Preticanje traktora na punoj liniji, dozovljeno ili ne?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Preticanje traktora na punoj liniji, dozovljeno ili ne?

Išao sam danas iz Kaća i vidim neki traktorčić ima rotaciju (žutu) još ja gledam koji mu je andrak, nije putar ni neka firma, a situacija kao iz teme. Ide 30 na sat, počinje uspon na petlju i traje više od 500-600 metara do uključenja na put, sve puna linija. Da ga ne obidje, išao bih brat bratu 10 minuta za njim.

Prošao sam ga na kant tako da nisma nagazio liniju
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• marija12
      CBC Veteran
      • 15.04.2010
      • 193
      • Novi Sad
      • Stilo 1.9JTD

Da na žalost retkost ih je videti sa osvetljenjem, nešto je bolje u Vojvodini a koliko sam primetio u centralnoj Srbiji kao da se zakon nije promenio. Nedavno sam u šumadijskom kraju slušao diskusiju meštana u lokalnom "kafiću", kako kritikuju neku patrolu koja je nekom "Miletu" napisala prijavu zato što je izneo đubre (stajnjak) na točkovima dok je prevozio to isto do njive. Nisam se uključivao u razgovor jer bi me verovatno istukli vilama, s' obzirom na to koliko su zapenili da štite nevinog "Mileta" koga boli ona stvar što je na magistralni drum izneo gomilu goveđih govanaca. U njihovim glavama nema ni trunke svesti da bi time nekome mogli da ugroze život. a svetlima, rotaciji, ispravnim kočnicama da ne pričam.
      A ja nesretnik stanem na Bulevaru, upalim sva četiri, uletim u apoteku, vratim se za manje od minut i dobijem čestitku od 5000 dinara. Žao mi je gospodine, ali zakon tako propisuje

Comment

• Damir_K
        CBC Član
        • 26.03.2009
        • 83
        • Beograd

Traktor se moze obici preko pune linije, ne sme se preticati preko iste.

Comment

• jomini
          CBC Senator XXL
          • 11.03.2007
          • 490
          • Novi Sad

Pa trebalo bi da se svako vozilo može obići preko pune. Nećeš ga valjda čekati dok ne dođe šlep po njega ili tako nešto...
          San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• Ji 4Tze
            CBC Senator XXL
            • 04.05.2006
            • 806
            • bg
            • Honda CR-V 4WD

Ne ne, moraš da ga čekaš, ko ono crveno svetlo na Pančevcu (ka gradu) što svetli za voz

Comment

• 1nsane
              CBC Senator XXL
              • 28.05.2007
              • 388
              • Umcari - Grocka

Kako su samo zbrljani ti pojmovi "traktor" i "radna masina" u starom zakonu, nije ni cudo sto ne moze da se protumaci.
              TRAKTOR (iliti tegljac, tj. truck) je mnogo siri pojam nego sto mislite i odgovor na to pitanje treba potraziti u tehnickim resenjima vozila, a ne u imenu. Traktor koji vi pominjete je poljoprivredna radna masina koja nije predvidjena za prevoz robe i putnika i nosi zelene registracione tablice. U starom zakonu je postojala stavka po kojoj se ta vozila nisu preticala vec obilazila ( ne mogu sad da se setim tacno kako glasi, uglavnom takvo pitanje mi je bilo na testovima kad sam polagao voznju i prosao sam sa 0 negativnih poena). Znam da su u toj stavci pomenuta vozila na motorni pogon (ne motorna vozila), poljoprivredna vozila, zaprezna vozila, motocikli bez prikolice i bicikli sa motorom a koja se krecu brzinom manjom od 20km/h. E, samo se ne secam dali je pomenuto "traktor bez prikolice" i "traktor sa prikolicom" sto cini bitnu razliku u saobracaju najvise zbog nepostojanja aktivnog kocionog sklopa na prikolici, a zatim i zbog preglednosti prilikom nailaska na takvo vozilo.
              Mene su jednom zaustavili posto sam na punoj liniji obisao poljoprivredno vozilo (traktor sa prikolicom) na smederevskom putu, oterali me pod konstatacijom da sam bezobrazan kad sam trazio da unesu u zapisnik registraciju vozila koje sam obisao - nista mi nisu napisali niti mi je naknadno bilo sta stiglo vezano za taj slucaj.
              A pitajte nekog iskusnijeg kamiondziju da vam pojasni pojam "traktor".
              NO BRAIN
              NO PAIN
              1_N_S_A_N_E

Comment

• marija12
                CBC Veteran
                • 15.04.2010
                • 193
                • Novi Sad
                • Stilo 1.9JTD

I po starom i po novom zakonu obilazi se nešto NEPOKRETNO a pretiče nešto U POKRETU, i tu nema dileme. Traktor se PRETIČE, bez obzira kako ga ti kategorisao i koliko se on sporo kretao. Ako bi smo tako tumačili zakon, onda bi svaki traktor bio radna poljoprivredna mašina (sporiji od 20km/h) pa kad na drumu naletiš na John Deer koji bez problema navlači 60km/h ti ga pretičeš na punoj jer je radna mašina. I odakle ta informacija da traktor ne može da ide brže od 20km/h, pa i motokultivatori mogu ići preko 40km/h. Sad sam na brzaka preguglao (traktor brzina) i nadjem da ovo traktorče LOMBARDINI može da navuče 41km/h, a koliko jačih i bržih ima.

