Kamera za auto

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dzukela
    CBC Član
    • 26.07.2006
    • 70
    • Beograd

dash cam - 70mai pro

nakon molbe za review 70mai PRO dash cam-a na drugoj temi, uradiću to ovde.
    pre konkretnog review-a, prvo neke stvari:

prvi dash cam koji sam naručio, nije bio za mene.
    u pitanju je ortak komšije, kome je trebao nakon incidenta koji je imao.
    long story short: vozio je motor noću, imao zeleni semafor, neki ludak izleteo iz ulice gde je bio crveni semafor, ovaj se zakuao u kola, bio mesec dana izlomljen u bolnici, ali tad kreće pakao. onaj batica je sin nekog ozbiljnijeg advokata ili beše sudije, i na kraju: on je bio kriv, a na kraju proglašen je kriv i za to se onom alatka ne diže, ok ne bukvalno, ali shvatili ste kako je tip prošao.
    i rešio je da više nikad ništa ne vozi bez dash cam-a.

znači, svi treba da imaju dash cam.
    može ti samo pomoći, a ako teoretski može da odmogne, pa dash cam može sam od sebe da formatira karticu, naprasno, dešava se.
    e sad, kako sam do sada (lično) koristio 3 (naručio oko 8 do sada), a ovo je 4ta dash cam, da vas upoznam na neke detalje.

nosač dash cam, obično su vakum nosači, a dash cam (od sada DC) visi dole.
    mane vakum nosača:
    - DC se vidi, tj. nije sakriven iza retrovizora
    - lens (sočiva) DC je "daleko" od šoferke, sigurno 5cm, i na snimku se uvek vidi unutrašnja refleksija od šoferke, tj. vidi se tabla ispred šoferke, možda čak i volan i noge ako je baš predaleko od šoferke
    - šoferka i vakum silikon moraju biti čisti da bi držali kameru, a kako silikon propada, očekujem da će nekad početi da pada od rupa recimo.
    prednost:
    - možeš ga prebacivati iz kola u kola bez problema

70mai pro ima malo specifičan sistem montiranja, mali adapter, koji je u mom slučaju obična plastika, ali može biti i GPS modul (više o tome kasnije), koji se ne lepi na šoferku, nego na (jednu od dve) plastičnu foliju, a ona ide na šoferku. nije mi baš jasno zašto ne direktno na šoferku, VALJDA, to mi jedino pada na pamet, kada bi taj plastični adapter išao direktno na šoferku, nepak bio ostao, i ne bi mogao prebaciti u druga kola.
    prednosti folije:
    - nema vakuma, DC ne "visi" dole, 70mai pro ima najmanju refleksiju koju sam do sada vide, lans je lako blizu šoferke
    - ceo 70mai pro se ne vidi iza retrovizora, i to je ono što mi se najviše dopada
    mana:
    - na dve šoferke, treća, nemam pojma, OHO lepak ?

kvalitet video snimka:
    do sada najbolje što sam video. ne znam da li za 50€ postoji bolje, ja ne vidoh.
    rezolucije, mada je video snimak mnogo više od rezolucije, ali u današnje vreme svi vole specifikacije, su sledeće:
    2592 x 1944 / H.265
    1920 x 1080 / H.264 (ovu koristim)
    ima i neka treća sa H.264, malo čudna rezolucija, nisam je koristio.
    sve su u 30 FPS.
    slika je za ove pare - odlična.
    mrzi me sada da idem do DC da uzmem karticu i da dam jedan primer, ali ja bolju čitljivost tablica u svim light conditions, a to je ono što je najvažnije, do sada nisam video.
    lens nije 170 kao većina DC, već 140 stepeni, što je fantatično. zašto svi forsiraju 170 koji pravi tzv fish eye sliku, koju ja ne podnosim i koja deformiše uglove, pa ako ti je tablica bila u nekom uglu, nikad je nećeš moći pročitati iz video fajla. sa 140, vidiš i dalje mnogo, onoliko koliko ti stvarno treba, a nema extremnih deformacija / fish eye slike.
    e sad, zašto sam izabrao najnižu rezoluciju koju ima?
    - nisam primetio da se tablice lošije vide
    - jedina prava widescreen 16/9 rezolucija, ne treba mi da gledam gore sunce i oblake i dole tablu
    - jedna (od dve) sa H.264 kodekom. H.265 je najnoviji kodek, koji omogućava da se isti kvalitet slike dobije sa manjim bitrate-om, ali, on zahteva noviji OS (Windows, Android...). A kako sam ubeđen da, ukoliko dođe do toga da se video dostavlja sudu, verujem da naši sudovi i dalje voze XP, Win7 im je vrh. Neće moći videti. Da, uvek možeš uraditi encode u H.264, ali to više nije originalan file. Ne bi me čudilo da neki top advokat to može osporiti kao dokaz.

