da li moze neko da mi da savet posto imam problem sa kolima. zadnji put kada sam menjao ulje potrosio mi je oko 0.5l na 10000 km, a sada na predenih 8000 km potrosio mi je preko 1l sipao sam elf 10-40... pa bi zamlio nekoga ko ima slicnih iskustva da mi kaze sta bi to moglo biti... inace kola su presla 165000 km. 2002god.
potrosnja ulja na renou 1.9dci
Collapse
X
-
Re: potrosnja ulja na renou 1.9dci
Poštovani Lucijan,
Nisam video ranije pa tek sad. Više je za temu "koliki vam je nivo ulja" unutar podforuma "motorna ulja - kroz horizont događaja" jer je tamo već o potrošnji ulja bilo dosta reči.
Više sam se javio da kažem da nemate poseban razlog za zabrinutost. Potošnja koju navodite je prilično mala i verovatno i normalna. Ipak stiče se utisak da ste pažljivo pratili i merili istu te vas je skok (s razlogom) zabrinuo.
Tolika razlika može biti uslovljena raznim faktorima te i samim načinom vožnje (i uslovima iste). Do 3 lit. između zamena nije ni za servis kao i ako potrošnja ne pređe 0,5lit. na 1000km. Naravno pametnije je ne čekati da baš do toga dođe nego svako povećanje potrošnje ozbiljno shvatiti. Za početak izmerite kompresiju (mada ... je gubljenje vremena).
Zaista bi trebao bar još neko sa istim vozilom da kaže svoje iskustvo ovako je prilično otvoreno pitanje. Uopšteno gledano nije nikakav problem. Čisto preventivno možete da pri sledećoj zameni koristite MaxLife 10W-40 polusintetiku. Nije Valvoline jedini ali Mobil nema kod nas High Mileage seriju (celu) već samo 10W-60 (za šta je rano; kao i Optima sa još viskoznijim LL), Castrol ako je uopšte prisutan sa svojom High Mileage serijom (a nemam takve informacije) je skuplji, Sunoco je dobar (Titan Marathon) ali ga je teško naći, itd.
Izgred proverite na servisu (ili sami) da ne kaplje ulje na nekoj zaptivci (po navedenoj potrošnji to su mikro-pukotine koje ćete teško primetiti a MaxLife bi takve zaista mogao da prikrpi) pa je po potrebi (i ako nije veliki i skup posao) zamenite.
Ako ne pomogne Max postoje i aditivi za ovu namenu (pobošljanje stanja zaptivki) ali ih ne koristite ukoliko niste sigurni da se radi baš o tome. Ulja za starije motore (preko 100k km) slobodno koristite jer je vaš već na 165k km te će (iako nisu zaptivke) od njih imati koristi.
Pozdrav!Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
-
Comment