Nove akcize na gorivo?!

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ragazzoni
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2009
    • 774
    • Obrenovac i okolina
    • Opel Omega 2.0i-16v

Re: Nove akcize na gorivo?!

Doktore, da spustim malo loptu, možda će mo sarađivati u budućnosti, kao MAJSTOR ŽIVOTA i ...
    Samo jedna ispravka, penzija je ZARAĐENA u prošlosti(mislim na korektne i poštene, pune penzije) A to što država kao ČASTI penzionere.......
    Imalo je na forumu nekih sukoba skoro od strane pokretača teme i tvog kolege, srećom po sve, dobro se završilo. Ja sam upravo temu provukao kroz jednu priču, a o nelogičnostima, čudesima, problemima u profesijama, siromašnoj, prezaduženoj državi i ko zna čemu možemo do sudnje 2112. Naravno, ako se slažeš. Drago mi je da imaš postiplomske. Udaljismo se od teme, možemo na pp. Pozdrav
    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• dr_mire
      CBC Veteran
      • 10.01.2007
      • 104
      • Beograd, Banovo BrDo

He he misliš do 2012...

Evo baš sada gledam taj film, kraj je blizu...

...za Klein se otuda Edipov kompleks ne fokusira primarno na oca, ili na penis, ili na simbolički falus, ili na pretnju kastracijom. Fokusira se pre na majku i na grudi, koji su dobri objekti ako zadovoljavaju, ili loši objekti ako se odbijaju...

Comment

• Gruja
        CBC Senator XXL
        • 09.02.2006
        • 614
        • Bgd
        • Alfa 75 TS

Ne, zaista misli na 2112-tu....
        Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• ragazzoni
          CBC Senator XXL
          • 24.02.2009
          • 774
          • Obrenovac i okolina
          • Opel Omega 2.0i-16v

Originally posted by dr_mire
          He he misliš do 2012...
          MALO sam FLEKSIBILAN, 100 godina gore-dole nije mnogo, 50-tak vlada, toliko premijera...., a i te MAJE, život su mi zagorčavale A posle svega...., jedni će na BARKU, a mi valjda ćemo tim MIG-om u nebo, mi smo NEBESKI NAROD..(ako bude goriva)
          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• Darth Malak
            CBC Senator
            • 26.05.2008
            • 207
            • Beograd

Originally posted by dr_mire
            Mislim da je ovo jalova rasprava, e evo i zašto...

Izračunajte koliko bi uštedeli mesečno da je razlika u ceni npr. benzina ili dizela 10 dinara. Lično bih manje trošio 600-700 din (na 1000 pređenih km). E sada razmislite, ukoliko lično već ne dobijate plate iz budžeta, ko je od vaših bližnjih budžetski korisnik (penzije npr). Da li ste uopšte svesni u kakvoj državi živite???
            Da li je bolje da benzin košta 90 dinara, a da Vi (ili Vaši roditelji, prijatelji) par meseci ne dobijete platu ili penziju. Zna li iko kako izgleda kada bankrotira država???

MISLITE O TOME

jadna je drzava koja od akciza tj. haraca isplacuje penzije , itd . , izracunajte koliko smo milijardi evra dobili od 2000-te, sto kredita , sto bespovratne pomoci,sa tim novcem pametni ljudi bi ulozili u privredu, poljoprivredu itd pa bi ova drzava izvozila a ne uvozila , pa bi imali mozda cak i suficit , budzet bi se punio ali ne od haraca na benzin, hranu, cigarete, bebi opremu itd ali ne , nase vlade i nasi ministri-experti lepo sebi i svojim tajkunima podele pare i prc po nama.
            jbg nisam puno putovao po zapadu zadnjih godina ali imam dosta prijatelja i poznanika napolje i svaki put kada dodju i odu u soping hrane kod Miskovica ( maxi,tempo,C market i pekabeta ) padnu u nesvest od skupoce !!!! tj.gde kod da odu ...

elem po svemu nas deru i drace nas i dalje a tako nam i treba

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Idem ja u Tempo da pomognem sirotinji, mozda odluci pa kaze premijeru da nas postedi ove godine ajd sad svi u Tempo da odobrovoljimo gospodara...
              https://t.me/pump_upp

Comment

• kuzmar
                Moderator
                • 18.12.2009
                • 783
                • Lazarevac
                • Pezo 207 1.6 HDI

