Prva pomoc novi standard SRPS Z.B2.001

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mladen40m
    CBC Član
    • 25.01.2007
    • 38
    • Zemun

Vec danima trazim ovu novu pomoc i ne mogu je naci.Negde sam procitao da je za sad samo jedan proizvodjac i da i u njegovom paketu jedan element ne odgovara standardima,misliim sirina jednog zavoja.

Ovo uputstvo o koriscenju od strane Crvenog krsta,jel to moze da se cita odmah ili u momentu kad zatreba ,ne daj boze, prva pomoc.Predlazem i cd izdanje.
    Mislim da bi dobro doslo jedno predavanje od strane Krsta obavezujuceg karaktera za sve imaoce vozackih dozvola i to po ceni od 3000-5000 din naravno sa obaveznim otvaranjem novih saltera u mupu ili supu.To bi dobro doslo za popunu budzeta .

-Sterilna kompresa od gaze-pojedinacno pakovanje 10x10 cm, 5 kom.

-Sterilna gaza po 1/2 m-pojedinacno pakovanje 80x25 cm, 2 kom.

-Streilna gaza po 1 m-pojedinacno pakovanje 80x25 cm, 1 kom.

-Trouglasta marama 100x100x140 cm,gustoce 20x19, 3 kom

-Adhezivni zavojni materijal(hanzaplast) 10x8 cm, 5 kom.

-Lepljivi flaster 25cm x 5m, 1kom.

-Kaliko zavoj 10 cm x 5m, 2 kom.

-Kaliko zavoj 8 cm x 5m, 2 kom.

-Kaliko zavoj 5 cm x 5 m, 2 kom.

-PVC kesa manja 20x30 cm, 1kom.

-PVC kesa veca 40x60 cm, 1 kom.

-PVC rukavice za jednokratnu upotrebu, 2 para.

-Izotermalni prekrivac 150x200 cm, 1 kom.

-Makaze sa zaobljenim vrhom, 1 kom.

-Zihernadle, 6 kom.

-Zastitno sredstvo za davanje vestackog disanja, 1 kom.

-Papir i olovka, 1kom

-Uputstvo o pruzanju prve pomoci izdato od Crvenog krsta, 1 kom.

-Specifikacija sadrzaja kutije, 1 kom.

Kazna za neposedovanje iste ce se po novom zakonu sankcionisati u iznosu od 3000 din.
    Pametniji popusta, ali nervno!
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

Re: Prva pomoc novi standard SRPS Z.B2.001

znash kako me "Zabole" za prvu pomotj koja nema nigde da se kupi.
    kad bude bila da se kupi bar na 5 MESTA u Srbiji ja tju da je imam.

BTW: bolje da su oshtampali nove propise i tehnicke zahteve,i to objavili na RTSu da tje biti na svim trafikama... pa da lepo kupimo po ceni dnevnih novina,i da se upoznamo i sa novim propisima kaznama,a i sa opremom koja je potrebna.
    ovako ..ja stvarno nemogu da ih pratim...
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• misar
      CBC Član
      • 20.10.2007
      • 62
      • Novi Sad
      • Fiat Bravo 1.8GT

Originally posted by mladen40m
      U onom pravilniku, koji sam skinuo sa sajta ministarstva infrastrukture pre nedelju dana, govori se o standardu
      "A SRPS Z.B3.001". Da li je ovo neka izmena u međuvremenu, mislim na ovo 2 kod tebe, ili je posredi greška u prepisivanju?

Član 125. drugi stav
      "У моторним возилима категорија М, N, и Т мора постојати опрема за пружање прве помоћи (кутија прве помоћи величине „А“) која одговара стандарду А СРПС З.Б3.001, тако да се може по потреби користити. У возилима категорија М2 и М3 која имају више од 22 места за седење мора се налазити две кутије прве помоћи величине „А“."

