Decja sedista za uzrast 6-12 godina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dekideki
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2005
    • 1914
    • Beograd

Decja sedista za uzrast 6-12 godina

po novom zakonu su neophodna, pa sam malo gledao po radnjama. cene su potpuno sulude u odnosu na nemacku npr. gde u 99% slucajeva kostaju oko 20 evra (sa sve isporukom na adresu, po radnjama su 15), bez obzira na marku. ovde ispod 2400 din nisam nasao, i to najveci krsh koji izgleda kao stadionsko sediste od plastike sa jednom debljom krpom preko sredine. inace ona da kazemo malo bolja kostaju preko 3700 din, kao i obicno u Srbiji nebo je granica...

moja pitanja su:
    1a. zakon (i u evropi) kaze da dete 6-12 godina mora da ima to sediste.
    1b. isti zakon kaze da je to klasa po tezini 22-36kg. koje dete od 12 godina ima ispod 36kg???? moj Danilo ima 32,2kg a ima 7 godina, da ne pominjem njegove vrsnjake koji su za glavu veci od njega...
    1. ako dete ima 37kg a nema jos uvek 12 godina, sta onda kaze zakon?

2. gde naci to buster sediste (grupa III) kod nas a da nije izuvanje?

unapred hvala
    .
  • Darth Malak
    CBC Senator
    • 26.05.2008
    • 207
    • Beograd

Re: Decja sedista za uzrast 3-12 godina

tesko ces da ces naci a da nije izuvanje , sedista kao na slici sam kupio pre par meseci u Turbo Limacu za 699,99 dinara ( tesko sranje ) ali sluzi svrsi , naravno u gang landu sam kupio " racing" navlaku od sundjera-platna koja se stavi oko pojasa da ne sece detetu vrat

ali probaj u AKSI i u LETO robnim kucama

Comment

• dekideki
      CBC Senator XXL
      • 26.07.2005
      • 1914
      • Beograd

Re: Decja sedista za uzrast 6-12 godina

u Aksi sam trazio i nema bustera samo setovi I-II-III... Turbo limac vise nema ta krsh, bila mala serija tek da navuku ljude u radnju, dobro si ga uhvatio. Sad imaju samo neka malo bolja i to samo u Ideju na bezanijskoj kosi, po 2700din

hvala

P.S. sad sam video... kao i za prsluke, potreban je neki standard (R44/04), jel imaju ta tvoja oznaku za standard?

nasao sam i ovo, ali nek bude rezerva (trazim dalje)

http://www.justclick.rs/catalog/product ... ts_id=1413
      .

Comment

• Darth Malak
        CBC Senator
        • 26.05.2008
        • 207
        • Beograd

pogledacu na sedistu za oznaku ali nesto ne veruujem da je ima ...

Comment

• aivan
          CBC Senator
          • 28.02.2006
          • 247
          • Bograd, Mirijevo

Drugari, gde pise ovo, nesto ne nadjoh u zakonu?

I od kad vazi (na AMS sajtu samo napomena da je od 1-og aprila, al je malo nejasno da li se odnosi na Srbiju ili neku drugu zemlju)?

pozz
          Ivan
          Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• Darth Malak
            CBC Senator
            • 26.05.2008
            • 207
            • Beograd

nisam citao zakon za to ali sam slusao na TV-u , skoro u svim auto emisijama i casopisima je bilo , inace ako planiras da putujes bilo gde u inostranstvo moras da ga imas , narvno ako imas malu decu tj. do 12 godina

Comment

• dekideki
              CBC Senator XXL
              • 26.07.2005
              • 1914
              • Beograd

napolje je taj standard naravno neophodan, ovde ce (naravno) gledati kroz prste kao i za prsluke jer ih je masa ljudi pokupovala pre zakona a nisu npr. AN-471 ili slicno.
              kad tad ce svi standardi doci i kod nas, ista prica kao i za atest za gas, na primer... dakle standard za ovo sediste je R44-04, poslednji usvojeni.

kupio sam sediste u decjoj robnoj kuci Leto iza Plavog mosta. Ferrari, 3800din. nije dz, znam, ali - kakva su ostala, ovo je jako povoljno. merkam ga vec godinama inace, i cena je nize nego bilo gde u evropi. u grckoj je 50e a u nemackoj 57e...

(slike su losije, sa telefona, ali posluzice. tamo gde je roze zamislite Ferarri crvenu )
              hvala svima
              ziveli
              .

Comment

• kuzmar
                Moderator
                • 18.12.2009
                • 783
                • Lazarevac
                • Pezo 207 1.6 HDI

Zar nije predvidjeno postepeno pomeranje starosne granice za obavezno decije sediste?
                Ako se ne varam receno je da ce odmah biti obavezno za decu do 3 godine a da se onda polako podize starosna granica da bi tamo negde za 3-4 godine bilo obavezno za svu decu do 12 godina.
                www.paluba.info

Comment

• dekideki
                  CBC Senator XXL
                  • 26.07.2005
                  • 1914
                  • Beograd

imas vise tekstova na netu, pa procitaj ukratko, imas setove, npr. "Recaro Monza" koji su ovuhvatili sve grupe I-II-III pa kako ti raste dete tako ga rasturas. prvo dodatak za malu bebanicu, pa gornji deo, naslon, i na kraju posle 12. godine izbacujes sve.

http://www.bebac.com/index.php?show=cat ... _catID=349
                  http://www.blic.rs/Vesti/Dodatak/76201/ ... sigurnosti
                  http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... decu+.html

.

