Preticanje traktora na punoj liniji, dozovljeno ili ne?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Re: Preticanje traktora na punoj liniji, dozovljeno ili ne?

Originally posted by todorr
    Znaci i preticanje traktora koji se krece 20 km/h i moto kultivatora koji se krece 2,7 km/h je prekrsaj ako je puna linija.
    Mene su učili u auto-školi da je dozvoljeno. I ne yebem živu silu, traktore, freze i TAM-iće pretičem i preko duple pune.
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• StudentBGD
      CBC Senator XXL
      • 18.12.2007
      • 1027
      • Beograd

Dok te ziva sila ne do'vati

I ja traktore, kombajne, zaprezna kola... preticem i kada je puna linija, do sada nisam na*ebao, sto ne znaci da ne gresim po zakonu.
      Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• gogi11
        CBC Senator XXL
        • 26.10.2009
        • 790
        • Sever Srbije - Novi Sad

Puna linija je puna linija i nema zaobilazenja osim ako je neko vozilo zaustavljeno tj u kvaru , da je dozvoljeno zaobilazenje traktora na punoj liniji koji se tom prilikom krece 15km/h sta bi onda bilo sa matorim kamionima koji kada su natovareni mile 20-30km/h ?? a da ne pricam kada se spustaju niz brdu recimo na Zlatiboru puna linija mozda i pola km a ti ides iza matorog slepera koji ne sme ni nizbrdo brze od 20km/h ???
        Onda bi saasavim regularno bilo zaobilaziti na punoj liniji bilo sta (bilo koga) ukoliko ide brzinom koja nama ne odgovara 10-20-30 km/h sto mislim da nije po propisima.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Bilo je i pisalo je "radna mašina" u šta šleper od 20 metara svakako ne spada. Nije isto obilaziti traktor ili motokultivator koji se sporo kreće a vidi se dobro ispred njega plus je kratak i kamiončinu koja zaklanja nebo... Mora proći još bar 50 godina dok ne izumre svaki prvoborac i njegovo nasledno koleno broj 3 da bi imali neke normalne komisije. Čekaćemo...
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• marija12
            CBC Veteran
            • 15.04.2010
            • 193
            • Novi Sad
            • Stilo 1.9JTD

Ne znam odakle vam ta ideja da je traktor radna mašina, po novom zakonu isti idu na tehnički pregled, registruju se itd. Znači nije radna mašina, to je vozilo na motorni pogon. Evo našao sam i definiciju više puta pominjane radne mašine:
            „Radna mašina“ je svako vozilo na motorni pogon, osim motornih vozila, traktora, motokultivatora i bicikala sa motorom, koje je prvenstveno namenjeno za vršenje
            određenih radova sopstvenim uređajima i opremom, i koje po konstrukcionim osobinama ne može da razvije brzinu kretanja veću od 30 km na čas )kombajn, valjak, grejder, finišer, kopač rovova i dr.).
            Evo i za traktor:
            „Traktor“ je vozilo na motorni pogon konstruisano da vuče, potiskuje ili nosi izmenjiva oruđa za razne privredne radove, odnosno da služi za pokretanje takvih oruđa ili za vuču priključnih vozila.
            E sad to što vi kažete da pretičete traktor i sl. vozila na punoj liniji, to je ok i ja to radim ali ima ljudi koji tvrde da je to zakonom dozvoljeno. Nije dozvoljeno i još niko nije našao gde to u zakonu piše da je dozvoljeno.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Bilo je i pisalo je

https.autogas.rs

Comment

• gogi11
                CBC Senator XXL
                • 26.10.2009
                • 790
                • Sever Srbije - Novi Sad

e valjda je sve razreseno ovim postom pa nek "prvoborci" nauce nesto pa onda pametujte.

Comment

• kuzmar
                  Moderator
                  • 18.12.2009
                  • 783
                  • Lazarevac
                  • Pezo 207 1.6 HDI

Naša (ne)kultura u saobraćaju

Ovaj znak ima znacenje: ''Zabrana preticanja svih vozila na motorni pogon , osim motocikla bez prikolice ''
                  Oznacava put ili deo puta na kome je zabranjeno preticanje svih vozila na motorni pogon osim motocikla bez prikolice i bicikla sa motorom na dva tocka
                  .

A u aktuelno Zakonu o bezbednosti saobracaja nema definicije vozila na motorni pogon vec postoje definicije: Vozilo i Motorno vozilo.

Dok je u starom ZOBS-u ta definicija glasila ovako:
                  Vozilo na motorni pogon je svako vozilo koje se pokreće snagom sopstvenog motora, osim vozila koja se kreću po šinama

Iz ovih definicija proizilazi da je zabranjeno preticanje traktora i radnih masina (i motokultivatora) preko pune linije, te da je dozvoljeno preko pune linije preteci zaprezno vozilo, biciklu i motor bez prikolice.
                  www.paluba.info

Comment

• Milorad90
                    CBC Senator XXL
                    • 26.07.2007
                    • 975
                    • Beograd

A onaj deo da vozila koja ne mogu da razviju brzinu vecu od 40kmh na putu dozvoljeno je preteci?

Comment

• todorr
                      CBC Član
                      • 03.10.2007
                      • 63
                      • Bgd

Pa to i jeste tema cele ove price, nema toga vise. Samo mi nje jasno kako da ja od nazad provalim da li je u pitanju traktor ili zaprezno vozilo, npr uzak put, nema krivina i ne mogu da vidim da li je traktor / zaprezno vozilo dok ne krenem u preticanje. Sta onda? Krenes sa pretpostavkom da je zaprezno vozilo pa ako nije kazes "izvinite nisam znao da ste vi, mislio sam da je konj " ili voziti dovoljno dugo dok se ne kolovozu u vasoj traci ne ukaze konjski izmet, pa ako je temperatura pomenutog ne manja od 36 stepeni onda zakljucimo da je ispred zaprezno vozilo i slobodno krenemo u preticanje

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Nisam sihguran ali mislim da konj ima veću telesnu tempeaturu

https.autogas.rs

Comment

• todorr
                          CBC Član
                          • 03.10.2007
                          • 63
                          • Bgd

Pa i ja mislim, ali obzirom da ne merimo direktno u njemu onda tolerancija od par stepeni, malo se o'ladi dok padne a jos ako je niska temperetura asvalta

Comment

• marija12
                            CBC Veteran
                            • 15.04.2010
                            • 193
                            • Novi Sad
                            • Stilo 1.9JTD

Možeš vizuelno da utvrdiš, traktoru u saobraćaju po novom zakonu mora biti obeležen rotacionim svetlom, a pošto konj radi na nešto slabijem napajanju to svetlo nemaju gde da priključe pa je konj bez svetlosne signalizacije.

Comment

• todorr
                              CBC Član
                              • 03.10.2007
                              • 63
                              • Bgd

Mnogo ce km otkucati nasi cajgeri dok ne ugledamo neki traktor sa rotacijom Retko koji ima i farove, zadnja svetlosna grupa im je extra lux oprema a rotaciju ...

Comment

• Milorad90
                                CBC Senator XXL
                                • 26.07.2007
                                • 975
                                • Beograd

Pa zavisi kako gde, koliko sam primetio po Vojvodini se tolko kolko postuje.

Comment

Working...
                                X