koji ima bolje ubrzanje, maksimalnu brzinu, ležanej na cest... i sve u svemu koji je bolje za kupiti???
Suzuki swift GTi VS ford fiest XR2i
Collapse
X
-
Ovako, imao sam i jedan i drugi auto. Tachnije recheno: Fiestu sam imao "legalno" do nedavnoa Swift sam vozikao ovde po Kos. Mitrovici nekih 7-8 meseci ali je bio bez tablica (ovde je do nedavno moglo da se vozi bez tablica, samo sa osiguranjem
). Zato Swift "zvanichno" ne rachunam da sam imao kao auto, to je bila neka kombinacija i brzo sam ga zamenio za kesh
Elem, moji utisci su sledeci: oba auta su perolaka kategorija, klasichni gradski autic tipa "zujalica" i za josh neke krace medjugradske relacije. Vishechasovna putovanja smaraju i jednim i drugim (Fiestom probao, Swiftom nisam mogao, ali dovoljno sam imao iskustva da znam da je tako) tako da zaboravi na odlazak na more ili zimovanje jednim od ova dva modela. Nazhalost, to je jednostavno tako jer nashi putevi su takvi kakvi su a oba modela bukvalno svaku neravninu prenose na bubrege i kichmu putnika shto jako brzo umori... U svakom sluchaju cesh bez problema da oduvash mnogo jache mashine na papiru, narochito pri preticanjima od 80 - 120 km/h kad oba modela u trecoj brzini jednostavno oru asfalt! To je pre svega jer su laki, a kad im je motor u rezhimu najveceg obrtnog momenta imash utisak da vozish FerrariMedjutim, kombinacija menjach-motor je ipak bolje odradjena u Fiesti, motor ima bolji odziv u svim stepenima i lako poviche dok kod Swifta ponekad mora malko da sachekash...
Fiesta XR2i ima SOHC motor na nekih 110 KS shto na njenih nepunih 900 kg znachi mnoooogo zabaveMotor, iako 8v, ima nekako ravniju liniju obrtnog momenta pa chim naslonish nogu na pedalu gasa odmah reaguje, stvarno fenomenalan setup. Sa druge strane, Swift (ne znam koliko tachno ima KS) sa 16v ima nekako loshiji setup u smislu da do nekih 3000 rpm motor ne vuche dobro, tek tad osetish da povuche a na 4500 rpm vec lepi za sedishte. Inache, motor u Swiftu je bio (tipichno Japanski) prava zujalica i obrtometar je prikazivao max 8000 rpm
Fiesti je crveno polje pochinjalo na 6500 rpm ali je ipak imala bolji odziv na gas u shiroj oblasti obrtaja motora. Sem toga, Fiesta je manje troshila, narochito po gradu, gde je Swift jednostavno neutoljivo zhedan. Na otvorenom Fiesta na 120 km/h u petoj troshi ispod 6,5 litara, a Swift tek preko 7 litara.
Shto se kvaliteta izrade tiche, kao i same putnichke kabine, ipak mi je Fiesta ostavila bolji utisak pre svega zbog utiska da sedish u malo sigurnijem i malo stabilnijem autu od Swifta. Naravno, oba su u principu izuzetno potencijalno opasna jer teraju na oshtru vozhnju a ako dodje do nekog s*anja ne mozhesh da rachunash na krutost shasije ili bezbednosne pakete, airbag i slichno, tako da chak i manja chukanja mogu da imaju teshke posledice po putnike u njima. Ipak, Swift deluje kao totalni "golac", da se tako izrazim, jako slaba shasija, kvalitet izrade enterijera losh, puno cvrchenja i krckanja u vozhnji, a ni od opreme (bar ovaj auto koji sam ja imao) nema nishta sem podizacha koji stalno crkavaju... Motor je dobar detalj, jako voli da se vrti i preko 4500 rpm je pravo zadovoljstvo voziti auto, ali na nizhim obrtajima nema nikakvog efektaVerovatno mu kriva obrtnog momenta izgleda kao vrh Triglava, mora da se stalno tera na visoke obrtaje shto obzirom na jaaaako loshu zvuchnu izolaciju (isto kod Fieste) brzo zamori jer imash utisak kao da se vozish u motornom prostoru ispod haube, tik pored motora... Da je brz - jeste, ali da je zadovoljstvo voziti ga brzo - meni barem nije bilo. Isuvishe buchan, nestabilan, a potroshnja preko 140 km/h je kriminalna...
