niskim obrtajima i imaju dosta obrtnog momenta (upravo zbog zapremine). Zato im "duge" brzine automatika ne smetaju. A uostalom ti automatici sa 3-4 brzine su cesto mnogo jevtinije nego moderni 7g tronic, DSG itd.
    You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• ragazzoni
      CBC Senator XXL
      • 24.02.2009
      • 774
      • Obrenovac i okolina
      • Opel Omega 2.0i-16v

Stvar je u elastičnosti motora. Evropski motori sa 5 ili 6 brzina jako su osetljivi na PROMAŠENU brzinu, dok kod amera možete krenuti i sa 2 ili 3. brzinom. Imaju dobro rasporedjen obrtni moment tokom celog radnog opsega, a ne kao savremeni motori imaju oštar skok momenta i to pri visokim obrtajima motora. Pa u čemu je trik?? Ti američki motori su dugovečni, sa dosta manje obrtaja, pouzdani, veliki, teški, po jedinici zapremine(litarskoj snazi) slabiji i ZNATNO VEĆI POTROŠAČI goriva po jedinici snage. Vanamerički motori obično iz manje zapremine razvijaju dosta snage, koju je u takvim slučajevima moguće dobiti najlakše povećanjem broja obrta motora, pa je između ostalog potrebno i više brzina da poklope ceo radni opseg. Između ostalog treba napomenuti da je zapremina motora obrnuto proporcionalna ''elastičnosti'' motora! Naravno uvek govorim o prosečnim automobilima, za široke narodne mase, a ne o nekim motorima na granici tehničkih mogućnosti. Pa ko voli neka vozi!!
      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• uskoro prevaren
        CBC Član
        • 09.12.2008
        • 36
        • Novi Sad

To sam i ja njih pitao a odgovor je bio vrlo jednostavan. Kazu da ih mrzi da menjaju brzine, verovali ili ne!!! Ja sam bio zaprepascen odgovorom, ali su mi svi rekli isto!

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Da, bas oni menjaju brzine sa automatskim menjacima, pa ih mrzi Lupaju gluposti, ne znaju sta bi pametno rekli, pa eto, lupe cega se sete.

Prvo, jeftiniji su takvi menjaci. Drugo, vec je receno, konstrukcija i tip motora. Trece, nacin njihove voznje, zabodi u D i vozikaj se max. 100-120. Cetvrto, putevi su ima takvi, 100km ravno, pa krivina, treba sto pre da stigne do neke putne brzine, opusteno nazad na 1500-2000 rpm i kruziraj. I peto, navikli su na to i ne traze bolje jer im ne treba, auto pre svega smatraju potrebom i prevoznim sredstvom, pa negde pri dnu alatom za uzivanje - za razliku od Evrope gde je kultura obozavanja auta i tehnickog napretka istih na malo visem nivou.
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• tomamega
            CBC Senator XXL
            • 19.03.2009
            • 715
            • Beograd / Crna burma, prim. prev.
            • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Iskreno, puno je jednostavnije voziti auto sa automatskim menjačem nego sa manuelnim. Meni je jedan Amer rekao da retko ko zna da vozi auto sa ručnim menjačem. Vidim gleda me bledo kad sam ga vozio negde i tako započela priča. A kod njih je sve podređeno jednostavnosti za upotrebu. Što kaže 206, ne uživaju oni mnogo u vožnji, već im je auto sredstvo pošto se bez njega tamo skoro pa ne može.

Comment

• Mirror
              CBC Senator
              • 29.01.2009
              • 206
              • Novi Sad

Pored svega navedenog... Mislim da je istina kada kazu da ih mrzi, ali iz razloga sto se svuda vozaju pa zele da pojednostave zivot sebi, i tu nema nista lose.
              I kao i uvek.... neka njihova jednostavna resenja su dobra, a neka smece... npr kao fast food.
              Ljubiteljima automobila je verovatno cudno ako neko auto vidi cisto kao potrebu, da ne bi morao da svuda ide peske ili na bilo koji drugi nacin.

Takve komentare, za zeljom automatika cujem polako i kod nas, naravno od ljudi ciji je posao vezan za neku stalnu voznju, putovanja itd.
              "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

Working...
              X