dodatne pogodnosti:
    - ima WiFi (i android app), super stvar, ne to što možeš da podesiš sve na brzaka iz app, već ono što mi je smetalo sa svim prethodnim DC - da moram da vadim SD karticu i nosim u kuću kad hoću da izvučem video, posle da vraćam, više ne moram da radim. sada se konektujem sa app na DC, i uradim download video fajla na mob, i kući sa moba na PC. koliko puta sam zaboravljao da vratim SD u kola, i vozio bez snimanja, to je sada istorija.
    - već postoji custom firmware, recimo ovaj gde je tip uspeo još malo da poboljša sliku: https://dashcamtalk.com/forum/thread...irmware.38678/
    - GPS. e ovde sam se zajebao. bila je akcija na AliE, DC sa GPS modulom za 60€. GPS omogućava ADAS, lane switch notification (što kad sad malo bolje razmislim, nema nikakve logike, kakve veze ima GPS sa video detekcijom promena traka), što meni ne treba, ne vozim noću toliko, pogotovo ne umoran. hteo sam da uzmem GPS modul samo da bih u video fajlu imao ispisane XY koordinate kao dokaz, a to ne postoji, samo je vreme ugrađen u video strim. međutim, sad čitam da će to omogućiti, i sada bih uzeo GPS modul, ali posebno je 20€, a mogao sam ga imati za 10€ na akciji. vi kako hoćete, ADAS može biti zanimljiv ako vozite noću, a i XY koordinate u video strimu su dobra stvar. https://dashcamtalk.com/forum/thread...-may-19.38831/

dažbine (carina + porez)
    kako ti bog da. na pola DC nisam imao, pola je imalo. od 600 do 1000 din. pravilo je da nema nikavog pravila. na najeftiniji DC koji sam kupio, 17€, treba da bude samo porez bez carine, e tu sam platio 1000 din. 70mai PRO je došao, hvala bogu, bez dažbina. imao sam sreće. e da, još jedno pravilo, što je paket manje gabaritan, veće su šanse da prođe bez dažbina, i obrnuto. a ovo je neka generalno omanja kutija. ali opet, ja sam imao ovaj put sreće, vi možda nećete.

sa ovom DC, uradio sam nešto što do sada nisam probao, i oduševljen sam kako je ispalo. do sada mi je kabl išao iz USB/cigarete direkno uspravno gore u DC. nije da mi je smetalo, ali sam isprobao i uspeo da sakrijem 95% kabla. iz DC, kabl (iz pakovanja, dugačak je, 3-4m) sam kabl gurno gore između šoferke i tapacirunga, blago noktom, i odlično je ušao, ne ispada. gore ide sve do stuba nosača krova, i tih 5cm je jedino mesto gde se vidi. onda sam ga zavukao sa onim plastičnim alatom iz pakovanja ispod onog kedera, i tu je nevidljiv sve do leve strane table. tu se sušta 20-ak cm sa desne strane, uz vrata, sve je ionako crno, jedva se vidi kabl samo kada ulaziš u kola/otvorena vrata. onda sam ga zavukao kod osigurača, ide ispod volana, bile su neke kukice koje sam iskoristio, ne vidi se, niti nogama mogu da zakačim, što je najvažnije. onda je opet malo vidlji, i to samo kada ulaziš, kako ide sa leve strane menjača, tu ću malo da "pecnem" sa hot glue da ga lepo fiksiram u neki mali kanalić koji nije dovoljno dubok da ga sam drži, ali lepo će se stopiti kada ga bude držao hot glue, i onda uz setište, levo or dučne, ulazi u "odmarač ruke", gde fabrički imam USB, koji hvala bogu, seče/pali power na kontakt. vizuelno odlično sakriven kabl.

