Zastava-ostaje samo sećanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Stratos
    CBC Senator XXL
    • 10.09.2008
    • 2594
    • Novi Sad

Zastava-ostaje samo sećanje

Zastava,fabrika automobila od ove godine i realno ne postoji.
    Danas počinje demontaža i poslednjih tragova linija za proizvodnju automobila sa prepoznatljivim znakom
    ZCZ,Yugo,Zastava...

Ove nedelje i najnoviji „Zastavin“ automobil odlazi u istoriju. Počinje montaža nove opreme za dva potpuno nova modela u ovoj fabrici

Montažne linije stare kragujevačke Fabrike automobila, koje su pripale kompaniji „Fijat automobili Srbija“, zaustavljaju se tokom ove nedelje, a sa tim skoro trodnevnim procesom, u istoriju odlazi i poslednji „Zastavin“ model „punto 188“.

Od 10. januara s ove trake dnevno silazi (rekordnih) 125 automobila. Sa prenetim zalihama iz prošle godine stvoreni su uslovi da se, pre svega, domaćem tržištu - sve do kraja oktobra, ponudi i do 1.000 automobila mesečno. U tom periodu će se montirati nova oprema za proizvodnju dva potpuno nova modela u ovoj fabrici. Pre svega, nova montažna linija u lakirnici, što isključuje mogućnost bilo kakve proizvodnje automobila.

S obzirom na to da je fabrika obavezna da u naredne tri godine obezbedi vozila za zamenu automobila u garantnom roku, kao i rezervne delove za više godina - već od novembra će se proizvoditi manje serije ovog vozila. Kraj proizvodnje „punta“ će trajati sve do početka 2013. godine.

Proizvodnja ovog modela će najverovatnije poslužiti i za probnu proizvodnju na novoj liniji, jer je platforma ovog i novih modela - ista. Ovaj automobil je, uključujući i proizvodnju sa oznakom „zastava 10“, proizveden u oko 40.000 primeraka.

Stižu dobavljači

Već je izvesno da će do kraja leta deset preduzeća biti spremno da proizvodi za kompaniju „Fijat autombili Srbija“, a od novembra i 21 firma sa sedištem u Srbiji. Reč je o prvom krugu dobavljača za nove modele koji bi pored ostalih kooperanata trebalo da proizvode oko 80 odsto za nove modele.

Preuzeto sa : Novosti.rs
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Zastava-ostaje samo sećanje

Sta mislis sta ce se proizvoditi...cenim da ce biti neki grande punto evo

Comment

• Stratos
      CBC Senator XXL
      • 10.09.2008
      • 2594
      • Novi Sad

Kažu da će proizvoditi neki novi mali model Fiata koji će se iz Kragujevca plasirati diljem kugle zemaljske
      Od danas počinje kraj jedne ere i početak začetka( ) nove ere automobilske industrije u Srbiji,i to je momenat koji me je nagnao da otvorim ovu temu.
      Obećali su posao za 2500 radnika u novoj fabrici (Fiat Srbija) i saradnju sa mnogo domaćih koperanata. Možda nam privreda krene uzlaznom putanjom,pa makar i jedva primetno.
      A uspomene svakako ostaju...

Comment

• b_samardzic
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 1557
        • Smederevo

Mislim da ce polako da krenu da gase fabriku.

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

@B Samardzic Nemoj da si crn,molim te...ionako nam je sve crno,makar da mastamo da je drugacuje

Comment

• Dzoni_mkv
            CBC Senator XXL
            • 29.04.2007
            • 875
            • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Jaoo odakle vam informacija da ce " da gase fabriku"? Ajde molim vas bez ikakvog razloga pisete stvari koje nisu tacne.
            You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

covek je napisao da misli da ce se to desiti...
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• banekg
                CBC Senator XXL
                • 06.09.2010
                • 1274
                • Nis
                • Toyota Carina e 2.0

Trenutno, ovo sto izlazi iz Zastave, se samo sklapa u njoj, dakle nema nikakve proizvodnje. To cisto, kao informacija, jer nije sve sto kazu drugovi politicari u medijima, bas tacno.
                Long Live CBC!!!

Comment

• Wayat Erp
                  CBC Veteran
                  • 17.04.2009
                  • 121
                  • Beograd
                  • Hyundai Elantra 2.0 crdi

Proizvodice se novi model Fiata Ideje...