Novi ZOBS + cene goriva + registracija + jos ponesto = vise mesta da se voze budzovani, manje saobracajne guzve, manje udesa, manje posla za saobracajnu policiju (u dogledno vreme), manji troskovi za odrzavanje puteva... GENIJALNO zar ne? Svi cemo preci na bicikle k`o Kinezi pa ce biti povoljnija i ekoloska situacija.
                www.paluba.info

Comment

• neshaoct
                  Banovan
                  • 18.08.2007
                  • 1754
                  • Beograd, Rakovica

@expendable
                  ...previše političko, a premalo ekonomsko gledanje na stvari.
                  Istovremeno pišete kako treba povećati PDV za 1% ( još to ističete velikim slovima ) ili čak podići i na 20%, ali i kažete kako je 15% ili 16% ''primereno gotovo ugašenoj srpskoj privredi''. Ne mogu se obe stvari reći...

Svake godine, tj. na njenom početku akcize na sve ( pa tako i na gorivo ) se podižu onoliko koliko je bila inflacija u prethodnoj godini. Zavod za statistiku će dostaviti Ministarstvu finansija tačan procenat rasta cena na malo od 01. maja do 31. decembra 2009. godine. Za taj procenat će onda biti povećanje akcize.
                  Isto će biti i u januaru 2011. godine...kao što je bilo i godinama unazad.
                  Setite se januara prošle godine...tada je MB95 i BMB95 za poslednja 4 dana januara 2009. godine ( kroz dva poskupljenja ) otišao gore za 14 dinara po litri.

Povećanje PDV-a na 19% ništa ne rešava u smislu akcize na gorivo, jer bi ovo povećanje opet bilo jer se SVAKE godine usklađuje sa inflacijom, još bi samo plus dobili i veći PDV.
                  Ne bi nas povećanje stope PDV-a spasilo usklađivanja akciza sa inflacijom u prošloj godini, nego bi samo dobili dva zla istovremeno.

Da bi imali predstavu koliko je to novca...
                  U Srbiji je tokom 2009. godine potrošeno oko 4.4 miliona tona goriva. Dizel ima najveće učešće, tj. negde oko 2.5 miliona tona, dok na bezolovni i eurodizel otpada oko 1.9 miliona tona.
                  Trenutno akcize na benzin su 44 dinara, na dizel 30, a na tečni naftni gas 15 dinara. Iznos koji se godišnje prikupi na ime akciza na gorivo se broji u milijardama eura. Plus onda PDV ( pa još povećana stopa kao što se ovde pominje ).

Nama je prvenstveni problem kvalitet goriva koji imamo za tu cenu. Plus one akcize koje su uvedene proše godine kao vanredne zbog SEKE...kao što je uveden i dodatni porez na mobilnu telefoniju i sl...
                  A, naravno da država ima prostora za uštede. Ali opet...i kada bi oni uštedeli, ne bi smanjivali akcize nego bi samo tu količinu novca koja bi im se ''odjednom'' pojavila, potrošili ( valjda ) za izgradnju nekih puteva, mostova. Naravno da bi to bilo dobro, jer bi bar znali zbog čega se plaća takva cena.
                  Ali, ovde pričamo da bi država ostvarenom uštedom smanjila akcize...Ne bi, samo bi povećala ulaganja...ali bi nama bilo lakše jer bi bar videli gde ide taj novac, a ne kao danas.

Sve cene su za MB95 i BMB95:

05/2005. 66.3 dinara ---> 0.81 eura
                  07/2005. 74.1 dinara ---> 0.89
                  09/2005. 76.6 dinara ---> 0.91
                  Od 28.05.2005. do 28.06.2005. prosečna cena nafte tipa Ural je bila 51 dolar po barelu ( 158 litara ). To je tada bilo oko 42 eura.

02/2006. 85.21 ---> 0.98
                  04/2006. 85.00 ---> 0.98
                  06/2006. 85.80 ---> 0.99
                  09/2006. 81.90 ---> 0.99

01/2007. 78.80 ---> 0.98
                  09/2007. 85.79 ---> 1.07
                  11/2007. 91.48 ---> 1.17

03/2008. 99.85 ---> 1.20
                  05/2008. 101.49 ---> 1.24
                  05/2008. 108.13 ---> 1.32
                  06/2008. 110.70 ---> 1.38
                  10/2008. 96.75 ---> 1.18
                  11/2008. 87.30 ---> 1.0
                  12/2008. 81.89 ---> 0.95
                  12/2008. 77.00 ---> 0.90
                  U julu 2008. godine, prosečna cena nafte tipa Ural je bila 129 $ za barel. To je tada bilo oko 81 euro.