Comment

• comi 1342
      Moderator
      • 28.09.2005
      • 1126
      • NS
      • Giulietta ,PUG 106,

- jedna (od dve) sa H.264 kodekom. H.265 je najnoviji kodek, koji omogućava da se isti kvalitet slike dobije sa manjim bitrate-om, ali, on zahteva noviji OS (Windows, Android...). A kako sam ubeđen da, ukoliko dođe do toga da se video dostavlja sudu, verujem da naši sudovi i dalje voze XP, Win7 im je vrh. Neće moći videti. Da, uvek možeš uraditi encode u H.264, ali to više nije originalan file. Ne bi me čudilo da neki top advokat to može osporiti kao dokaz.
      Ne dao bog da ti zatreba, forenzika se prepušta veštacima (koji imaju pomoćnike ),pod zakletvom,a koji imaju čime da raspakuju H265, bar to još nekako funkcioniše u ovoj poludržavi. Prave se fotografije ključnih momenata, a video fajlovi režu na CD-DVD, ...pa dok traju. A tek što plaćaju satnicu...
      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• sErGiO
        Moderator
        • 30.01.2007
        • 2769
        • Neko selo pored Beogr
        • Alfa Romeo 156SW

Đavolja je to sprava:

Comment

• stevak
          CBC Senator XXL
          • 31.05.2009
          • 1215
          • Zemun
          • Saab 9000 cs 2.0T

Hvala na (očekivano) dobrom prikazu
          ex SAABotražitelj

Comment

• dzukela
            CBC Član
            • 26.07.2006
            • 70
            • Beograd

evo par slika da pokažem kabliranje

Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	1
Size:	83.4 KB
ID:	882378 Click image for larger version

Name:	2.jpg
Size:	53.1 KB
ID:	882379 Click image for larger version

Name:	3.jpg
Size:	48.2 KB
ID:	882380 Click image for larger version

Name:	4.jpg
Size:	139.8 KB
ID:	882381 Click image for larger version

Name:	5.jpg
Size:	121.3 KB
ID:	882382

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

kod mene kabl ide ne znam kuda, iskablirao je sale vti, a vidi se samo ovo i uopste se ne bunim DC je skoro skroz iza retrovizora i u voznji se samo nazire donji deo

Click image for larger version

Name:	dash cam.jpg
Size:	53.9 KB
ID:	882383Click image for larger version

Name:	dash cam1.jpg
Size:	61.4 KB
ID:	882384Click image for larger version

Name:	dash cam2.jpg
Size:	71.8 KB
ID:	882385
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Nelson
                CBC Senator
                • 01.08.2017
                • 211
                • selo
                • Fiat Stilo 1.9 JTD

Da probutim malo temu, nađoh slučajno na netu ovu kamericu. Izgleda odlično.
                Xiaomi 70mai Dash Cam Pro Full HD 1944p Car DVR SONY IMX335 Sensor Voice Control With GPS Module - Black

Ima SONY IMX335 CMOS senzor od 5 MP , verzija bez GPS je oko 22 USD jeftinija. Navodno prihvata kartice od 128 GB.
                Amazon oko 76 USD

https://www.amazon.com/dp/B07MMW4LPQ...0-32d4f9ab28ad

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

ne znam zasto te kamere izgledaju tako kako izgledaju ali ja bih dizajnirao lepše posle gajbe piva i vezanih očiju, zalepljen superlepkom za plafon naglavačke.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• dzukela
                    CBC Član
                    • 26.07.2006
                    • 70
                    • Beograd

pretpostavljam da je post trebao biti zabavan, ali čisto da znaš, vozač ne vidi 70mai pro u kolima od retrovizora.
                    tako da nećeš nikada gledati tu "grozotu", opusti se.

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

ne vidi ako je slep.
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• alex1974
                        CBC Veteran
                        • 15.04.2016
                        • 127
                        • okolina
                        • Vectra A 1.6SV

Pitanje za korisnike 70mai pro kamere,da li moze da se skida sa soferke (naravno na soferci bi ostajao gps modul) i da se posle vraca nazad?
                        Auto mi cesto ostaje napolju pa ne bih da mi neko obija auto ili lomi soferku da bi ukrao kameru.

Comment

• macaneli
                          CBC Senator XXL
                          • 04.08.2008
                          • 327
                          • sremska mitrovica - Genova
                          • S-max

Jedino ako stavis neku cicak traku pa da mozes da skidas,jer je predvidjeno da se zalepi i ne skida
                          ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• alex1974
                            CBC Veteran
                            • 15.04.2016
                            • 127
                            • okolina
                            • Vectra A 1.6SV

Nisi me razumeo,gps modul bi ostao zalepljen samo bih kameru skidao sa njega i posle je vracao.

Comment

• vujke
                              Admin
                              • 29.09.2004
                              • 1673
                              • Mladenovac
                              • Daewoo Lanos 1.5SX

To možeš, povučeš je na gore i skliznuće sa gps modula.
                              while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• alex1974
                                CBC Veteran
                                • 15.04.2016
                                • 127
                                • okolina
                                • Vectra A 1.6SV

To me je interesovalo.
                                Hvala.

Comment

Working...