Zimske gume

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vlada_nbgd
    CBC Senator XXL
    • 11.09.2005
    • 1066
    • Novi Beograd/Topcider
    • ford focus sport pack

Re: Zimske gume

@Uzelac

Ka sto rekoh mala dimenzija tocka 13-14 u glavnom sa sobom nosi uske gume tipa od 145-185,naravo uopsteno gledajuci,i ti automobili kao takvi mnogo lakse prolaze zimi sa letnjim gumama nego automobili sa npr 205/55/16.To je poenta mog posta ,a verovatno i objasnjenje sto se toliko clanova iscudjava sta ce im zimske gume zimi.
    Ovo ne kuckam napamet niti iz dosade cista praksa...imam preko 200 000 km napravljenih po (beo)gradu i uvek sam prolazio zimu sa dobrim letnjim gumama sve do ovog focusa.Naravno zimska guma zimi je najadekvatniji izbor.
    Drugo obratio sam se zoranu jer i sam imam corsu b i znam koja je dimenzija na njoj i da taj auto se bez problema vozi zimi po gradu sa dobrim letnjim gumama.
    FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• Uzelac
      CBC Senator XXL
      • 03.12.2006
      • 1717
      • munZe

Stvari iz konteksta izvlaci onaj koji poredi generalno uske sa sirokim-niskoprofilnim. Guma ne mora da bude siroka da bi bila niskoprofilna, niti uska guma mora biti visoko profilna.

Treba porediti:
      - uska vs siroka i tu po snegu pobedjuje uska.
      - velikog precnika/obima vs manji precnik/obima, tu verujem da nema neke razlike
      - niskoprofilne vs visokoprofilne, i tu verujem da nema neke razlike

A sada, siroka niskoprofilna ce izgubiti od uske visokoprofilne, ali ne zato sto je niskoprofilna, vec zato sto je siroka. Ova druga ne dobija zbog precnika, vec sirine.

Da li se sada razumemo ?
      Bilo bi dobro i slazemo

p.s. tema je zimske gume, ne gume za Corsu i ne gume za letnje suvo vreme.
      work in progress

Comment

• Vlada_nbgd
        CBC Senator XXL
        • 11.09.2005
        • 1066
        • Novi Beograd/Topcider
        • ford focus sport pack

I razumemo i slazemo
        FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

@uzelac pricam iz svog iskustva sa automobilima koji su bila na 14" ili 13"
          znas za ono kad nemoze da se izadje zimi uzbrdo pa ga onda vozis u rikverc,da bi imao veci pritisak na pogonske tockove ?
          ili ono da se guma malo ispusti da bi bolje prianjala na klizavoj podlozi ?
          a opet kad je guma sira ,gura vecu povrsinu ispred sebe,pa su vece sanse da "zapne" u snegu na uzbrdici.
          ima jos jedna razlika nisko profilna guma iste sirine kao visoko profilna je obicno na vecem pritisku pa je "tvrdja" ,lakshe kliza a i pravi se sa jacim obodom gume pa je kruca i pri istom pristisku...
          ima tu svasta.
          nije tako prosto.(ocu da kazem ,da JA nemam pojma sta sve utice)
          vrlo je vazan pritisak na podlogu i gumu sa istom sarom..veci pritisak bolji "grip" ,zato i imaju klasicni automobili sa zadnjom vucom ogromnih problema na usponima zimi.

da dam primer ,proslu zimu sa novim lentnjim Tigar sigura 145/80 13" na prednjim i takvim na zadnjim ali sa dobrom sarom a ne novim.nisam imao zaista nikakvih problema.a secate se kakva je zima bila. Sa Petlovog brda do centra grada i danju i nocu,nisam joj trazio limit,koliko mogu..kroz krivinu . vozio sam isto kao i da imam celave gume.

mislim da se svi razumemo, a zanmljiva je rasprava u smeru..koliko siroka ili koliko uska guma ? bez obzira da li zimska ili letnja.?
          a posto je tema ZIMSKE gume.
          onda naprimer koju dimenzeiju zimske gume mi savaetujete i zasto bas tu ?
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

moramo li u odredjenom kalendarskom periodu imati zimske pneuomatike, po novom zakonu, ili ne?

ako da, gde to pise
            ako ne, gde to pise
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• StudentBGD
              CBC Senator XXL
              • 18.12.2007
              • 1027
              • Beograd

Pise u SAT reviji,broj 241 od 8. jula. Valjda ce biti definisano u "onom" "Pravilniku o tehnickim uslovima", kada ga napokon i definitivno usvoje ne jesen.
              Kazu da ce biti obavezne od 1.11.-1.4.,a u gepeku i lanci
              Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• deki-ascona
                Bio nam je drug! RIP
                • 10.04.2007
                • 2118
                • NI , Trosharina