Comment

• StudentBGD
                  CBC Senator XXL
                  • 18.12.2007
                  • 1027
                  • Beograd

Koliko, narocito kod nas?
                  Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• 1nsane
                    CBC Senator XXL
                    • 28.05.2007
                    • 388
                    • Umcari - Grocka

Originally posted by marija12
                    I po starom i po novom zakonu obilazi se nešto NEPOKRETNO a pretiče nešto U POKRETU, i tu nema dileme. Traktor se PRETIČE, bez obzira kako ga ti kategorisao i koliko se on sporo kretao. Ako bi smo tako tumačili zakon, onda bi svaki traktor bio radna poljoprivredna mašina (sporiji od 20km/h) pa kad na drumu naletiš na John Deer koji bez problema navlači 60km/h ti ga pretičeš na punoj jer je radna mašina. I odakle ta informacija da traktor ne može da ide brže od 20km/h, pa i motokultivatori mogu ići preko 40km/h. Sad sam na brzaka preguglao (traktor brzina) i nadjem da ovo traktorče LOMBARDINI može da navuče 41km/h, a koliko jačih i bržih ima.
                    1. Ko je tebe uopste slagao da je bilo koji zakon kod nas savrseno jasno definisan???
                    2. Ko te slagao da je poljoprivrednim masinama pod opterecenjem (traktor sa prikolicom) uopste dozvoljeno da se krecu brzinom vecom od 40 km/h??? (Ja ni ne tvrdim da ne moze, vec da ne sme, pogotovo pod opterecenjem)
                    3. Takodje su te i za ovo slagali - SVAKI TRAKTOR (tj. ono sto ti navodis pod pojmom "TRAKTOR") ZAISTA JESTE POLJOPRIVREDNA RADNA MASINA!!! ( da nije tako, ne bi imao zelene tablice)
                    I da skratimo pricu - ti slobodno PRETICI takva vozila kad ti se ukaze prilika (tj. kad je dozvoljeno preticanje), a ja cu i dalje da ih OBILAZIM kadgod naletim na njih (kada se krecu <20km/h, bez obzira na punu liniju), pa nek ostanem glup i neprosvetljen, ali bar mi se niko nece smejati i trubiti odpozadi zato sto mrljavim i razvlacim kolonu.
                    E.O.D. u ovoj temi za mene, jer ne vidim kuda uopste ovakva tema vodi i cemu sluzi.
                    NO BRAIN
                    NO PAIN
                    1_N_S_A_N_E

Comment

• marija12
                      CBC Veteran
                      • 15.04.2010
                      • 193
                      • Novi Sad
                      • Stilo 1.9JTD

Edukacija vozača amatera

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

Originally posted by 1nsane
                        a ja cu i dalje da ih OBILAZIM kadgod naletim na njih
                        Sa Acurom ili tramvajem?
                        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• srdjanissan
                          CBC Senator XXL
                          • 20.11.2008
                          • 720
                          • beograd

Originally posted by Ji 4Tze
                          Ne ne, moraš da ga čekaš, ko ono crveno svetlo na Pančevcu (ka gradu) što svetli za voz
                          ziva istina,cuo sam za taj-takav slucaj
                          kad koči,cepa gume i prevrće se!
                          papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

a traktori sa normalnim tablicama?
                            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• [darkside]
                              CBC Veteran
                              • 19.03.2009
                              • 107
                              • Beograd

Dakle ova diskusija je za neverovati.... Zabranjeno je preticati traktor/radnu mašinu/NLO preko pune linije. Onaj ko to ne razume, stvarno ne bi trebao da seda u kola, jer treba da ponovo polaže vozački ispit (u najmanju ruku). Koja bi bila svrha pune linije ako je dozvoljeno njeno "individualno" tumačenje?!?!? Pa to bi bilo isto kao kad bi neko pitao da li je dozvoljen prolaz na crveno: a odgovor: pa crveno je sugestija da ne bi trebalo da nastavite dalje! Zakon je Zakon i to je to.

Sasvim je druga priča šta mi radimo kad se vozimo iza traktora 5km/h natovarenog stajskim đubrivom, a puna linija sledećih 2 km...
                              od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

• marija12
                                CBC Veteran
                                • 15.04.2010
                                • 193
                                • Novi Sad
                                • Stilo 1.9JTD

He, he, he, pa procitaj prvi post u ovoj temi, i ja sam to isto zaključio viewtopic.php?f=7&t=50394#p770736
                                A sad kad neko pročitao sve, biće u dilemi šta je istina, ali nisu ovo jedini komentari na tu temu, ima po drugim temama puno sličnih tvrdnji. Žao mi je što nema nekog da stručno protumači ovo pa da se na temu stavi katanac kako je i red

Comment

Working...
                                X