temperatura izduvne grane

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • lakilucano
    CBC Senator XXL
    • 31.08.2007
    • 421
    • Bezanijska kosa

temperatura izduvne grane

Pitanje kao u naslovu, kolika je temperatura izduvne grane za benzince? Otprilike.
    bolje sto godina živeti kao bogataš ,nego sedam dana kao siromah.
    Ne predaj se nikad,osim kad moraš.
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Re: temperatura izduvne grane

Temperatura izduvnih gasova kod radno zagrejanih motora se u zavisnosti od mnogo faktora kreće od 300 do 800 stepena C, a može i preko toga pod odredjenim uslovima ili ako stohiometrijski odnos ne valja. Naravno sve zavisi i od opterećenja motora jer temperatura izduva zavisi od oslobodjene energije to jest od količine sagorelog goriva u jedinici vremena. Sem toga temperatura ne može da bude konstantna za sve tačke/delove izduvne, zavisi i od lokacije jer što se ide dalje od motora temperatura opada zbog hladjenja izduvnih gasova usled prelaska toplote od njih na zidove izduvnog sistema, dakle sa udaljavanjem od motora gasovi su hladniji a sa tim i sama izduvna grana. Znači postavio si uopšteno pitanje pa je i odgovor takav, dakle temperatura izduvne grane bi trebalo da je negde u tim marginama, uopšteno rečeno.
    http://www.bmw.tv

Comment

• lakilucano
      CBC Senator XXL
      • 31.08.2007
      • 421
      • Bezanijska kosa

Ok, generalno me interesovalo na samom izlazu iz motora. Iz odgovora zakljucujem da ne bi trebalo da prelazi 1000 C osim ako nije bas opterecen.
      Da li sam u pravu?

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Rekoh ti, postavio si prilično uopšteno pitanje te je i odgovor takav. Tačan odgovor zavisi od puno faktora, trenutnih okolnosti i radnih parametara, konstrukcije konkretnog motora i načina aspiracije vazduha istog, njegove tehničke ispravnosti, spoljašnje temperature tj. brzine odvodjenja toplote sa površine izduvne grane (da li auto stoji ili se kreće, i kojom brzinom itd itd)... Generalno, kod svih "normalnih" automobila velikoserijske proizvodnje (dakle bez doradjivanja ili tuninga bilo koje vrste), prosečan radno zagrejan motor bi trebalo da ima izduvne gasove u temperaturnom opsegu koji sam pomenuo, pa bi temperaturu izduvne grane mogli tražiti u vrlo sličnom temperaturnom opsegu. Dakle, generalno govoreći, u pravu si.
        http://www.bmw.tv

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Temperatura od 1000 stepeni prži motor, ta temperatura je san snova tjunera i turba ali retki će je preživeti. Ja ne dozvoljavam da predje 850, možda bi moglo koji stepen gore ali ne bih da rizikujem. Normalni motori bez drndanja po hardveru i softveru teško postižu ovu temperaturu koju sam naveo a 1000 ne verujem da ijedan izdržava sem na sekund dva.
          Sonda za merenje mi je na samoj izduvnoj grani koja je plitka, dakle 10 cm od izduvnih ventila.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• lakilucano
            CBC Senator XXL
            • 31.08.2007
            • 421
            • Bezanijska kosa

Hvala vam na odgovorima,ako mi uspe experiment javljam rezultate.

Comment

Working...
            X