Postovani forumasi interesuje me sta to konkretno znaci motor u kvadratu? Naime bilo je reci o vw polu 1.4 75ks, gde je hod i precnik klipa otprilike isto 75mm...zasto je to dobro(posto poznavaoci motora to hvale) i sta se konkretno dobija sa time...veca dugotrajnost,startnost,medjuubrzanje,potrosnja ili...takodje me interesuje sta se dobija sa vecim hodom a sta sa vecim precnikom klipa...kakvi su to brdski reli menjaci i kakvi tu moraju da budu prenosni odnosi,posto sam cuo da ide istom brzinom i uz brdo i po ravnom...molim poznavaoce za detaljno objasnjenje,jer me mnogo stvari tu buni...unapred hvala
Motor u kvadratu?
Collapse
X
-
Re: Motor u kvadratu???
Puno pitanja. Motor u kvadratu znaci upravo kako si rekao da mu je precnik klipa isti kao i hod klipa. Nikakve prednosti u odnosu na ostale motore razlicitih precnika i klipova sem sto je " zgodan" za ubacivanje u manje automobile sto opet nema veze jer mnogo ostalih stvari vise utice na spoljasnje gabarite motora. Ti "poznavaoci" ih hvale samo iz ne razumevanja materije vec im se to eto onako svidja.
Time se ne dobija nista, to je neki optimum (zlatna sredina) za sve uslove voznje gradske, prigradske i otvorene. Vecim precnikom klipova u odnosu na hod klipa se karakterisu "visokoturazni" motori koji se lakse vrte u visokim obrtajima. Na primer kod sportskih motorcikala je dosta kratak hod klipa u odnosu na precnik da bi se lakse vrteli u visokim obrtajima.
Generalno dobija se vise krajnje snage u odnosu na obrtni momenat motora, dok duzi hod klipa a manji precnik klipa karakterise veci obrtni momenat u nizim obrtajima motora i teze dostizanje visokih obrtaja time i manja krajnja snaga.
Sporohodni ( sa duzim hodom) su dugovecniji (jer ih manje gaze) nego ove visokoturazne.
Ali nema nekog pravila, dugovecnost, krajnja snaga, potrosnja i sama efikasnost motora zavisi od brojnih drugih faktora koji danas hod ili precnik klipa stavljaju u drugi plan.
Sto se tice brdskih/reli menjaca oni imaju skracene prenosne odnose u menjacu i diferencijalu u zavisnosti od konfiguracije staze. Time se smanjuje krajnja maximalna brzina jer im nije potrebna na takvoj stazi a dobija se na ubrzanju i iskoriscenu motora u nizim stepenima prenosa. Verovatno si na to mislio.To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
-
-
Re: Motor u kvadratu???
Vecim hodom se dobija vise obrtnog momenta na nizim obrtajima te duze traju a i iskoristivost goriva je veca. Primer su brodski motori, takvi dvotaktni se vrte od 60 do 120 obrtaja u minutiTakvi motori gotovo uvek imaju poprilicno veliku zapreminu da bi uspeli da u****ju vise vazduha i sagore vise goriva, a pravilo je vrlo jednostavno: sto vise goriva sagoris dobijas vecu snagu
Brzohodni su im suprotnost, kada sam motor ima malu zapreminu bice mu potrebno mnogo vise obrtaja da sagori vise goriva za vecu snagu. Primer su ti recimo skuteri i motorcikli.
Sta je bolje? Pa nije ni jedno drugo, sve zavisi sta ce taj motor pogoniti.
Evo kako ide podela:
Sporohodni do 400rpm
Srednje brzohodni 400 - 1500
Brzohodni 1500 - 6000
Super brzohodni iznad 6500Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.
Comment
-
-
Comment