"Prevodjenje" srpske vozacke dozvole na austrijsku

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ToNcA
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2006
    • 868
    • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
    • Mazda 6 2.0d

"Prevodjenje" srpske vozacke dozvole na austrijsku

Dragi drugari,

mozda je vec neko od vas video u mom oglasu - selim se u Austriju na neko duze vreme i interesuje me sledece:
    posto znam da 6 meseci smem da vozim sa "medjunarodnom" dozvoloma da posle toga moram da imam austrijsku.

Koliko sam cuo moracu ponovo tamo da polazem voznju (nevoljno ali sta da radim...) ali pre toga moja dozvola mora da prodje "proveru" odnosno da je predam njihovoj policiji kako bi proverili da li je legalna i "cista". Moje pitanje je da li za to vreme ja mogu da vozim na neki nacin, duplikat dovole i tako to?

Nadam se da neko zna ovo, hvala unapred.

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
  • X9
    CBC Senator XXL
    • 28.06.2005
    • 3179
    • Wien-Sabac
    • RX-8 i X-9

Re: "Prevodjenje" srpske vozacke dozvole na austrijsku

nemozes...i isto tako mora neko da ti da potvrdu da si njegov auto vozio 6 meseci po Austriji .uz tu potvrdu i taj auto koji je naveden u potvrdi ides da polazes voznju i poznavanje samog auta.to izgleda ovako,inspektor ce sesti sa tobom u auto,provozati se nekih 20-30 minuta,pokusati da te navuce na neku gresku,i ispitivati usput o autu koji vozis,gde sta stoji.onda cete otici do nekog "poligona" gde ces pokazati parkiranje unazad u "garazu",i pokazati mu opet auto i gde se sta sipa i sta se kontrolise.ovo rade namerno jer dosta njih dobije potvrdu od nekog da je vozio auto,a ne zna ni gde je baterija a kamoli nesto vise.
    ako sve prodjes,predajes svoju dozvolu,i dobijas njihovu ali i nasu nazad gde ti je uvedena zabrana te kategorije koju si dobio na EU dozvoli.sramota je da mnoge africke drzave ne moraju da rade prevod dozvole vec je menjaju 1-1,sto na zalost za nas ne vazi,sam pokazatelj vrednosti drzave koja stoji iza nas.
    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• CLD
      CBC Senator XXL
      • 08.02.2005
      • 1225
      • Belgija - ranije Luna-Chico

nema to veze sa drzavom, vec sa ljudima koji su napustili tu istu drzavu i doselili se tu. Ovde se menja 1:1 bez problema, naravno da ide na proveru u policiju prvo, pa za 10ak dana se dobije Belgijska.

Comment

• zmaj_pa
        CBC Senator
        • 13.05.2007
        • 232
        • Klagenfurt am Wörthersee-Pancevo

Bogami veselje ce da ti bude......Prepis vozacke ce da te kosta novaca a bogami i zivaca.Kad polozis voznju nasu vozacku predajes Policiji,zajedno za zahtevom za njihovu.Onda oni to proveravaju i proveravaju i proveravaju.....U mom slucaju je bilo skoro 2 meseca.Mocices da vozis bez problema jel ces dobiti potrvrdu da imas polozeno i da si trenutno u statusu zamene.Sa te strane nema problema.....Problem lezi u tome sto je Miki napisao da inspektori pribegavaju raznim trikovima na poligonu voznje.Dobro se pripremi sta je sta i gde je sta....Najcece pitanja su da objasnis oznake na pneumaticima do najstinijih detalja,gde se sipa koja vrsta tecnosti itd.....Kad sve prodje uspesno,dobijes njihovu vozacku a nasu ti oduzimaju dok god ne vratis njihovu....Znaci arhiviraju i pozdtav...

Comment

• ToNcA
          CBC Senator XXL
          • 31.01.2006
          • 868
          • Mazda 6 2.0d

Znaci zabava mi ne gine.

Sto se oznaka na pneumaticima tice to je ok - snacicu se a znam i gde se ulje sipa . Samo na kom ce jeziku da me pitaju? Ja Nemacki bas i ne znam a tesko da cu ga nauciti za 6 meseci. Jel znas mozda od kada traje 6 meseci koliko mogu da vozim sa nasom dozvolom - od kada dodjem u Austriju ili od kada mi je izdata radna dozvola (a radnu dozvolu sam dobio pocetkom jula ali idem pocetkom septembra)?

A jel mogu sa tom potvrdom da vozim i van Austrije ili samo tamo?

Jel mozda znas koliko to kosta, ja sam dobio info da je nekih 400e?

