Iskljucenje iz saobracaja zbog izduvnih gasova?! Nov zakon

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • snoop
    CBC Član
    • 26.11.2006
    • 46
    • Zajecar

Iskljucenje iz saobracaja zbog izduvnih gasova?! Nov zakon

Sta ce biti ako stvarno uvedu to kao sto su rekli da krece za 3 meseca da auto ide na proveru izduvnih gasova, sta ce raditi ljudi sa jugicima iz 2004 licno znam coveka i kamara jos automobila, koji su limarijski dobri??? Kaze covek nov auto pa ne prodje na merenju za izduvne gasove zbog loseg benzina...
    http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/% ... D0%BA.html ima u najavi a i kasnije pri kraju dnevnika
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Iskljucenje iz saobracaja zbog izduvnih gasova?! Nov zakon

Neka ugrade tng,ispunjava euro 6 normu

Comment

• NShappy
      CBC Senator
      • 09.03.2005
      • 261
      • Novi Sad
      • Ford Focus 1.8TDCi

Koliko sam ja skontao, automobil mora da zadovoljava norme koje je zadovoljavao kada je bio nov. Tako je to bar u normalnim Evropskim zemljama. Znači Yugo, Stojadin, Fića, Lada ili matori Tamić il' Deutz moraju da budu ispravni, bez produvanih karika i sa korektno podešenim paljenjem i karburatorom (kod dizela, šta već utiče na pravilan rad). Auto koji je imao katalizator kada je proizveden, mora ga imati i sada. Ne sme biti uklonjen.

Ne očekuje se od starog vozila da zadovoljava ne znam kakve Euro XYZ norme. Ali i meni je dosta produvanih grobova koji krstare gradom i posle kojih treba da se zatvara ventialcija i prozori na kolima. K'o da idu na ugalj il' prerađeno ulje. E sada, kako će to funkcionisati u Srbiji?!? JOJ! Videćemo

Mislim, možda i ja lupam, ali tako se to radi napolju.

A novinare koji prenose vesti tako kako prenose, tj. onako kako ih mali Đokica razume, takođe bih redovno slao na tehnički pregled, kod psihijatra.
      Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• Put-in
        Banovan
        • 28.01.2009
        • 189
        • Beograd

Stvarno mi je žao ljudi koji će morati da stave auto u garažu, ali... da li će tako i biti, ipak je ovo Srbija- zemlja gde u svakom zakonu možete naći rupu a ako rupa ne postoji, onda postoji veza.
        U svakom slučaju, ako neko ima platu 300e a hoće da vozi auto koji košta polovan 10.000e i svaka opravka i dobar dan kod majstora košta najmanje 50e e onda taj neka proda taj auto i neka kupi neki koji može finansijski da održava. Moj auto uvek ali uvek mora da bude u perfektnom stanju, od kočnica pa do svega ostalog. Mnogi voze kola koja su opasna za druge ljude u saobraćaju (realno baš me briga što je i za njega samog opasan,tako on hoće).
        Lično znam ljude koji nemaju kadu u kupatilu a voze auto od 15000e i nemaju da ga poprave ako se nešto pokvari. Srbin će pre hleba da se odrekne nego auta.
        I šta ako krenem negde sa decom na put, a u mene se zabije neko ko nije imao para da sredi auto a tehnički pregled mu dozvolio to. Ja se lično nadam da će zakon da zaživi.

Comment

• boban1982
          CBC Senator XXL
          • 14.03.2010
          • 1106
          • Batajnica
          • SAXO VTS-BIC

Ne znam kako ce jugo proci taj test gasova kad nema katalizator,verovatno ce se tolerisati,ali problem je kada se na autu koji ga ima ,isti zacepi i potrebno ga je zameniti.Ne znam nikoga ko ga je zamenio,svako ga skine i stavi cev na njegovo mesto,a razlog je sto kosta kao djavo!Ja bih ga prvi stavio,ali neka mu smanje cenu,pa cu da cuvam zivotnu sredinu!Slazem se sa da treba auto da bude ispravan i da ne treba kante da se voze,ali pogledajte ko pravi udese,dobra i brza kola,onaj ko ima starudiju on obazrivo vozi...

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Kako li u tri recenice uspe ovoliko da se izlupetas...

Jugo ce proci taj test i bez katalizatora jer, kao sto je napisano 2 posta iznad, automobil mora da zadovoljava norme koje je zadovoljavao kada je bio nov - tako je svuda u svetu sa slicnim zakonima.

Cena katalizatora nema nikakve veze sa cinjenicom da ce morati da bude na autu. Nije zakodavac kriv sto ljudi kod nas masovno skidaju katalizatore, neki iz potrebe a dobar deo njih jer im crkne lambda sonda od 20 EUR, koja posle napravi problem i katalizatoru, za koji se jos moze uzeti neki dinar ako se proda, jer kome to treba kad nicemu na autu ni ne sluzi...

