Skladistenje automobila preko zime?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Skladistenje automobila preko zime?

Da (na žalost) mislio sam na troškove koje pominje Chubbs. Znam ja da dupliraju cenu nego se ponadah da bi moglo biti manje.
    Za prepravke bolje pitati "Pera Žderu" i njegove elektroničare. Kako je trafo najskuplji deo moguće da sama elektronika ne bi koštala više od 20€. Ipak da ne nagađam, elektorničari javite se!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• mobbdeepqb
      CBC Senator XXL
      • 19.07.2009
      • 383
      • beograd

Mene zanima nesto drugo.Imam garazu sa grejanjem u kojoj bude oko 20 stepeni i isteram ga napolje na na primer -10.Da li to smeta autu posto je to veliki pad temp.u roku od pola minuta?

Comment

• Paranoid
        CBC Senator XXL
        • 13.01.2009
        • 622
        • Beograd
        • Fiat 131 1300

Razumem kad neko kaze kod jutarnjeg paljenja da je "stresno" za motor ali ti si genije
        Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

nemoj tako, moze da se preladi ....
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Može i ovako: drž' ti njega napolju pa posle paljenja uteraj na +20 to nikako ne mož' bit' loše
            Ili se u tople krajeve pa kad zagreješ motor nazad u zimu!
            I najvažnije: pazi se promaje!! Od promaje nema ništa gore!! Ako ti auto navata promaju skroz si ga naderao

P.S.
            Ne mogu da verujem da si ozbiljan ... a u tom slučaju ti je šala uspela!
            Ili možda jesi??! (izvini onda, ali kako da te drugačije ubedimo?)
            Uzgred +20 nema u mnogim stanovima, bolje izdaj garažu za dobre pare, kupi 0W-(30)40 sintetiku, novi akumulator i promeni "fridžu" i opet si na dobitku već do nove 2011.

Da si "paranoid" pa nekako ali nisi a on već odgovorio
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Vocko
              CBC Senator XXL
              • 25.04.2005
              • 4556
              • nBGd

Koliko trazis za garazu da se uselim, toliko stepeni nemam u stanu

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Originally posted by mobbdeepqb
                Mene zanima nesto drugo.Imam garazu sa grejanjem u kojoj bude oko 20 stepeni i isteram ga napolje na na primer -10.Da li to smeta autu posto je to veliki pad temp.u roku od pola minuta?
                Pa ti nemoj da izlaziš u roku od pola minuta, već prvo polako spusti temperaturu u garaži otvaranjem prozora, zatim vrata, a u međuvremenu će se i motor ugrejati.

Pazi temperaturna razlika od 30 stepeni nije mala. Pa i kamen bi pukao, a ne auto. Pogledaj šta je ostalo po pustinjama zbog velikih dnevnih oscilacija u temperaturi. Samo pesak!

Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• BOOST
                  Founder - Admin od Začetka
                  • 29.09.2004
                  • 8726
                  • Gislaved//Sweden
                  • SAAB 9000 AERO R; SA

Olovni akumulatori kao i sve baterije su podlozne samopraznjenju. Eliminacija gubljenja napona se ovde na severu efikasno radi vec decenijama uz pomoc ovakvih manjih suncanih panela koje su se pokazale sasvim dovolnim za pokriju troskove samopraznjenja. U zadnje vreme su se pojavile i celije koje imaju dovoljan odziv cak i kroz 20cm snega na soferki.
                  Cene ovakvih panela su reda izmedju 30-50€ i cesto su vidjene u severnim delovima Svedske u autima koja se voze sporadicno.

Jednostavno se usteka u konektor upaljaca za cigarete i kroz tu permanentnu liniju je vezan sa akumulatorom. (za auta koja nemaju permanentnu liniju na upaljacu potrebna manja laksa intervencija)
                  Pozz
                  Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                  move your mind

Comment

• tomamega
                    CBC Senator XXL
                    • 19.03.2009
                    • 715
                    • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                    • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

E, ovo je sjajno! Ovako nešto bi meni itekako trebalo, pošto samo na jednom autu imam zimske gume, a ovaj drugi izbegavamo da vozimo zimi, ali je problem, naravno, akumulator.

Da li je ovo ikako moguće nabaviti u Srbiji, za navedenu cenu?

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... je.lt.html

Nazovi i pitaj sta mogu da sklope..

http://www.institutepupin.com/SR/News/0 ... gon_S.html
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Boost, jeste hladno ali brate STANDARD. Čudo je ta Švedska.
                        Zaista elegantno rešenje jedino što za nas na jugu za te pare kupiš pola akumulatora pa većina bira to makar na kraju došlo i na isto.