Usvajanje tog pravilnika je u stvari dobar nacin da nas nateraju (tacnije da sami sebe nateramo) da stavimo sve 4 zimske. Svi nesto cinculiramo i taktiziramo, ovako moramo i to je to.
                Originally posted by Valent Vudriga
                ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• YUgisa
                  CBC Senator XXL
                  • 05.06.2008
                  • 793
                  • Subotica
                  • Yugo 1.1 EFI

Kada propisu koliko godina ta guma moze biti najvise stara, a to je 2 ili najvise 4 godine, onda mozemo da pricamo o bezbednosti u saobracaju...
                  Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Proizvodjaci guma su naveli da je guma apsolutno bezbedna do 7 god. starosti,naravno ako je dubina sare propisna i ako nije stajala sve vreme na suncu pa je ispucala.Po tvojoj logici,ako sada kupim novu gumu koja ima dot 3208 mogu da je vozim samo ove zime jer ce vec iduce biti nebezbedna?

Comment

• YUgisa
                      CBC Senator XXL
                      • 05.06.2008
                      • 793
                      • Subotica
                      • Yugo 1.1 EFI

Koliko sam ja upoznat sa time, proizvodjaci navode da guma pocinje gubiti svoja svojstva posle 2 godine a posle 4 je izgubila ne znam koliko procenata svojih svojstva (nisam siguran koliko procenata tacno ali bilo je preko 50%)... Imao je moj cale trajalke, 5 godina stare, 6mm sare iako je presla poprilicno kilometara, pukotine je imala duboke ko i sama sara... Jeste da je niskobudzetna guma, ali ne verujem ni da su mnogo skuplje bas toliko imune da izdrze 7 godina... A imao sam i visokobudetnu gumu staru 7 godina pa bas vec nije ulivala mnogo poverenja posto je pocela da se raspada odjednom ubrzano... Preko 4 godine sigurno ni jedan proizvodjac ne daje preporuku...
                      Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• gorans
                        CBC Senator XXL
                        • 09.03.2010
                        • 1525
                        • Beograd

Evo link
                        http://www.automagazin.rs/vesti.php?id= ... va%C5%BEna?

Comment

• Laguna 2002
                          CBC Senator
                          • 13.12.2009
                          • 297
                          • Bačka Palanka

Džabe i dubina šare kada guma izgubi svojstva. Naime, ćale pre 5 godina kada je kupio novu Ladu 112 skine neke ruske koje su bile na njoj i ubede ga da kupi Barum ( kao sada su dobre uzeo ih Continental, a cena u rangu sa Tigrom a jeftinije od Save i sl. ). Posle četiri godine ubedim ga da promeni gume jer mu ove ne valjaju i uspem ( uzeo 4 kom Michelin ). Nije mogao da veruje koja je razlika. Barum koje smo skinuli mogao sam prodati kao nove jer je šara bila odlična, ali guma je bila tvrda i pri naglom kočenju auto se ponašao kao sanke ( nema ABS ).

Comment

• GadGet
                            CBC Senator
                            • 15.08.2007
                            • 206
                            • Nbgd, Vozdovac

Ma ko nema dva auta -jedan zimski, jedan letnji- celava mu keva. I da ih obavezno menja svake godine jer gube svojstva i nista od tehnickog.

Dokle cu da citam ovakve gluposti?

Puca mi bas da menjam gume ako nisu potrosene. Ok je imati letnji i zimski set, ali da ih menjam svake dve godine a sa oba seta predjem ukupno 20000km za isti period na autu koji je bukvalno 99% svog vremena u garazi, sve mi nesto cvile jaja za gumena svojstva i kampanje proizvodjaca da su gume stare 2 godine za bacanje-a sve u cilju trenutnog povecanja profita

Comment

• Laguna 2002
                              CBC Senator
                              • 13.12.2009
                              • 297
                              • Bačka Palanka

Da me neko pogrešno ne shvati ove gume nisu valjale ni nove. Skroz su plastične i zaustavni put je dosta duži a posle 4-5 godina izgledaju ko nove ( baš zbog toga što su tvrde i slabo se troše ).

Comment

• sri98
                                Admin od Trpeze
                                • 24.10.2004
                                • 7262
                                • Republic of Konjarnik
                                • Toyota Corolla E 210

Originally posted by Chubbs
                                moramo li u odredjenom kalendarskom periodu imati zimske pneuomatike, po novom zakonu, ili ne?

ako da, gde to pise
                                ako ne, gde to pise
                                za sada, pise samo na tarabi
                                Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

Working...
                                X