A ovo za pravljenje udesa...ne znam odakle ti ovakve ideje, ali udese prave idioti od vozaca koji malo paznje obracaju na to kakva kola voze - cesce vidjam idiote za volanom koji divljaju i prave udese a voze nevidjene krseve i sklopocije, od NJIH me strah, em misli da zna em misli da ima cime, i onda obavezno napravi sr***...
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• tomamega
              CBC Senator XXL
              • 19.03.2009
              • 715
              • Beograd / Crna burma, prim. prev.
              • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by NShappy
              Koliko sam ja ukapirao, automobil mora da zadovoljava norme koje je zadovoljavao kada je bio nov.
              Čovek je sve objasnio.

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

smanjite malo off..
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

Kako ce proci test izduvnih gasova autobusi JKP GS KG, npr? Sto je to Off?
                  Long Live CBC!!!

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

pa kao i svako drugo vozilo. ode na tehnicki zabodu mu sondu i ocitaju rezultate. na osnovu dobijenih rezultata ili prolazi ili ne prolazi.

ono sto meni nije jasno, uhvatili ste se za neke poluinformacije nekog polunovinara i diskutujete u tom pravcu gde vas je on usmerio. Stari automobili se voze svuda u svetu, gde je ta kontrola mnogo rigoroznija. zna se sta koji automobil mora da zadovoljava. Ko moze da zna sta ce se desavati sa preduzecima gradskog saobracaja koja su vecinom u nekoj dubiozi. Verovatno nece iskljuciti sve autobuse jer bi nastao haos, dace im neki rok da poprave/zamene/ucine cudo...
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

pa kao i svako drugo vozilo. ode na tehnicki zabodu mu sondu i ocitaju rezultate. na osnovu dobijenih rezultata ili prolazi ili ne prolazi.
                      Tako je bilo i do sada - ko je vozio ili vozi dizela, zna da se na tehnckom mere izduvni gasovi, ali autobusi i dalje prolaze, a najveci su trovaci. To htedoh reci, pa izvinite.
                      Long Live CBC!!!

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

e da, sto se tice plina. kako se plin vodi? kao alternativno gorivo? ako je tako, moras test proci na benzin pa posle vozi na sta hoces. a i nisam bas nesto ubedjen da bi sva vozila cak i na plin prosla testiranje. mozda 30%...

Comment

• snoop
                          CBC Član
                          • 26.11.2006
                          • 46
                          • Zajecar

Koliko kosta katalizator za kadeta, da li moze univerzalni i koliko on kosta?

Comment

• banekg
                            CBC Senator XXL
                            • 06.09.2010
                            • 1274
                            • Nis
                            • Toyota Carina e 2.0

Sto se tice plina, mislim da malo imamo problema sa zakonskim paradoksima i neslaganjima u podzakonskim aktima.

Tacnije, ako postoji zakonska obaveza atestiranja LPG sistema, onda ne samo da LPG prestaje da bude alternativa, vec se auto sa LPG sistemom, mora osloboditi ekoloskih taksi, kao sto je to u mnogim civilizovanim zemljama, pa samim tim se izduvni gasovi i mogu meriti pod LPG rezimom.

Npr. u Londonu, vozila sa LPG ne placaju taksu za ulazak u centralnu gradsku zonu, sve je to vezano za emisiju izduvnih gasova i ocuvanje covekove sredine. Problem je sto kod nas, gotovo nikada krajnji cilj nije ono o cemu se prica, vec je cilj ubaciti dodatna sredstva u budzet.
                            Long Live CBC!!!

Comment

• NShappy
                              CBC Senator
                              • 09.03.2005
                              • 261
                              • Novi Sad
                              • Ford Focus 1.8TDCi

Ovaj zakon ako zaživi bez rupa i veza, staće na rep golimama krševa što su se uvezli '90-ih pa su im onda na prvom servisu poskidani katalizatori. Ok, kada su uvezeni bili su to ok automobili ali ih je normativ održavanja našeg čoveka i našeg tipičnog servisa brzo svrstao u rang Lade sa razdešenim paljenjem. Takođe će se eliminisati NEISPRAVNE Zastave i Lade sa plavim dimom iz čađavih auspuha kao i (da opet naglasim) NEISPRAVNI Tamići i Dajčevi kojih bi se postidela i parna lokomotiva koja vozi na loš ugalj.

Gradski autobusi?!? Ako dime više nego što je propisano za taj i taj tip motora a ipak se voze, onda se nešto čudno desilo na tehničkom pregledu. Ko zna šta?!?

Da li će to zaživeti kako treba?!? Ako sada nastavim, biće o politici, korupciji &x %@ § ߤ... ...a onda će urednici da upozoravaju i gnjave i budu strogi...

edit: U poslednje vreme kada registrujem auto (agencija sve odradi), neka taxa i jeste manje jer imam ugrađen TNG. Jeste neka sića, ali eto, ipak je malo jeftinije.
                              Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

Working...
                              X