Neznanje ili pljačka?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Diplomirani Duduk
    CBC Član
    • 21.06.2013
    • 29
    • Smederevo
    • -

Neznanje ili pljačka?

Mojoj je prijateljici dotrajao akumulator. Otišla je i kupila nov. Ugradili su ga i proverili da li alternator puni. Puni.
    Onda je "majstor" bez ikakve dalje provere, samo na osnovu izmerene struje punjenja, izjavio da je "oslabio" regler i da treba da ga promeni. (Nisam mogao baš sve da vidim ali bih rekao da je struja punjenja bila oko 8 A.)
    Bio sam prisutan i skrenuo joj pažnju da samo merenjem struje punjenja ne može oceniti stanje reglera a pored toga, regler je elektronski pa može da radi ili ne radi, ali ne i da oslabi.
    Nije me poslušala, otišla je kod drugog "majstora" i ispričala sve. Ovaj je, naravno, potvrdio prethodnu priču, zamenio regler i naplatio preko dve hiljade dinara.
    Nisam siguran da li prvi "majstor" ima dogovor sa drugim - što bi bila klasična pljačka - ili je u pitanju samo neznanje.
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Puno nepoznanica, da bi se odgovorilo! Ali, sada je kasno za reklamaciju. Izuzev, ako problem punjenja postoji. Nisi siguran, ni u struju punjenja. Ako je bila na praznom hodu iznad 2A, sve je u redu.

Nisi naveo, ni o kojem vozilu se radi i koji motor.

A, regler može da "oslabi", usled promena vrednosti pojedinih elemenata samog sklopa. Tako, da ne funkcioniše ispravno u predviđenom dijapazonu regulacije, što može prouzročiti oštećenje alternatora i akumulatora, pa i drugih elektronskih sklopova.

Comment

• Diplomirani Duduk
      CBC Član
      • 21.06.2013
      • 29
      • Smederevo
      • -

Nisam ovo pisao zbog moguće reklamacije već da skrenem pažnju forumašima da provere kada im se nešto kaže.

Struja punjenja je bila oko 8 A. I dalje mislim da je promena reglera bila nepotrebna.

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Pa, provereno je kod dva majstora!

Struja punjenja je bila oko 8 A.
        Na koliko rpm? Jer, meri se na praznom hodu i 3000 rpm. Ako je struja ista, ili mala razlika, neispravan je regler.

Ponovo, nisi naveo o kojem vozilu i motoru se radi! Ali, za orjentaciju, alternator bi na 3000 rpm, trebao da daje struju jačine, približno deklarisanoj snazi motora u KWh.

Comment

• mupe
          CBC Senator XXL
          • 05.10.2006
          • 822
          • bg
          • Laguna 3 GT 2.0T 205

Da nije to malo mnogo?

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Na primeru lagune, svi tipovi motora, sa uključenim svim potrošačima, alternator daje minimalno, struju jačine 80A pri 3000 rpm.

Ili, još detaljnije:

Comment

• Diplomirani Duduk
              CBC Član
              • 21.06.2013
              • 29
              • Smederevo
              • -

Ford fiesta

U pitanju je Ford Fiesta. Ne znam detaljne podatke.
              Alternator, po pravilu, daje stalan napon, upravo zahvaljujući regleru. Prema tome, struja punjenja akumulatora zavisi od stanja (napunjenosti) akumulatora. Stanje reglera bi se pre moglo oceniti merenjem napona kada nema akumulatora nego merenjem struje punjenja.
              Ovde nisam hteo da raspravljamo o načinu utvrđivanja ispravnosti reglera. Ipak se, očigledno, slažemo da sama struja punjenja nije dovoljan pokazatelj. Prema tvom opisu "majstor" bi morao da ima i obrtomer a ne samo ampermetar.
              I dalje sam uveren da je promena reglera bila nepotrebna!
              Samo sam hteo da ukažem na moguće nepotrebne izdatke vlasnika ako slepo sluša "majstore".

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Baš si uporan! Svaki majstor zna da upotrebi osnovni alat za ispitivanje alternatora i akumulatora. Pogledaj malo onu tabelu, pa ćeš videti, da se i bez obrtomera može izmeriti max. struja, davanjem gasa "do daske".

Pošto ne možemo čuti "osumnjičenu stranu" - majstore, da završimo sa ovom diskusijom.

Comment

• Diplomirani Duduk
                  CBC Član
                  • 21.06.2013
                  • 29
                  • Smederevo
                  • -

Jesam uporan.
                  O kojoj maksimalnoj struji govoriš?
                  Ponavljam: struja punjenja zavisi od stanja (napunjenosti) akumulatora i sama struja - ma kolika bila - ne može pokazati stanje reglera.