Comment

• mladen40m
        CBC Član
        • 25.01.2007
        • 38
        • Zemun

1.Ovih dana bio sam svedok kako ljudi kupuju prvu pomoc kao da je dzabe a da ih prodavci nigde ali bas nigde ili nijednom nisu upozorili da taj komplet od 11. ne vazi jer je po JUS. a ne po SRPS.Kakva sramota i bezocno bogacenje.
        2.Ovo mi izgleda ko varijanta u kojoj ce Miskovic da ko slucajno izadje na trziste sa novim kompletom.
        3.zakon je krut tj potpuno je nebitno da li nekoga nesto zabole za to jel vazeca il je nevazeca prva pomoc.Podsecam vas na to da je policiska prijava na sudu po novom zakonu neoboriva
        4.Sve mi se cini da ce sledeca 3 meseca ovaj zakon biti zlatan rudnik za drzavu koja je taj zakon donela.
        ne secam se da li je pre izglasavanja tog zakona bolo koji moj predstavnik u parlamentu pitao mene tj glasackko telo sta mislim o tome.
        Pitam se sta bi bilo kad bi mi kao mozda najveca populacija u drzavi ugasili svoje vozilo u 14 h na primer tamo gde se zateknemo na 5 minuta.Tako malo a tako mnogo
        Ja licno sam izvadio auto gas instalaciju i vozicu se samo na benzin.Mozda redje..Ko sad ima koristi,gas vise ne kupujem,vise zagadjujem okolinu a i benzin cu manje kupovati.
        Tema prerasta svoj okvir pa cu verovatno otvoriti drugu
        Hvala

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

...Podsecam vas na to da je policiska prijava na sudu po novom zakonu neoboriva
          Ovo jednostavno nije TACNO. Sve sto je po novom Zakonu drugacije od starog, po pitanju prijave odnosno policijskog zapisnika o prekrsaju, je cinjenica sto je zapisnik sada jedan od validnih dokumenata prekrsaja i nije neophodno i obavezno pozivanje OSL-a koji ga je sacinio kao svedoka. Drugim recima, itekako je oboriv, samo sto ljudi nece moci obarati prekrsajne prijave zvanjem OSL-a na svedocenje na koje se oni skoro po pravilu nisu odazivali. Cinjenica da je zapisnik jedan od validnih dokumenata prekrsaja znaci da je moguce (a tako ce biti i u praksi) pozvati se i na neophodnost podnosenja drugih, dopunskih dokumenata prekrsaja - video zapis, foto zapis, itd...
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• gti16v
            CBC Senator XXL
            • 05.08.2007
            • 343
            • BGD
            • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

1.Ovih dana bio sam svedok kako ljudi kupuju prvu pomoc kao da je dzabe a da ih prodavci nigde ali bas nigde ili nijednom nisu upozorili da taj komplet od 11. ne vazi jer je po JUS. a ne po SRPS.Kakva sramota i bezocno bogacenje.
            Komplet prve pomoci koji je vazio do 11.12.2009. ce da vazi i od 11.12.2009. sve dok novi tehnicki pravilnik ne bude stupio a snagu, a da bi stupio na snagu prvo mora da bude usvojen. Ima vec o ovome u temi o predlogu ZOBS-a.

Comment

• Davor
              CBC Senator XXL
              • 02.03.2005
              • 498
              • Novi Sad

Evo ponovicu i na ovom forumu.

Posto sam u NS-u obisao podosta prodavnica i ni jedna nije imala PP po novom zakonu nazvao sam trzisnu inspekciju u NS-u i Beogradu.U NS-u mi nisu mogli nista reci o novoj PP-i,dok mi je u BG-u covek lepo rekao da razume problem koji je evidentan,ali isto tako i d aje drzava potpuno nespremna usla u takav proces zamene PP-i bez toga d aje na vreme obezbedila iste da se proizvedu i budu dostupne.

