Preticanje traktora na punoj liniji, dozovljeno ili ne?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • marija12
    CBC Veteran
    • 15.04.2010
    • 193
    • Novi Sad
    • Stilo 1.9JTD

Preticanje traktora na punoj liniji, dozovljeno ili ne?

Posle 15 godina vozačkog iskustva, B, C i E kategorije, voleo bi da mi neko otvori oči i objasni kako je to dozvoljeno preticanje traktora na punoj liniji. Ja smatram da preticanje nije dozvoljeno bez obzira na to kojom se brzinom kreće traktor, i da bi na taj način puna linija izgubila smisao. Aj baš da čujemo koja su mišljenja o tome.
  • Stratos
    CBC Senator XXL
    • 10.09.2008
    • 2594
    • Novi Sad

Re: Preticanje traktora na punoj liniji, dozovljeno ili ne?

Mislim da preticanje traktora spada u izuzetke koje zakon definiše,ali sačekajmo nekoga ko to bolje zna da potvrdi ili opovrgne.

Comment

• 1nsane
      CBC Senator XXL
      • 28.05.2007
      • 388
      • Umcari - Grocka

Traktor se ne pretice, vec obilazi.
      NO BRAIN
      NO PAIN
      1_N_S_A_N_E

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Izvinjavam se,moja greška! Obilazi se.

Comment

• marija12
          CBC Veteran
          • 15.04.2010
          • 193
          • Novi Sad
          • Stilo 1.9JTD

U zakonu piše:
          74) претицање је пролажење учесника у саобраћају поред другог
          учесника у саобраћају који се креће коловозом у истом смеру
          Obilaženje jasna definicija:
          обилажење је пролажење учесника у саобраћају поред другог
          учесника у саобраћају који се не помера, објекта или препреке на
          коловозу
          Dajte da vidimo gde to u zakonu, podzakonskom aktu, pravilniku, ili nekom službenom glasniku piše da je traktor izuzetak od te definicije. A ko ne zna šta je obilaženje a šta preticanje, ne treba ni da vozi.

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Gari,suviše dozvoljavaš sebi. Ne određuješ ti ko sme da vozi a ko ne.Ton ti nije baš prijateljski,ili mi se čini?
            Uostalom,traktor je radna mašina pa ti vidi kojom se brzinom kreće i kako se pretiče ili obilazi.

Comment

• alexa05
              CBC Senator XXL
              • 23.07.2006
              • 1769
              • Smederevo
              • Opel Vectra B 2.0DI 16v

who the fuck is Gari!?
              EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• marija12
                CBC Veteran
                • 15.04.2010
                • 193
                • Novi Sad
                • Stilo 1.9JTD

Ton je na MUTE, mani sad to prijateljski/neprijateljski, nismo ovde da se mrzimo ili volimo, samo diskutujemo o nečemu što je mene više vas u drugoj temi pokušalo da ubedi. Aj iznesi neki argument, mani se emocija. Jel preticanje ili obilaženje?

Comment

• Stratos
                  CBC Senator XXL
                  • 10.09.2008
                  • 2594
                  • Novi Sad

Изузетно, обилажење у случају из става 3. тачка 15) овог члана је дозвољено, под условима из става 1. овог члана.

Comment

• jomini
                    CBC Senator XXL
                    • 11.03.2007
                    • 490
                    • Novi Sad

Obilaženje je ako drugo vozilo stoji, a preticanje ako se kreće u smeru kao i mi. Ne treba više o tome pričati.
                    Inače, mislim da traktor niti bilo šta drugo, bilo da je radna mašina ne sme da se pretiče po punoj liniji. Ako ima dozvolu za kretanje putem na kome se nalazi, mora da se tretira kao svako drugo vozilo (automobil npr). Na kraju krajeva, u tom slučaju je traktor isto što i automobil koji ide 30 ili 40km/h.
                    San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• Stratos
                      CBC Senator XXL
                      • 10.09.2008
                      • 2594
                      • Novi Sad

74) претицање је пролажење учесника у саобраћају поред другог учесника у саобраћају који се креће коловозом у истом смеру,

75) обилажење је пролажење учесника у саобраћају поред другог учесника у саобраћају који се не помера, објекта или препреке на коловозу,

Comment

• Stratos
                        CBC Senator XXL
                        • 10.09.2008
                        • 2594
                        • Novi Sad

Alexa.Alexa...
                        Postovao sam sa copy/paste iz novog zakona tako da nemam više komentara na ovu temu.I sam sam bio u nedoumici do malopre.

dodatak:U novom zakonu postoji definicija za traktor...

