HITNO POTREBNA (PRAVNA) POMOC OKO IZGUBLJENE SAOBRACAJNE!!!

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • volim_opela
    CBC Član
    • 01.10.2009
    • 25
    • Nis

HITNO POTREBNA (PRAVNA) POMOC OKO IZGUBLJENE SAOBRACAJNE!!!

Mozda sam temu stavio na pogresno mesto, ali se izvinjavam i neka je moderatori stave gde treba, ali ja nisam znao gde bi trebalo...

Ovako: Moj najbolji prijatelj ima problem, ali nema net, pa ja radim ovo za njega. Problem je sledeci:

Pre oko godinu dana je menjao jedan auto za drugi i tom prilikom, kad je uzimao taj auto, samo je napravio ovlascenje overeno u sudu, sa tim od koga je uzeo auto, da ima pravo da vozilo vozi, prenese, proda trecem licu, produzi registraciju, vrsi naplate osiguranja, kao i da sve obaveze prelaze na njega i sl... Ali nije napravio kupoprodajni ugovor!!! Kad vam budem izneo njegov problem, svi cete reci da je najveci problem i propust sto nema kupoprodajni ugovor, ali jbg. napravio je taj propust i s obzirom da nema taj papir, hajde da vidimo sta moze da uradi s obzirom na to...

Idemo dalje-uzeo on taj auto, nadrljao u medjuvremenu sa autom, jer se sve zivo kvarilo, kostalo ga djavo ipo tako da nije imao para da prenese auto i kasnije je i registracija istekla... U medjuvremenu je resio da odjavi auto i da ga prenese na svoje ime... Pozvao on ovog od koga je uzeo auto i ko se i dalje zvanicno vodi kao vlasnik i on mu kaze: "Posalji mi saobracajnu, ja cu ti produziti registraciju i to cak o mom trosku, jer si imao pehove sa kolima, pa da se ja time malo iskupim..." Posalje on njemu saobracajnu i prolazi dan za danom, te ovaj nema vremena da mu zavrsi registraciju, te su praznici... sve neko odlaganje i tako mu on vec drzi saobracajnu dva meseca i on shvati da nema nista od vracanja saobracajne, jer ga ovaj sve nesto laze... U medjuvremenu cak i sazna da je taj tezak prevarant... Sada moj prijatelj trazi da mu ovaj samo vrati saobracajnu bez registracije, bez icega, ali ovaj niti ima nameru da to uradi niti bilo sta, jedino bukvalno svaki dan laze kao bice i tako vec dva meseca sto govori da od toga nema nista...

Prica komplikovana da vise ne moze da bude!!!

Sta je najpametnije da sad radi? Kako da odjavi on kola kad nije vlasnik i nema saobracajnu i da ih prenese na svoje ime? Kako da to dokaze? Ima samo svedoke i to punomocje i polisu auta i zeleni karton... Problem je i taj sto taj pokvarenjak ima licnu kartu da kao zivi u Bg, ali ustvari zivi u Crnoj Gori. U Bg je samo fiktivno prijavljen i tako izbegava zakon, jer mu ovo nije prvi prestup...

Takodje da dodam da je auto skroz legalan-ne trazi se, legalno je carinjen, nisu kucani brojevi, niti bilo sta slicno!!!

Sve to oko auta ga kosta 7.500e i ludi decko skroz, jer nema vise ni dinar! Gledam ga zadnjih dana, bukvalno se smanjio za pola-razboleo se nacisto!

POMOZITE SAVETIMA KOLIKO MOZETE, JER JE DECKO SKROZ NADRLJAO I OSTAO BEZ SVIH PARA OKO AUTA I SAD JOS I AKO NISTA NE MOZE DA URADI, NE PISE MU SE DOBRO!!!
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: HITNO POTREBNA (PRAVNA) POMOC OKO IZGUBLJENE SAOBRACAJNE!!!