Na moje pitanje gde jasno stoji u zakonu d aje kazna za nemanje kompletne PP-i 3000din sta raditi,covek mi lepo rece,kaznu ni slucajno ne placati jer nemoguce da u Srbiji bude 2 miliona auta neispravno a tako ispada jer niko nema adekvatnu PP,i da se treba zaliti kod sudije i da se takva zalba Mora usvojiti,jer nije vozac kriv sto PP nema na trzistu.

Comment

• tomamega
                CBC Senator XXL
                • 19.03.2009
                • 715
                • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Mnogo se preteruje sa odredbama nobog Zakona. Zaboravljamo da veeeliki broj automobila, ne da ne ispunjava te standarde, nego ni izdaleka ne ispunjava standarde sadašnjeg Zakona. Pa da su hteli sa proveravaju prvu pomoć, radili bi to i sada. Što da čekaju 11.12.09.?

Pravi se frka kao da živimo u Švajcarskoj, te kazne ovo ono. Ma ne smeju ništa da urade, već izgubili izbore na Voždovcu a narod kivan do stepena besnog psa.

Opušteno...

Comment

• mladen40m
                  CBC Član
                  • 25.01.2007
                  • 38
                  • Zemun

Opusteno stvarno ajde da ovde ne napravimo politicku govornicu ,postavio sam pitanje,dobio odgovore ,mislenja su slicna ili ista sa mojim ali molim vas ne uvodite politicare na ovu temu.Nisam bas trazio postoji li tema novi ZOBS i komentari?

Comment

• skyline
                    CBC Senator XXL
                    • 31.07.2007
                    • 3149
                    • Cacak

Originally posted by Davor
                    Evo ponovicu i na ovom forumu.

Posto sam u NS-u obisao podosta prodavnica i ni jedna nije imala PP po novom zakonu nazvao sam trzisnu inspekciju u NS-u i Beogradu.U NS-u mi nisu mogli nista reci o novoj PP-i,dok mi je u BG-u covek lepo rekao da razume problem koji je evidentan,ali isto tako i d aje drzava potpuno nespremna usla u takav proces zamene PP-i bez toga d aje na vreme obezbedila iste da se proizvedu i budu dostupne.

Na moje pitanje gde jasno stoji u zakonu d aje kazna za nemanje kompletne PP-i 3000din sta raditi,covek mi lepo rece,kaznu ni slucajno ne placati jer nemoguce da u Srbiji bude 2 miliona auta neispravno a tako ispada jer niko nema adekvatnu PP,i da se treba zaliti kod sudije i da se takva zalba Mora usvojiti,jer nije vozac kriv sto PP nema na trzistu.
                    po novom zakonu nigde neces naci, jer ne postoji jos uvek, dotad si obavezan, kao i sto si bio do danas da imas SRPS Z.B2.001
                    prodavnica nije duzna da ima PP po standardu
                    popice kaznu, ali nije obavezna

sa druge strane, ti si duzan da imas PP po trenutno vazecem SRPS Z.B2.001 standardu
                    u stvari, nisi ni ti duzan, ali popices kaznu i nece te izvuci to sto nisi imao gde da kupis standardizovanu
                    skroz druga stvar je sa prslukom, jer njega ne mozes da napravis/kompletiras, mada si i za njega, kao i za sve ostalo imao 6 meseci fore da se pripremis, ali si, kao i svi mi, cekali zadnji voz
                    i veruj mi da ti taj covek iz BG sigurno nece platiti kaznu, za koju si EVIDENTNO i NEOBORIVO kriv jer i dosad u zakonu je stajalo da PP mora biti po vazecem standardu i mora imati to to i to u kompletu, a to sto dosad policija to nije trazila, ne znaci da nije bilo kaznjivo, a sad odjednom jeste
                    imas spisak sta treba da ide i kompletiraj, sve to ima da se kupi u apoteci

cekanje novog standarda ne opravdava nemanje paketa po trenutno vazecem

ja cu licno kupiti sto kompletniji paket (po mogucstvu po vazecem standardu), a kada novi stupi na snagu, dopunicu da bude kompletan
                    Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• Davor
                      CBC Senator XXL
                      • 02.03.2005
                      • 498
                      • Novi Sad

Zakon koji je do juce vazio za PP je JUS H.H2.800,a onaj koji vazi od danas je SRPS Z.B2.001.