Sa Fiestom XR2i sam imao jako lepo iskustvo, imao sam je skoro chetiri godine i po meni je u ovom poredjenju daleko bolji izbor. Rekoh, ima malo manje snage na tochkovima od Swifta, ali zato dobro vuche vec na 2500 rpm, a Swift se stalno mora terati preko 4500 rpm, tako da je Fiesta malo umereniji setup i bolje reshenje za svakodnevnu vozhnju. Sem toga, sama konstrukcija mi izgleda jako robusno, kvalitet izrade je dobar i unutra se ni posle 14 godina rada nisu chula nikakva cvrchanja ili krckanja plastike. Na otvorenom, pri nekih 140 km/h je nivo buke u oba modela jako visok, ali je u Fiesti ipak malo bolja zvuchna izolacija. Preko 150 km/h ih stvarno nema smisla voziti, iako su po defaultu za sportsku vozhnju ipak su samo za gradska cimanja i trke tipa od semafora do semafora. Uci prebrzo sa jednim od njih u krivinu je veliki rizik, pre svega zbog male tezhine i nestabilnosti izuzetno lakog zadjeg kraja. O nekom krstarenju @ 160-170 km/h nema ni govora, osim ako ne planirash da izgubish sluh, buka i vibracije su nesnosni, probao sam lichno...Ipak, u svim ovim poredjenjima je Fiesta nekako za dlaku bolja. E sad, mozhda sam ja imao srece jer sam je kupio iz uvoza (Italija) i plus od prve vlasnice, odredjene gospodje Carle
, pa je bila jako ochuvan primerak. To su mi i potvrdili ljudi iz Ford GAGA servisa (Cerski venac - preporuka), gde mi je recheno da imaju chesto "posla" sa XR2i modelima, ali da su to uglavnom primerci na izdisaju, pa su se prosto ishchudjavali kako je moja bila ochuvana i u dobrom stanju
Tamo sam inache dva puta chistio dizne od kriminalno losheg goriva koje sam sipao na jednoj pumpi u Kos. Mitrovici (vishe nikad...
) i opet su mi rekli da je dosta osetljiva na loshe gorivo pa obrati opazhnju na to - dizne brzo zachepe shto se manifestuje 20 % slabijim performansama i isto toliko povecanom potroshnjom. Elem, imao samo i puno srece jer je gospodja Carla naknadno u Fordovom servisu ugradila klimu, pa sam imao klimu u autu za koji bi mnogi posumnjali da ima i grejach za zadnji vetrobran
Od opreme je imala AC klimu, elektro-podizache, alu-felne, shiber, maglenke, dakle shto bi rekli u oglasima "full bez kozhe"
Nije to toliko bitno koliko chinjenica da je sve funkcionisalo bez problema, tu i tamo poneki prekidach, jedno 3-4 zamene silen blokova koji crkavaju k'o ludi (to im valjda slaba tachka, ali je zamena srecom jeftina) i samo kvalitetno ulje i bez problema sam vozio skoro 4 godine. Swift nisam dugo drzhao, pa nisam ni imao prilike da se detaljnije "upoznam" sa karaktersitichnim kvarovima, mada mi je za tih 7 meseci crkao ventilator hladnjaka, otkazao alternator, i dva puta otkazao podizach stakla.
Shto se odrzhavanja tiche isto s*anje - delove cesh teshko da nadjesh i za jedan i za drugi, ono shto mozhesh da nabavish novo je skupo, a za neke delove ti kao jedina solucija ostaju auto otpadi u havarisani primerci pa ako imash srece naci cesh to shto trazish...