Comment

• marija12
                          CBC Veteran
                          • 15.04.2010
                          • 193
                          • Novi Sad
                          • Stilo 1.9JTD

@Stratos Ne znam da li si primetio ali to što citiraš sam ja već napisao a ti si pokušavao da osporiš. A ovo "става 3. тачка 15" nema nikakve veze sa temom.
                          @jomini Konačno se neko slaže sa mojom tvrdnjom pa makar bila i pogrešna. ali da ne budem lenj evo nekih izvoda iz zakona o tome, nisam sve pokupio da ne zatrpavam previše.
                          Vozac vozilom ne sme da pretice drugo vozilo osim bicikla, bicikla sa motorom i motocikla bez bocne prikolice na kolovozu sa dve saobracajne trake u oba smera:
                          • -bla, bala 1
                            -bla, bla 2
                            -bla, bla 3

Pod to spada i sledeće
                          -Vozac vozilom ne sme da pretice drugo vozilo na kolovozu sa dve saobracajne trake u oba smera kada su na kolovozu oznake:
                          • -puna linija
                            -pocetak pune bele linije
                            -udvojena puna i isprekidana uzduzna linija i to sa one strane sa koje je puna linija
                            -kod tri saobracajne trake (za oba smera), bez obzira na isprekidanu liniju, krajnjom levom trakom, se ne sme kretati, jer je ona namenjena za kretanje vozila iz suprotnog smera.
                            -drugih povrsina obelezenih kao posebne trake za skretanje, parking prostor ili samo srafure
                            -udvojena puna linija koja razdvaja kolovoz po smerovima

Comment

• Stratos
                            CBC Senator XXL
                            • 10.09.2008
                            • 2594
                            • Novi Sad

U istom tom članu,ako se ne varam piše i "Izuzetno,bla bla bla..."
                            Postavio sam isto kao priznanje svoje greške, ali i pojam traktor je definisan,a to ste zaboravili.

Ma u stvari,odoh ujutro da vratim dozvolu.Ionako mi ne treba.Valjda će mi onaj štampar vratiti onih nešto marki što mu je platih

Comment

• todorr
                              CBC Član
                              • 03.10.2007
                              • 63
                              • Bgd

U predlogu zakona koji je pisao prof. Vujanic je postojala stavka koja se odnosila na gore pomenutu temu i cinila zivot laksim a zakon blizi zdravom razumu gde je bilo dozvoljeno preteci vozilo koje se krece brzinom manjom od 20km/h (nisam 100% siguran da li 20 ili koji km vise - manje) i ako je puna linija pod uslovom da ne ugrozava ostale ucesnike saobracaju ... itd itd

Ali posto gospoda u plavom zele zakon tipa : "SVE JE ZABRANJENO OSIM AKO MI IZRICITO NE KAZEMO DA JE TO DOZVOLJENO" i zakon po kome su oni i tuzilac i sudija i da su oni uvek u pravu i da smo mi krivi ako nas udari NLO jer nismo predvideli da to moze da se desi i prilagodili brzinu mogucem padu NLO-a ispred nas.

Znaci i preticanje traktora koji se krece 20 km/h i moto kultivatora koji se krece 2,7 km/h je prekrsaj ako je puna linija.

Bas je u jednoj emisiji na temu novog ZOBS-a neko pokrenuo to pitanje, bilo je tipa "naidjemo na traktor koji se krece 15 km/h a ispred nas je puna linija u duzini 5 km, da li to znaci da moramo da vozimo iza traktora punih 20 min??? "

Odgovor koji je bio u studiju je bio tipa" "Mala je verovatnoca da se tako nesto desi u realnim uslovima"

a i sto da ne zaradim bar za pljeku kad god vidim tako nesto

Comment

Working...
                              X