06/2009. 100.79 ---> 1.09
                  08/2009. 105.01 ---> 1.13
                  11/2009. 101.60 ---> 1.08
                  U junu 2009. godine, prosečna cena nafte tipa Ural je bila 68.1 dolara po barelu. To je oko 49 eura.

01/2010. 103.7 ---> 1.07

Za 2010. godinu se očekuje da će prosečna cena nafte tipa Ural biti oko 63$

Comment

• supercow
                    CBC Član
                    • 14.08.2006
                    • 98
                    • Zarkovo - BG.

Rece skoro jedan vrli ministar da je akciza na gorivo najstabilniji prihod budzetu a ispade da je najlaksi za progutati jer se niko ne buni....dva dana da se blokiraju oba mosta trazio bi se drugi nacin ...ovako najlaksi i najbezbolniji nacin za punjenje budzeta.
                    STOP !!! Akcizama na gorivo i RTS pretplati !!! Podrzite grupu na http://www.facebook.com/group.php?v=...d=238507471828

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Originally posted by neshaoct
                      @expendable
                      ...previše političko, a premalo ekonomsko gledanje na stvari.
                      Istovremeno pišete kako treba povećati PDV za 1% ( još to ističete velikim slovima ) ili čak podići i na 20%, ali i kažete kako je 15% ili 16% ''primereno gotovo ugašenoj srpskoj privredi''. Ne mogu se obe stvari reći...
                      ....
                      Ne bi nas povećanje stope PDV-a spasilo usklađivanja akciza sa inflacijom u prošloj godini, nego bi samo dobili dva zla istovremeno.
                      ...
                      U julu 2008. godine, prosečna cena nafte tipa Ural je bila 129 $ za barel. To je tada bilo oko 81 euro.
                      ...
                      Za 2010. godinu se očekuje da će prosečna cena nafte tipa Ural biti oko 63$
                      Poštovani Neshaoct,
                      Drago mi je za vašu dopunu. Ipak mislim da sam maksimalno ekonomski gledao na stvar, a politika se sama po sebi umešala jer je kod nas uticaj politike (koji svuda postoji) mnogo veći nego drugde.
                      15 il 16% je spomenuto kao nešto što bi maksimalno (već lipsala) Srpska privreda mogla da izdrži (i građani kao potrošači što je još važnije). U uslovima u kojima smo, kako to lepo (ali pogrešno jer nije sagledan širi smisao teksta) dr_mire rekao:
                      Da li je bolje da benzin košta 90 dinara, a da Vi (ili Vaši roditelji, prijatelji) par meseci ne dobijete platu ili penziju. Zna li iko kako izgleda kada bankrotira država???
                      to nije realno!
                      Nisam bio precizan i to priznajem, treba naravno uraditi potpunu reviziju akcizne i uošte fiskalne politike pre EVENTUALNOG povećanja PDV-a. Nisam ekonomista (kao vi verovatno) ali zar nije suština PDV-a u tome da kao opšti porez na sve i svašta (zapravo sve što donosi Dodatnu Vrednost) ukine duplo oporezivanje, prikriveno oporezivanje i sl. (sve smo to imali).
                      E sad, u budžetu nema para i to je činjenica. dr_mire je zaboravio da benzin od 120 din. možda KRATKOROČNO donese budžetske plate i penzije ali na iole DUŽI rok će ih smanjiti i zapravo dovesti do toga da par meseci ne bude ni penzija ni plata iz budžeta, to jest od bankrota države.
                      Na žalost i pored nedovoljnog objašnjenja sa moje strane pali ste pod uticaj štampe i ostalih koji su branili vladin stav da ni po koju cenu neće dići PDV. Ja samo kažem da je čak i nastavak (kako sugerišete) dosadašnje naopake politike akciza dovode do nepodnošljivog nivoa cena goriva.
                      Sa dosadašnjim mogućnostima za "prikriveni" porez dobili bi dva zla istovremeno. Sušitna je da je BOLJE imati veći JEDAN porez i to onaj glavni nego 1% MANJI i niz drpanja države po džepu građana. Šta je novi ZOBS? Šta su nove cene registracija? Šta je (makar po starom) povećanje akciza na nešto ionako nenormalno skupo?