Posto u Srbiji nema nigde da se kupi nova PP,dozvolili su da imas staru po Jus-u dok ne usvoje pravilnik novi,znaci ti treba da kupis sad PP po starom zakonu(koju prodavci kazu da su dopunili da ima sve sto vazi postarom zakonu),i da dokupis sto fali po novom dok se ne usvoji nov pravilnik gde ce onda biti i da se kupe nove PP po Srpskom standardu.Ti dok sad dokupis sve sto treba nema teorije da to stane u staru kutiju,a te stvari moraju biti ipak sterilne,a ne da stoje koje kuda.Ocigledno je da se uslo potpuno nespremno u u sve to oko PP-i,ali je potpuno glupo da sam covek dokupljuje sta mu treba,ili da sad kupi PP po Jus-u i za mesec dva novu po SRPS-u.

Comment

• gti16v
                        CBC Senator XXL
                        • 05.08.2007
                        • 343
                        • BGD

Molim te mi nadji gde pise da OD DANAS vazi SRPS Z.B2.001?

Comment

• mladen40m
                          CBC Član
                          • 25.01.2007
                          • 38
                          • Zemun

Mislim da u temi Novi zakon postoji veoma iscrpna diskusija o svoj obaveznoj opremi pa pogledaj tamo da ne bismo duplirali temu .Tamo je receno o vazenju starog JUSa sto se tice Prve pomoci
                          Sto se tice kompletiranja stare ,ne znam gde da nadjem uputstvo Crvenog krsta jer je i to u spisku a ako kruto tumacimo zakon ne posedovanje istog je kaznjivo.Ima jos nesto,mislim da ce mi sa dopunom kutija biti mala a i to po zakonu je regulisano kao kutija tipa A.Sledece je kada otvorim najlon pakovanje dovodim u pitanje sterilnost sadrzaja ,i tako u Beskraj Ha Ha.Ja u kolima imam Povidon jod kao antibiotik u prahu Dovicin il tako nesto,mrzi me da idem do kola da procitam kao i Softivel flaster sprej zato sto ja to zelim da imam i smatram da je korisno bez obzira da li to Crveni Krst ili SPRS dozvoljava.Usput predlazem i neku mast za saniranje opekotina jer sam se vise puta opekao na deo izduvnog sistema.Tu ima jedna sitnica -masti na toploti gube svojstva pa ih treba cesto proveravati i menjati.
                          Iskustvo me je na to navelo jer sam jednom blaze opekao ruku kad mi je auto digao temperaturu a ja pokusao da dolijem tecnost.Nisam naravno bio ni blizu kuce.

Comment

• Davor
                            CBC Senator XXL
                            • 02.03.2005
                            • 498
                            • Novi Sad

Originally posted by gti16v
                            Molim te mi nadji gde pise da OD DANAS vazi SRPS Z.B2.001?
                            Drugar mi je dao prethodni broj revije Sat gde pise citiram:" Od 11.decembra ove godine,u kutiji za prvu pomoc treba da bude sve sto predvidja novi pravilnik o tehnickim uslovima,u protivnom kazna ce biti 3000din"

Comment

• gti16v
                              CBC Senator XXL
                              • 05.08.2007
                              • 343
                              • BGD

Lose pise Tako bi bilo da je novi tehnicki pravilnik usvojen, ali posto NIJE usvojen na snazi je stari, koji je i vazio do sada tako da prva pomoc koja je zadovoljavala standard do juce, zadovoljava i od danas pa sve dok novi teh pravilnik ne stupi na snagu. mirko alvirko je znaci uneo zabunu medju siroke narodne mase

Comment

Working...
                              X