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• zmaj_pa
            CBC Senator
            • 13.05.2007
            • 232

Pa vazi od vremena kad pocnes da boravis u Austriji....znaci kad stignes treba da se prijavis......Od tog momenta 6 meseci.Sto se placacanja tice moze biti da je 400 eura ali samo jedan cas voznje i polaganje....stvarno nebih znao precizno da ti kazem zavisi od skole......Vadjenje samog dokumnta je 100 eura.Sve u svemu nije bas jeftina zajebnacija....ali zamisli one sto prvi put vade dozvolu....Oni moraju 6 meseci da se odreknu nasusnih potreba samo za vadjenje te plastike 12x5 cm Sto se tice polaganja manje vise nije problem....Ja kad sam polagao i prevodio dozvolu nisam znao ni rec nemackog....Ako znas engleski nije problem jel vecina tih policajaca ima osnovno znanje engleskog.Ne znam gde ces boraviti u Austriji ali najbolje da se raspitas koja auto skola radi sa strancima (imaju instruktore sa znanjem naseg ili bos ili hr jezika)a to je slucaj u skoro svim vecim gradovima.Te auto skole imaju uhodan sistem i kod njih uglavnom dolaze ti policajci sa pretposavkom da kandidat ne zna nemacki......Uostalom za 6 meseci mozes da se pripremis za polaganje ispita....Odmah upisi neki integracioni kurs,gledaj tv slusaj radio....Kad ti melodija udje u glavu jezik nije uopste tezak.Sa potvrdom mozes da vozis na podruciju cele EU to nije problem......

Comment

• ToNcA
              CBC Senator XXL
              • 31.01.2006
              • 868
              • Mazda 6 2.0d

Da, a sto se grada tice - vidimo se na jezeru

Tako ako imas neku skolu za preporuku u Klagenfurtu - slobodno pucaj jer ja bih to sa dozvolom da resim sto pre...

Hvala na informacijama

Comment

• zmaj_pa
                CBC Senator
                • 13.05.2007
                • 232

Aha znaci Klagenfurt...Sto se jezera tice kasnis,jel se zavrsava Sezona.Ali uvek postoji induca Godina.Imam auto skolu to nije problem sredicemo nesto...Moj bi ti predlog I bio da to odmah resis I necekas 6 meseci...Za auto skolu divines informaciju popodne koliko kosta it'd...sad idem do grada pa kad se vratim Pisem detalje

Comment

• zmaj_pa
                  CBC Senator
                  • 13.05.2007
                  • 232

Evo me se najsvezijim informacijama......Znaci auto skola se zove "Hörtis fahrschule"Nalaze se na Villacher Ring 37, Tel +43 463 / 55 371.Imas tri opcije:
                  1.Alex Haber-Austrijanac sa odlicnim znanjem engleskog jezika
                  2.Dijana Vatres-Bosanka iz Sarajeva predavanje na Bosnjackom
                  3.Stanoje Prvulovic-kako neko rece treci put bog pomaze pa ces kod ovog potonjeg dobiti sve informacije na tebi potpuno razmumljivom jeziku....
                  Inace svo troje vaze za odlicne instruktore voznje i njihovi kandidati imaju 98% prodju kod polaganja vozackog ispita.
                  E sad cena....trenutno je 280 eura.Znaci jedan cas koji hteo nehteo moras da uzmes da bi izasao na polaganje vozackog+plus samo polaganje.Kazu da ce se cena menjati uskoro koliko to niko ne zna da kaze.Samo vadjenje dokumeta te kosta 55+16+19 eura znaci sve ukupno 90 ojra ako ne racunas nesto da pojedes i popijes taj dan.........
                  Ovo ti je sajt od auto skole (mozes da vidis i face koje sam gore pomenuo kao i vozni park) http://www.fahrschule1.at/crew.php
                  A ovo je obrazac koji trebas ispuniti da bi zapoceo preceduru prevodjenja dozvole http://www.help.gv.at/Content.Node/docu ... ntrag2.pdf

Od prilike kad budes tu,javi se pa cemo da se organizujemo nesto da neobijas pragove bez preke potrebe,ja sam kroz to vec prosao pa sam upoznat sa procedurom!
                  E da ona potvrda da si vozio auto u Austriji od nekog ti ne treba.......Samo viza(radna dozvola)pasos i nasa vozacka dozvola.Potreban je i lekarski pregled ali to se dobija u prostorijama auto skole na licu mesta tako da ako si zdrav i prav nece biti vecih problema........
                  Aj uzdravlje

Comment

• ToNcA
                    CBC Senator XXL
                    • 31.01.2006
                    • 868
                    • Mazda 6 2.0d

Hvala druze!

Ja sam od 1. septembra tamo pa cu videti da iskombinujem koja 3 meseca ce mi biti najbezbolnije da nemam dozvolu .

Hvala jos jednom i vidimo se u Kl

Comment

• ppejic
                      CBC Član
                      • 09.09.2007
                      • 75
                      • Dornbirn-Nis

Originally posted by X9 View Post
                      ...i isto tako mora neko da ti da potvrdu da si njegov auto vozio 6 meseci po Austriji .uz tu potvrdu i taj auto koji je naveden u potvrdi ides da polazes voznju i poznavanje samog auta.
                      Da li je ovo proverena informacija?
                      LOGAN 1.4 MPI Preference + AC

Comment

• zmaj_pa
                        CBC Senator
                        • 13.05.2007
                        • 232

Originally posted by ppejic View Post
                        Da li je ovo proverena informacija?
                        Netreba potvrda......

Comment