hehe...i ja sam bio iznenadjen...ali znas sta je najbolje? u prvoj pustis gas i auto krece bez trzanja! sa 600rpm...uglavnom sam kretao iz druge - prva je jaka do zla boga...
auto ima jedino ABS i toliko! nikakve elektronike! u krivini se molis da ne bude kakve vode ili prljavstine...
zasto, probao pa bio neki problem ?
nije to osetljivi prednji pogon pa da voda u krivini predstavlja problem, ili sam prespavao neki cas ?
btw, svaki sestak se i inace vozi da se krece od druge brzine iz lera, prva na menjacu je za uspone, povelike terete i spaljivanje guma ako se bas pozeli....
upravo tih oko 42km/h u petoj pri 1000 obrtaja je klasika, standard BMWa, Volvoa i slicnih automobila po koncepciji vec decenijama.
isto kao i to polazenje u drugoj, i potezenje bez pauze odmah od lera, standardno za dobro konstruisane aute- kakav je i taj BMW.
sto se tice krivina - auto se dosta nervozno ponasa pri brzem prolasku...e, sad...jest da sam ja isao preko 140 ali sam ocekivao da moze i brze!
a tesko se savladati kad znas da moze da ide (i to kako)!
a auto sa zadnjim pogonom ne vozim svaki dan (iako posjedujem jedan w126 a i stari ima jos jednog) pa se malo tripam brzih lukova. a druga je stvar da MB kad ne pazis sta radis u krivini ode u tri lijepe
a sto se tice kretanja iz druge - prvi put sam se sreo sa takvim prenosnim odnosima. imam MB 6-aka sa oko 180KS i cinjenica je da Nm ima stalno ali moras da ga cimnes da bi krenuo
i jos nesto - ocekivao sam da ce da bude kao japanac (ipak >100KS iz 1000cm3 je poprilicno), tzn. da mora da se vrti preko 5000rpm astvarno me prijatno iznenadio! prije toga me cimnuo nekoliko puta, jednom se ugasio i jednom ostavio poduzi trag spaljene gume iza sebe...
Po dinamici voznje se BMW i Mercedes dosta razlikuju i ako su bratske vuce. Jasno mi je zasto mislis da je nervozan. Takav auto se treba upoznati duze, ako si slab sa iskustvom zadnje vuce sa vecom snagom, ali ja mu ne bi oprostio Inace lezi kao pegla.
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
100+ KS na 1000ccm je standard kod nekih firmi (ahh zaboravi ) i nepredstavlja problem, to sto te zbunjuje je da si zaboravio da ima tu 3000+ ccm sto japosi sa efektima 100ks/1L nemaju
Jedino sto te zbunilo je ugradjena nervoza, namerno, jer je pravljen da se VOZI
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
da dinamika voznje Mercedesa pogotovu nesto starijih konstrukcija je vrlo cudna i pomalo su nestabilni.
BMW je ipak drugaciji, osecaj u voznji se razlikuje od Mercedesa mada u poslednje vreme Mercedes podosta kopira resenja po kojima su poznati Nisan, Volvo, Opel, BMW sa zadnjom vucom.
svaki sestak koji sam probao bolo BMW bilo VOlvo imaju prenosne odnose tako da je prva brzina ekstra jaka, moze lokomotivu da povuce a prakticno se krece u voznju drugom- pricam o ravnom.
moj Volvo ima mali motor ( za tu velicinu auta), samo 4 cilindra ali opet moze glatko kada je samo vozac i suvozac u autu da povuce od 0km/h u drugoj bez ikakvog trzanja.
prenosni odnos menjaca je 4.03 a diferencijala 4.1 sto daje 16 puta uvecanje obrtnog momenta u prvoj. sa nekih 120Nm neposredno posle lera to daje oko 1800 Nm vucne sile na tockovima u prvoj.
druga je 2.18 pa puta 4.1, znaci ima oko 1.000 Nm za polazak u drugoj sto je vise nego dovoljno da pokrene tonu i po i malo jace bez problema.
tako da krenem u drugoj sa lera, stisnem gas i menjam u trecu na oko 90km/h kada dodje do aktivacije limitera.
prva uopste nije potrebna za ravno kada auto nije opterecen.
cisto kao primer.
koliko znam vrlo slicne prenosne odnose koriste BMW, Lada i jos poneki predstavnici zadnjeg pogona. tu ekonomija nije bila prioritet ali se dobija u odzivu na pedalu gasa.
italijani su imali na modelima sa zadnjim pogonom, Alfe ranije tipicno jako fino rasporedjene odnose u menjacu.
kasnije se preslo na econo skolu, gde su menjaci ekstra dugi radi potrosnje pri merenju i za prospekte na papiru a auti su postali prilicno umrtvljeni. u proseku, pricam.
BMW je i dalje istao veran tradiciji, perfomanse i osecaj u voznji su prioritet iznad potrosnje mada je elektornika uspela da i te suprotnosti vrlo dobro anulira i zamaskira.
kada bi se odlucivao izmedju BMWa ili Mercedesa po pitanju setupa, nemam dilema- BMW.
Po dinamici voznje se BMW i Mercedes dosta razlikuju i ako su bratske vuce. Jasno mi je zasto mislis da je nervozan. Takav auto se treba upoznati duze, ako si slab sa iskustvom zadnje vuce sa vecom snagom, ali ja mu ne bi oprostio Inace lezi kao pegla.
znas kako...stari je imao 500SE sa 250KS ali to je potpuno druga prica nego BMW - komforna i dosta jaka limuzina bez sportskih aspiracija
a ima jos nesto - auto nije moj pa sam se tripao (ne znam gdje bih nasao 25000? u slucaju"ne daj Boze")
nazalost ne! imao sam ga samo sat ipo vremena...
ali trebao bih da ga dobijem za vikend trebao bih da idem do wroclawa (nekih 150km autoputa) pa ce svasta da bude ako Bog da...
Comment