Gde nabaviti polovne delove

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Gde nabaviti polovne delove

Na pitanje, gde kupiti pločice za podešavanje ventila, zapitao sam se, šta je sa onim silnim auto-otpadima, na kojima si mogao naći sve i svja. Upravo, jučer, sam "osamdesetdvojkom" prolazio pored jednog placa na prodaju, gde je do skora radio takav, na kojem sam se snabdevao, a sada je temeljno očišćen. Da li je to sudbina i ostalih, jer zakon, ako se ne varam, ne dozvoljava prodaju takvih delova, što je u neku ruku opravdano, ali je bilo za naše uslove neizbežno - i korisno.

S druge strane, iz iskustva znam, da se i ovlašćeni servisi snabdevaju na taj način, naravno uz saglasnost korisnika, pa se to navodi i u računu za izvršenu uslugu, i u servisnoj knjižici.

Često sam putovao "ibarskom", pa sam od BG do KV gledao stotinjak takvih placeva.

Kakvo je vaše iskustvo? Da li i dalje egzistiraju ovi snabdevači, ili nakon donošenja zakona o recikliranju, zatvaraju radnje?
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Odg: Gde nabaviti polovne delove

Svaka ozbiljna firma koja proizvodi automobile treba da ima i svoj licencirani servis, makar jedan, u zemlji a svaki licencirani servis treba da ima u redovnom magacinu te plocice jer su to regularni rezervni delovi isto kao sto su kocione plocice ili svecice ili filter ulja.

Dakle, normalno stanje.
    E sad, to sto se nasi servisi samo na tabli nazivaju servisima pa jos i ovlascenim je drugo pitanje, i odgovor je nazalost cesto da se mora naruciti/ otici u nekoj drugoj zemlji takav redovni servisni postupak kao sto je stelovanje zazora ventila.

sto se tice divljih (citati kriminogenih) otpada sa kradenom robom to ce se nadam se vrlo uskoro iskoreniti kao pojava, i naravno pozatvarati. Zatvaranjem toga ce i drasticno opasti kradje ispravnih automobila sa parkinga od postenih gradjana.

Ekologija ima najmanje veze sa time, mada jeste cinjenica da mnogi automobiliski sadrzaji a narocito tecnosti imaju izrazito toksicno delovanje na okolinu kada se u velikim koncentracijama ispuste na jedno mesto.

Drugim recima, otpad tj prodavnica polovnih delova mora i treba da placa porez, da vodi poslovne knjige, da izdaje fiskalni racun i naravno da ima odredjenu garanciju na tehnicku ispravnost delova koje prodaje odnosno uskladjenost sa homologacijom za dato vozilo.

Kada to sve ima, kao sto je i inace praksa sirom Evrope da se tako posluje, ne vidim razloga da takav otpad zapocne da legalno posluje tj da vrsi otkup vozila kao sirovinske baze a onda klasifikuje delove, obelezava i prodaje a ostalo reciklira sto je neupotrebljivo.

No o obzirom kakvi likovi kod nas drze te divlje otpade pre cemo mi kao zemlja uci i opste blagostanje nego sto ce krimino strukture poceti da posteno posluju i placaju poreze... tako da "divljaci" ce nestati sa lokacija pored puteva pre ili kasnije.
    Last edited by sw.brick; 12.11.2011, 03:40.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• JAPANX
      CBC Senator XXL
      • 10.08.2006
      • 2159
      • Beograd

Odg: Gde nabaviti polovne delove

Ne znam za koji ti automobil treba ali plocice se mogu kupiti po radnjama u redovnoj prodaji i cak su jeftiniji nego na otpadima

Ovi sa otpada su skroz izgubili meru pa sevaju po usima kao da je 90-a godina

Comment

Working...
      X