                      Jer politički stav da imamo najveći udeo države u ceni benzina? koji će od februara biti preko 60%, uporediv samo sa Turskom koja iako ispred nas u mnogim sferama ipak neće tako lako u EU između ostalog (makar i pod 100.) i zbog ovoga.
                      Za prosečnu cenu od 63$ po buretu bi voleo da ste u pravu.
                      Odakle vam ta informacija? Od knjigovođa NIS-a?
                      Godinama pratim (makar amaterski) predviđanja cene nafte i NIKAD NIKO nije bio ni BLIZU. Najbollja su predviđanja nezavisnih analitičara (stranih) kao što je Jason Hamlin (ne tolikio poznat javnosti i od drugih "stručnjaka" poznat kao ekscentrik) koji je za 2009. bio najbliži kada je za novu 2009. kada je nafta bila ispod 50$ dao prognozu da će do kraja dogurati do 80$ (nije loše, a?) iako nije baš pogodio fluktuacije za koje je smatrao da će biti od 70 do 100 i prosečnu od vaših za 2010. 63$ (zapravo oko 70; i najtačnije nije davao prosećnu ali ako je počinjalo sa 45$ preko 50 i 60$ do max. 100$ prosek bi moga biti između 60 i 70$ po buretu.
                      Skok na 140$ (i par dana i više od toga) 2008. NIKO ALI BAŠ NIKO NIJE PREDVIDEO ČAK NI KVARTAL RANIJE A KAMOLI NA POČETKU TE GODINE! Da jeste bio bi najbogatiji čovek na svetu ili bar najcenjeniji stručnjak.
                      Nisam video "viziju" istog autora za ovu godinu ali bi se ja lično pre kladio na 90$ prosek sa fluktuacijama 70 do 110$ nego na 63$ (kamo sreće).
                      No da ne nagađamo šta god da bude benzin će teško više ispod 100din. pa kome je to O.K. ne mora ni da se javlja.
                      NEGO, SVIĐA MI SE IDEJA O BLOKADI MOSTA, i nisam znao da ima toliko ljudi koji bi mogli da učestvuju. Da razmislimo još malo? do februara još ima vremena.
                      Uzgred sviđa mi se što su ljudi (nisam hteo da širim temu) izvukli i problem struje (i šire energije) uz cene derivata. Ono sa bojama (kao u "STar Wars") i tarifama je zaista nenormalno, i tu smo jedninstveni (uz Nikaragvu i slične).
                      I nisam da struja poskupi po svaku cenu ali je bolje da ona poskupi (i domaći je resurs) jer je jeftinija od mnogih u regionu a benzin i nafta naravno nisu.
                      Ragazzoni je car! Omiljeni mi je pisac kratke forme, rame uz rame sa Nabokovim, Džojsom a stil mu je najsličniji Bulgakovu.
                      A kao što znamo (iz romana pomenutog) kad Đavo dođe po svoje, neće nam biti ni do struke ni do nauke.
                      I naravno, možda je čovek i više u pravu, ali već mi je muka (lokalna vlast između ostalog) od onih koji bukvalni opstanak bar 20% Srbije i blizu milion gladnih predstavljaju politikom! Ako je i politika, neka je! Ne tražimo da vlast padne nego da obuzda svoje apetite, pobogu!
                      Kao što reče rafazzoni od diplome se ni toalet papir ne može napraviti, no može da služi kao laksativ bar vlasnicima istih (ako nisu na budžetu naravno).
                      Znači: neka se malo preraspodeli bar harač sa automobila i goriva (ovo je ipak automobilski forum, zar ne?) na nešto drugo.
                      Inače na kraju još samo da dodam (kad pomenusmo struju): u Evropi smo sigurno jedini sa moratorijumom na nuklearke. Jeste da ih i Nemci i drugi ne prave više ali oni su se okrenuli alternativi, a mi? Mi nismo ni imali Nuklearke (a okolo nekoliko njih od kojih jedna tipa Kozloduja) a o novim izvorima ni ne razmišljamo. Ipak možda je Neša u pravu ako me ispravi pa zaključi kako ove akcize za gorivo zapravo pogoduju alternativnim načinima prevoza (na pedale, vetar i slično) po čemu bi prevazišlil Kineze, Holanđane i sve ostale. Ako nemože struja, može prevoz, ekološki i bez mane. I doktori će biti zadovoljni, mi sve zdraviji, možda i ja nisam sagledao širu perspektivu.
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