Comment

• kuzmar
                    Moderator
                    • 18.12.2009
                    • 783
                    • Lazarevac
                    • Pezo 207 1.6 HDI

@ dekideki
                    Nisam siguran da li si meni odgovorio, a ako jesi onda smo se pogresno razumeli. Moje pitanej se odnosi na sledece. Bilo je reci da ce pocetka primene ZOBS-a pa do, ajde sada lupam datume, npr juna 2010 sedista biti obavezna za decu do 3 godine. Od juna u obavezna i za decu do nop.6 godina, od januara 2011 za decu do 9, a od juna 2011 za svu decu do 12 godina.

Ove datume i uzraste sam otprilike stavio kako bih pojasnio svoje pitanje. Da li neko zna , da li je to iz predloga ZOBS-a uslo u konacno i usvojeno resenje?
                    Naime jedno dete mi je mladje od 12 godina a ako se granica postepeno pomera onda nemam potrebe da se bezveze izlazem trosku posto po onome sto je bilo u predlogu kada bude obavezno za uzrast od 12 godina ono ce biti starije.
                    www.paluba.info

Comment

• rajmax63
                      CBC Prijatelj
                      • 02.04.2005
                      • 1415
                      • Bačka Palanka
                      • AUDI A6 2.0TDI 170KS

neka neko ne pokušava da ide preko granice bilo koje bez sedišta za decu jer će platit ogromnu kaznu.

evo ima i ovde malo pa pročitajte šta se dešava sa decom ako nisu u svom sedištu
                      http://zadovoljna.com.hr/clanak/vijesti ... -puta.html

ovaj att jeste da je iz Australije ali je preveden .99% je sličan kao u evropi
                      blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                      Audi ima crveno T

Comment

• dekideki
                        CBC Senator XXL
                        • 26.07.2005
                        • 1914
                        • Beograd

nismo se razumeli, odlicno si ubacio dopunsku informaciju, hvala

mi smo ga uzeli upravo zbog drakonskih kazni preko grane...

*znam npr. za slucaj da su odvalili od kazne mog druga koji je vozio vezanu obicnim pojasom trudnicu, bez specijalnog pojasa za trudnice (nisu ni znali ali ko im je kriv, sto kaze policija), ali da ne shirimo pricu. znam da ce mi u zemljama u koje idem to definitivno traziti...
                        .

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

slažem se ja to sve ,i meni je mladje dete od 6 godina..
                          i naravno da mu želim sve najbolje..,samo neznam sta tje da bude kada ga smestim u taxi naprimer..jel taxista ima u gepeku sve vrste sedista za decu u neogranicenim kolicinama ? ,da li to imaju mini-busevi ?
                          kada tje neke propise i BILO KAKVE mere za zastitu putnika da uvedu u Gradski i medjugradski autobuski prevoz.
                          nikada ocigledno.
                          a sa propisima za licne automobile preterashe preko svih granica,pa onda rezirani snimci sa tim sta se desava sa decom na zadnjem sedistu..pa znamo sta se desava..desava se strahota i uzas..
                          Sto nesnime neki prilog sta se desava sa decom i putnicim u autobusima..? lete kao projektili kroz autobus i zakucavaju se .
                          ali to je "nebitno"..
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• kuzmar
                            Moderator
                            • 18.12.2009
                            • 783
                            • Lazarevac
                            • Pezo 207 1.6 HDI

Pre par dana je u Vecernjim novostima bio tekst o tome kako taksisti odbijaju da voze roditelje sa malom decom bas zbog sedista, Medjutim kako su naveli iz jednog taxi udruzenja zvanicno tumacenje je da je taxi sluzba ustvari javni prevoz te da su izuzeti iz obaveze da imaju ta sedista kao inace i autobusi, tramvaji i ostala prevozna sredstva GSP.
                            www.paluba.info

Comment

• dekideki
                              CBC Senator XXL
                              • 26.07.2005
                              • 1914
                              • Beograd

rupetina u zakonu sto se taksija tice...
                              zamislite da se ipak nekim cudom desi sudar. malo dete na zadnjem sedistu nije vezano, jer da jeste pojas bi mu isao preko glave u najboljem slucaju preko vrata. ko je kriv za povrede nastale jer dete nije vezano, nema odgovarajuce sediste... kako to uopste moze ikako da bude po zakonu???

ne mrzim taksiste, samo kazem da smo svi jednaki pred zakonom. i advokati, i taksisti... svi.
                              .

Comment

Working...
                              X