U svemu ovome ima samo jedna stvar koja je najbitnija a to je da su u pitanju mali automobili koji imaju sportsku notu i "brze" motore, i kao takvi su uglavnom izlozheni torturi i maltretiranju od raznoraznih napaljenih vozacha koji im uglavnom "izvade dushu". Druga stvar je shto su u pitanju "sportski automobili" chiji motori jesu sa malo vishe snage, ali su istovremeno jako napregnuti i kratkog veka pa ako josh nisu redovno odrzhavani i pre svega bez redovnih zamena ulja - to je vec super recept za sheban motor, odnosno auto u celini. Tako da morash da budesh xtra oprezan i strpljiv pri kupovini, dobrih primeraka ima jako malo, i kao takvih ih se vlasnici ne odrichu lako. Ako naletish na ochuvan primerak (dobro proveri sve, po mogucstvu u nekom servisu) kupuj, u suprotnom ako pozhurish mozhesh da se opechesh samo tako, oba modela su jako zahebani za odrzhavanje, ne koliko su skupi vec koliko uchestalost kvarova zavisi od toga kako su odrzhavani, pa ako imaju loshu istoriju popravkama nikad kraja...
Smorih...Mada, nadam se da ce ti ovo bar malo pomoci oko izbora. Necu ti direktno sugerisati koji je model bolji, mada je moje lichno iskustvo bolje sa Fiestom, pa sam mozhda pomalo pristrasan
U svakom sluchaju puno srece u kupovini, i samo strpljivo
Pozz =]
-
-
Originally posted by starac vujadin115 ima bez katalizatora, 101 sa.
Suzuki Swift GTi:
Dimensions
Wheelbase: 2245 mm 88.38 in
Length: 3670 mm 144.48 in
Width: 1545 mm 60.82 in
Kerb weight: 750 kg 1653.46 lb
Aerodynamics
Drag coefficient: 0.35
Engine
Manufacturer: Suzuki
Type: S-4
DOHC
16 valves total
4 valves per cylinder
Main bearings: 5
Bore x stroke: 74.00mm × 75.50mm
Bore / stroke ratio: 0.98
Displacement: 1298 cc 79.20 cu in
Compression: 10.00:1
Fuel system: Suzuki fuel inj.
Aspiration: Normal
Max. output: 102.4 PS (101.0 bhp) (75.3 kW)@6600 rpm
Max. torque: 108.0 Nm (80 lbft) (11 kgm)@5500 rpm
Coolant: Water
Specific output: 77.8 bhp/litre
Specific torque: 83.2 Nm/litre
Performance
0-60mph: 8.6 s
Quarter mile: 16.80s
Top speed: 183 km/h
Power to weight: 134.67 bhp/ton
Chasis
Engine location: Front
Engine alignment: Transverse
Suspension front: I.MS.ARB.
Suspension rear: TBA.TrLi.DiaLi.CS.
Brakes: VeDi/Dr-S
Transmission: 5M
Drive: FWDOTS
Comment
-
-
Pretpostavljam da si malo mladji kad si ovo napisao...Imam kuci bar 5 testova Suzuki Swift 1.3 gti izmedju 89-91, izmedju ostalih u domacem Automobilu i slovenackom Avto magazinu, koji je testirao verziju bez katalizatora. Kada su se pojavili katalizatori sredinom osamdesetih automobili su dosta gubili od snage. Jos jedan dobar primer je Peugeot 405 Mi16 - 160 bez, 147 sa katalizatorom. I u svakom slucaju Swift ide preko 190km/h, cak i u slabijoj verziji. Oko 180 je isla prethodna verzija "kockica", cije testove sa merenim podacima takodje imam. A inace sam vozio taj auto, kao i Fiestu xr2i, ali sa motorom 1.8 16v (130ks). Suzuki ima bolji motor i menjac (izvanredni su), ali Fiesta se bolje ponasa na drumu, stabilnija je. Fiesta ima zadnje dobose, a Swift disk svuda, ali posto je lagan nije ni on bas nesto sjajan u kocenju. Kada se Swift vozi preko 160km/h oseca se neka nesigurnost, previse je lagan. U to vreme kada su bili aktuelni za njega i Kadett GSi 16v govorilo se da su "mrtvacki sanduci na tockovima". Unutra su losi i jedni i drugi. Swift je jeftin i krcka, a Fiesta dosadna...Swift ima atraktivne kadice unutra, ali u sustini su jeftina i ako ga vozi neki grmalj brzo ih "ispegla". Suzukiji su ovde cesto bili na trkama i relijima i treba se cuvati tih primeraka, a cesto su bili i udarani. Kada bih birao izabrao bih Peugeot 205 gti 1.6 ili 1.9 svejedno.