NEGO, SVIĐA MI SE IDEJA O BLOKADI MOSTA, i nisam znao da ima toliko ljudi koji bi mogli da učestvuju
                        ne zavaravajte se, jedno je sta ljudi napisu na forumu a sasvim nesto drugo kada treba nesto konkretno da se uradi. tesko da ima ljudi i da se blokira cuprija ispred moje kuce ne ceo most. kao i sve ostale bune i ustanci koji se zapocinju na raznim forumima, tako i od ovoga nema nista. svako malo se neko buni protiv cena i usluga mobilne telefonije, interneta, raznih zakona... ali mahom iz udobne fotelje i tople sobe.
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• ada
                          CBC Senator XXL
                          • 04.06.2005
                          • 2375
                          • Novi Sad
                          • Svasta nesto

komšo! di ti je ćuprija
                          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Kanarinac
                            CBC Senator XXL
                            • 08.10.2004
                            • 2870
                            • BG,Weedikovac

Originally posted by supercow
                            Rece skoro jedan vrli ministar da je akciza na gorivo najstabilniji prihod budzetu a ispade da je najlaksi za progutati jer se niko ne buni....dva dana da se blokiraju oba mosta trazio bi se drugi nacin ...ovako najlaksi i najbezbolniji nacin za punjenje budzeta .

U jednoj rechenici chovek je opisao celokupan problem! Svaka chast!
                            Izabrali su najlakshi nachin da se rupe u budzetu popune, siguran sam da postoji josh neki, ali ovo je "najbezbolniji" tj niko se ne buni.

Shto se blokade tiche, ja sam za, i to ne iz fotelje.Ako stvarno dodje do toga i ako se skupi nas bar 50, dobro je.
                            Naravno sve to treba najaviti da bude legalno.

Stvarno je vreme da se predje sa rechi na dela, inache cemo i dalje da presipamo iz shupljeg u prazno

I love my

Comment

• neshaoct
                              Banovan
                              • 18.08.2007
                              • 1754
                              • Beograd, Rakovica

Originally posted by expendable
                              ...15 il 16% je spomenuto kao nešto što bi maksimalno (već lipsala) Srpska privreda mogla da izdrži (i građani kao potrošači što je još važnije).
                              Ali, onda ne ide da se istovremeno priča kako PDV treba podići na 20%. To je sve na šta sam želeo da ukažem...jer ili je 15, 16 maksimum koji smatrate da se može izdržati...ili se diže na 20...ali ne idu obe stvari zajedno.
                              Nisam bio precizan i to priznajem, treba naravno uraditi potpunu reviziju akcizne i uošte fiskalne politike pre EVENTUALNOG povećanja PDV-a.
                              PDV mora na sve da se plati.
                              Akcize ne moraju.
                              U tome je glavna razlika između PDV-a i akciza kao prihoda države. PDV pogađa sve poreske obveznike, a akciza ne. Kod goriva postoji indirektni uticaj jer visina te cene utiče na ostale, ali zato akcize na alkohol ili duvan uopšte ne pogađaju one koji nisu pušači...ili ne konzumiraju velike količine alkohola..naročito onog koji je najviše i opterećen akcizama poput žestokih skupih pića.
                              Zbog toga nije opravdano reći ''ae da ukinemo akcize i da uvedemo jednu osnovu oporezivanja za sve ( PDV ), pa ako treba neka on onda bude i malo veći nego danas''. Veća stopa PDV-a udara i na penzionere i na nezaposlene...a, akciza na alkohol, benzin ili duvan na njih ne udara...tj. npr. one na duvan će lakše moći da se odreknu...čak će i zdravije živeti bez cigareta.
                              Nije opravdano da penzioner ili nezaposlen ili bilo ko drugi solidarno snosi trošak ( a, upravo to bi se dogodilo ukidanjem akciza i prebacivanjem tog tereta na veću stopu PDV-a koji plaćaju
                              svi ) za onoga koji potroši za gorivo par stotina eura mesečno...ili sipa stotine litara za svoj čamac...brod, malo veći brod...