Izvinjenje za: "mobbdeepqb". Eon je lepo i ozbiljno odgovorio te: TO JE TO.
                        Izgledalo je neozbiljno mada jeste razlika temperature nezgodna stvar. Ipak otvaranjem VRATA OD GARAŽE (cca. 2x2m) za minut imaš manju razliku. Dok upališ i sačekaš još koju desetinu sekundi do minut-dva, motor ugrejan a razlika u temp. manja od polovine početne.
                        Zaista malo me je "ponela" "diskusija" onih pre mene te prenebregnuh ozbiljnost pitanja. Veruj da je mnogo gore da je garaža na -20 a napolju +20, ako ništa drugo možda i ne stigneš da iziđeš. Šalim se naravno sličan je ali već nemoguć slučaj. Ovo o čemu pričaš je retkost (obično garaže u zgradama imaju 5 do 10 cel.) a minut-dva je više nego dovoljno.
                        Hvala Eon-u što je odgovorio i uozbiljio nas "neozbiljne" (Zverko, ja ... ja i Zverko, ... pomalo i vocko i paranoid).
                        Stvarno izvini ali događalo se baš u vreme kvara na grejanju te mi je u stanu bilo nekih 15-tak stepeni ... j.b.g. samo smo ljudi, svakom se desi, nisam mogao da odolim, ... slatko se ismejah. E posle slike Sahare, ne mi beše smešno.

Comment

• Marcus
                          CBC Senator XXL
                          • 19.10.2007
                          • 631
                          • Novi Beograd - B62

I u mojoj garazi ima prosecno oko 20c zimi (moguce i jedna od retkih u bloku sa tom temperaturom), al evo vec dugi niz godina svi automobili su palili bez problema, a napolju im nista nije smetalo sto je minus Pitanje je mozda bilo malo ozbiljno/neozbiljno, al dok ga nije postavio, ja nisam ni razmisljao o tome Sad kad vidim da se sprdate svi, malo mi je lakse sto ne moram jos i o tome da brinem

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Ovo ozbiljno-neozbiljno napravilo od mene totalno neozbiljnog čoveka
                            Ajde sad NAJOZBILJNIJE:
                            Ovo je stvarno srećna okolnost (garaža u suterenu blokova, ne krajnja i još verovatno neka cev za grejanje prolazi), sa više od 10 cel. zimi od "sumraka do svitanja" može i da se osuši auto. Automobil pali kao mina, pa može i stariji akumulator (pazi da ne zakaže posle u gradu), itd.
                            Mi "neozbiljni" smo zapravo bili OZBILJNI samo na ivici sprdanja pa ispadosmo ono prvo.
                            Eon ga je pa preterao u ozbiljnosti mada se potrudio da opravda pitanje čoveka.
                            PAR DESETINA STEPENI razlike NE UTIČE NI NA ŠTA BITNO KOD AUTOMOBILA. Evo i primera: zagrejali ste motor pošteno i naletite na baru vode koja jedva ima iznad nule, ili strovali se susnežica (ili ladan pljusak) na vašu haubu koja na pojedinim mestima ima i po 50 ili više cel. šta će te onda?
                            Sahara je zaista slikovita ali nema baš veze (praktične) sa pitanjem i baš je na akademskom nivou. Sigurno da nekog uticaja ima ali procesi koji prave pesak traju hiljadama godina, ako nećete od automobila da pravite muzejski eksponat za XXII vek možete sve procese da zanemarite. Neki uticaj na lak verovatno postoji ali i on se testira (kao i farba) baš za slične uslove i opet mora da traje više godina (5 do 10 zavisno od kvaliteta i debljine, pa tako i daju garanciju na neke 2/3 garantovanog veka).
                            Dakle ne beri brigu, nego piči "lajkovačkom prugom". Nećemo baš da se rugamo ali pitanje se baš "namestilo" u nezgodno vreme.

Comment

• mobbdeepqb
                              CBC Senator XXL
                              • 19.07.2009
                              • 383
                              • beograd

E jeste ga malo preterali a mozda sam i ja postavio glupo pitanje ali opet ne bi rekao da nista ne smeta autu,pogotovo limariji,kada se izadje sa +20 na -20 na mecavu,ali nema veze.Lepo smo se nasmejali.....Nema ljutnje....
                              PS. Ko mi ne veruje da u mojoj garazi ima 20 stepeni neka slobodno dodje i proveri

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Jesmo preterali ali smo (ja u ime drugih koji se nisu izjasnili, po starom srpskom običaju i političkoj praksi) se izvinili.
                                Pitanje je ... Evo primera kako sam se izbrukao za vrlo sličnu stvar. U grupi metalurga (a ja sa njima) se povela priča da li se noževi tupe sečenjem vruće piletine (mesa) koje je tek izašlo iz rerne, ili posle par minuta. Jedan od njih i ja smo sa podsmehom (i smehom) reagovali na tvrdnju većine da se tupe. Ma zainatio sam se da nema kud da je to glupost. A nije.
                                Iako je i to deo moje struke (materijali) ipak su oni mnogo izvezriraniji (makar imaju fizičku metalurgiju kao predmet od 1000 strana). Iako je tvrdnja više na akademskoj ravni (ostadoh živ dobrom inženjerskom procenom) ipak se ukoliko je pojava učestala čelični nož ipak brže tupi (verovali ili ne).
                                Izvukao sam pouku, niti možeš sve da znaš, niti ima glupih pitanja, ne smej se drugom čak i kad si u pravu (a možeš i da ne budeš) i najvažnije KADA SE MEŠAŠ U NEČIJU STRUKU ČAK I KAD SI U PRAVU RAZMISLI BAR DVA PUTA.
                                Još jednom izvini, verujem da ima 20 cel. u garaži ali i sam znaš kako to zvuči u zemlji među šljivama.
                                Pozdrav!

Comment

Working...
                                X