Juce sam menjao Tourana za auto koji je registrovan na firmu i doplatio mi je u keshu.Za moj auto smo napravili kupoprodajni ugovor a za taj auto sam dobio putne naloge na moje ime i nista vise.Posto ja taj auto hocu da prodam jer mi ne treba dostavno vozilo,zanima me da li mi treba jos nesto od dokumentacije i u slucaju da ga opet kupi neka firma,da li ta firma ima pravo na povracaj PDV-a posto taj vlasnik auta kaze da ce kada prodam auto uraditi fakturu sa PDV-om.Ne razumem se najbolje u te stvari pa nebih da napravim neki problem ni sebi ni potencijalnom kupcu.Hvala
Kupovina auta od firme
Collapse
X
-
Re: Kupovina auta od firme
Firma/odgovorno lice u firmi donosi odluku o prodaji vozila,prave ugovor i fakturišu kupcu.
Ostaje da se plati porez pre prepisa automobila i da se ugovor overi da je dotični plaćen.
Dalje ide redovna registracija na novog vlasnika.
Nije bitno da li je kupac fizičko ili pravno lice,koliko sam ja upućen.
-
-
ako ga kupi fizicko lice, mora da plati pdv, ako ga kupi firma odbija se.You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
Faktura uvek ide sa PDV-om i prema fizickom i pravnom licu (izuzeci su ambasade i slicno jer se tretiraju kao izvoz) razlika je u tome sto pravno lice moze da iskoristi iznos uracunatog PDV-a kao odbitnu stavku pri obracunu istog, u sustini je to isto i chubbs rekao samo dopunjavam jer kontam da gorans moze da pomisli da faktura ide bez pdv-a...Boost is automotive equivalent of cocaine
Comment
-
-
Treba videti kolika je knjigovodstvena vrednost automobila. Tj. koliko je amortizovan. E sad ako ga kupuje fizicko lice, onda je bolje da faktura bude sto manja za prodavca zbog PDV-a a kupcu je svejedno.
U drugom slucaju kada kupuje firma od firme (a obe su u PDV-u), onda je bolje da iskazani PDV bude sto veci (za kupca) ali je to opet lose za prodavca...
Ako ga ti kupis kao fizicko lice, dovoljna ti je faktura sa bilo kojom vrednoscu vozila (u fakturi moraju biti svi podatci o vozilu iz saobracajne). Problem nastaje ako ti pozelis da to vozilo prodas firmi, e onda ta firma nema odbitak PDV-a koji bi imala da je kupovala direktno od druge firme...
Comment
-
-
Povedi racuna da uvek imas ispravno popunjen putni nalog u kolima jer npr. kazna za nemanje naloga u kolima je 100.000 ne znam tacno kakva je situacija ako nije ispravno popunjen itd. cisto da se ne iznenadisa nadam se i da nisi pusac posto po ovom dragom nam zakonu o pusenju, pusenje nije dozvoljeno u sluzbenim vozilima tj. svim vozilima koja se vode na pravno lice bez obzira na namenu...
Boost is automotive equivalent of cocaine
Comment
-
-
Hvala,pusac samMa,ja taj auto necu ni da vozim,uzeo sam ga u zamenu i hocu da ga prodam.Vlasnik je rekao da ce,kada nadjem kupca,da uradi fakturu na 350 000din sa PDV-om ali ja ga necu dati ispod 3700e.
Comment
-
-
i te kazne idu na firmu a ne na vozaca, ocas posla moze da se nakarika milionce.
sto bih ja dao nekome da mi djira pikap...You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
Comment