...pali ste pod uticaj štampe i ostalih koji su branili vladin stav da ni po koju cenu neće dići PDV. Ja samo kažem da je čak i nastavak (kako sugerišete) dosadašnje naopake politike akciza dovode do nepodnošljivog nivoa cena goriva.
                              Ne sugerišem ja nastavak bilo čega. Kažem da ovo usklađivanje nisu nikakvi novi nameti, već usklađivanje sa ostvarenom inflacijom kao što su to radili ranije, kao što će raditi i sledeće godine u januaru.
                              Još gore bi bilo da npr. usklade sa inflacijom, a onda podignu za još par dinara preko toga ( kao što su uradili prošle godine pravdajući se svetskom ekonomskom krizom ).
                              Ponovo kažem..krajem januara 2009. godine, benzin je u dva navrata za manje od nedelju dana poskupeo za 14 dinara po litri. Jednom je bilo zbog usklađivanja sa inflacijom, a drugi put je bilo zbog skoka cene nafte.

...Za prosečnu cenu od 63$ po buretu bi voleo da ste u pravu.
                              Odakle vam ta informacija?
                              Svetska banka je u junu objavila prognozu da će prosečna cena ruske nafte "ural" u čitavoj 2009. iznositi 56 dolara za barel, a u 2010. - 63 dolara.

Inače na kraju još samo da dodam (kad pomenusmo struju): u Evropi smo sigurno jedini sa moratorijumom na nuklearke.
                              Koji traje do 2015. godine, ukoliko se pre toga ne promeni važeća odluka.

Samo da pojasnim...jer ne bih voleo da se shvati da ja ovde branim skupo gorivo.
                              Sipam BMB95, a auto troši po gradu 10 litara...ili više.
                              Ovde sam samo pričao o nekim opštim stvarima...tipa zašto ne jedan poreski osnov za sve ( PDV ) pa makar i sa malo većom stopom...i sl...

p.s. Priča o nekoj ceni struje ili goriva u periodu 2000. godine ili pre, zaista nije realna.
                              Kakva crna struja kad je nije bilo...ili gorivo. Te cene mogu da se okače mačku o rep...
                              Bolje da ne pričam kako je tada rađen ''remont'' u najvećem izvoru struje kod nas ( TENT Obrenovac ) i kako je u godinama posle 2000. u tu termoelektranu moralo da se spuca oko 200 miliona eura da bi uopšte opstala.
                              Danas, Srbija izvozi struju.

Comment

• tomamega
                                CBC Senator XXL
                                • 19.03.2009
                                • 715
                                • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                                • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Moram da se umešam

@neshaoct

Konceptualno se ne slažem sa tobom. Ne bi trebalo jedino rešenje u slučaju nedostatka budžetskih sredstava da bude povećanje akciza. Ne bi trebalo time da se finansira ogromna državna potrošnja, koja uključuje i penzije (42% se dotiraju iz budžeta), zaposlene u državnom sektoru, subvencije (čitaj, namirivanje gubitaša itd.). Ne slažem se sa tvojom pretpostavkom da kada državi fali para treba povećati namete, pogotovo u situaciji smanjene agregatne tražnje.

Postoji i mogućnost smanjenja državnih izdataka, o kojoj političari ne žele da razmišljaju. Država je neefikasna i rasipa novac, što je pokazao izveštaj državnog revizora. Neka srede svoje poslove i povećaju efikasnost, i onda mi ne bi smetalo da povećaju bilo koje namete. Ovde je poenta da su državna zahvatanja u litru benzina već ionako ogromna, i pitanje je dokle će moći da se ide sa povećanjem akciza. Isto kao u poslovnim ciklusima, jednom balon mora da pukne. Znam da si pravnik (ili ćeš biti), ali u ekonomskoj politici uvek postoji izbor, a neke mere su delotvorne samo do određene granice. Ja se slažem sa expendable-om, koji zapravo tvrdi da je, na žalost, MMF bio u pravu za neophodnost podizanja PDV. Jeste to zlo koje utiče na veći broj ljudi, ali je barem brže i daje jasnije rezultate. Sa ovom akciznom politikom imamo slabije rezultate, takođe se utiče na povećanje opšteg nivoa cena (inflacije), i smanjenje privredne aktivnosti usled povećanja troškova poslovanja. Sve suprotno od onog što se u "normalnim" zemljama radi u uslovima krize.

Comment

Working...
                                X