Povraćaj poreza na vozilo iz Mađarske

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NShappy
    CBC Senator
    • 09.03.2005
    • 261
    • Novi Sad
    • Ford Focus 1.8TDCi

Re: Povraćaj poreza na vozilo iz Mađarske

Uzimao sam u više navrata neku tehniku i garderobu u Mađarskoj, Sloveniji, Češkoj i Austriji i nije bilo problema sa vraćanjem poreza. A carinski papir (dokaz o iznošenju robe) je overavao dal' Mađarski dal' Slovenački carinik bez obzira gde je roba u EU kupljena, jer je to bila granica gde se napušta tržište Evropske Unije.

Ali odgovor na pitanje da li je to moguće za kola možeš dobiti samo u Mađarskoj. Vrlo je verovatno da za automobile važi posebna procedura i da nije ista za sve zemlje u EU. Probaj da postaviš pitanje u ambasadi ili u konzulatu u Subotici. Ako ti to ne uspe, moraš se obratiti za odgovor na pitanje nekome u Mađarskoj. Nađi nekog ko zna Mađarski (to bar u Novom Sadu nije teško) i proučite sajt njihove poreske i carinske službe. Mađarska nije zemlja iz koje se masovno vuku polovnjaci (k'o što su Nemačka/Italija/Holandija) pa je vrlo verovatno da ni sami carinici ne znaju tačnu proceduru.

Mađarski carinici su inače veoma neprijatni i često pokazuju samovolju i prezir ka nama, južnjacima. U svakom slučaju, nije smeo da papir baci u korpu, bilo kakav da je.
    Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• Cougar
      CBC Senator XXL
      • 13.06.2009
      • 352
      • NBG // Vrbas
      • Cougar XR 2.5 V6 24v

Nemoguće da ne kapirate

Originally posted by ada
      da li ti je carinik overio eks papir. ako jeste nazad u firmu gde si kupio vozilo i neka ti vrate porez. Ali samo pod uslovom ako vozilo ima povracaj poreza!!!!
      Ovo što vidiš na slici sa mobile.de važi za Nemačku kao i za Mađarsku, znači suština je da li je samom vozilu propisan povrat poreza u slučaju izvoza! I to je sva filozofija!

Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• skijash
        CBC Senator XXL
        • 07.09.2007
        • 1354
        • Beograd
        • wrx

A šta tačno određuje to da li može ili ne?

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Da li je kupljen od firme ili od fizičkog lica. Od firme vraćaju porez od privatnika ne.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Blagi
            CBC Početnik
            • 26.04.2007
            • 5

Pratite malo, kupio sam auto od firme, imam racun, kupoprodajni ugovor sa firmom, ali carinik mi preskrabao papir za povracaj poreza, nisam mogao nista da kazem, to je ispalo kao da sam ja spao sa marsa, sta ja trazim...iznervirao me hteo sam mu onaj papir nabiti u du.., kontam da nasi ljudi uvoze vozila vise iz nemacke i holandije, pa mozda madjari ne znaju propise...na kraju krajeva, on je meni preskrabao papir za AFU, tako da je to proslo kako je proslo, sad ne mogu vratiti lovu, zato sam postavio temu, 200 eura nije za baciti (u mom slucaju)...povedite racuna ako uvozite vozilo iz madjarske...stekao sam utisak da nas ne podnose, mada sam to i znao..pozzz

Comment

• BOOST
              Founder - Admin od Začetka
              • 29.09.2004
              • 8726
              • Gislaved//Sweden
              • SAAB 9000 AERO R; SA

Gadjate se sa terminima "od firme".

Poenta je da ukoliko auto nikad nije bio u vlasnistvu fizickog lica da na njemu postoji povracaj poreza. Ukoliko je vlasnik auta bilo pravno lice, dakle vozila ga neka kompanija na lizing u tom slucaju ima povracaj poreza.

Ako je vozen od strane fizickog lica pre nego li je dospeo u auto kucu na prodaju, zaboravite na ovracaj PDVa.

Nadam se da je malo jasnije ovo sto se vrtimo oko "firme".

Napomena: Iako ste kupili auto u Nemackoj ili bilo kojoj drugoj zemlji EU i izvozite ga u Srbiju a imate pravo na povracaj EU PDVa, po carinjenju automobila u Srbiji, imate pravo da izadjete do Madjarske granice i da tu trazite povracaj PDVa. Ovo se NECE svideti Madjarima posebno ako je PDV stopa visocija u zemlji odakle auto dolazi nego li je kod njih. Recimo da ce ukoliko auto dolazi iz Svedske gde je PDV 25% , povracaj biti 20% od BRUTO cene gde je PDV specificiran i Madjari ce probati da eskiviraju da "preplate" PDV za povracaj na cega NEMAJU pravo. Vracati vas nazad za zemlju odakle je auto doslo je jedna od opcija koje ce da ponude ako budu pritisnuti ali Nne predajte se, dodatni troskovi vam nisu potrebni.
              Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
              move your mind

Comment

Working...
              X