Koliko sam ja shvatio,on ima potpuno punomocje...e sad koliko to vazi to je pitanje...prema zakonu mislim da je bio duzan da prenese auto na sebe u roku od 15dana...saobracajna dozvola je u ovom slucaju bio jedini dokaz da je on vlasnik vozila(uz to punomocje) i svedoke...mislim da taj moze cak i da mu uzme auto,pa ce onda tek muke da vidi...nek se obrati dobrom advokatu,stvarno ne znam

Comment

• Vlada_nbgd
      CBC Senator XXL
      • 11.09.2005
      • 1066
      • Novi Beograd/Topcider
      • ford focus sport pack

Posto nema kupoprodajni ugovor formalno nije duzan da prevede kola jer ovlascenje nije dokaz o vlasnistvu,samo ime mu kaze.
      Ono sto moze da pokusa jeste da ode u sup i da sa tim ovlascenjem izvadi novu saobracajnu,odnosno prijavi gubitak originalne.
      Ako to ne pomogne onda stvarno ne znam sta mu je ciniti,mozda da proba sa ovim agencijama za registraciju...
      FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• volim_opela
        CBC Član
        • 01.10.2009
        • 25
        • Nis

Evo sta doslovce pise u punomocju:

OVLASCUJEM (IME I PREZIME TOG I TOG) IZ MESTA (TOG), LK. BR(TAJ BR.) DA MOJE VOZILO (MARKA VOZILA), BROJ SASIJE (TAJ BROJ), REGISTARSKIH OZNAKA (TIH I TIH),

MOZE UPRAVLJATI I KORISTITI MOJE VOZILO KAKO U ZEMLJI, TAKO I U INOSTRANSTVU. POSEBNO GA OVLASCUJEM DA VOZILO CIJI SAM VLASNIK MOZE DA PRAVNIM POSLOM, ZAKLJUCENJEM UGOVORA O KUPOPRODAJI PRENESE NA TRECE LICE, ODNOSNO IZVRSI PRODUZENJE REGISTRACIJE VOZILA, DA BEZ MOG PRISUSTVA MOZE IZVRSITI ODJAVU VOZILA, KAO I DA KOD NADLEZNIH SUDOVA I DRZAVNIH ORGANA POKRECE POSTUPKE I OSTARUJE SVA PRAVA NA IMA NAKNADE STETE PRICINJENE OVOM VOZILU OD STRANE TRECIH LICA I DA OVO OVLASCENJE MOZE PRENETI NA TRECE LICE. SVA ODGOVORNOST OKO VOZILA SA MENE OD DANAS PRELAZI NA GORE OVLASCENO LICE.

Overeno u tom i tom sudu... Davalac punomocja
        Taj i taj
        m.b. xxxxxxxxxxxx
        Potpis:

Izvinjavam se sto sam negde ovako pisao(izbegavao podatke), ali sam morao zbog privatnosti prijatelja. Forma je ta!

Comment

• volim_opela
          CBC Član
          • 01.10.2009
          • 25
          • Nis

Ono sto bih da dodam: ovde u punomocju stoji da moze da odjavi vozilo, ali se verovatno podrazumeva da ima saobracajnu...

Ovako on treba da prvo prijavi gubitak i da trazi drugu, pa da je odjavi, a pitanje je dal moze da trazi drugu, jer to zasebno ne stoji u punomocju...

Comment

• Vlada_nbgd
            CBC Senator XXL
            • 11.09.2005
            • 1066
            • Novi Beograd/Topcider
            • ford focus sport pack

Mozemo mi ovde da ti pisemo do sutra,najlakse,kad ga to vec toliko "jede",da ode ujutru do supa i raspita se sta i kako.Niko mu nece dati precizniju informaciju

p.s i naravno nemoj pandurima da prica svoju tuznu pricu oko saobaracjne.

