Audi A6, BMW X6, Mercedes GL - Menjanje brzina - Pitanje???

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nelle_86
    CBC Početnik
    • 19.10.2011
    • 4
    • Beograd

Audi A6, BMW X6, Mercedes GL - Menjanje brzina - Pitanje???

Pozdrav administratorima, moderatorima i svim clanovima ovog odlicnog foruma.
    Ja sam Nenad iz Beograda i ovde sam totalni novajlija stoga se nadam da cu ovde nauciti mnoge korisne stvari i da cemo se lepo druziti i saradjivati.
    Ja imam jedno, za vecinu Vas naivno, pitanje koje se odnosi na menjanje brzina u automobilima koje sam naveo u naslovu ove teme. Naime, uskoro cu imati priliku da vozim ova tri automobila, ali ne znam jednu stvar - kako se koriste njihovi menjaci!? Evo, idemo redom:

Audi A6 3.0 TDI Sedan (4G,C7) ima rucicu menjaca i na vrhu sa leve strane jedno veliko dugme koje ne znam cemu sluzi. Dole pored rucice stoje oznake P, R, N i D/8 i (+) i (-). Kako se koristi ovaj menjac i cemu sluze ove oznake?

BMW X6 xDrive35d (Е71) ima rucicu menjaca, na vrhu rucice neko dugme P i sa leve strane jos jedno veliko dugme. Takodje, ni u ovom slucaju ne znam cemu sluze ova dugmad. Na rucici stoje oznake R, N, D i zelenom bojom P, a levo od ovih oznaka stoji M/S i (+) i (-). Kako se koristi ovaj menjac i cemu sluze ove oznake?

Mercedes-Benz GL420 CDI (X164) nema onu klasicnu rucicu menjaca vec ima neku malu iza volana na kojoj takodje stoje oznake R, N, D i P i jos par dugmica. Kako se koristi ovaj menjac i cemu sluze ove oznake?

Nadam se da nisam previse ugnjavio sa ovom pricom, samo sam hteo sto bolje da postavim pitanje i da objasnim sta me zanima.
    Nadam se da ce se naci neko da mi detaljno objasni funkcije ovih menjaca pa da lagano uzivam u voznji
    Hvala svima unapred!
  • zoranc
    CBC Senator XXL
    • 31.03.2005
    • 1313
    • Beograd
    • AR 147

Odg: Audi A6, BMW X6, Mercedes GL - Menjanje brzina - Pitanje???

Evo ti ovde pa čitaj

Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Comment

• nelle_86
      CBC Početnik
      • 19.10.2011
      • 4
      • Beograd

Hvala, Zorane, na datom linku. Jako zanimljiv tekst, ali u njemu je objasnjeno samo kako funkcionise automatska transmisija. Ja sam mislio da mi odgovor da neko ko ima ili ko je vozio neki od onih automobila, da mi direktno objasni kako se menjaju brzine za svaki automobil posebno.

Hvala u svakomslucaju.

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

Re: Audi A6, BMW X6, Mercedes GL - Menjanje brzina - Pitanje???

namestis na D i gas patos ako hoces da ides napred. Za rikverc stavis na R, nemoj bas gas patos, preglednost nije najbolja. Kad parkiras, ubacis u P.

i najvaznije, zakuj levu nogu na mestu predvidjenom za to i sa njom nista ne radi. sve desnom.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• nelle_86
          CBC Početnik
          • 19.10.2011
          • 4
          • Beograd

Hvala na odgovoru, Chubbs.
          Pretpostavljao sam da je princip ovakav, ali nisam bio siguran. Reci mi, kada ubacim u D i vozim, da li ja mogu sam da menjam stepen prenosa u toku voznje ili to iskljucivo radi sam menjac? Ovo pitam zbog onih oznaka (+) i (-)... I jos nesto; ni na jednom od ovih modela nisam video rucnu, tj parkirnu, kocnicu!? Gde je ona?

Sto se tice onih dugmadi na rucicama menjaca, jel znas cemu ona sluze?

Comment

• WEST 014
            CBC Senator XXL
            • 17.08.2010
            • 862
            • Valjevo
            • Audi A4

Kada je auto u D mozes da menjas brzine u toku voznje bez problema... A za rucnu, valjda kad je auto u P to znaci da su tockovi blokirani...

Comment

• Kanarinac
              CBC Senator XXL
              • 08.10.2004
              • 2870
              • BG,Weedikovac

Imam pitanje, ali nemoj da se naljutis, poshto nije zlonamerno.

Ko ti daje da vozis oe automobile, a da ne znas sta su oznake D,R,P,N i kako se koriste automatski menjaci?

Jedna bitna stvar kad vois automatika, kad hoces iz D (drive) da prebacis u R (reverse) obavezno sacejaj da skroz stanes, nemoj da ga rkas dok je u pokretu. To dosta produzi zivot menjacu.

Dugme sa strane na menjacu tj na rucici menjaca sluzi da promenis briznu tj kao osigurac recimo

I love my

Comment

• mobbdeepqb
                CBC Senator XXL
                • 19.07.2009
                • 383
                • beograd

Ja ne mogu da verujem da je ova tema ozbiljna

Comment

• AreOut
                  CBC Senator XXL
                  • 22.07.2006
                  • 590
                  • Zabjelo

mozda se momak zaposlio kao parking boy negdje a nikad nije vozio automatike...tj. jedino onda bih shvatio temu ozbiljno
                  http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

Working...
                  X