Kupovina u D, registracija u Mongoliji

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dakics
    CBC Član
    • 10.01.2011
    • 11
    • BG NS

Kupovina u D, registracija u Mongoliji

Ako kupim vozilo u Nemačkoj na zoll-tablice, kad se takav auto smatra "izveženim iz EU" ?

Da li je to kad finalno izadje iz EU i više se ne vraća u nju sa zoll-tablicama, npr. ako ide na istok onda na bugarsko-turskoj granici ?

Šta se desi sa takvim autom ako se izadje iz EU, a onda potom ponovo udje u EU.
    Na primer: D -> A -> Madjarska -> Srbija -> Bugarska ?

Nemam nameru da vozilo registrujem u Srbiji, već samo da ga kupim tamo, privremeno registrujem i teram.
    Da li uopšte to smem kao SRB državljanin i očekuju li me cimanja na granici ako krenem da se vozam po regionu, i ulazim/izlazim iz EU, tokom trajanja privremenih D tablica.

Hvala na eventualnim odgovorima,
    Srdjan
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Kupovina u D, registracija u Mongoliji

Sumnjam da ovde ima stručnjaka za medjukontintalni saobraćaj koji poznaje propise desetak država, obrisao sam jednu temu ali sam pustio sada da ti možda neko odgovori. Suviše propisa ćeš prekršiti i ne verujem da se to isplati uopšte... Jednostavnije je sesti na avion i otići...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• dakics
      CBC Član
      • 10.01.2011
      • 11
      • BG NS

Kapiram da Turci koji idu našim autoputevima i teraju kola u Tursku to rade stalno (ulaze i izlaze iz EU).
      Ali oni imaju "cilj" Tursku i realno opravdanje kuda idu.

Moje pojednostavljeno pitanje je da li SRB državljanin može voziti automobil registrovan na zoll-table od Nemačke pa do lokacije X, sve do isteka njihovog važenja.

Comment

• macaneli
        CBC Senator XXL
        • 04.08.2008
        • 327
        • sremska mitrovica - Genova
        • S-max

u praksi trebalo bi da moze,napravis racun na tvoje ime da si ga ti kupio,ali opet ti sve zavisi od volje carinika i pandura na granici...jer dosta kola je tako doterano kod nas,mada mislim da u poslednje vreme ako imas zoll table,moras odmah auto cariniti na ulazu u srbiju,ali me nemoj drzati za rec....
        ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

U principu bi moglo, uzmes zoll u D, odvezes se do Mongolije i odatle udjes u Srbiju - cim udjes u Srbiju auto mora na carinu. Samo sto su za malo duzi vremenski period te zoll tablice daleko od jeftinog...
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• PanduR
            CBC Veteran
            • 18.11.2010
            • 133
            • Pecinci

O tim vozilima detaljnije u temi "Pomoc oko oduzetih vozila". U svim slucajevima radi se o "dobroj volji" carinika i policije. Odgovor je dao Dora: mnogo prekrsaja da bi se isplatilo.

Po zakonu ne mozes da udjes u Srbiju sa takvim neregstrovanim vozilom, niti si ovlasten da ga uvezes. U carinsko podrucje RS moze da ga uveze samo ovlasteno pravno lice i prijavi za carinjenje. Dalje sledi carinski postupak.

Ukratko: na sva pitanja odgovor je - nezakonito i podleze sankcijama, izuzev ako imas drzavljanstvo R. Mongolije, u kojem slucaju mozes da protutnjis zemljom Srbijom u roku koji ce ti saopstiti na granici, pazeci pri tom da ne pocinis neki saobracajni prekrsaj.

Sporo pisem pa me je 206 preduhitrio. Jasno je, da mu nije namera prvo u Mongoliju, vec u Srbiju!

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Ja kao privatno lice po ovome nemam pravo da uvezem auto?
              U carinsko podrucje RS moze da ga uveze samo ovlasteno pravno lice i prijavi za carinjenje. Dalje sledi carinski postupak.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• macaneli
                CBC Senator XXL
                • 04.08.2008
                • 327
                • sremska mitrovica - Genova
                • S-max

Originally posted by PanduR
                O tim vozilima detaljnije u temi "Pomoc oko oduzetih vozila". U svim slucajevima radi se o "dobroj volji" carinika i policije. Odgovor je dao Dora: mnogo prekrsaja da bi se isplatilo.

Po zakonu ne mozes da udjes u Srbiju sa takvim neregstrovanim vozilom, niti si ovlasten da ga uvezes. U carinsko podrucje RS moze da ga uveze samo ovlasteno pravno lice i prijavi za carinjenje. Dalje sledi carinski postupak.

Ukratko: na sva pitanja odgovor je - nezakonito i podleze sankcijama, izuzev ako imas drzavljanstvo R. Mongolije, u kojem slucaju mozes da protutnjis zemljom Srbijom u roku koji ce ti saopstiti na granici, pazeci pri tom da ne pocinis neki saobracajni prekrsaj.

Sporo pisem pa me je 206 preduhitrio. Jasno je, da mu nije namera prvo u Mongoliju, vec u Srbiju!
                Po cemu nemoze da udje u srbiju sa tim tablama?Moze da udje ali odmah na carinu da se prijavi da uvozi auto i onda u zicu.Zasto ne moze da sam kupi auto pa da ga carini za sebe??Gde pise da je to zabranjeno???
                ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

Po cemu je jasno da je krajnja destinacija tog automobila srbija?

Koji je cilj odlaska u Mongoliju?
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

upoznavanje sa zivotom Dzindzis Kana i jahanje konja i kamila, sta drugo?
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• ada
                      CBC Senator XXL
                      • 04.06.2005
                      • 2375
                      • Novi Sad
                      • Svasta nesto

Originally posted by 206
                      U principu bi moglo, uzmes zoll u D, odvezes se do Mongolije i odatle udjes u Srbiju - cim udjes u Srbiju auto mora na carinu. Samo sto su za malo duzi vremenski period te zoll tablice daleko od jeftinog...
                      jedini pravi odgovor. 15 dana 180€ 30 dana oko 340€
                      Tablice bez obzira sto ih mi zovemo col to su ustavri probne i mozes sa njima gde hoces. problem moze da ti bude na granicama ako neces da prijavis auto za carinjenje onda moras da pravis propratne papire sto isto kosta oko 50€ sve zavisi od drzave.
                      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• dakics
                        CBC Član
                        • 10.01.2011
                        • 11
                        • BG NS

Cilj odlaska je učešće na Mongol Rally 2011, što će nadam se biti posebna tema kasnije

Obzirom da se automobil tamo ostavlja kao donacija, nadam se da ima više smisla zbog čega me ne zanima finalna registracija i carina (to će raditi neko drugi u Mongoliji), već jedino kako da ga iskoristim kao prevozno sredstvo do tamo. Srbija je samo usput, mora baba da spakuje kiflice

Ali eventualna ušteda od 1000-1500 EUR očigledno se poništava troškovima zoll-tabli (više od 30 dana potrebno) i sigurnog maltretiranja na granicama.
                        Tako da ću verovatno probati da ga uvezem prvo ovde, sam ili preko posrednika.

Hvala svima!

Comment

Working...
                        X