Comment

• Dzoni_mkv
                    CBC Senator XXL
                    • 29.04.2007
                    • 875

Kakve to veze ima sta on misli kada to veze sa realnoscu nema? Fiat nece sigurno nista zatvarati, ta fabrika ce raditi i proizvoditi najavljeni model. Za posle toga to niko ne zna. Ovo za sadasnji model znam, ali ne "iz dnevnika" niti rekla-kazala.
                    Bane, danas se svaki auto "SAMO SKLAPA" u fabrici. Komponente stizu od liferanata. U fabrici imas preseraj (cak i to se cesto centralizuje), skalpanje skoljke, fabranje i konacnu montazu. Ostalo ide od liferanata, tj ne proizvodi se u toj fabrici. Tako da to nije nista cudno. A to sto ti mislis da treba drugacije je opet tvoje rezonovanje. Ni motori se npr ne prave u fabrici gde se sklapaju vozila (vecina makar) vec postoji fabrika koja radi samo motore npr. A to sto "sklapanje" ti ne podrazumevas pod proizvodnjom je opet tvoj problem Znam to razmisljanje, vi biste hteli da ako moze i da MI odredjujemo koji model pravimo, da ga MI dizajniramo, da MI budemo "direktori" (da raznosimo kako odgovara kome) da MI odredimo koliko ljudi treba da se zaposli (po politickoj liniji) a sve neko drugi da plati. E pokazali smo koliko smo sposobni upravo na primeru Zastave. Tako da ako si zamislio da ce se ovde praviti svaki sraf i sklapati pod istim krovom, pogledaj na kalendar. To je proslo vreme.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Džoni što si tako ljut...
                      Nije isto sklapati nešto sve iz uvoza i sklapati od domaćih proizvodjača. Da se sve samo sklapa jasno je svima od kad je Ford uveo tekuću traku...
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• banekg
                        CBC Senator XXL
                        • 06.09.2010
                        • 1274
                        • Nis
                        • Toyota Carina e 2.0

Bane, danas se svaki auto "SAMO SKLAPA" u fabrici. Komponente stizu od liferanata. U fabrici imas preseraj (cak i to se cesto centralizuje), skalpanje skoljke, fabranje i konacnu montazu
                        Mislim da se nismo razumeli. Neko je gore pomenuo pokretanje privrede. Da, auto industrija moze da pokrene privredu izuzetno jako, ali ukoliko se potrebne komponente za sklapanje auta proizvode u Srbiji, a to sada nije slucaj. Znaci, ne radi tapacirnica, zatvoren je sektor za termo i zvucnu izolaciju.....etc. Sve stize iz okolnih Drzava, i sklapa se u Zastavi.
                        Koliko sam upoznat, nekada je Zastava zaposljavala na desetine hiljada ljudi, sirom Jugoslavije, na ovaj ili onaj nacin, i sve od elemenata je proizvodjeno u zemlji, bez obzira na tadasnju saradnju sa Fiat-om.
                        Long Live CBC!!!

Comment

• Dzoni_mkv
                          CBC Senator XXL
                          • 29.04.2007
                          • 875

Ja ljut? Ma kakvi! Ne znam mozda se iz posta tako zakljuci........izvinite ako je tako zvucalo!
                          I ti domaci ce opet biti strane firme, da vise ljudi ce biti zaposljeno, domaci dobavljaci ce Fiatovim dobavljacima uzimati pare, da porenuce se nesto, ali bolje je i da "samo sklapaju" tih 900 ili koliko ih ima i da nam skinu sa grbace onu neradnicku druzinu kojima smo subvencionirali NISTA. Ovi opet prave krs, ali makar koliko-toliko normalan i nema ih 5000 na drzavnoj s i s i vec zaradjuju svoju platu. Opet smo na istom. Jednostavno, treba shvatiti da mi krecemo od 0. Da da sada ce pa nije tako imamo mi sta da ponudimo, bla bla bla, ne krecemo od 0. Cim to u glavi ukopcamo, krenucemo na bolje.
                          Bane, niko to sto je bilo nije hteo da uzme. Pre svega zbog RADNIKA tj OBAVEZA koje bi imali prema njima, a i prema dobavljacima, zastareloj opremi itd. Ovako zatvoris pa ispocetka. Ne vredi. Previse je bilo trulo.

Comment

• banekg
                            CBC Senator XXL
                            • 06.09.2010
                            • 1274
                            • Nis
                            • Toyota Carina e 2.0

Ja se apsolutno slazem sa tobom, u vezi ovih radnika na ZZO (teretu svih nas), i da je bolje ovako nego onako. Samo sam hteo da kazem da nece biti nikakve ekonomske bombe u vezi sa ovom transakcijom. Medijski se stvari pumpaju iz politickih razloga, a realnost je nesto drugo - jedna propala firma je kupila drugu propalu firmu.
                            Long Live CBC!!!

Comment

• Dzoni_mkv
                              CBC Senator XXL
                              • 29.04.2007
                              • 875

Nama treba jedno 10 ovakvih + njihovi dobavljaci da bi poceli da mrdamo..........

Comment

Working...
                              X