Dizel iz uljane repice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Wartburg
    CBC Senator XXL
    • 01.02.2005
    • 663

Dizel iz uljane repice

U Prvoj Iskri u Barichu naredne nedelje pocinje proizvodnja biodizela, gorivo koje u Evropi stice sve vecu popularnost. Novi eneregant se pravi od uljane repice, zivotinjskih i biljnih ulja, znatno je citije od standardnih goriva, a posle najnovijih poskupljena nafte, cak je i jeftinije. S obzirom na to da ce se ovo gorivo u bucnosti sve vise koristiti, i nasi proizvodjaci imaju veliku sansu. Srbija, naime, ima velike povrsine obradivog, ali i zapustenog zemljista, koje pruza idealne uslove za proizvodnju uljane repice. Time bi nasa zemnja u bliskoj buducnosti, mogla da postane znacajan izvoznik ovog goriva, sto bi, svakako, podrazumevalo i veliki devizni priliv.

Izvor:
    SAT+
  • BOOST
    Founder - Admin od Začetka
    • 29.09.2004
    • 8726
    • Gislaved//Sweden
    • SAAB 9000 AERO R; SA

Pa.. dobro, posto su se konachno setili posle 2 decenije.. nadam se
    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
    move your mind

Comment

• Wiz
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 3104
      • Nish

NE nije novo proizvodio se bio dizel u vreme sankcija

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

Da upravu si...secam se neke emisije na Tv za vreme " Slobe "..kako neki nas traktor ore njivu na biodizel.
        i onda su rekli koliko bi moglo da se proizvede biodizela po hektaru..ali se nesecam sad.

Edit by killaz: Bespotreban citat posta iznad!
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• HotDog
          CBC Senator XXL
          • 06.05.2005
          • 965
          • BSG 75 (011)

Kod caleta u firmi su jedno vreme koristili i eksperimentisali sa tim gorivom od uljane repice, ali sve ima svoje ali, znam da su odustali, moram da ga pitam zasto pa da kazem iz prve ruke...
          ahem, pa bas i nije koristio strucne termine... "goni ga u p*** materinu, crkavali nam motori, ne podmazuje dobro, narocito zimi, iako je masno, mozda ga nismo dobro usavrsili, mozda je to u svetu bolje uradjeno"
          a ja se taman ponadao strucnom komentaru.

Comment

• Wartburg
            CBC Senator XXL
            • 01.02.2005
            • 663

Ja sam malo skeptican.
            I da je ovo tacno, imam utisak da ce da bude isto ko i sa plinom tj samo odjedanput ooooop... Cena gore.... cena gore... itd.

Comment

Working...
            X