pozdrav svima, zanima me da li neko mozda zna koliko trenutno iznosi carina na uvoz delova i komponenti za automobile iz usa. tipa privatno lice posalje paket sa delovima i kad stigne kod nas na postu plati se carina i porez po preuzimanju (koliko).
carina
Collapse
X
-
Re: carina
Narucivao sam dosta toga iz inostranstva i carinu su mi racunali na vrednost posiljke zajedno sa postarinom, pa na to porez.Sve zavisi od volje carinika.Nekad sam prosao bez carine (lambda sonda 80 evra) , a za knjigu vrednu 40 evra sam platio carinu.Nikako slati ili naricivati robu da se salje preko DHL-a , TNT-a i slicno.Onda se placaju usluge speditera oko 3-4 hiljade plus obavezno carina i porez.Lezajevi vredni 30 evra poslati tako su na kraju kostali jos 9000 dinara.
Comment
-
-
e pa ovako:
pre nekoliko dana mi je iz usa poslat paket sa nekim telefonima (neke centrale, ip telefoni itd) i napisano je da je u pitanju poklon u vrednosti od 200 dolara.
tacnije to su bila 2 paketa po 200 dolara.
da bih preuzeo pakete procedura je sledeca:
na cenu navedene robe placa se carina od 10%, pa na sve to 18% pdv.
dasa koji tamo radi trazio je po netu kolika je stvarna vrednost navedenih uredjaja.
ti uredjaji izadju negde oko 2000 dolara (za oba paketa), sto mu dodje ovakva racunica:
na cenu od 2000 dolara placas carinu od 10%, sto iznosi 200 dolara.
na ukupnu cenu (vrednost robe + carina = 2200 dolara) placa se 18% pdv sto mu izadje oko 400 dolara.
i krajnja racunica je carina 10% (200 $) + pdv 18% (400 $) = 600 $.
dakle da bi uvezao nesto iz usa, to mu izadje oko 30% na vrednost robe.
to je to.Billionaire Boys Club
Comment
-
-
Problem je samo što ne veruju fakturama pa sami procenjuju vrednost robe. Traže po netu, ili nekim katalozima, ili odvale kako im se ćefne. Nema pravila.Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...
Comment
-
-
Zato je najbolje naci vrednost robe koja slicno izgleda ili poslati im dokaz o poreklu robe, sajt, info, mail, forum bilo sta....
Racun sa paypala i ebaya uglavnom ne vredi ako je u pitanju vrednija roba....I'm not caucasian, I'm championship white
Comment
-
-
Meni je baba prenela klipnjace, arp srafove, acl lezajeve, i jos neke stvari....javila se carinicima sa dobar dan i prosla pored...
Vidi da imas samo spreman racuna da je polovno ako te slucajno zaustave...I'm not caucasian, I'm championship white
Comment
-
Comment