Comment

• legenda
              CBC Senator XXL
              • 28.03.2009
              • 1345
              • Beograd

Da bi stupio u sva ta prava i obaveze morao je da izvrsi prenos vlasnistva...mislim da ne moze da trazi novu saobracajnu jer nije vlasnik,a i verovatno je ispustio zakonske rokove...uopste mi je nejasna situacija,mozda taj hoce da ga ucenjuje da bi mu uzeo jos koji dinar...nagadjam,ne znam...podrzavam Vladu nbgd

Comment

• volim_opela
                CBC Član
                • 01.10.2009
                • 25
                • Nis

Originally posted by legenda
                ...mozda taj hoce da ga ucenjuje da bi mu uzeo jos koji dinar...nagadjam,ne znam...
                Palo je i njemu to na pamet, ali ovaj mu nijednog momenta nije trazio novac... sve kao fora bice, bice i tako u nedogled...

Mozda ima nameru da nesto drugo uradi sa saobracajnom ili da ga ovaj sam na kraju pita: "Sta treba da platim?"

Comment

• volim_opela
                  CBC Član
                  • 01.10.2009
                  • 25
                  • Nis

Cela najpostenija i najbolja varijanta bi bila da moze da uzme drugu saobracajnu...! Mozda i ima nacina, ali kako...

Comment

• Vlada_nbgd
                    CBC Senator XXL
                    • 11.09.2005
                    • 1066
                    • Novi Beograd/Topcider
                    • ford focus sport pack

Pa sad,ovlascenje nema nikave veze sa prevodom,a prava navedena u ovlascenju vaze do isteka ovlascenja tako da on nema nikavih problema sa bilo kakvim rokovima.Ti rokovi se odnose na placanje poreza od trenutka zakljucivanja k.ugovora i mislim da je rok 15 dana,posle toga se placa kamata.
                    Ja sam jedan auto kupio od ovlascenog lica,sklopili smo kupoprodajni ugovor u agenciji,a ostale formalnosti oko poreza i odlaska u sup sam sam zavrsavao.

Originally posted by volim_opela
                    Mozda i ima nacina, ali kako...
                    Pa lepo da ode u sup ili do neke agencije,treci nacin ne postoji.

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

@Vlada nbgd Mene interesuje koliko vazi ovlascenje...u tom smislu sam mislio na rokove...na osnovu ovlascenja se i vrsi prenos vlasnistva ili mozda gresim

Comment

• Vlada_nbgd
                        CBC Senator XXL
                        • 11.09.2005
                        • 1066
                        • Novi Beograd/Topcider
                        • ford focus sport pack

Ovlascenje vazi do navedenog datuma ili do opoziva,najcesce do opoziva

Comment

• volim_opela
                          CBC Član
                          • 01.10.2009
                          • 25
                          • Nis

Kad nema datuma, trebalo bi da je do opoziva, valjda je tako! E sad, da li je i za pisanje opoziva i overavanje u sudu potrebno prisustvo oba lica ili ne?

Comment

• volim_opela
                            CBC Član
                            • 01.10.2009
                            • 25
                            • Nis

Originally posted by Vlada_nbgd
                            ...p.s i naravno nemoj pandurima da prica svoju tuznu pricu oko saobaracjne.
                            Sta mislis da je najbolje da kaze kad ode u sup? Da kaze da je npr izgubio a da vlasnika ne moze da nadje uopste, npr. nije u zemlji i sl...?

Comment

• Vlada_nbgd
                              CBC Senator XXL
                              • 11.09.2005
                              • 1066
                              • Novi Beograd/Topcider
                              • ford focus sport pack

Za izdavanje ovlascenja mu je potreban vlasnik,a opoziv isto tako moze da isvrsi samo vlasnik sto ne verujem da je ovaj uradio,a i stvarnon ne znam kako izgleda to "ukidanje" ovlascenja.
                              A kad ode u sup lepo kaze da je ovlascen i da hoce da prevede kola i da je izgubio saobracajnu.A ako mu budu trazili prisustvo vlasnika moz' da im prica sta hoce eventualno da proba sa pricom da je vlasnik u inostranstvu

Comment

Working...
                              X