Prema tome ili je u pitanju neznanje ili pljačka!

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Da bi dokazao naslov teme mora se raščistiti kako da se utvrdi da li je pljačka ili nije.

O kojoj maksimalnoj struji govoriš?
                    Ponavljam: struja punjenja zavisi od stanja (napunjenosti) akumulatora i sama struja - ma kolika bila - ne može pokazati stanje reglera.
                    Znači iz gore napisanog se može zaključiti da ako neko želi proveriti stvarno stanje punjenja mora podmetnuti prazan akumulator?
                    Pretpostavljam da svaki šaban od majstora koji je ikad zamenio sijalicu na autu ima voltmetar.
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Diplomirani Duduk
                      CBC Član
                      • 21.06.2013
                      • 29
                      • Smederevo
                      • -

Originally posted by Dora View Post
                      Da bi dokazao naslov teme mora se raščistiti kako da se utvrdi da li je pljačka ili nije.
                      Tačno!
                      Dakle. da li se može samo merenjem struje punjenja - bez ikakvih drugih merenja - utvrditi stanje reglera?
                      Ne može! Dakle, to je dokazano!

Pretpostavljam da svaki šaban od majstora koji je ikad zamenio sijalicu na autu ima voltmetar.
                      Možda ovaj ima voltmetar ali ga nije koristio!

Ne razumem šta ti stvarno dokazuješ. Čovek ili ne zna svoj posao ili je u dogovoru sa drugim a to je svojevrsna pljačka.
                      Da je on stvarno izveo potrebna merenja i preporučio promenu reglera bila bi druga priča.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Pokušavam da dokažem da neko ko je godinama električar i ima dovoljno iskustva može sve da vidi na brzinu a da ti koji viriš preko ramena nisi stigao da vidiš šta je on video... kapiraš? Čisto sumnjam da je majstor uzeo posebno i samo ampermetar da izmeri kvalitet reglera. Sa druge strane tvrdiš da ili radi ili ne radi što nije tačno, video sam mnogo puta u praksi. To je elektronski sklop gde od ispravnostii tačnosti svih elemenata zavisi koliko će dobro vršiti regulaciju. Nekad je to koštalo znatno više nego danas baš zbog skupih tačnih elemenata.

Takodje pokušavam da odbranim Franju jer iako je dosadan i preteruje to mu je ipak deo struke pa valjda zna šta priča a nekako mi intuicija kaže da je u pravu... Što bi pravili alternator od 120 ampera ako treba da daje desetak...

Poseban osvrt za tačku na pljačku... Milion posto sam ubedjen da je majstor odmah po vašem odlasku uzeo telefon i zvao sve servise u gradu i okolini da ih upozori na svoju dijagnostiku i navede moguću dobit u pljački od 2000 dinara gde deo verovatno košta pola od toga....
                        Obogatiše se preko noći.... Verujem da su sad na bahamima i kriju se od poreznika....

https.autogas.rs

Comment

• Diplomirani Duduk
                          CBC Član
                          • 21.06.2013
                          • 29
                          • Smederevo
                          • -

Svako veruje u ono što želi!

Čisto sumnjam da je majstor uzeo posebno i samo ampermetar da izmeri kvalitet reglera.
                          Svako veruje ono što hoće: neko veruje u Boga neko u Alaha, ti veruješ da je ovaj "majstor" radio još nešto osim onoga što sam video i opisao. Možeš verovati i da je bio na Mesecu. Tvoje verovanje - tvoja stvar!
                          Svidelo se to kome ili ne, video sam i opisao ceo postupak jer sam bio prisutan od početka do kraja!
                          Merio je samo i jedino struju punjenja i na osnovu toga ustvrdio da je "regler oslabio". Tvrdim da je takvu dijagnozu nemoguće postaviti na taj način!
                          Nisam zalazio u to da li je u pitanju neznanje ili odogovor sa autoelektričarem - to su jedine dve mogućnosti.

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

ja bih ovo zakljucao.
                            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Originally posted by Diplomirani Duduk View Post
                              Svako veruje ono što hoće: neko veruje u Boga neko u Alaha, ti veruješ da je ovaj "majstor" radio još nešto osim onoga što sam video i opisao. Možeš verovati i da je bio na Mesecu. Tvoje verovanje - tvoja stvar!
                              Svidelo se to kome ili ne, video sam i opisao ceo postupak jer sam bio prisutan od početka do kraja!.
                              Hteo sam da kažem da nismo čuli drugu stranu a ti nisi upalio svetlo pa da ti apriori verujem a sa druge strane ko želi da pljačka svih 1500 dinara ima 4.567.899,00 drugih načina a ne da menja regler koji na današnjim autima većinom nije baš pristupačan.

Chubbs je u pravu...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X