Comment
-
-
Samo malo dodao
Imali smo swifta 10 godina, razlika u konjazi se javja u zavisnosti od trzista, moj je bio za hrvatsko trziste, takodje 115 konja, kupili sa nekih 20k km, a prodali sa 198k, za to vreme, sve sto smo menjali je prednji amorti, plocice, menjali ulje, i jednom remont desnog homokinetickog zgloba, , dva puta svecice, i to je sve od ulaganja, ja mislim da vise nego extra za sportaka, vec parira sa nekom golfom
Ja ga vozio vise od 220 na autoputu, po satu, do toliko je gravirano, al otisla kazajka ispod... jako dobro ide, ne trosi mnogo, ja mislim da je dobar izborFun starts @ 3000 RPM
Alfa Romeo 146 1.8 Ts
Comment
-
-
na ovom sajtu imas puno informacija, i lepih stvari za njega: www.ssgti.comFun starts @ 3000 RPM
Alfa Romeo 146 1.8 Ts
Comment
-
-
Originally posted by starac vujadinPretpostavljam da si malo mladji kad si ovo napisao...Imam kuci bar 5 testova Suzuki Swift 1.3 gti izmedju 89-91, izmedju ostalih u domacem Automobilu i slovenackom Avto magazinu, koji je testirao verziju bez katalizatora. Kada su se pojavili katalizatori sredinom osamdesetih automobili su dosta gubili od snage.OTS
Comment
-
-
saby
Ja ga vozio vise od 220 na autoputu, po satu, do toliko je gravirano, al otisla kazajka ispod... jako dobro ide, ne trosi mnogo, ja mislim da je dobar izbor
Pazi, chovek je lepo pitao za mishljenje i mislim da bi trebalo da mu prenesemo lichna iskustva, bazirana na REALNOSTI, a ne na imaginarnim prichama i neistinama.
Vec sam napisao da sam Swifta GTi vozio najvishe 175 km/h, mozhda, naglashavam MOZHDA je mogao josh 5-10 km/h vishe, ali to je vec diskutabilno. Chak i na 175 km/h su vibracije i buka tako nesnosni da se auto bukvalno RASPADA.Ali motor, sve i da se izdrzhi sva ta buka "ala lansiranje space shuttla", jednostavno NE MOZHE DA RAZVIJE 220 km/h!
Govorimo o Swiftu koji ima motor 1,3 l 16v i nekih 1290 ccm, tako da je 220 km/h stvarno smeshan navod...
BTW. Fabrichki je max brzina za Swift GTi 1,3 16v 183 km/h, odnosno 188 km/h za model bez cat-a. Kako si mu ti nabio 220 km/h - nemam pojma, ali bi terbalo da obavestish Suzuki da im test vozachi nemaju pojma...
Dakle, chovek kupuje auto, u pitanju su investicije i igra nerava. Tako da, nemojmo davati pogreshne/loshe informacije, nije u pitanju zahebancija nego chovekove pare i opshte dobro.
Opet kazhem, Swifta sam vozio 175 km/h, Fiestu brzhe nekih 10-15 km/h, i osecaj sigurnopsti i stabilnosti je ipak bolji u Fiesti. Oba modela su jako kruta i neudobna na tim brzinama zbog loshe shasije, loshe zvuchne izolacije i nisu za iole normalnu (podnoshljivu) vozhnju pri brzinama vecim od 150 km/h. Ipak, ako mogu da biram, pre bih izabrao da u sluchaju "ne daj Bozhe" budem u Fiesti nego u Swiftu. Oba modela neko nazva "mrtvachki kovcheg na tochkovima", ali je Swift josh pride i kovcheg bez poklopca.kez
Dakle, potpisujem da je Fiesta stabilnija i za dlaku brzha, i da se pri tim brzinama bolje ponasha, ali da niti Fiesta XR2i (1600 ccm, 110 ks), a josh manje Swift (1290 ccm, 101 ks) mogu da "dohvate" 220 km/h, naravno pricham za stock varijantu.
Tako da, smanji dozhivljaj, chovekov novac i zdravlje su u pitanju.
Pozz =]
Comment
-
Comment